/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek/Lakóépület

Harmóniát találni a régivel - parasztház Győrújbaráton

1/28

zoom - tervező: Jaskó László, Vági Péter

?>
zoom - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
robbantott axonometria - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
falmetszet - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
anyagok - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
koncepció - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
ikonok - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
helyszínrajz - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
helyszínrajz - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
alaprajzok, metszetek, homlokzatok m 1:200 - tervező: Jaskó László, Vági Péter
?>
tervezési helyszín - fotó: Jaskó László
?>
meglévő parasztház - fotó: Jaskó László
?>
meglévő parasztház - fotó: Jaskó László
?>
meglévő parasztház kéménye - fotó: Jaskó László
?>
szomszédos épület - fotó: Jaskó László
?>
nád részlet - fotó: Jaskó László
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
?>
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
1/28

zoom - tervező: Jaskó László, Vági Péter

Harmóniát találni a régivel - parasztház Győrújbaráton
Épülettervek/Lakóépület

Harmóniát találni a régivel - parasztház Győrújbaráton

2017.04.20. 12:30
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Győrújbarát

Építészek, alkotók:
Vági Péter, Jaskó László

Jövő Otthonai pályamunka - első díjas terv

Tervezés éve:
2017

Stáblista

Építész vezető tervező: Jaskó László, Vági Péter

környezetmérnök: Horváth Cintia 

MÉD:

A hagyomány mint érték, a környezet mint pótolhatatlan kincs - ebben rejlik a fenntarthatóság kulcsa. Jaskó László és Vági Péter a Jövő Otthonai pályázatra elkészített terve az örökség és a modern technológia harmóniájának megtalálásán alapul. Koncepciójukkal elnyerték az első díjat. 

Pályázati munkánknál a régi és új felmerülő igényeket vettük figyelembe, ennek megfelelően vontuk le a múltból megtanulható építési és életviteli konzekvenciákat. Célunk volt megteremteni ezen értékek felhasználási lehetőségeit a jövő lakóház építészetében Magyarországon. Azért is tartottuk különösen fontosnak, hogy a hagyományos magyar építészeti kultúrát vegyük alapul, mivel kulturális és nemzeti kérdés a saját értékeink megőrzése és annak kortás építészeti megközelítése. Mi ebből a kultúrából a legpraktikusabb és legegyszerűbb kialakítású házakat, a parasztházakat vettük alapul. A jövő otthona és az energiatudatos építészet elfogadtatása, megértetése az emberekkel nem könnyű feladat. Az energiatudatos építés és épületgépészeti megoldások kommunikációjában jelenleg a megtérülés áll kiemelt helyen, ami nem biztos, hogy az energiatudatosság helyes megközelítése.


helyszínrajz - tervező: Jaskó László, Vági Péter
7/28
helyszínrajz - tervező: Jaskó László, Vági Péter



A terület - szerencsére - egy, az átlagtól eltérő nagy földterület: 3500 m2, amely minden közmű csatlakozással rendelkezik. A talaj jellemzően homokos, a terület gazdag védett növényekben, sok dió és mogyoró fa is található rajta. A településszerkezet és az utcában jellemző beépítés lehetővé teszi egy különálló épület építését. A telek hátsó részének kb. a fele helyi beépítési védelem alatt áll. Ezért az épületek mögött egy széles zöld sáv található, mely biztosítja a mindenki számára vonzó szellős beépítést.

A tervezett épületet a jelenlegi parasztház mögé terveztük. Ezzel megtartottuk az utcaképet, valamint optimalizáltuk a telek kihasználtságát, rendezettségét. A parasztház az oldalhatáros beépítéstől eltérően a terület délkeleti részén volt, mely valószínűleg a telkek felosztásánál alakulhatott ki. Innen nyílik a bejárata és egy kis oldalkert, ahonnan megközelíthető. A másik épületet ezért nem is innen terveztük feltárni, mivel gépkocsival ez itt nem lett volna szerencsés.


meglévő parasztház - fotó: Jaskó László
11/28
meglévő parasztház - fotó: Jaskó László



Az új épület egy keresztszárnyú beépítés a meglévőhöz képest, mindez az oldalhatárra kialakítva. A terepvonalakra párhuzamosan helyeztük el, így szerettünk volna elkerülni a jelentős földmunkákat, hogy a természetes vegetációt a lehető legnagyobb területen meghagyjuk. Az új ház egy hossztengelyre felfűzött helyiségekből álló téglalap, fesztávolsága 5 méter, ami azért volt fontos szempont, hogy csökkentsük az építési költségeket és egyszerű megoldásokat adjunk. Az alapterület a beépítettség miatt egy szoba kialakítását tette lehetővé a földszinten, ezért tetőtérbeépítésben kellett gondolkodnunk. Ahhoz, hogy megfelelő belmagasságú közlekedőt alakítsunk ki, az épületet úgy formáltuk, hogy az már az árnyékolást és a ház körüli fedett körbejárást biztosítsa úgy, hogy a meglévő épülettel hasonló épülettömege legyen. Az épület kétirányú megnyitást tesz lehetővé, ezáltal lehetőség adódik a külső és belső tereket vizuálisan és fizikailag is összekapcsolni. Ezek a terek idényjelleggel más-más funkciót tölthetnek be.

Az épület élettartama alatt, valamint a kivitelezés során jelentős mértékben hatással van a környezetére. Ezen hatások csökkentése kiemelt figyelmet kapott mind az anyagok, mind a kivitelezés kiválasztásában. Törekedtünk helyben beszerezhető és újrahasznosítható, vagy már újrahasznosított anyagokat kiválasztani. Továbbá fontos volt, hogy az építés során a környezet a lehető legkisebb módon károsodjon, illetve, hogy ez az időintervallum a legrövidebbre csökkenjen. Az építéshez alkalmazott gépek szükségességét is próbáltuk minimalizálni.


Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
18/28
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter



Építészként legfontosabb célunk volt, hogy a megbízó által elmondott tapasztalatok és a saját tapasztalataink, ismereteink alapján megpróbáljunk szinte mindent egy épületbe integrálni, így ez a ház minta példája lehet a fenntartható építészetnek. A költségek tekintetében figyeltünk arra, hogy egy átlag építtető számára is elérhető anyagi lehetőségeken belül megvalósítható épületet tervezzünk. Az épület formájából adódóan egy hossztengelyes 5 méter fesztávú épület. Ez egy teljesen átlagos keresztmetszet, könnyen, optimálisan méretezhető rendszert eredményezett. Az emeleti tereit az épület hosszirányú homlokzatán kilógó konzolos előtetők teszik kellő képpen ideálissá, mivel így a szükséges belmagasság könnyen kialakítható, viszont az épületen nem szükséges emelni. Az előtető kialakításánál figyelembe vettük a nap beesési szögéből adódó előnyöket és hátrányokat, amiket az évszakok váltakozása eredményez. Mindemellett törekedtünk arra, hogy a tereket minél jobban kihasználjuk és csökkentsük a feleslegesen beépített területeket. 

Az új épület homlokzati kialakításánál három fő szempontot vettünk figyelembe. A terepviszonyokat, a tájolást (energetikai jellemzőket) valamint a már meglévő és szomszédos nádas parasztházzal való közös összképet. Műemléki jellegű épületeknél szerintünk a kortárs megközelítés a jó válasz. Alapvetően tömegformálás tekintetében jellegzetes és hasonló épületet szerettünk volna tervezni, de az anyaghasználatában és a szerkezeti kialakításában, valamint a nyílászáró rendszerében valami egészen mást. Az új hűz színeivel ezt a kontrasztot erősítjük, a meszelt tiszta fehér felület és az égetett (vegyszermentes) gyalult deszkaborítás szerintünk elég erős, de mégis természetes és egyenrangú felületpárost eredményezett. A nádtető és a burkolt tető is kellő kontrasztot, de hasonló élményt eredményez mozgalmas textúráival.


Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
20/28
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter



Az épület fő belső eleme a tömegkályha. A kályha-kémény kürtő kialakításánál figyeltünk arra, hogy egy központi funkcionális- valamint egy megjelenésében erős és esztétikus elem szülessen. Köré szerveződnek a központi terek, de kellően elkülöníti azokat egymástól. Az épület bejárata a másik ház, illetve az utca felől van kialakítva. A házba belépve egy előszobába érkezünk. Innen jutunk az emeletre, míg a földszinten a szülői hálóba és a nappali-konyha-étkező térbe. A lépcső egy nyitott eleme az épületnek, mivel egy galériára érkezünk, ezzel növelve a belső tereket. A kis alapterületű nappali ezáltal elfogadható térérzetet biztosít. A ház rendszere törekszik arra, hogy a nappali és privát zónákat kellően elkülönítse egymástól. A szobákat egymástól próbáltuk a lehető legjobban elkülöníteni, illetve olyan szobaméreteket kialakítani, melyek kellő lakóteret biztosítanak a lakójának az adott életkori szükségleteihez. (pl.: tanulás, pihenés, szórakozás, zenélés, vendég fogadása… stb.)

Az elszeparált privát zónákat a belső légtér köti össze mind vizuálisan mind akkusztikailag, illetve a már említett belső tömegkályha-test, amely a galérián keresztül összefogja ezeket a tereket és funciójánál fogva téli időszakban fűti, nyári időszakban hűti azokat. A belső tereket mindenképpen egyszínű és világos, fehér felületképzéssel terveztük. Ezáltal a külső környezet jobban érvényesül és így a lakók kapcsolata a közvetlen természetes környezetükkel is erősödik. A külső fekete faburkolatot a lépcső kialakításánál csempésztük az épületbe, ezzel is erősítve a külső és belső terek összhangját. A megbízó igényei szerint a belső elrendezést úgy szerveztük, hogy a későbbiekben egy negyedik szoba is könnyen kialakítható legyen a galériából.


Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter
27/28
Jövő Otthona pályamunka - tervező: Jaskó László, Vági Péter - látványterv: Vági Péter



A tervezést alapvetően az örökség, mint fogalom határozta meg, melyet két irányból is megközelítettünk. Egyfelől a hagyomány, mint érték, melyet a már telken álló 120 éves parasztház képvisel. Másfelől a környezet, mint pótolhatatlan kincs, melyet meg kell óvnunk, nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is. A jövő házát igyekeztünk mindkettőhöz igazítani, és úgy gondoljuk, hogy a fenntarthatóság kulcsa éppen ez. Harmóniát találni a régivel, a környezettel és mindezt úgy, hogy közben saját elképzeléseinket is megvalósítsuk. A jövő épülete csak úgy válhat igazi otthonná, ha ezeknek a feltételeknek eleget tesz. Hiszen a modern épület nem csak a formában és a technológiában mutatkozhat meg. A modern épület alkalmaz minden használhatót a múltból és a jelenből, mindamellett, hogy tudatosan illeszkedik környezetébe és felhasználja annak természetes adottságait saját működéséhez.

Jaskó László, Vági Péter

  

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk