/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Fenntartható építészet, ahogy a nagykönyvben meg van írva

1/15

Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim

?>
Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim
?>
Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim
?>
Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria
?>
Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria
?>
Belső udvar, fotó: Szekér László
?>
Főbejárat, fotó: Marco Maria
?>
Belső átrium, fotó: Marco Maria
?>
Belső átrium, fotó: Marco Maria
?>
Belső nézet, fotó: Szekér László
?>
Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria
?>
Zöldtető részlet, fotó: Szekér László
?>
Bevilágító részlet, fotó: Szekér László
?>
Irodaszint, fotó: Szekér László
?>
Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria
?>
1/15

Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim

Fenntartható építészet, ahogy a nagykönyvben meg van írva
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Fenntartható építészet, ahogy a nagykönyvben meg van írva

2010.07.27. 13:52

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Szekér László, Thomas Winkelbauer

Földrajzi hely:
Németország, Eberswalde

A németek nem csak beszélnek róla, csinálják is. Többek között a fenntartható építészetet, melyre remek példa az Eberswaldéban épített Paul Wunderlich Hause. A ház titkát, hogy hogyan képes alacsony építési költség mellett kiváló energiahatékonysági mutatókat produkálni, Szekér László írásából ismerhetjük meg.

Egy új, környezettudatos épület áll Eberswalde központjában. A Berlintől mintegy 60 km-re fekvő csendes német kisváros központját a második világháború során lebombázták, csak néhány épület maradt meg. 2005-2007 között gyógyították be a háborús sebet, és építették fel a központi téren álló kétszintes, több épületszárnyból álló vegyes funkciójú épületegyüttest: irodák, üzletek, kiállítótér, tanácsterem, és egy étterem kapott helyet a sokáig üresen álló, 10,800 m2 alapterületű telken. A vegyes funkciójú és tulajdonú ingatlanfejlesztéssel reaktiválták a városközpontot, a meglevő közösségi tereket és épületeket új kapcsolatokkal és tartalommal töltötték meg. Az épület minden szempontból követi a fenntartható építészet alapelveit: szervesen illeszkedik a városi szövetbe, így erősíti a városi fenntarthatóságot, energiahatékony és környezettudatos, hasznosítja a környezeti és megújuló energiákat, természetes és helyi építőanyagokat használ.

 

 

Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim
1/15
Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim

Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim
2/15
Légifotó a városközpontról, fotó: Landkreis Barnim

 

Városi fenntarthatóság
Akkor beszélhetünk városi fenntarthatóságról, ha a városi környezet és a lakóminőség fejlődik, a korábban elhanyagolt, elhagyott területeket revitalizálják, és az ingatlanfejlesztés pozitív hatást gyakorol a környezetére, miközben a terület terhelési mutatói, zsúfoltsága nem növekszik, a közlekedési terhelés, a káros kibocsátások, zajszint csökken, a tömegközlekedési kapcsolatok jól működnek. A vegyes funkciók növelik a fenntarthatóságot, ha az új funkciók illeszkednek a városi szövetbe, és közösségi funkciókat is ellátnak (gyermekellátó intézmények, játszóházak, fitnesz, sport, posta stb.).  A történeti környezet megóvásra, és integrálásra kerül, a kapcsolódó közterületeket is fejlesztik (burkolatok, utcabútorok, közművek, akadálymentesítés), a zöldterület növekszik.

A transzparens, nyitott, közfunkciókat is tartalmazó épületegyüttes hétvégenként a városi piac háttereként szolgál. Az ökologikus kialakításnak köszönhetően az irodaegyüttes Németország egyik legjobb paraméterekkel rendelkező kereskedelmi épületegyüttese, melyet az alapozáshoz használt cölöpökkel együtt elhelyezett talajszondák látnak el energiával a hőszivattyúk és aktivált födémek révén. A terület korábban azért is nem épült be, mivel ezen a területen rendkívül magas a talajvíz szintje, és gyenge a talaj teherbírása, ezért speciális cölöpalapozásra volt szükség. A mélyre fúrt beton cölöpökkel egyúttal a talajvíz hőenergiáját is hasznosították a tervezők, télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre.

 

 

Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria
3/15
Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria

Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria
4/15
Eberswalde-i városi tér, fotó: Marco Maria

Belső udvar, fotó: Szekér László
5/15
Belső udvar, fotó: Szekér László

 

Transzparens építészet
Szó szerint értelmezve átlátható építészet, azaz üvegépítészet, üvegszerkezeteket alkalmazó építészet. Átvitt értelemben a külső szemlélő számára áttekinthető, nyitott, illetve átlátható, egyszerű építészetet jelent. A Paul-Wunderlich ház irodáit például üvegfal szerkezetű folyosó határolja, a tanácstermet és az egyes épületrészek közötti tereket is üvegtetővel fedték le. Az épületek hőháztartásában kiemelt jelentősége van a transzparens szerkezeteknek, mivel ezek a napsugarakat átengedik, de a hőenergiát benntartják, ezáltal hozzájárulnak a belső terek fűtéséhez (ez akár túlmelegedéshez is vezethet!).

Az épületben a természetes megvilágítás és természetes szellőzés példaszerűen kialakított. A nyári hűtésnél tudatosan alkalmazzák az éjszakai átszellőzést, mely segít eltávolítani a napközben felgyülemlett meleget a szerkezetekből. A födémekben fázisváltó anyagokat1 is használtak, így hagyományos klimatizálásra nincs szükség. Télen viszont az átriumok által előmelegített levegőt is felhasználják, és a tetőn levő gépházban elhelyezett hővisszanyerős szellőzés jelentősen javítja a hatásfokot. Ennek köszönhetően a fenntartási költségek rendkívül alacsonyak, ami a kiadási rátában és a bérleti díjban is tükröződik: az épület kereskedelmileg is sikeres.

 

Főbejárat, fotó: Marco Maria
6/15
Főbejárat, fotó: Marco Maria

Belső átrium, fotó: Marco Maria
7/15
Belső átrium, fotó: Marco Maria

Belső átrium, fotó: Marco Maria
8/15
Belső átrium, fotó: Marco Maria

Belső nézet, fotó: Szekér László
9/15
Belső nézet, fotó: Szekér László

Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria
10/15
Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria

 

 

A Paul-Wunderlich2 névre keresztelt épületre nemzetközi tervpályázatot írtak ki 2003-ban, az első díjas tervet valósították meg. A célkitűzések között szerepelt, hogy kedvező árszinten megépíthető és üzemeltethető épületegyüttest hozzanak létre, a megvalósult épület az EnOB3 program egyik mintaépülete lett. A két kitűzött határérték 1350 Euro/m2 (maximált építési költség), és maximum 100 kWh/m2/év primer energiafogyasztás (fűtés, hűtés, szellőzés, világítás) nagy kihívást jelentett a tervezőknek, mivel a tervezett építési költség az átlagos bekerülési költségek alsó tartományában helyezkedik el, miközben csúcsteljesítményt vár el a fogyasztást illetően. Végül is az elképzelések szerint sikerült megvalósítani a szolgáltatás-központú önkormányzati hivatalt, az újjászületett történelmi városközpontban. A körzeti adminisztrációs központban 560 irodai alkalmazott talált új munkahelyet. Az építési költségek német viszonylatban alacsonynak tekinthetők: az 1300 Euro/m2 építési költségű épületben számos kényelmi és komfortszolgáltatást élvezhetnek a bérlők, amellett, hogy az épület 80 kWh/m2,év energiamegtakarítást tesz lehetővé hasonló meglévő épületekhez viszonyítva4. A fűtési energiaszükséglet mindössze 30 kWh/m2/év.  A pénzügyi és ökológiai célokat a különböző passzív technikáknak, korszerű épületgépészetnek, és az optimalizált, rendkívül jól szigetelt épületburoknak, valamint megújuló energiaforrásoknak köszönhetően sikerült megvalósítani.

Az épületegyüttes 4 épületből, és az általuk közrezárt terekből áll. Mindegyik épületszárny különböző kialakítású, és önálló egységként került kialakításra, a végeredmény mégis egységes és vonzó. Az önálló rendeltetési egységek önállóan használhatók, üzemeltethetők és karbantarthatók. A földszinten leginkább kereskedelmi egységek találhatók, valamint itt van a nagy tanácsterem - a Mária Magdolna templommal szemben -, melyet számos más funkcióra is használhatnak az év szinte minden napján, és itt helyezték el a Paul Wunderlich Alapítvány állandó, ingyenesen látogatható kiállítását is. A gépkocsikat nem mélygarázsban helyezték el, hanem egy szomszédos parkolóházban, melynek tetején napelemek termelik az elektromos energiát. Az épületgeometria és az üvegezett szerkezetek optimális térkapcsolatokat, bevilágítást és hőtechnikai paramétereket biztosítanak. Az épület lapostetős kialakítású, extenzív zöldtetővel. Több átrium is található az épületegyüttesben, különböző üvegezési variációkkal.

 

 

Zöldtető részlet, fotó: Szekér László
11/15
Zöldtető részlet, fotó: Szekér László

Bevilágító részlet, fotó: Szekér László
12/15
Bevilágító részlet, fotó: Szekér László

Irodaszint, fotó: Szekér László
13/15
Irodaszint, fotó: Szekér László

Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria
14/15
Lépcsőházi részlet, fotó: Marco Maria

 

Az eredmények igazolták a kitűzött célok megvalósíthatóságát, és új lendületet adtak a városka fejlődésének. A magánbefektetők keresik a befektetési lehetőségeket a felértékelődött környéken, az eberswaldi piactér megtelt élettel, új üzletek nyíltak, megnőtt az igény a nagyobb lakások iránt a városközpontban. Az épület kiváló tulajdonságait számos díjjal ismerték el.

Főbb adatok:
Hasznos (kiadható) alapterület: 14,702 m2
Beépített alapterület (bruttó szintterület): 22,000 m2
Építési költség: 24,9 millió Euró  
Épületenergetikai mutató (Fűtés, hűtés): 30 kWh/m2/év
Díjak: BDA 2008 Brandenburg díj5; „PROM des Jahres 2007" leginkább energiahatékony kereskedelmi ingatlanfejlesztése; „Deutschland Land der Ideen" díj nyertese 2008;

Szekér László


1 PCM – phase changing material, azaz fázisváltó anyag, a halmazállapot-váltáshoz fűződő energia-többlet tárolását lehet megoldani vele, ezáltal az éjszakai hűvösebb levegővel lehűtött födém napközben passzívan hűti az irodákat
2 Német festőművész, 1927-ben született Eberswalde-ban
3 EnOB: Forschung für Energieoptimiertes Bauen. A Német Gazdasági Minisztérium energiaoptimalizálási kutatóprogramja épületek számára
4 Forrás: Prime Property Award 2008
5 Német Építész Szövetség

Paul Wunderlich Haus, Eberswalde

vezető tervező: Thomas Winkelbauer
generáltervező: GAP Architekten mbH (Berlin)

kivitelezés éve: 2005-2007
bruttó szintterület: 22.000 m2
beruházási költség: 24,9 millió euró

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk