Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Emberek/Interjú

"Év Háza" pályázat: komoly pénzjutalom, kiállítások, rendezvények egy díj körül

1/3

az ÉV HÁZA Díj

?>
az ÉV HÁZA Díj
?>
Szoják Balázs építész
?>
1/3

az ÉV HÁZA Díj

Emberek/Interjú

"Év Háza" pályázat: komoly pénzjutalom, kiállítások, rendezvények egy díj körül

2008.06.17. 08:43

Cikkinfó

Szerzők:
Abonyi Anita

Építészek, alkotók:
Szoják Balázs

Vélemények:
4

Dosszié:

"A cél a szakma által példaértékűnek ítélt épültek felkutatása, közzététele és dokumentálása. Ez most nagyon hiányzik. Kicsit a magyar sporthoz hasonlít ma az építészet helyzete. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett a tömegsport helyzete elkeserítő. Ez az átlag építészeti nívóról is elmondható."Szoják Balázs építésszel beszélgettünk az újraélesztett "Év Háza" pályázatról

Szoják Balázs építész
2/3
Szoják Balázs építész

Szoják Balázs építésszel azon tanakodtunk, hogy vajon milyen létjogosultsága van egy korábban népszerű, de aztán méltatlanul elfeledett hagyomány újraélesztésének. Ahogy ő maga összefoglalta, az Év Háza díj nem csupán egy verseny, pályázat: mozgalom jelleggel kiállítások és rendezvények kapcsolódnak hozzá. Többek között a tíz legjobb, díjazásra jelölt épület vesz részt a Visegrádi Négyek Építészeti kiállításán is. S hogy Balázs miért ajánlja különösen a fiatal építészeknek a pályázást, az interjúból az is kiderül.

 

Építészfórum: 1994-től több éven keresztül kiosztották az Év háza díjakat, mely hagyományteremtő szándékkal indulhatott el. Pár év kihagyás után újraindul a pályázat a te kezdeményezésedre. Miért tartottad fontosnak a díj újraélesztését?

Szoják Balázs: Már tavaly terveztük a díj újraindítását, de az előkészítés sok időt és munkát igényelt. Fontosnak tartottam, hogy szigorú szakmai elveken nyugvó, a szakmai szervezetek által támogatott ügy keretében szülessen újra ez az elismerés. Az ÉV HÁZA Díj a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai hátterével, közös szervezéssel, a Magyar Építész Kamara és a Budapesti Építész Kamara támogatásával került kiírásra.
Miért tartottam fontosnak? Egyrészt mert – bár már akkor is privát „üzemeltetésű" – az akkori viszonyokban szakmailag elfogadott és szerethető mozgalom volt, mely kifejezetten hiányzik a mostani elismerések sorából. Hiányzik, mert a lakóépületek összességében máig a legmeghatározóbb elemei az épített környezetünknek.
Hiányzik, mert az egyetlen olyan műfaj, ahol fiatal építészek is reálisan pályázhatnak megépült épülettel. És hiányzik, mert elszomorító átlagnívójú környezetünk megváltozásához, megváltoztatásához véleményem szerint a példamutatás a leghatékonyabb eszköz.

Éf.: Te magad is a díjazottak között szerepeltél korábban. Ezt az elismerést, hogyan élted meg anno? Ezt azért kérdem, mert ez volt az a díj Magyarországon, mely kizárólag szakmai szempontból osztályozta a családi házak és kis társasházak építészeit, munkáját.
SzB.:
Fiatal építészként örültem az elismeréseknek, máig kellemes emlék a díjat övező kedves és lelkes mozgolódás, szervezés és persze a díjátadás.

Éf.: Ide tartozó kérdés, hogy a családi házak és társasházak nívójáról valóban lehetne többet vitázni, nagyobb figyelmet szentelni ezek építészeinek, s valódi versenyre buzdítani őket. Ez is célotok?

SzB.: A verseny szerintem itt nem jó szó. Vagy legalábbis nem ez a fő cél. A cél inkább a szakma által példaértékűnek ítélt épültek felkutatása, közzététele és dokumentálása. Ez most nagyon hiányzik. Kicsit a magyar sporthoz hasonlít ma az építészet helyzete. Kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett a tömegsport helyzete elkeserítő. Ez az átlag építészeti nívóról is elmondható. A szakmát népszerűsítő médiumokban fellelhető tartalom ritkán találkozik a szakma véleményével. A példaértékű házakat bemutató folyóiratok meg többnyire nem találkoznak a nagyközönséggel, pedig a továbblépéshez ez ma már nélkülözhetetlen lenne.

Éf.: Neves szakemberek kaptak helyet a zsűriben, miért vállalták ők ezt az ügyet?

SzB.: Talán azért mert ők is érzik ennek létjogosultságát és úgy gondolják ezek a célkitűzések az értékteremtés és a szakmaiság oldalán állnak. A zsűri elnöke Cságoly Ferenc DLA. A három társelnök: Kálmán Ernő A MÉSZ elnöke, Tóth Balázs építész a főtámogató képviseletében ill. jómagam. Minden évben, az adott év Ybl díjasai kapnak meghívást a testületbe. A zsűri tagja még Dr. Tóth Elek a BME Magasépítési Tanszék tanszékvezető-helyettese ill Körtvélyesi Istvánné építész, a díj korábbi kurátora. Ezúton is köszönöm nekik és az összes zsűritagnak, hogy elfogadták a MÉSZ-szel közös felkérésünket.


az ÉV HÁZA Díj
1/3
az ÉV HÁZA Díj
Éf.: Említetted nekem korábban, hogy nagyon bízol abban, hogy a versennyel a fiatal építészeket is sikerül megmozgatni... Van a kiírásban korosztályos kitétel?

SzB.: Külön kitétel nincs, de ahogy már említettem ebben a kategóriában a legnagyobb az esély fiatal alkotók munkáival találkozni és így szinte az egyetlen lehetőség őket megvalósult épületért díjazni. És ez nagyon fontos.

Éf.: Mitől más ez a díj, mint más hazai építészeti nívódíj?
SzB.:
Ez nem csupán egy díj. Mozgalom jelleggel kiállítások és rendezvények kapcsolódnak a díjhoz. A díjazásra jelölt épületeket személyesen is megtekinti a zsűri. A tíz legjobb, díjazásra jelölt épület vesz részt minden évben a Visegrádi Négyek Építészeti kiállításán. A díjakkal komoly pénzjutalom jár. Minden évben egy rendkívül nívós és az utcán is megkapható kiadványban mutatjuk be az adott év díjazott épületeit és alkotóit.

Éf.: A verseny hátteréről is mondj pár dolgot, hány díj kerül majd kiosztásra, mik lesznek a főbb döntési szempontok, ami alapján kialakul majd a végső sorrend?

SzB.: Az ÉV HÁZA díjazottjai közül egy (kategória és támogató független) Fődíjat adunk át minden évben. Családi ház kategóriában a díj fő támogatója a Wienerberger Téglaipari Zrt. díját adományozzuk. Ezen kívül a zsűri több kategóriában jutalmazhatja az épületeket. A felújítás, épületrehabilitáció (műemlék), energia és környezet tudatosság ill. fenntartható ingatlan hasznosítás kategóriában tervezünk még díjakat adományozni. Erről és minden egyéb kérdésről bővebben tájékozódhat mindenki a díj honlapján, (www.evhaza.hu) ahonnan a pontos kiírás is letölthető.

Éf.: Érdekelne, hogy vajon a vidéki szakmai élet mennyire mozdul meg egy ilyen lehetőségre, hogy látod ezt?
SzB.:
Remélem hogy minél többen pályáznak vidékről is. Egyrészt, mert a vidéken dolgozó tervezők bevonása a szakmai közéletbe – bármennyire is szükséges lenne - egyre nehezebb, másrészt az ott születő alkotások felkutatása és láthatóvá tétele is fontos feladat.

Éf.: A jelentkezési határidő július legvége, mikorra születik döntés?
SzB.:
Az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztó ünnepség 2008. október 22-én lesz a MÉSZ székház Kós Károly termében.

Éf.: Lesz ebből a díjból ismét hagyomány, hogy látod, mi kell ahhoz, hogy működjön a pályázat a jövőben is?

SzB.: Mi bízunk abban hogy hosszú távon sikeres szakmai mozgalmat támasztunk fel és indítunk útjára új formában, ahol nem csak keresünk jó épületeket és díjazunk építészeket, hanem a rangos kiállítások és rendezvények, társasági események kapcsán is.
Ezúton is köszönöm a díj támogatóinak és partnerének a segítségét.

Részletek és információk a díjról: www.evhaza.hu

Vélemények (4)
Tóth Balázs
2008.07.08.
10:52

A kérdező "kizárólag szakmai szempontok" kitétele szerintem arra vonatkozott, hogy az a pályázat és a mostani is, független pályázat volt (és lesz), nem az "év panellakása", az "év laposteteje", az "év faablaka", hanem a ház egészére koncentrál, azt értékeli.

Rajki Diána
2008.07.09.
07:12

@Tóth Balázs: Véleményem szerint is érdemes bízni a neves zsűri szakmai hozzáértésében, és persze abban, hogy nem csupán olyan házakkal pályáznak, amelyek "szépek" - ez vajon szakmai szempont-e -, hanem olyanokkal, amelyek "jók" is - és ez szakmai szempont? -, azaz gazdaságosan megépíthetőek és üzemeltethetőek, jól "működnek", a lakók jól érzik benne magukat. Ez viszont nem a kiíró vagy zsűri felelőssége. Az építészet alkalmazott művészet, funkció és esztétika talán egyaránt, ha nem is mindig azonos mértékben fontos.

Hartmann György Sándor
2008.06.18.
07:06

Idézet:

 "Ezt azért kérdem, mert ez volt az a díj Magyarországon, mely kizárólag szakmai szempontból osztályozta a családi házak és kis társasházak építészeit, munkáját."

Csak az nem derül ki a pűlyázati kiírásból, hogy melyek ezek a "szakmai" szempontok.

Pedig lehet, hogy ezzel a ma oly divatos "építészteti minőség" lózungját az élethet lehetne idomítani.

Ryhe

beton
2008.06.18.
09:48

@Hartmann György Sándor: "Pedig lehet, hogy ezzel a ma oly divatos "építészteti minőség" lózungját az életheZ lehetne idomítani."

Nem, nem lehetne. Az ellenekző eset igencsak devalválná mind a díjakat, mind a dijjazókat.

(netán a csúcsmediterránok elismerésére vágysz? )

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk