Épülettervek/Lakóépület

Egy megújuló családi ház Szentendrén

1/16

Koncepció

?>
Koncepció
?>
Funkcióséma
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
Tetőszinti alaprajz
?>
Homlokzatok
?>
Meglevő állapot
?>
Meglevő állapot
?>
Meglevő állapot
?>
Látványterv - dél-kelet
?>
Látványterv - észak-kelet
?>
Látványterv - dél-nyugat
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Baranyai Balázs
1/16

Koncepció

Egy megújuló családi ház Szentendrén
Épülettervek/Lakóépület

Egy megújuló családi ház Szentendrén

2014.09.04. 14:20
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Szentendre, Magyarország

Építészek, alkotók:
Baranyai Balázs

Cég, szervezet:
Studio B Alkotóműhely Kft.

Családi ház átalakítása, Szentendre

URL:
Studio B Alkotóműhely Kft.

Tervezés éve:
2013

Építés éve:
2015

Bruttó szintterület:
287 m2

Stáblista

tartószerkezet: Pintér Tamás, Pintér és Kerek Kft.
gépészet: Tóth Gábor, CoZero Kft.
épületvillamosság: Kánai Gábor, Verdom Kft.
tűzvédelem: Decsi György, Fireeng Kft.
látványterv: Kronavetter Péter

MÉD:

Szentendrén adott egy az 1980-as évek elején, a korszak átlagos esztétikai színvonalával megépített családi ház. Az esztétikai színvonalnak megfelelő az épület funkcionális beosztása is, vagyis elégtelen a megrendelő számára. Hogy miként faragott ebből egy kívül-belül az elvárásoknak eleget tevő épületet? Erről számol be a tervező Baranyai Balázs.

Az adottságok, igények

A megrendelő fiatal pár egy, a Dunára gyönyörű kilátással rendelkező telken szeretné megteremteni leendő otthonát. A jelenleg nehezen bejárható, gazos, meredek rézsűkkel tagolt telken áll egy, a '80-as évek elején épült, több éve lakatlan, elhanyagolt állapotú családi ház, mely funkcionálisan és építészeti minőségében nem felel meg a mai kor követelményeinek és az új tulajdonosok igényeinek sem. Az építtető házaspár által megfogalmazott cél a meglévő épület menthető részeinek megtartásával, átalakítással és bővítéssel egy gazdaságosan megépíthető és energiatakarékosan üzemeltethető, környezettudatos, letisztult formavilágú családi ház létrehozása, mely hosszú évtizedekre megfelel a változó család igényeinek. A lejtős telek adottságait ki nem használó épületet úgy kell átalakítani, hogy annak maximális kertkapcsolata legyen, és kihasználja a telek előnyeit. A meglévő ház rossz belső kapcsolatai helyett a különböző funkciójú terek megfelelő szétválasztása, nagyvonalú térkapcsolatok és magas fokú funkcionalitás a cél. A család által használt terek intimitása megőrzendő, a vendégek számára nyitott terektől szeparálandó. A ház külső megjelenésében is a nagyvonalúság elérése fogalmazódott meg célként.

Meglevő állapot
7/16
Meglevő állapot

A jelen

A meglévő épületet az erősen lejtős telek felső részében helyezték el a szintvonalakkal párhuzamosan, a lejtő felé tájolva. A terep adottságait azonban az épület teljesen figyelmen kívül hagyja, sík terepre tervezett ház került egy támfalak segítségével kialakított platóra. A ház – egyedüliként kertkapcsolattal rendelkező - érkezési szintje alagsorként funkcionál, egy garázs, valamint tárolók találhatók itt. Lakófunkció csak az emeletre került, itt helyezkedik el a konyha, négy lakószoba és egy fürdő. A szinten a teljes dél-keleti homlokzat mentén konzolos vasbeton szerkezetű erkély fut végig. A tetőtérben szintén csak tárolók helyezkednek el, melyekhez azonban a teljes homlokzaton végigfutó tetőterasz csatlakozik. Ezt a szintet egy későbbi átalakítással valószínűleg szintén lakó funkcióra szánták.

Ami megtartható, és ami nem

A meglévő épület egyetlen pozitívumának a telken belüli elhelyezkedése tűnt, mivel a ház előtt/alatt kellően nagy kertet lehet kialakítani, valamint a lejtő tetejénél elhelyezkedve a felső szintről már gyönyörű kilátás nyílik a Dunára a szomszédos házak és a lejjebb fekvő fák fölött. Az épület szerkezetéből megpróbáltunk minél többet megtartani, így a körítő falak és födémek maradhattak minimális visszabontásokkal. Az emeleti monolit vasbeton erkély (bár a kilátás felé nézve kihasználhatónak tűnne) teljes hosszon kezelhetetlen hőhídat jelent, így levágásra kerül. Nagyon rossz állapota miatt a fa fedélszék és a teljes felső szint is elbontandó. A földszintről az emeletre jelenleg egy rendkívül meredek húzott karú lépcső vezet (mely sem az előírásoknak, sem a használhatóság igényének nem felel meg), majd annak folytatásaként egy hasonló geometriájú fa szerkezetű lépcső, ezek használhatatlanságuk miatt elbontandók, valamint az új lépcső kialakításához a környezetükben a födém is visszabontandó. A homlokzati nyílások osztása szerencsére java részében a funkciónak megfelel (a kilátásra és a kertre tájolt), így azokon a változtatás csak kis mértékben szükséges.

Koncepció
1/16
Koncepció

A jövő

Mivel a jelenlegi épület is kihasználja a megengedett bruttó szintterületet, ezért az új igényeknek megfelelő bővítés csak az elbontott tetőtér mértékében lehetséges.

A megjelenés

Az építészeti koncepció alapján a tömegformálásban markánsan elkülönül a megmaradó épületrész és a belső funkcionális rend igényeihez igazodó új bővítmény. A megmaradó épületszerkezetek között a család igényei szerinti fő funkciók kerülnek elhelyezésre, azonban a nagyobb komfort és a magasabb igények kielégítésére az épület több bővítményt is kap. A ház megjelenését alapvetően a két világ házasítása határozza meg – a meglévő épületrész statikus, derékszögű kialakítását a fehér vakolt falak, a lyuk-architektúra hangsúlyozza, míg az új, lendületes toldalékokat az alacsony hajlásszögű tetőt és a falakat egybefogó antracit kettős állókorcos cinklemezfedés, az alapvetően szint-magas nyílászárók jelenítik meg. Az így kialakuló, elnyújtottabb épület szervesen illeszkedik a terepvonalakra, minden szintjén közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik, így szervesülve hatalmas fenyőkkel borított környezetébe. Kihasználva a telek adottságai nyújtotta gyönyörű kilátást, az épület a lejtő felé nyitott, hátulról zártabb kialakítású.

Látványterv
14/16
Látványterv

A használat

Az új épület földszintje a lakás közösségi tereinek ad helyet, a vendégek számára ez a szint nyitott. A magasabb komfort érdekében az épület délkeleti oldalán egy bejárati toldalék épül, mely szélfogóként tud funkcionálni. Ebből a toldalékból léphetünk be a megmaradó épületrész középső, keskenyebb traktusába, melynek teljes kiürítésével egy nagyvonalú, tágas hall jön létre, mely a függőleges közlekedés tereként is szolgál. A hallra merőleges tengelyén sorolódik a közösségi terek fűzére – balra, a nagyobbik traktusba kerül a nagy nappali, egy részben szeparált kandallós térrésszel, valamint jobbra kerül a konyha, a kisebbik traktusba. A konyha funkcionális részétől vizuálisan elválasztva egy bár alakítható ki a közlekedő tengely mentén, majd már egy újabb bővítmény ad otthont a reprezentatív étkezőnek. A terek sorolása egy fedett-nyitott terasszal, majd a kerttel folytatódik. A sor másik végét a nappalihoz kapcsolódó, csendes pihenő terasz és a kert zárja. Szintén a kisebbik traktusban találhatók a kiszolgáló funkciók, valamint a nappali mögött egy külön külső bejárattal rendelkező gépészeti helyiség.

Az emeleten a család intim terei kapnak helyet. A szélesebb traktusban a két gyerekszoba kerül kialakításra, melyek a hallhoz és a függőleges közlekedési tengelyhez kapcsolódó gyermek nappaliból, játszó térből nyílnak. A gyerekek fürdőszobája egy, a domb felé konzolosan kinyúló bővítményben kap helyet. A szülői lakosztály közvetlenül a felérkező lépcsőnél nyílik, és elfoglalja a meglévő épület kisebbik traktusát a hálószobával és az abból nyíló fürdővel. A hálószoba egy, az étkező felett kialakított tetőteraszon keresztül közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

Az épület legfelső szintjén, az elbontott tetőtér helyén egy vendégszoba található külön fürdővel. A teljes szint nem kerül visszaépítésre, ezért adott a lehetőség, hogy a szép panoráma felé egy tetőterasz nyíljon, valamint a szint felét intenzív tetőkert foglalja el. A tetőszintre vezető lépcső közbenső pihenőjéről szintén ki lehet jutni a kertbe, így az épület minden helyisége egy fél szint áthidalásával közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik.

Az utca szintjén egy kétállásos garázs is épül, külön terepszint alatti építményben.

Látványterv
15/16
Látványterv

A tanulságok

A régóta nem használt épület átalakítására már korábban született egy terv, amely azonban nem valósult meg. Az építtetők első szándékból, az építkezés minél gyorsabb elkezdése miatt, ezt a tervet szerették volna hasznosítani, azon és a meglévő épületen némi „ráncfelvarrást" alkalmazva. Többszöri megbeszélés és közös gondolkodás alkalmával sikerült meggyőzni őket, hogy a hosszú távú érdekeiteket szem előtt tartva érdemes alaposabban végiggondolni az igényeiket és a lehetőségeket. Mivel belátták, hogy az általuk elsőre elképzelt átalakítás nem jelent jelentős minőségi változást térélmény és lakhatási kényelem szempontjából a meglévő házhoz képest, csak egy rossz eredeti elrendezést (használhatatlan lépcső, a kertkapcsolat teljes hiánya, lakáson belüli térkapcsolatok hiánya) konzervál némi változtatással, ezért sikerült új alapokra helyezni a tervezést.

A megbeszélések másik fő témája a kialakítandó ház stílusa volt. Mindenképpen „stílusos" otthont szerettek volna „egyedi" mondanivalóval, amely kívülről is árulkodik az ott lakó emberek stílusáról, életmódjáról. Azonban mindketten eltérő előképekkel, elképzelésekkel rendelkeztek, így a hosszú keresgélés után megtalált közös halmaz alapján kialakult képhez nagyon ragaszkodtak – egy filmen látott ház mintájára képzelték megépíteni sajátjukat, annak minél több részletét viszontlátva azon. Az art-deco is követendő mintaként lebegett, mind stílusjegyekben, mint a mögötte sejtett életérzésben. A közös gondolkodás során sikerült a meglévő vágyakat átültetni a mai korba és az adott környezetbe, leküzdve a nagyon konkrét előkép okozta nehézségeket.

Földszinti alaprajz
3/16
Földszinti alaprajz

Az átalakítással sikerült kihasználni a lejtős terepből adottságait és minden szinten kertkapcsolatot létrehozni. Egy nagyvonalúbb függőleges közlekedési tengely kialakításával vizuális kapcsolatot lehetett teremteni a szintek (és a kert szintjei) között; egy földszinti vízszintes tengelyre pedig felfűzni a különböző minőségű (belső helyiség, átmeneti tér, terasz, kert) közösségi tereket, melyek a különböző tevékenységeknek (pihenés, közös étkezés, nagyobb létszámú vendégség) egyszerre, szeparáltan is otthont adhat. A két tengely találkozásánál egy világos fogadó tér (klasszikus hall) adja a ház szervező középpontját.

A közös munka eredményeként, remélhetőleg a változó családi igényeknek megfelelő, az elképzelt életmód megismerése után személyre szabott otthon születik, mely hosszú időn át megelégedéssel szolgálja az építtetőit.

Baranyai Balázs

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk