Közélet, hírek

Elhunyt Kertai László

1/3

Kertai László
Gyászjelentés
?>
?>
Kertai László
?>
Gyászjelentés
1/3

Elhunyt Kertai László
Közélet, hírek

Elhunyt Kertai László

2013.01.10. 14:29

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Kertai László [1943-2013]

Vélemények:
1

69 éves korában elhunyt Kertai László, Debrecen ismert, Ybl-díjas építésze.

"Meghalt Kertai Laci. Pár hete még együttpályázásról beszéltünk, meg az esélyekről, melyikünket győzi le hamarabb a kór. Ő nyert. Most a halott barátról illene szólnom, de nem megy. Üres, hamis minden szó. Majd. Egyszer. Van két vers, szólhat Róla is. Méltóbban. Hitelesebben. Olvassátok, hallgassátok. Közben gondoljatok Rá. (Kosztolányi: Halotti beszéd, Petri: Eszmék és tánclemezek)"

Bán Ferenc

Kertai László
2/3
Kertai László

Többek között a debreceni Kossuth tér és az Emlékkert megújítója, a népszerű Lovarda és Aquaticum, a Hódos Imre Sportcsarnok, az Akadémiai Székház, a Debreceni Klinika több épületének, bevásárlóközpontok és sok sikeres pályázat alkotója. 1977-ben Ybl-díjat kapott, 2002-ben pedig Debrecen városa Pro Urbe díjjal ismerte el munkásságát. A hortobágyi csárdák és fahíd mellett a legutóbb megvalósult hajdúböszörményi főtér és a poroszlói Ökocentrum tette teljessé életművét a Tiszántúlon.


Gyászjelentés
3/3
Gyászjelentés

Kertai László temetési szertartása és búcsúztatása 2013.január 25-én 11:00 órakor lesz a Debreceni Köztemető 2.sz. Ravatalozójában.

Vélemények (1)
lszb
2013.01.10.
21:21

Annak idején- mintegy 40 - 42 évvel ezelőtt - mindketten - Laci és én, együtt fociztunk mind szakszervezeti mind a kispályás bajnokságokban, Debrecenben a talán ma már nem létező salakpályákon. Egy alkalommal védőmön a labdát átemelvén, kapásból nagy gólt lőttem, mely tény emgem is roppant meglepett. Kertás - igy hivtuk őt mindannyian - aki sokkal jobb focista volt, mint én, vállveregetéssel adott jelet tetszésének.

Debrecenbe jövetele s rövid idő eltelte valamint kellemes emberi és szakmai barátságunk kialakulása után, Laci Debrecent választotta székhelyéűl, én Debrecent is s hazámat is elhagytam.

Hosszú hallgatás után haza látogattam. Akkoriban bonyolódott le a Tete Defense pályázat, melyen sikeresen szerepeltem s mely élményt Kertással is megosztottam, az eredményt elemezvén és értékelvén. (Amig otthon voltam, sok helyi pályázaton vettünk részt közösen igy volt miről beszélgetnünk.)

Kár, hogy ilyen korán távozott. Még nagyon fiatal volt s bizonyára tele volt tervekkel, álmokkal melyeket nem tud megvalósitani.

Nem lehetek ott a temetésen igy személyes búcsu helyett felidézem az első versszakát azon költeménynek, melyet mindketten nagyon szerettünk:

"John Anderson szivem, John.

Kezdetben, valaha hajad sötét volt s homlokod sima.

Ráncos ma homlokod John s hajad leng deresen,

De áldás ősz fejedre John Anderson szivem."

 

Szabó Jancsi

 

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk