/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek

Egy csónakázó tó margójára

1/6

Átnézeti terv, homlokzat.

?>
Átnézeti terv, homlokzat.
?>
Helyszínrajz, keresztmetszet.
?>
Alaprajzok, homlokzatok.
?>
A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.
?>
A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.
?>
A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.
1/6

Átnézeti terv, homlokzat.

Egy csónakázó tó margójára
Épülettervek

Egy csónakázó tó margójára

2019.06.13. 06:00

Magyarország legnagyobb termálvizű fürdője Hajdúszoboszlón található. Az 1925-ben itt fellelt termálvíz nagymértékben hozzájárult a település gyors fejlődéséhez, mai karakterét is elsősorban a gyógy- és strandfürdő határozzák meg. A termálváros legismertebb és legfrekventáltabb területére, a csónakázó tó partjára kiírt ötletpályázat első helyezettjét mutatjuk be.

A terület jelenleg a fürdőhöz tartozik, a város szabadon bejárható közterületeitől kerítés választja el. Sétálójeggyel ugyan azok is bemehetnek és körbe gyalogolhatják a tavat, akik a fürdő szolgáltatásait nem veszik igénybe, mégis úgy tűnik, hogy a város életében jelentős lépést jelent majd, ha a tó ezen partszakaszán szabadon megközelíthetővé válik, a zöldfelületek pedig a városi közösséget és az ide látogatókat egyaránt kiszolgáló rekreációs területet képeznek.                           

A pályamű készítői szerint a ma látható természeti környezet jelentős értéket képvisel, a ligetes karakter, a területet az úttól és a parkolóktól finoman lehatároló, ugyanakkor a közlekedést nem gátoló faállomány pedig kedvező adottság. Magával ragadó és sok lehetőséget hordoz a partvonal is, a tó vizének és a szárazföldnek a találkozása. Az építészek a tervezés során ezért a meglévő értékek feltárására és a fejlesztési javaslataik azokhoz történő illesztésére törekedtek.


A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.
4/6
A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.





A tervezők elsődleges szándéka az volt, hogy a József Attila utca és a tópart között egyértelmű és hangsúlyos gyalogos összeköttetést hozzanak létre. Az alapvetően átlós vonalakra épülő gyalogos útvonal, mely a meglévő környezeti adottságokhoz történő illeszkedés és az egységes formálás érdekében egy hullámos vonallá alakult szervezi a területet és fűzi fel a tervezett új funkcionális elemeket. A pályamű szerzői olyan finom beavatkozásokkal javasolják fejleszteni a területet, melyek lehetővé teszik a meglévő természeti értékek megőrzését és érvényesülését. A fentiek szellemében mind a gyalogos útvonalat, mind a további köztéri elemeket úgy helyezték el, hogy a meglévő faállomány meg tudjon maradni. A gyalogos hullámvonal mentén pedig szabadtéri fittness eszközöket, a tóparti környezethez illeszkedő, búvóhelyként és mászókaként is funkcionáló játszótéri hajót, víziszínpadot és üléseket, kilátódombot, kávézót, vendéglátó- és rendezvényteraszt terveztek.


A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.
6/6
A tervezők új nézőpontokat kívántak feltárni az idelátogatók előtt.

 

A szárazföld és a vízfelület különleges élményt nyújtó határvonalán a víz fölé kifutó stégek és a vízfelszínhez lelépcsőző, fafelületű dokk, a ligetes részeken, a fák között a különböző, természetközeli építmények: a Kneppl sétány, a mélyedés híddal, az átjárható spirál alakú térplasztika, a háló megjelenésű mászókák és a faanyagú, gömbszerű búvóhely járulnának hozzá a változatossághoz és a minőségi időtöltéshez.                                           

A tervezők fontosnak tartották, hogy a vizuális kapcsolatokat erősítsék és új nézőpontokat tárjanak fel az idelátogatók előtt. A vízparti elemeket: stégeket, teraszt igyekeztek úgy elhelyezni, hogy a tó környezetének értékeit, a karakteres partvonalat minél jobban lehessen érzékelni. A fentieken túl a terület északi részén, súlyponti helyre egy kávézó-, vendéglátó-, kiszolgáló épületet terveztek, mely a hullámvonalú gyalogos útvonalhoz illeszkedve íves alaprajzi kontúrral és szalagszerűen felhajló, járható lapostetővel készülne. Az akadálymentessen is bejárható, a közlekedési rendszerhez kapcsolódó rámpa-tetőfelületről új nézőpontból, magasabbról nézhetnénk a tóra és annak épített-, természeti környezetére, ami így új, izgalmas kilátópontként is működne. Az épülethez kapcsolódó, nagy méretű teraszon kapnának helyet a vendéglátó hely asztalai, de további rekreációs célokat is szolgál. A gyönyörű természeti környezetnek köszönhetően pedig vonzó esküvői és rendezvény helyszín lehet. Az építészek alapvetően a természetes és minőségi anyaghasználatra törekedtek, de igyekeztek figyelni a gazdaságosságra és a fenntarthatóságra is.


Átnézeti terv, homlokzat.
1/6
Átnézeti terv, homlokzat.





A bíráló bizottság a beérkezett ötletpályázatokat három nagy csoportra lehet bontani. Az egyik csoportba az arany középutat megcélzó pályázók tartoztak, akik egy kiemelt, jellemzően vendéglátó funkcióval igyekeztek a szezonhosszabbítás kívánalmát és a tó látványát meglovagolva szervezni a teret, amelyet természetközelibb mellékfunkciók tesznek kiegyensúlyozottabbá. A megosztott első helyet két olyan munka kapta, amelyek a belső pontozás során nagyon közel kerültek egymáshoz. Az egyiknél (Gyöngyösi Miklós és Jenei Nikolett munkája) az építészeti formálás volt erősebb, de a környezetrendezés, a kapcsolódó úthálózat és funkciók a kevésbé kidolgozottak vagy átgondoltak, míg a másiknál (jelen pályamű) a környezetrendezés volt logikusabban átgondolt és az építészeti formálás szorult kicsit jobban a háttérbe. A kettő együtt viszont olyan elegyet képez, amely lehet a szóban forgó terület fejlesztésének reális iránya. Ez a két pályamű tudja a teret a legracionálisabban kezelni. Az útvonalak esetében lágy, környezetbe illő vonalakat hoz létre, a merev, kötött formák helyett. A meglévő értékeket megőrzi úgy, hogy új turisztikai értéket hoz létre. Együtt él a későbbi távlati térfejlesztésekkel, elegáns formában zárja le mindkét pályázat a teret a HungaroSpa irányában, nem csökkentve a látvány élményét, a környezet szépségét.


Helyszínrajz, keresztmetszet.
2/6
Helyszínrajz, keresztmetszet.




A pályamű építészeti vonatkozásban kisebb programot hoz, mint amit a környezet elbírna, de a környezetalakítás itt jobban működik. Akadálymentes kilátó pontot kínál az épület tetején, organikusan vezetett sétányrendszerrel, a gyerekek, családosok számára kiegészítő funkciókat alakít ki. Létrehoz egy konkáv teret a József Attila utca irányában, amely bevonzhatja a túloldalra egyszer majd megépülő szálloda vendégeit a parkrészbe.


 

Ötletpályázat a hajduszoboszlói strandfürdő csónakázó tó dny-i területének környezetalakítására - megosztott I. díjas terv

Hajduszoboszló

Tervezés éve: 2019.

 

Veszprémi Építész Műhely Kft.,

Vezető tervező: Kovács Dávid, Hazler Edina, Kovács Zsolt György, Beránková Jana

Látványtervek: Vörös Tamás

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk