Programok

Építészet a Művészetek Völgyében 2017

1/11

?>
?>
Mórichida Szőlőhegy
?>
Mórichida
?>
Markotabödöge
?>
Szenna, skanzen 2017
?>
Taliándörögd
?>
épületlátogatás az Inkler-házban
?>
Művészetek Völgye térkép
?>
Építészet a Művészetek Völgyében 2017
?>
Építészet a Művészetek Völgyében 2017
?>
Építészet a Művészetek Völgyében 2017
1/11

Építészet a Művészetek Völgyében 2017
Programok

Építészet a Művészetek Völgyében 2017

2017.07.20. 11:34

Eseményinfó

Építészek, alkotók:
Eleőd Ákos

Földrajzi hely:
Kapolcs, Magyarország

Esemény kezdete:
2017.07.21. 08:00
Esemény vége:
2017.07.30. 20:00

Az „Építészet a Művészetek Völgyében" programsorozat - amelynek házigazdája és kurátora Eleőd Ákos Ybl-díjas (és friss Podmaniczky-díjas) építész - idén is tematikus kiállítással, s kapcsolódó beszélgetéssel várja a Völgylátogatókat július 21. és 30. között. 

A 2017-es program:

Építészeti értékek+oktatás

  • A makkos fazártól az ágasfáig (kiállítás) - helyszín: Kapolcs, Faluház időpont: 2017. július 21-30. 
  • Építészeti értékőrzés, értékteremtés az oktatásban – egy pozitív példa (beszélgetés) - helyszín: Kapolcs, Faluház időpont: 2017. július 23. 10.00

Eleőd Ákos vendégei:

  • a győri Hild József Építőipari Szakgimnázium
  • műemlékfenntartó technikus-képzés szakmai vezetői: Józsa Tamás igazgató, Hellenpárt György építész, szakmai oktató


▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

A Győri Műszaki Szakképzési Centrum Hild József Építőipari Szakgimnáziumában 70 éve folyik építésztechnikus-képzés. A 2016-17-es tanévben rendkívül magas kihasználtság mellett több mint 480 tanuló végzi iskolánkban tanulmányait Az érettségi után intézményünkben magasépítő technikus és mélyépítő technikus szakképzettség szerezhető.

Műemlékfenntartó technikus képzés
A képzés egy éves, ráépülő jellegű, bemeneti feltétele: magasépítő technikus végzettség. A műemlékfenntartó technikus a projektek előkészítő munkálataiban részt vesz a műemléki helyreállítást/fenntartást megelőző kutatásban és diagnosztizálásban, a beruházási munkákban pedig előkészíti a kivitelezés folyamatát, a műemlék-helyreállítási munkák lebonyolítását. Előkészítő műemlék-helyreállító munkát irányít, műemlék-helyreállító folyamatokat, műemlék-, korszerűsítést, bővítést irányít és ellenőriz.

Népi építészeti felmérő táborok
A Hild József Építőipari Szakközépiskola rendszeresen megszervezi a népi építészet értékeit feltáró és dokumentáló nyári táborokat. A táborok célja a még megmenthető épületek felmérése, tervrajzok, fotók készítése, tehát az épületek teljes körű dokumentálása, melyek a falvak számára is hiánypótló, anyagok, valamint a vidéki életforma, az ott élő emberek megismerése. A táborokat a Hild iskola szaktanárai vezetik.

ICOMOS-elismerés:
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság az oktatás, nevelés, szakképzés területén a népi építészeti felmérő táborok programjának megvalósításáért, amelynek célja a műemlékek, helyi értékek megőrzése, a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolának a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat adományozza. A díjat átvette: Józsa Tamás, programfelelős, igazgató

A díj adományozásával kívánjuk felhívni a figyelmet annak fontosságára, hogy múltunk, épített örökségünk megbecsülése értő, értékorientált közösség okos gyülekezetében biztosítható - és ennek záloga az iskolai nevelés, oktatás. Ennek jó példája a Hild József Építőipari Szakközépiskola műemlékvédelem iránti elhivatottsága, népi építészeti felmérő programja.

A makkos fazártól az ágasfáig – kiállítás

A ICOMOS MNB által is elismert, méltatott felmérő-táborokról színvonalas összefoglaló anyag készült, amely számos sikeres kiállításon mutatta már be a program értékőrző-értékteremtő munkáját a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumtól - a budapesti FUGA Építészeti Központig. És most itt, a kapolcsi Faluházban, az Építészet a Művészetek Völgyében idei meghívottjaként, - szeretettel invitálva az építészeti értékekre nyitott Völgylátogatókat.

▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪

Az ÉpMűvVölgy-sorozat:

VölgyFutár, 2013:
Az összművészeti fesztiválok lényegükből kifolyóan igyekeznek az ember által alkotott minden szépséget, gondolatot, hozzáadott értéket megmutatni. Zene, tánc, képzőművészet, irodalom, film, iparművészet sorakozik egymás mellett ezeken a rendezvényeken, és nekünk csak mint egy polcról, a kosarunkba kell pakolni az épp megkívánt élményt. Ám építészetet hiába is keresnénk, hiánycikk az, még a pult alól sem kerül elő…, nem így a Völgyben! Nem így a Völgyben, ahol Eleőd Ákos építész sorozatot indított „Építészet a Művészetek Völgyében" címmel. Évről-évre komplex témákról szólnak az építészeti kiállítások és beszélgetések: komplex élményt nyújtani, nem csupán egy-egy épületet megmutatni.

Eleőd Ákos, 2012:
Az adott korok jelen idejű építészete mindig magában kell, hogy foglalja a múlt értékeinek, az építészeti örökségnek tiszteletét csakúgy, mint a jövő tervezését, a települések fejlődésének átgondolt jövőképét, - az építészet szól vizuális kultúráról és a tér tudatos, érzékeny kezeléséről; szól önbecsülésről és közösségi értékekről, – egyszerűen értelmezhetetlen s elfogadhatatlan, hogy az építészet ne legyen szerves része, fontos eleme a mindenkori kulturális közgondolkodásnak. Az első lépés tehát, hogy az építészet legyen jelen a kortárs kultúra eseményein, – legyen természetes, hogy ott van! – most pl. a Művészetek Völgyében. A második lépés persze az, hogy mivel, milyen anyaggal képviselteti magát, – kurátori koncepciómat megfogalmazva mindenképpen arra helyeztem a hangsúlyt, hogy komplex témákat válogassak, amelyek az építészet árnyalt gondolati hátterébe engednek bepillantást.
Persze naivság lenne azt hinni, hogy egy művészeti fesztivál esemény-sorozatában egy építészeti program ottléte óriási fordulatot eredményezne a közgondolkodás terén; ugyanakkor meggyőződésem, ha a VölgyLátogatók értő szemmel olvassák, akkor felsejlik bennük: csuda dolog lehet az, aminek környékén ennyi szeretet, humánum, érdekesség és tudás csoportosul, amit úgy hívnak: Építészet.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk