Épületek/Irodaépület

Hajtogatós technika: Laurus irodaház

1/19

Felülnézeti látványterv - S.A.M.O. Kft.

?>
Felülnézeti látványterv - S.A.M.O. Kft.
?>
Látványterv a kertről - S.A.M.O. Kft.
?>
Laurus irodaház földszinti alaprajz
?>
Laurus irodaház metszet
?>
Építés közben, fotó: Ruzsinszky István
?>
Építés közben, fotó: Ruzsinszky István
?>
Üvegfalak között - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Falak - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Tükröződés - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Organikus formák - Kristóf Gabriella
?>
Kontraszt - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Ablakok - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Anyagok - fotó: Kristóf Gabriella
?>
"Lőrések" - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Játékos üvegfelületek - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella
?>
Átlátás - fotó: Kristóf Gabriella
?>
1/19

Felülnézeti látványterv - S.A.M.O. Kft.

Hajtogatós technika: Laurus irodaház
Épületek/Irodaépület

Hajtogatós technika: Laurus irodaház

2011.08.03. 13:49
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Streit Ágnes

Vélemények:
4

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Jó közlekedés, a repülőtér és a belváros közelsége, a metró és egyéb tömegközlekedés jelenléte – mindez ideális helyszínt jelentett, mikor Streit Ágnest és munkatársait irodakomplexum tervezésére kérték fel a ferihegyi repülőtérre vezető út és az Üllői út találkozásánál található telekre. Ugyanezen adottságok viszont nagy zajterheléssel is járnak, ezért az építészek a kezdetektől egy zártabb tömbben gondolkodtak, ahol a belső kert lehet a nyugalom szigete.

Helyszín
A tervezési terület Budapest frekventált területén, a ferihegyi repülőtérre vezető út és az Üllői út találkozásánál, a Kőér utcában található. A sportlétesítmények mellett egykor autókereskedés működött itt. A helyszíni adottságok, a jó közlekedés, a repülőtér és a belváros közelsége, a metró és egyéb tömegközlekedés megléte ideális helyszínt biztosítottak egy új, modern irodakomplexumnak. A tervezés nehézsége is éppen a jó közlekedésből adódott, a forgalmas utak nagy zajterhelést jelentenek, ezért a kezdetektől egy zártabb tömbben gondolkodtunk, ahol a belső kert lehet a nyugalom szigete.

 

Felülnézeti látványterv - S.A.M.O. Kft.
1/19
Felülnézeti látványterv - S.A.M.O. Kft.

Látványterv a kertről - S.A.M.O. Kft.
2/19
Látványterv a kertről - S.A.M.O. Kft.

Laurus irodaház földszinti alaprajz
3/19
Laurus irodaház földszinti alaprajz

Laurus irodaház metszet
4/19
Laurus irodaház metszet

 

 

Építészeti program, funkciók
A beruházó IMMORENT épülettel szembeni legfőbb elvárása egy olyan élhető munkahely kialakítása volt, mely mindenben megfelel a jövő kihívásainak, rugalmasan osztható, és irodaterekkel, egymástól teljesen elkülöníthető bérterületekkel, a földszinten az irodákat kiszolgáló kávézóval, étteremmel, az épület alatt mélygarázzsal lehet kialakítani.

 

Építés közben, fotó: Ruzsinszky István
5/19
Építés közben, fotó: Ruzsinszky István

Építés közben, fotó: Ruzsinszky István
6/19
Építés közben, fotó: Ruzsinszky István

 

 

Építészeti koncepció
Az építészeti karakter kialakításánál két szempont vezérelt minket. Az első és legfontosabb szempont a környezet beépítését elemezve, hogy a területre szabadon álló karakterű épületet kell tervezni. Az is világossá vált, hogy a jellegzetes építészeti karaktert nélkülöző területre egy ikonszerű, térbeli tájékozódási pontot nyújtó, markáns építészeti jelet kell elhelyezni, ami a helyi környezet megtisztulásának és fejlődésének motorja lehet, ezzel jótékonyan befolyásolva szűkebb környezetét. A második szempont az irodaműfaj építészeti karakterének újrafogalmazása volt. Az motoszkált bennünk, hogy a szigorú technológiával rendelkező és egyértelműen horizontális karakterű építészet határait keressük, és bizonyos részleteiben újragondoljuk.

 

Üvegfalak között - fotó: Kristóf Gabriella
7/19
Üvegfalak között - fotó: Kristóf Gabriella

Falak - fotó: Kristóf Gabriella
8/19
Falak - fotó: Kristóf Gabriella

Tükröződés - fotó: Kristóf Gabriella
9/19
Tükröződés - fotó: Kristóf Gabriella

Organikus formák - Kristóf Gabriella
10/19
Organikus formák - Kristóf Gabriella

 

 

Az alaphelyzet a beépítés mértéke, ami a ház nagyságrendjét meghatározta, ez a nagyságrend világossá tette, hogy több épületben kell gondolkodnunk. Az is világos volt, hogy az épületegyüttesnek önmagában is harmonikus egységnek és helytállónak kell lennie. A rendteremtés gondolatából született meg az a három épület által kirajzolt, önmagába visszatérő vonal, amely a „folding" koncepcióhoz köthető, a hajtogatás által létrehozott rendet szimbolizálja. A telepítési koncepció következményeként született az a tömegalakítás, amely a kétdimenziós gondolatot tovább emelte térbeli formává. Ezen a törtvonalú, hajtogatott formán megjelent az épület karakterét meghatározó fém kontúr, amely az üveg kristályok keretét adja. Az épületeket homlokzati eszköztárában a fémlemez tető- és falburkolat mellett az üveg mint másik meghatározó elem alkotja. Az üvegfal kialakításánál arra törekedtünk, hogy a hagyományos fal-ablak struktúrát feloldva egy homogén felületet hozzunk létre, tovább erősítve az eredeti építészeti gondolatot. Az így kialakult épület dinamikus, minden oldalról izgalmas látványt nyújtó, korhoz és helyhez kötődő, szerethető épületegyüttes lett.

 

Kontraszt - fotó: Kristóf Gabriella
11/19
Kontraszt - fotó: Kristóf Gabriella

Ablakok - fotó: Kristóf Gabriella
12/19
Ablakok - fotó: Kristóf Gabriella

Anyagok - fotó: Kristóf Gabriella
13/19
Anyagok - fotó: Kristóf Gabriella

"Lőrések" - fotó: Kristóf Gabriella
14/19
"Lőrések" - fotó: Kristóf Gabriella

 

 

Funkcionális elrendezés
A ház gyalogos főbejárata a gyorsforgalmi út és a metrókijárat felé néz, itt található az épületegyüttes főbejárata és recepciója. A főbejáraton keresztül lehet a belső udvarba jutni, amely a közlekedés és egyben a feltöltődés helye. Az épületek telepítése a telket is a közterület részévé teszi, publikus és félpublikus tereket alakítva. A kert egy, az épülethez méltó nagyvonalú és finoman szerkesztett gyöngyszem. Az udvar zárt, az épületek határán lehatárolt intim belső átrium. A kerten át juthatunk el a másik két épülettömbbe, amelyekben szintén kialakítható önálló recepció, bérlői igények szerint. A lobbyterek belsőépítészeti megfogalmazásánál az épületről folytatott diskurzus továbbgondolása motivált. A kialakult terek nagyvonalú, elegáns arculatot kapnak, visszaköszön bennük a homlokzat szerkesztési rendje, és megjelennek az anyaghasználat elemei.

 

Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella
15/19
Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella

Játékos üvegfelületek - fotó: Kristóf Gabriella
16/19
Játékos üvegfelületek - fotó: Kristóf Gabriella

Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella
17/19
Laurus irodaház - fotó: Kristóf Gabriella

Átlátás - fotó: Kristóf Gabriella
18/19
Átlátás - fotó: Kristóf Gabriella

 

 

Az „A" épületben a recepcióból két, míg a „B" és „C" épületben 1-1 közlekedőmagon keresztül érhetjük el az irodaszinteket. Az irodaszintek középfolyosós rendszerűek, egyaránt alkalmasak nagyterű és cellás irodák kialakítására. Az „A" épület általános szintjei 3 önálló bérleményi egység kialakítására alkalmasak, míg a „B" és „C" épület 2-2 bérlőt tud fogadni szintenként, természetesen egy egységként is működhetnek. A bérleményi egységek önálló tűzvédelmi egységet alkotnak, mindegyikből könnyen elérhető egy, a szabadba vezető lépcsőház. A tetőteraszokon pihenő területek kialakítására van lehetőség. Az épületet gépkocsival a Kőér utca felől közelíthetjük meg, lehajtó rámpa vezet a közel 240 férőhelyes kétszintes mélygarázsba, és innen közelíthető meg az a néhány felszíni parkoló, amely a földszinti területek közönségforgalmát hivatott kiszolgálni.


Laurus irodaház

vezető tervező: Streit Ágnes
építész munkatársak: Péterfy László, Ruzsinszky István, Jó Andrea, Varga Szabolcs, Bán Zoltán, Kormos Szabolcs, Csák László, Dely-Steindl Barnabás, Rózsavölgyi Balázs, Kristóf Gabriella és Paróczi Judit, Maróti Gyula (látványtervek)
szakági tervezők:
statika: Dr. Almási József - Almási és Társai Kft.
épületgépészet: Kolarovszki László - Kőrös Consult Kft
üvegszerkezetek: Stocker György - Stokplan Kft.
akusztika: Kotschy András - Kotschy Bt.
elektromosság: Tóth Zoltán – Planet Kft.
tűzvédelem: Gombik Boglárka - BO-SEC Bt.
kerttervezés: Müller Krisztina - Napkert-Biofény Kertépítészeti Bt.
generáltervező: S.A.M.O. Kft.

tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2009-2011
bruttó szintterület: 20.500 m2 (mélygarázzsal: 28.200 m2)
megbízó: K1A Kft. - Erste Group Inmorent AG
generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.

 

Vélemények (4)
sponcsak
2011.08.04.
22:19

Jah kérem, a beruhazot a profit hajtja, az meg a bérelheto terulet maximalizalasaval érheto el. Tessenek megengedni a magasabb épuleteket, akkor majd lehet tobb tér is.

Pákozdi Imre
2011.08.04.
22:49

@sponcsak: Kedves Sponcsak, remélem, nem most akarja folytatni a magasház-vitát. Én itt csakis az adott projekthez szóltam hozzá, és bizonyíthatóan szomorúan. Mert a házak tetszenek, ráadásul régóta. Legkésőbb azóta, hogy az első haragoszöldek megjelentek a Ferihegyre vezető út felől jól szemügyre vehető homlokzaton. Azóta leskelődök befelé, a kis nyílások adta lehetőségek szerint, és próbálom felgerjeszteni magamban az elragadtatást. De hiába, mert megjósolható, hogy megalázó, vígasztalan, árnyékos beszorítottság lesz az osztályrésze azoknak az ott dolgozóknak, akik enyhületet keresve - netán rágyújtva - próbálnak majd relaxálni az épületek engedte szűkös térben. A felsőbb emeletek átlátása is közvetlen: egyszerű, szinte bérházi szituáció, átköszönünk, váltunk két szót, és megcsomózzuk a másik által átdobott terítőzsinórt, hadd száradjon az a fehérnemű...

sponcsak
2011.08.04.
14:01

Wow nagyon tetszik, gyonyoru uvegfalak, valtozatos formak.

Pákozdi Imre
2011.08.04.
19:32

@sponcsak: Már elnézést, ma autóztam mellette, és megerősítve látom, amit egyébként már a képeken mindenki láthat: ezek az egyenként tetszetős épületek elképesztő zsúfoltságban tenyésznek a telken, sűrűn egymás mellé szorítva. Kanyonok, nem pedig terek találhatók közöttük.

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk