Épülettervek/Középület

Együtt előre: a közösségi terek új koncepciója a PTE Orvostudományi Centrumához

1/18

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A meglévő állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem

?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A meglévő állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A tervezett állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Főhomlokzat, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Főhomlokzat, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér hossznézete, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér hossznézete, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Belső tér, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Belső tér, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér keletről, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér keletről, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér délnyugatról, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér délnyugatról, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Keresztmetszet, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Keresztmetszet, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hosszmetszet, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hosszmetszet, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hallgatói klub, meglévő állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
?>
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hallgatói klub, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
1/18

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A meglévő állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem

Együtt előre: a közösségi terek új koncepciója a PTE Orvostudományi Centrumához
Épülettervek/Középület

Együtt előre: a közösségi terek új koncepciója a PTE Orvostudományi Centrumához

2019.12.11. 08:03

Projektinfó

Földrajzi hely:
Pécs

Építészek, alkotók:
Lévai Tamás

Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum Közösségi Fejlesztése, koncepcióterv

Tervezés éve:
2019

Stáblista

Építész: Lévai Tamás, Tarka Építész Műterem

Az együttgondolkodás és a közösségépítés áll a fókuszában Lévai Tamás (Tarka Építész Műterem) koncepciótervének, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Centrumának átfogó újraszervezéséhez és fejlesztéséhez készített. A meglévő épületek átalakítására alapozó projekt „előtte-utána" képpárjait a tervező kommentárjával mutatjuk be. 

Közösségi terek kialakítása

Törekvéseink legfontosabb eleme, melyre a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Centrumának Fejlesztése kapcsán megbízást kaptunk, a közösségi terek újraszervezése. Ez magában foglalja a kampusz nemzetközi versenyképességének erősítését azáltal, hogy olyan térrendszert alakít ki, mely megalapozza az együttgondolkodás tereit. Ezzel kerülhet be az egyetem abba a vérkeringésbe, mely a hiteles tudás intézményes megszerzéséért vívott küzdelemről szól, s mely küzdelemben az egyetemeken kívül részt vesznek a könyvtárak az inkubátorházak, co-working munkahelyek, de a start-up laborok népes tábora egyaránt.

Mi szükséges ehhez?

Természetes változó fény.

Tágasság, melynek részei a növények.

Mindkettőnek bizonyítottan pozitív pszichés hatása van, s növeli az egyén és közösség kritikus gondolkodásra, kollaborációra, kreativitásra, kommunikációra való képességét, melyek jelen tudásunk szerint a leginkább időtálló képességek* az állandó változás közepette.

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A meglévő állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem
1/18
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A meglévő állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A tervezett állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem
2/18
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A tervezett állapot madártávlatból. Kép: Tarka Építész Műterem

Természetes fény

Természetes fényt leginkább az égbolt irányából várhatunk, így nem meglepő, hogy a kampusz központi elemét, az Elméleti Tömböt, ebben az irányban lehet fejleszteni. Ezt a célt szolgálja az udvar üvegtető fedése, illetve a szűkös belvilágú negyedik emelet bevilágítása a mennyezetének kibontásával, a tető oromfalán keresztüli sávos megnyitással.

Tágasság

A kampusz és különösen a központi épület léptéke megköveteli, hogy városi szövetként tekintsünk a belső terekre. Ennélfogva nem folyosókra és termekre, hanem árkádos terekre és udvarok helyett növényekkel teli városi terekre van szükség a tágasság, átláthatóság, élhetőség érdekében.

A központi épület (SIET) meglévő udvar falai a koncepció szerint körben – belső térré válva – megnyílnak, fénnyel és vizuálisan átöblítve az eddig zárványként működő teret. Az udvarra közösségi terek sora nyílik rá, galériaszerűen.

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér hossznézete, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
6/18
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. A belső tér hossznézete, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem

Az érintetlenül hagyott aula feletti tető télikertté alakul beltéri növényekkel, mely az év nagy részében pótolhatja a kültéri park tágasságát.

Az előadók feletti ferde tető lépcsős télikertté változik, kétféle karakterben megjelenítve a lépcsős előadótér szerepét: A keleti oldal amfiteátrum-szerű körbeölelő, intimebb, kialakítva több „domboldalt", míg a nyugati szárnyban geometrikusabb, nagyobb színterű a szerkesztése. A két karakter megkülönböztetése segíti a tájékozódást az amúgy teljesen szimmetrikus központi épület városrész méretű szövetében, mivel rálátni szinte mindenütt.

A körbefutó folyosók mint közlekedők helyett egy, a belsővel összenyitott árkádos térré alakul az első emelet.

A belső térrendszer a főbejárat melletti lépcsők közti födém kibontásával már a megérkezéskor feltárul, ezzel a térrendszer önmagát olvasható teszi, segítve a magától értetődő tájékozódást.

Az udvarra multifunkcionális terek néznek az északi szárnyban, melyeket közösségi funkcióin túl interdiszciplináris célokra, co-working munkahelyek kialakítására, vagy inkubátor, projekt tér kialakítására is alkalmassá teszik.

Összekötő hidak segítik a közlekedést a 100 méter hosszú belső tér két oldalán, melyek közül a felsők vízszintesek, szélesek és helyet adnak a belső térre néző pultsornak, ezzel biztosítva az egyéni és kiscsoportos tanulás, elvonulás helyeit, akár co-working jelleggel.

A felső két szint kiszélesedő közlekedőinek tanulópultjai ugyanígy hasznosulnak.

A negyedik emelet Hallgatói VIP Klubja a mennyezet kibontásával válik tágas térré, melyet az azonos módon kibontott szomszádos könyvtártérrel és oktatói terekkel még tovább lehet növelni, flexibilis használatot feltételezve.

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Keresztmetszet, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
14/18
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Keresztmetszet, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem

A tetőtér közösségi terek a csendes foglalkozások színterei, nagyobb, akár előadói, kiállítói eseményeket is be tud fogadni.

A főépület alagsori rekreációs terek a zajosabb műfajoknak, a sporton túl a zenei műhelynek, média vágó-, keverő pultnak, vagy akár kerékpárszervízzel egybekötött barkácsműhelynek is helyet ad.

Jó kapcsolat alakul ki így a Honvéd utca 3. alatti – SIGY- épület közösségi tereivel, fogyasztó tereivel, teraszával.

A főépület főbejáratának akadálymentesítéséhez egy nagyvonalú dombot érdemes létrehozni, mely szintbeni megérkezést tesz lehetővé terasszal, egyszerű kávézó, büfé közösségi térrel a beltérben. A domb alatt kerékpártároló alakítható ki védetten, közvetlen bejárással az épületbe, ahol a rekreációs öltözőkben le lehet zuhanyozni, átöltözni.

Hasznosság

A közösségi terekkel olyan zónák jönnek létre, melyek az egyetem hagyományos funkcióinak, a tanulás tereinek szerepén túl képesek betölteni a közösségteremtő, inkubátor, co-working, különböző szakterületeken átívelő kapcsolatteremtő szerep betöltését, mindezt a rendezvényektől kezdve a kiscsoportos foglalkozásokon túl az egyéni elmélyedést segítő terek sokszínűségéig.

Az intézményi terek kiosztását a megbízókkal egyeztetve végeztük, jelen tervfázis léptékének megfelelően. Elsősorban az összesített volumen elhelyezhetőségét vizsgáltuk. Elrendezésük, átszervezésük nagy flexibilitással bír a tervezés további szakaszaiban, tekintve, hogy a rendelkezésre álló épületek térrendszere igen hasonló, közel azonos traktusszélességű elemekből áll.

Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hallgatói klub, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem
18/18
Lévai Tamás koncepciója a Pécsi Tudományegyetem - Orvostudományi Centrum közösségi fejlesztéséhez. Hallgatói klub, tervezett állapot. Kép: Tarka Építész Műterem

Fenntarthatóság

Energetikai megfontolásokból a főépület udvar fedése nyugat-kelet irányú, az így kialakuló déli tetősíkokat könnyebb egy külső zsalus árnyékolóval ellátni a nyári felmelegedést megelőzendő.

Energetikai megfontolásból kellett újragondolni az összes függőleges közlekedőmagot, vizesblokkot, aknát, hiszen az új irányelvek szükségessé teszik a terek légtechnikai kezelését. Ez leginkább a főépület negyedik épületének térrendszerét érintette, ahol az épület többi részével megegyező oldalfolyosós rendszerre kellett átszervezni a meglévő középfolyosókat.

Ugyanilyen megfontolásból került be a belső közlekedőket és közösségi tereket összeszövő térrendszer, födémáttörésekkel, falmegnyitásokkal, melyet így álmennyezet nélkül, csupán az épület legtetején elhelyezett közös elszívókkal és alsó betáplálással át lehet öblíteni.

A menekítés feltételeinek megfelelően tűzvédelmi szempontból helyeztünk el két új lépcsőházat a főépület dél-nyugati és dél-keleti sarkában.

Parkolók

Megbízásunk nem terjed ki a parkolók vizsgálatára, ahogy a kampusz belső közlekedésének vizsgálata sem.

 

Lévai Tamás

*Yuval Noah Harari: Sapiens (2011), Homo Deus (2015), 21 lecke a 21. századra (2018).
 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk