/ 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1. / 20. MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA / Early bird nevezési határidő: augusztus 1.
Programok

Építészet Világnapja 2023

1/2

Hirdetés
?>
?>
1/2

Építészet Világnapja 2023
Programok

Építészet Világnapja 2023

2023.09.14. 11:22

A Magyar Építőművészek Szövetsége az idei évben nemzetközi konferenciát szervez az Építészet Világnapja alkalmából, témája a közép-európai régió legújabb építészeti alkotásainak bemutatása lesz.

A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) nemzetközi konferenciájának előadói áttekintést adnak a legújabb építészeti alkotásokról Közép-európában, kinyitva a MÉSZ kezdeményezésére működő eddigi sikeres V4 együttműködést Szlovénia felé. Az előadók országuk elismert építészei, a prágai és a krakkói építészkar vezetői, építészeti szakmai szervezetek vezető képviselői. Az előadások bemutatják, hogy miben közös és miben különbözik az építészeti nyelv a régióban. Mi köti össze kortárs építészetükben ezeket a földrajzilag, történelmileg és kultúrában is sokszínű, de sok tekintetben hasonló országokat. A konferencia részvételért adható továbbképzési pont elbírálása folyamatban van.

9.30     Regisztráció
10:00   Ünnepélyes megnyitó, köszöntők

 • Lánszki Regő az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész
 • dr. Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke,
 • Eltér István Balázs a Budapesti Építész Kamara elnöke,
 • Krizsán András DLA a Magyar Építőművészek Szövetség elnöke

10:30   Stempel & Tesař építésziroda kiállításmegnyitó
megnyitja: Szalai András

11:00 13:30    „Kortárs Közép Európai építészet a V4+ országokban" konferencia
(angol és magyar nyelven)

előadók:

 • Jan Stempel (Csehország)
 • Juraj Hermann (Szlovákia)
 • Pavol Paňák (Szlovákia)
 • Tomáš Krištof (Szlovénia)
 • Földes László (Magyarország)
 • Krzysztof Ingarden (Lengyelország)
 • moderátor: Borsos András

Szünet

16:00   A „Magyar Építőművészetért Érem" és a „MÉK–MÉSZ Diplomadíj 2023"
díjak átadása  (Kós terem)

 • dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke és
 • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,
 • Szalay Tihamér a Diplomadíj zsűri elnöke

17:30   Építész parti – kötetlen formátumú baráti beszélgetés a Székház udvarán

1/2

AZ ELŐADÓK:

Jan Stempel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. 1984-1991 között a libereci SIAL stúdióban dolgozott. 1991-2004 között a prágai A.D.N.S. építésziroda társtulajdonosa volt. Számos új építésű és rekonstrukciós projektben vett részt itthon és külföldön. Jelenleg saját építészirodájában, a Stempel & Tesarban dolgozik, és a Cseh Műszaki Egyetem Építészeti Karán tanít. 2011. szeptember 30-án Václav Havlíček, a Cseh Műszaki Egyetem rektora az építészet docensévé nevezte ki. 2012-ben kinevezték az I. Tervezési Intézet vezetőjévé. 2014. december 18-án a prágai Cseh Műszaki Egyetem Tudományos Tanácsának javaslatára a prágai Cseh Műszaki Egyetem építészprofesszorává nevezték ki. 2019-ben kapta meg a MÉSZ Magyar Építőművészetért Érem kitüntetését. Több Közép Európai kortárs építészettel foglalkozó könyv szerzője. Előadásokon, kurzusokon, kiállítás megnyitókon és könyvbemutatókon szerepelve egyike azoknak, akik bekapcsolják a kortárs közép európai és a V4 építészetet a világ építészetének véráramába.

https://www.stempel-tesar.com/en

Tomaž Krištof 2002-ben szerzett diplomát a ljubljanai építészkaron, 2011 óta pedig ugyanezen a karon posztgraduális képzésben vesz részt. 2008-ig a maribori Reicheberg építészstúdióban, a ljubljanai Sadar+Vuga és a Ciudad de Mexico-i Rojkind arquitectos építészirodában dolgozott. 2009-ben megalapította saját irodáját, a Studio Kristofot, 2017 óta a Szlovén Építészeti és Területrendezési Kamara ügyvezető elnökségének tagja. Kristof 2014 és 2016 között dolgozott ljubljanai építészkaron. Doktori disszertációja "Az építészet mint a közösség szervezőereje" címmel azt kutatja, hogy a társadalmak és társadalmi csoportok hogyan reprezentálják magukat az építészeten keresztül. Az utóbbi években az 1950-es és 1960-as években épült lakóházak felújításában vett részt. Munkáit többek között bemutatták a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén és a svédországi Smalandban megrendezett Architecture of Necessity kiállításon. 2016-ban a Szlovén Építészeti és Területrendezési Kamara Aranyceruza-díjjal tüntette ki. A Szlovén Építész Szövetség (az UIA tagja) korábbi elnöke, jelenleg külügyekért felelőse.

https://www.studiokristof.com/

Juraj Hermann a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem építészmérnöki karán szerzett diplomát. Pályáját a pozsonyi Állami Tervező és Szerkesztő Intézetben kezdte, és részt vett az Istropolis Bratislava kongresszusi központ projektjében. 1981-1984 között Algériában lakóövezetek projektjein és irányadó városrendezési terveken dolgozott. 1986-ban tervezett lakóegyüttese képviselte a szlovák építészetet a barcelonai UIA kongresszuson. 1991-ben megalapította a Projekt - Team Bratislava s.r.o. pozsonyi cégét. Pozsony első felhőkarcolójának tervezője. A Visegrádi 4-ek Építészeti Társulás aktív tagja , a Szlovák Építész Szövetség korábbi elnöke és külügyi képviselője. Számos magyarországi konferencia előadója, Szlovákia képviselője az UIA-ban. Évek óta közreműködik a V4-ek családi házai vándorkiállítás szlovák anyagának összeállításában

https://www.projekt-team.sk/

Pavol Paňák a kortárs szlovák építészet egyik legfontosabb képviselője. A Szlovák Műszaki Egyetem (a mai STU) építészeti karán végzett. Fontos szerzőpárost alkot M. Kusýval. Együtt állnak több jelentős kortárs épület mögött, mint például a Szlovák Nemzeti Színház új épülete vagy a Szlovák Nemzeti Bank pozsonyi székháza - ma a főváros egyik nevezetessége. P. Paňák M. Kusýval együtt jegyzi a Gabčíkovói Vízművek épületeit is, de más, Pozsony arculatát megváltoztató projekteket is a Pribinova zónát, a pozsonyi Predstaničné tér átépítését, a Szlovák Nemzeti Galéria felújítását. Számos lakó- és multifunkcionális épület és szálloda szerzői is - Manhattan Pozsonyban, multifunkcionális ház a Konventna utcában, a berlini szlovák nagykövetség, a bartóki SNP-emlékműnél lévő szálloda nyertes versenypályázati terve és mások. A közös projektek több díjat is nyertek - az Év Épülete díjat 2012-ben a Szlovák Nemzeti Bank épületéért, az Arch díjat 2010-ben a Manhattan épületéért, az Arch díjat 2009-ben a pozsonyi Víztorony - a BKPŠ Atelier székhelyének - felújításáért, valamint a Crystal Wing díjat 2008-ban. P. Paňák a diploma megszerzése után sem szakította meg a kapcsolatot az SZTE Építészmérnöki Karával, tagja az államvizsga-bizottságoknak, diplomamunkák opponense és vendégprofesszorként dolgozik a karon. A BKPŠ Stúdióban szakmai gyakorlatokat is szervez a hallgatók számára.

https://bkps.sk/

Földes László tanulmányait a Műegyetem Építészmérnöki Karán végezte, majd 1998-ban Helsinki University of Technology ösztöndíjasaként folytatta Espooban. Később elvégezte Budapesten a Szendrői Jenő és Szentkirályi Zoltán által vezetett MÉSZ Mesteriskolát. Szemléletformáló volt az 1989-1991 közötti időszak, amikor Finnországban a Järvinen-Airas építészirodában iskolák, óvodák és lakóházak tervezésében vett részt. Turányi Gábor hívására hazajött és vele dolgozott 1994-ig. Ehhez az időszakhoz kötődik a Visegrádi Erdei Iskola tervezése, amelyre mindketten Pro Architectura-díjat kaptak. 1994-ben alapított önálló építészirodát. Az itt született fontosabb munkák: Három lakóház, Hollandia, Maassluis (1999); W.E.T. Innovációs Központ Pilisszentiván (Petho L. 2002),; Toldy Gimnázium Tornaterme, Budapest (2004), Ladányi-ház, Nagykovácsi (2005) Igazságügyi Központ Debrecen (Koller J. 2006). Elsőként építette be Losonczi Áron világhírű találmányát a “fényáteresztő betont" a Szilas-pataknál tervezett családiházba, ezzel az épülettel 2005-ben elnyerte a Média Építészeti Díjat. 2000 óta korrektor a Műegyetem Középülettervezési Tanszékén. 2006-ban munkásságért Ybl díjat kapott. Az UIA Tanács tagjává választották 2008-ban Torinóban és 2011-ben Tokióban. A MÉSZ felügyelő bizottságának tagja.

https://foldesarchitects.hu/

Krzysztof Ingarden 1982-ben diplomázott a Krakkói Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1987-ben doktorált. 1983-1985 között a japán Tsukuba Egyetem Művészeti és Formatervezési Karán doktori gyakorlatát töltötte Japán Oktatási Minisztériumának ösztöndíjasaként, 1984-1985 között a tokiói Arata Isozaki Atelier, később pedig a J.S.Polshek & Partners munkatársa volt New Yorkban 1987-ben. 1991 és 2009 között a JET Ateliert, majd 1998-tól az Ingarden & Ewy Architekci építészirodát vezeti társalapítóként Jacek Ewývel közösen. Olyan munkák fűződnek a stúdió nevéhez, mint a krakkói ICE Kongresszusi Központ, a 2004-ben átadott Manggha Múzeum Japán Nyelviskolája, a krakkói Püspöki Egyetem könyvtára, a tokiói Lengyel Nagykövetség, továbbá a krakkói Wyspiański 2000, illetve az aichii EXPO 2005 pavilon. Egyik legfontosabb épületük a Malopolska Garden of Art, mely Krakkó 19. századi városi tömbjében kapott helyet. 2003-tól előadója, 2003-2011 között dékánhelyettese volt a Krakkói Főiskola Építészeti és Képzőművészeti Karának. Volt vendégoktató már számos egyetemen Tokiótól Weimarig, illetve külföldi vizsgabiztosként is tevékenykedett a brit Dundee Egyetem Építészeti Karán. 2014-ben habilitált tudományos fokozatot szerzett a Wrocławi Tudományos és Műszaki Egyetem Közgazdaságtudományi Karán. 2014-től egyetemi docens, 2017-től a Krakkói Műszaki Egyetem Építészeti és Képzőművészeti Karának dékánja. Az építész több kiállítást jegyez kurátorként, és közel 20 éve Japán tiszteletbeli főkonzulja Krakkóban.

http://www.iea.com.pl/?lang=2

 

Forrás: Sajtóanyag

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.