Épülettervek/Hallgatói terv

Fecskeház Budaörsön, Balázs Marcell, Élő József és Fajcsák Dénes II. díjas terve

1/15

Koncepció

?>
Koncepció
?>
Lakásszervezés
?>
Helyszínrajz
?>
Helyszínrajz
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
1. szinti alaprajz
?>
Látványterv
?>
Homlokzatok
?>
Homlokzatok
?>
Metszetek
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
1/15

Koncepció

Fecskeház Budaörsön, Balázs Marcell, Élő József és Fajcsák Dénes II. díjas terve
Épülettervek/Hallgatói terv

Fecskeház Budaörsön, Balázs Marcell, Élő József és Fajcsák Dénes II. díjas terve

2013.01.10. 13:09

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budaörs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Élő József, Balázs Marcell, Fajcsák Dénes

Fecskeház Budaörsön / Zártkörű ötletpályázat a Mesteriskolán – II. díjas pályamű

Tervezés éve:
2012

Letölthető dokumentumok:

A Mesteriskola XXII. ciklusán tartott zártkörű ötletpályázaton Balázs Marcell, Élő József és Fajcsák Dénes terve kapta az II. díjat, mesterük Golda János volt. Koncepciójuk egy játszóudvar köré szervezett, keretes beépítésű, kompakt tömegformálású épületet mutat, amely az elsődleges lakásfunkció mellett számos lehetőséget nyújt a közösségi életre is.

1. sz. pályamű

Funkció

A „Fecskeházra" mint lakóépület-típusra nincs egyértelmű definíció; gazdasági modelljét, építészeti kialakítását, jövőképét szerteágazóan lehet értelmezni, aszerint, ki-ki melyiket tartja elsőrendűnek.

„A »Fecskeház« olyan önálló ingatlannal nem rendelkező, 35 év alatti fiataloknak nyújtana segítséget, akik lakáscélú előtakarékosságot vállalnak, és 5 év után saját erőből kívánják megoldani a lakhatásukat." (Részlet a pályázati kiírásból)

Koncepció
1/15
Koncepció

Különbség egy átlagos társasházhoz képest, hogy a lakók közeli élethelyzetből és korosztályból érkeznek, ezáltal hasonló feladatok előtt állnak, így ez kapcsot jelent az összetartásra. Ebben a modellben nem rendelkeznek tulajdonnal, nem határolódik el élesen a „magán" és a „közös". Arra a kérdésre kerestük a választ, hogy lehet-e az épületet úgy alakítani, hogy ennek a korosztálynak többet nyújtson, mint a lakórendeltetés szükséges-elégséges kiszolgálása?

Koncepció és működés

Többlet - a családoknak

Célunk olyan helyzeteket teremteni, ahol az azonos szituációban lévő fiatal családok találkozni tudnak és új kapcsolatokat, közösséget tudnak létrehozni. Az épület közlekedési rendszere átlátható, az egymás felé fordított oldalfolyosók találkozásokat generálnak és megismerhetővé teszik a lakótársakat. A fő közlekedési út érinti az épület alatt elhelyezkedő, közös használatú teret. A közösségi terem olyan részen helyezkedik el az épületben, ahol lakás nem lett volna kialakítható, ezáltal nem vesz el hasznos területet.

Földszinti alaprajz
5/15
Földszinti alaprajz

Többlet - a gyerekeknek

A kis alapterületű lakásokból következik, hogy a gyerekek számára a kültér használata kiemelt jelentőségű. Nagy értékkel bír egy olyan gyermek-játszóterület kialakítása, amely a lakásokkal közeli, közvetlen kapcsolatban van. Az épület egy gyermekjátszó-udvart fog körbe, amely biztonságos teret ad a játékra, miközben az otthontól pár méteres, ellenőrizhető távolságra van.

Többlet - a szülőknek

Előnyt jelent, ha az épített környezet telken belül tud olyan megoldást kínálni, amely alkalmas különvonulásra, pihenésre, a lakáson kívüli programszervezésre. Az épület része a szabadon használható-lefoglalható közösségi tér. A gyermekjátszó-udvarra a kiszolgáló helyiségek néznek, a szobák megnyitásai az ellentétes, csendes oldalon találhatók. Ezen az oldalon minden lakáshoz tartozik loggia. Az épület koncentrált telepítése területet hagy egy összefüggő kert létrehozására – a gyermekjátszótól elválasztottan.

Látványterv
8/15
Látványterv

Telepítés

A telek több különböző beépítési jellegű terület találkozásánál helyezkedik el. Egyszerre kapcsolódik vegyes képű családi házakhoz, új építésű, sűrű társasházakhoz, szellős, de nagy tömegű, rehabilitált panelépületekhez. Erre a sokszínűségre egy saját, belső összefüggésekre épülő házat terveztünk, amely nem vesz fel irányokat a környezetéből. Az utcaképi megjelenésnél is törekedtünk a legegyszerűbb, legvilágosabb megfogalmazásra.

Az épület elhelyezésénél elsődlegesnek tartottuk, hogy a legkisebb alapterületen építsünk a legnagyobb egybefüggő zöldterület megtartásával; fontos szempontnak éreztük a programban megfogalmazott kis lakásméreteket ezzel támogatni. Ezt a lábakra állított, koncentrált beépítés valósítja meg.

Kialakítás

Az épület a központi zöld udvar és közösségi tér szerint szervezett. Az udvar északról teljesen, délről részben nyitott kialakítású, a közösségi helyiség a kert szintjén kapcsolódik a fedett-nyitott külső térhez, illetve a két szintet összekötő lépcső-rámpához. A függőleges közlekedés az északi oldalon történik és négy szintet fog át. A belső udvari közlekedők tengelyét az udvari ablakoktól elhúzottan alakítottuk ki: a nyílások előtt áttörés található, a bejáratok előtt saját teresedés, előtér jön létre.

Látványterv
13/15
Látványterv

Fontos szempontnak tartottuk, hogy a lakások egyenlő minőségűek legyenek. A kislakások egységesen 35 m2-esek, kelet-nyugati tájolásúak, a nagylakások 52 m2 alapterületűek, és a déli szárnyban helyezkednek el. A gyalogos megközelítés a Holdfény utca felől az udvar szintjén, a Puskás Tivadar út felől a kert szintjén lehetséges. Gépjárművel a szomszédos garázssor felől érhető el az épület alatt elhelyezkedő fedett-nyitott parkoló, valamint a Holdfény utcai előkertben is van lehetőség parkolásra.

A homlokzatok fehér vakolt felületűek, a nyílások és loggiák teljes magasságúak. Az északi homlokzaton és a belső közlekedők mentén finom sodronyhálót terveztünk az elhatárolásra. Az épület déli tömör falán használati melegvíz előállítására alkalmas gépészeti rendszer kap helyet, míg az épületet felül extenzív zöldtető védi.

Balázs Marcell, Élő József, Fajcsák Dénes


Részletes bírálat

A terv a Holdfény utcára zártsorúan illeszkedő, keretes beépítésre tesz javaslatot, amelynek gyalogos megközelítése az utcáról, gépkocsis megközelítése viszont a meglévő szervizútról történik. Az utcai építési vonalat utcai parkolók kialakítása érdekében visszahúzza. Ez a megoldás – a többi terv tanulsága szerint is – egyike a jó beépítéseknek, különös tekintettel arra, hogy a háromszintes beépítés nem okoz túlzottan városias tömegképzést (ellentétben pl. a 7. sz. terv megoldásával).

A koncepció megvalósítja azt az elképzelést, hogy a beépítés köztes területei – az udvar, a közlekedők – váljanak a közösségi területek, találkozási helyek kívánatos, mindennapos helyszíneivé. Az alagsori közösségi terület csak kiegészíti ezt az igényt. A délre megnyitott belső udvar légtér aránya jó. Az emeleti „függőfolyosók" rendszere lehetőséget teremt a privát és a közösségi területek értelmezésére, akár integrálására is. Ugyanekkor az északi, udvart lezáró közlekedési szárny sematikus kialakítású. Azon kívül, hogy (helyesen) nem fűtött tér, semmi sem derül ki a megoldásról. Hogyan érkezünk meg a házba? Postaládák, szeméttároló stb.?

27 db 34-52 m2 alapterületű lakásegységet tervez, a lakások alaprajzi kialakítása példamutató, de nem használja ki a hasonló elvek alapján megépíthető lakások lehetőségeit. A parkolás és a kis lakásokhoz feltétlenül megkívánt tárolók biztosítottak.

A telek-berendezés szempontjából jó megoldás, hogy a közösségi területek rendezését el lehet választani a Puskás T. utca felőli további telekrész rendezésétől. Ugyanekkor ezt a déli telekrészt is bekapcsolja az új épület koncepciójába, részben az alsó szint lábakra állításával, részben az udvarról levezető rámpával.

A ház további élete (bérlakásként) is biztosítható, arra az estre, ha a Fecskeház-koncepció nem hoz sikert az Építtetőnek.

A Bíráló Bizottság a pályaművet építészeti értékei miatt II. díjban részesítette.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk