Technológia

Előregyártott elemekkel épült az ipari csarnok

1/4

fotó a Leier hozzájárulásával

?>
fotó a Leier hozzájárulásával
?>
fotó a Leier hozzájárulásával
?>
fotó a Leier hozzájárulásával
?>
fotó a Leier hozzájárulásával
1/4

fotó a Leier hozzájárulásával

Előregyártott elemekkel épült az ipari csarnok
Technológia

Előregyártott elemekkel épült az ipari csarnok

2020.05.12. 14:03

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Tatabánya

Építészek, alkotók:
Stein László, Parádi Zsuzsanna, Princzinger László

Cég, szervezet:
Leier

Címkék:
ipari csarnok

A bonyolultabb építészeti koncepciójú, valamint a nagyobb területű létesítmények esetén – mint az alábbi példaként hozott tatabányai beruházás – mutatja meg leginkább előnyeit az előregyártott alapanyagok felhasználásával történő építés. Az innováció kiemelkedő az élőmunka csökkentésében és a kivitelezés felgyorsításában, de láthatjuk, hogy az előregyártás fokozatosan legyőzi a technológia korlátait is. (x)

Ha ipari csarnokról, azaz nagy területen történő építkezésről van szó, akkor tűnik fel igazán, hogy milyen sok idő spórolható az üzemekben már beépítésre elkészített építőipari alapanyagokkal. A Leier kínálatából több elemet is felhasználtak a szakemberek, például a tatabányai STILL csarnok megépítése során, amely egy 3000 négyzetméteres cégközpontként funkcionál.

fotó a Leier hozzájárulásával
1/4
fotó a Leier hozzájárulásával

Teljesültek az egyedi igények
A targoncákat és vállalatokon belüli logisztikai rendszereket előállító STILL Villástargonca Kft. kinőtte környei telephelyét, ezért vált szükségessé a költözés. Már a tervezésnél elvárás volt, hogy az új tatabányai épület kamionnal könnyen megközelíthető legyen és korszerű infrastruktúrával rendelkezzen. Az 1,17 Ha-os területen a STILL igényeinek megfelelő 915 m2-es raktárcsarnok, 826 m2-es műhely, 991 m2-es kétszintes irodarész, 400 m2-es külső fedett rakodótér, valamint teherautó- és személygépjármű parkoló épült a Leier tervezésében és kivitelezésében.

fotó a Leier hozzájárulásával
3/4
fotó a Leier hozzájárulásával

Az új ingatlanban modern dokkoló rendszert, darupályát és festőkabint is kiépítettek a szakemberek. A Still csarnok épületét a Leier építész csapata tervezte. A tervezők Stein László és Parádi Zsuzsanna voltak, míg a statikát Princzinger László készítette az intézmény használatbavételéhez kapcsolódó egyedi igények szerint. A Leier kivitelező csapata mindezekhez több félét is választott a saját gyártmányokból: például kéregfalat, födémet, előregyártott lépcsőt és vasbeton gerendát használt fel.

Egyszerűbbé váltak a munkafolyamatok
Az épület szerkezetét tekintve egy kétszintes irodablokkból áll, amely mögött a műhely, leghátul pedig a raktár kapott helyet. A csarnok kútalappal rendelkezik, erre a Leier kéregfal elemének speciális változatából készült gerenda. Ilyen vasbeton szerkezet ritkán kerül föld alá, de a szakemberek a funkcióhoz és időtállósághoz igazították a felhasznált anyagokat. A munkafolyamatot csökkentette a kéregfalból készült lábazat, amely építészeti szempontból is kedvezőbb megoldást jelent.

fotó a Leier hozzájárulásával
2/4
fotó a Leier hozzájárulásával

Ha a raktárrészt tanulmányozzuk, látható, hogy a vázszerkezet a csarnoképítés szempontjait követte, ide előregyártott pillérek kerültek. A kéregfalak funkciója itt hármas: egyrészt vízszintes merevítést adnak az épületnek, másrészt viselik a függőleges terheket is. Mivel a raktárépületben polcrendszerek vannak, amelyek között targoncák járnak – a kéregfalak harmadik funkciója itt érvényesül, hisz nagyobb biztonságot nyújtanak.
A Leier kéregfalak választása a szakemberek véleménye szerint azért is célszerű, mert az elemek felülete üvegszerűen sima, a felületképzés nem igényel további feladatot. Fugaképzés után tehát gépi technológiával azonnal festhető a fal.
A csarnok építésekor a Leier kínálatában újnak számító előregyártott oszlopokat és vasbeton gerendákat is felhasználtak. A „félkész gerendákkal" szakemberként különösen érdemes megismerkedni: ezeket betonozni a födémmel együtt lehetséges, ami építészetileg azért előnyös, mert ebben a rendszerben a dolgozó keresztmetszet a födémben helyezkedik el, tehát csökken a térbe való benyúlás.

fotó a Leier hozzájárulásával
4/4
fotó a Leier hozzájárulásával

A csarnok emeleti része hasonlóan épült, mint a földszinti. Olyannyira gyors volt a munkafolyamat, hogy egy-egy szint megépítése mindössze egy hetet vett igénybe a szerkezetépítők számára. Az emeleten a már felsorolt előregyártott elemek ismétlődtek. Ezzel el is érkeztünk az épület egy különleges pontjához, a tetőjéhez, amely egy belső udvar kialakítását is lehetővé tette. Ez a megoldás a megrendelő azon igényét elégítette ki, hogy mindenhová természetes fény jusson és a szellőztetés is megoldható legyen. További információt a Leier oldalán talál.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk