Épülettervek/Középület

Épül a rákbetegek alternatív gyógyító központja Piliscsabán

2014.11.12. 14:14

Projektinfó

Földrajzi hely:
Piliscsaba, Magyarország

Építészek, alkotók:
Légrádi Csaba

Vélemények:
1

Egészségház (Piliscsaba)

Piliscsabán, az Álomvölgyben – az egy hektáros telek körpanorámás dombján Gyógyító-oktató-meditációs központ épül. Az épület formailag, szerkezetileg, funkciója szerint, de finanszírozását tekintve is eltér a megszokottól. Az építész – Légrádi Csaba – a területi szabályozást maximálisan kihasználva – belerajzolta az épületet az „élet virágának" geometriai formájába.  

Az egy szinten mindössze 300 m2 alapterületű épület a 21. század új, környezettudatos és rendkívüli módon energiatakarékos gondolkodásmódját képviseli. Ez tükröződik az épület kialakításában, a felhasznált anyagok kiválasztásában, a környezetbe való illeszkedésben, az energiaforrások kiválasztásában, a hulladék- és szennyvízkezelésben valamint az épületet körülölelő telek gyümölcs- és gyógynövénytermesztést szolgáló kialakításában.

Megbízóm a telket részben lakás, részben gazdálkodási céllal, alkalmanként a környezettudatos élet és vegyszermentes táplálék előállításában szerzett tapasztaltok megosztására, oktatására kívánja használni. A terület valamivel több, mint egy hektáros. A telken jelentős szintkülönbségek vannak, kevés használható növényzettel. A telek környezete magaslati pontja, így gyönyörű panorámával rendelkezik, mely a beruházásnak csak előnyére szolgál. A tervezett épület is ezt igyekszik kihasználni mind az elrendezésével, mind a telepítésével.



A tervezett épületet a telek magaslati pontjától mintegy 20 méterre északra helyeztem a megbízóm kérésére. A telepítéssel igyekszünk kihasználni a terepadottságok adta lehetőségeket. Az alagsori szintet sikerült úgy elhelyezni, hogy bár az teljesen a föld alá került, mégis az alsó, dél felőli útról szinte szintben megközelíthető.

A földszint majdnem teljesen terepszinten áll, miután a dombtetőn nics jelentős terepmozgás. Nagyobb földmunkát a pincetömb kiemelésekor és a támfal építésekor terveztem. Támfalat is csak a legszükségesebb helyre terveztem, a szintkülönbséget földrézsűvel oldottam meg.

Az épület alagsori szintjén teljesen gazdasági funkciót, míg a földszinten részben a gazdasági funkcióhoz tartozó irodát, részben egészséges életmód oktatását biztosító területet, részben fürdőszobákat és lakószobákat terveztem. Az alagsori szint az épületen belülről és a telekről is megközelíthető. Az alagsor előtt egy nagyobb manipulációs teret terveztem, mely a palánták neveléséhez fontos területet biztosítja. Ezenkívül kisteherautóval is itt lehet a szintet megközelíteni. Ezen a szinten biztosítottam a gazdasági funkciókhoz tartozó egyéb helyiségeket, mint öltözők, raktárak, gépészet.

A megbízóm a területre gyümölcsfákat és cserjecsemetéket kíván telepíteni. Az alagsor – amelyhez szintben egy külső terasz jellegű tér is tartozik – palánták biotermesztésére, valamint az érett gyümölcsök tartósítószer-mentes feldolgozására és csomagolására nyílik lehetőség. Ezt a tevékenységet az alapítvány működteti, melyhez a szükséges irodát közvetelnül a bejárat melletti részen, a földszinten biztosítottam. A kialakított szobák a tulajdonosok lakhatását biztosítják, egyben lehetővé téve a gazdálkodás közeli felügyeletét és irányítását.

Az épület formavilága a megbízó elképzelését, álmait tükrözi. Az oktatásra kiválóan alkalmas központi tér fölötti kupola, az általa nyújtott térélmény miatt izgalmas.

Légrádi Csaba


Az alapítvány erre a bankszámlaszámra várja a felajánlott támogatásokat: 73600149-11118792 

 

 

 

 

 

Vélemények (1)
esem
2014.11.13.
12:58

Ezen azért még dolgozni kellett volna

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk