Közélet, hírek

Harminc év után megújul a Veszprémi Színház

1/4

Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu

?>
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu
?>
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu
?>
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu
?>
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: Pesti Monika (Lechner Tudásközpont)
1/4

Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu

Harminc év után megújul a Veszprémi Színház
Közélet, hírek

Harminc év után megújul a Veszprémi Színház

2018.03.23. 10:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Veszprém

Építészek, alkotók:
Medgyaszay István

10 milliárd forintból újul meg az első magyarországi vasbetonszerkezetű színház, a Veszprémi Petőfi Színház és környezete. A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá várhatóan 2021-re.

"Medgyaszay István 1907-ben kapott megbízást a veszprémi színház megtervezésére. A tervezési program szerint az épületnek multifunkcionálisnak, filmvetítések és bálok rendezésére is alkalmasnak kellett lennie. A falak anyaga tégla, a födémek, a lépcsők, a páholyok, az erkélyek, az ablakkeretezések vasbetonból készültek. A veszprémi színház nemcsak magyar viszonylatban, hanem nemzetközi szinten is jelentős állomása volt a vasbetonépítésnek. Az épületszerkezeteken kívül az épületgépészeti megoldások is a legkorszerűbbek voltak: központi légfűtés, wolframos villamos izzólámpák a színpadon, teljesen új rendszerű nézőtéri csillárok. Részletesen foglalkozott az akusztikai és a tűzvédelmi kérdésekkel is." - Pesti Monika (Lechner Tudásközpont) - Költészet vasbetonból


Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: Pesti Monika (Lechner Tudásközpont)
4/4
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: Pesti Monika (Lechner Tudásközpont)


 

Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója elmondta, hogy megújul a színház homlokzata, a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket és újabb bejáratok épülnek. Színházi feladatok ellátását szolgáló iroda- és karbantartási helyiségek lesznek a színház szomszédságában álló, jelenleg használaton kívüli épületben is. A bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is kialakítanak. Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, és újabbakat is létesítenek, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár átköltözik a jelenlegi büfé helyére. Az igazgató felidézte, hogy legutóbb 30 éve újították fel az 1906 és 1908 között közadakozásból épült színházat. Mint rámutatott, a teátrum és környezete most uniós forrásból, valamint a Modern Városok Program keretéből újulhat meg.


Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu
2/4
Veszprémi Színház - építész: Medgyaszay István - fotó: petofiszinhaz.hu

 

Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó az épületről szólva felidézte, hogy a veszprémi színház esetében alkalmazták elsőként a vasbeton szerkezetet, valamint a színházépületek közül első alkalommal itt szereltek be légfűtést. Az épület multifunkcionális létesítménynek épült, amely báloknak és kiállításoknak is otthont adott. A világháború után az épületen keletkezett sérülések közül csak a legszükségesebbeket állították helyre, teljes rekonstrukcióra 1984 és 1986 között került sor.

Forrás: MTI

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk