Épületek/Örökség

Dunaújváros építészeti öröksége - műemléki védettség két szocreál épületre

2004.01.20. 23:00

Műemléki védettséget kért az 1951-52-ben emelt Dózsa Mozicentrum és az ugyancsak akkor tető alá hozott I. számú orvosi rendelő épületére Dunaújváros önkormányzata - tájékoztatta a város főépítésze az MTI-t.

Műemléki védettséget kért az 1951-1952-ben emelt Dózsa Mozicentrum és az ugyancsak akkor tető alá hozott I. számú orvosi rendelő épületére Dunaújváros önkormányzata - tájékoztatta a város főépítésze az MTI-t. A műemlékké nyilvánítási rendelet kiadását már javasolta a szakminiszternek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A Szrogh György tervei alapján épült mozicentrum és az Ivánka András által tervezett rendelő egyaránt jellegzetes épülete a Duna-parti városnak. Mindkettő az önkormányzat tulajdona, s a korai modern építészet és az 1953-tól alkalmazott úgynevezett szocreál stílusjegyeit viseli - mondta Szabó Imre. tervei alapján épült mozicentrum és az

"Műemlékké nyilvánításuk része Dunaújváros építészeti öröksége védelmének, amelyre 1999-ben alkotott rendeletet a városi önkormányzat" - tette hozzá a főépítész.

Kijelentette: Dunaújváros egységes belvárosa védelemre méltó építészeti érték, az odatartozó, jellegzetes épületeket 1950-1957 között korai modern felfogásban, illetve szocreál stílusban emelték.

Az épületek közül 10-12 ház kiemelt figyelmet élvez a településszerkezeti tervben. Közéjük tartozik az a két épület is, amelyet várhatóan műemlékké nyilvánít a kultuszminiszter - mondta a város főépítésze. Az önkormányzat városképvédelmi és az értékvédelmi rendelete részletesen szabályozza, hogy a védett épületeken, illetve azokon belül milyen munkálatok végezhetők. Az erkélyek, lodzsák beépítését például nem, de az üzleti portálok korszerűsítését engedélyezik a helyi jogszabályok - tette hozzá Szabó Imre.

A fél évszázada emelt épületek egy részét értékes képzőművészeti alkotások díszítik. Azokat anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik karbantartani, megóvni az önkormányzat. (MTI)

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk