Emberek/Interjú

Milyen lesz a jövő otthona?

1/4

Herczeg Tamás, Nemess Viktor

?>
Herczeg Tamás, Nemess Viktor
?>
Herczeg Tamás, Nemess Viktor
?>
a Jövő Otthona 2017 győztes pályamunkája - építész: Jaskó László, Vági Péter
?>
a Jövő Otthona 2017 győztes hallgatói pályamunkája - építész: Ungerhofer Dániel
1/4

Herczeg Tamás, Nemess Viktor

Milyen lesz a jövő otthona?
Emberek/Interjú

Milyen lesz a jövő otthona?

2018.06.18. 09:45

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Herczeg Tamás, Nemess Viktor

Földrajzi hely:
Magyarország

Modern terek nem csupán a technológia vívmányaiból születhetnek, hanem igenis szükség van még a legfejlettebb technika mellett is az építész szakemberek kreatív, alkotó meglátásaira, szakmai tudására. Herczeg Tamással és Nemess Viktorral - a Jövő Otthonai építészpályázat ötletadóival beszélgettünk.

Idén az OTTHONNEKED otthonteremtési platform keretein belül profi és pályakezdő építészek bizonyíthatnak: nem csupán önmaguk és a szakmai fórumok előtt, de a nagyközönség számára is nyilvánvalóvá téve, hogy az építész szakemberek kreatív, alkotó meglátásaira, szakmai tudására mindenkor szükség van. Herczeg Tamás építész, a Jövő Otthonai építészeti ötletpályázat egyik ötletadója, egyben közvetítő az építőipari cégek és az építészek között, míg Nemess Viktor az OTTHONNEKED brand megalapítója, a Style & Home Kft. ügyvezető igazgatója. Az ő sikeres szinergiájuk "közös gyermeke", a Jövő Otthonai pályázat már önmagában egy kiváló lehetőség az építészek, a gyártók, valamint a közönség összehozására, amiből később sikeres, hatékony együttműködések születhetnek. Hogyan és miként? Erről beszélgettünk velük.

ÉF: Milyen háttere, múltja van ennek a tervpályázatnak, korábban is volt már hasonló kezdeményezés a részetekről?

Herczeg Tamás: A tervpályázatot már másodjára írjuk ki, az első egészen pontosan két esztendővel ezelőtt, 2016-ban látott napvilágot. A pályázat kiírója akkor is, és ezúttal is a Style & Home Kft., az OTTHONNEKED brandnév alatt.

ÉF: Mit takar pontosan az OTTHONNEKED brand koncepciója? Kik a szereplői?

Nemess Viktor: A már 2015 óta működő Stílus & Otthon brand márkaneve megújult, s ebből született az OTTHONNEKED platform, mely évről évre egyre több márkát egyesít, hogy mind a szakma, mind a végfelhasználók teljes, hiteles és komplex tájékoztatáshoz és kiszolgáláshoz juthassanak. Az egyedülálló kezdeményezés nélkülözhetetlen információkkal segíti az építkezők és lakásfelújítók szegmensét. A termékeket és szolgáltatásokat tartalmazó értékes szinergiának köszönhetően mindezt egy helyen, az idei évtől már az OTTHONNEKED platform (korábban Stílus & Otthon – a szerk.) ernyője alatt érheti el a célközönség. Inspirációk, konkrét megoldási lehetőségek várják itt őket, a látványon és az értékes információkon túl még egy gyakorlatias, nem mindennapi segítséggel is készültünk. A honlapunk 'inspirációk' menüpontja alatt kész terveket, építészeti illetve lakberendezési ötleteket is találhatnak az érdeklődők, ahol a tervezők elérhetőséggel együtt szerepelnek. Az enteriőr tervekben alkalmazott termékeket cikkszám szerint lelistáttuk, így még teljesebb segítséget adunk az építkezőknek, lakásfelújítóknak. A szakma számára számos bemutatkozási lehetőséggel készülünk folyamatosan, melyek közül az egyik ilyen kezdeményezés a szóban forgó Jövő Otthonai pályázatunk, de más pályázat is kapcsolódik már a nevünkhöz.

ÉF: A tavaszi Construma kiállítás egyik sajtótájékoztatóján ismét meghirdettétek a már tavaly is nagy sikert arató építészeti - és a vele párhuzamosan futó enteriőr pályázatot. Honnan indult a kezdeményezés? 

NV: Az első, 2016-ban debütáló pályázatunkra közel 50 elkészült pályamunka született. A testvérpályázata, a Style & Draw, ami belsőépítészek és lakberendezők számára szól, már kicsit idősebb: ezt idén már a harmadik alkalommal hirdettük ki meg. Az előző két pályázatunkra nagyon nagy számban érkező jelentkezőktől közel 80 pályázat érkezett be hiánytalanul.


a Jövő Otthona 2017 győztes pályamunkája - építész: Jaskó László, Vági Péter
3/4
a Jövő Otthona 2017 győztes pályamunkája - építész: Jaskó László, Vági PéterÉF: Partnereiteknek - az otthonteremtési összefogásban szereplő cégeknek, gyártóknak - milyen szerepet szántatok a pályázatokban? Mivel segítik elő a közös munkát, a pályázat sikerét?

NV: Valamennyi partnercégünk szerepel a pályázatokban, mégpedig úgy, hogy az ő termékeikkel dolgozhatnak a tervezők, az ő koncepcióikat, megoldásaikat, termékinnovációikat tervezhetik pályázati anyagaikba, ezzel is konkréttá, hitelessé téve munkájukat. A gyártók ehhez számos szakmai információval, segédlettel, tervezői anyagokkal járulnak hozzá. Ilyenek a 3D látványtervbe illeszthető modellrajzok vagy igény esetén személyes konzultációs lehetőség a partnercégek képviselőivel. Ezzel hosszú távon nem csak a pályázat sikerét és a felkészülést segítik elő, hanem ezt tudást, a hiteles és értékes szakmai információkat, és élő kapcsolatokat a jövőbeni terveikben, későbbi munkáik során is hasznosíthatják majd a pályázó szakemberek.

ÉF: A legutóbbi pályázatot is egy konkrét témához kötöttétek: a fenntarthatóságot jártátok körbe. Jövőbe mutató építészeti megoldásokat vártatok a pályázóktól, akik megadott sablonok közül egy kiválasztott családmodell témáját dolgozhatták fel a fenntarthatóság, környezettudatos szemlélet szellemében. Mi a 2018-as pályázat témája? 

HT: Az idei pályázat tárgya igazán személyes lesz, és reményeink szerint mindenkit megérint majd, hiszen a téma az építész saját háza. Ez már önmagában érdekes és vonzó.

ÉF: Minden pályázatnak egyedi célja, célkitűzése van, mely túl azon, hogy csábítóan hat a szakmabeli pályázókra, jól értékelhető anyagokat, konkrét tematikát nyújt a zsűri számára, még valamilyen többlet értéket is ad a közönségnek. Ti milyen célt tűztetek ki, fogalmaztatok meg az idei pályázat számára? 

HT: Az építészeti pályázatunk elsődleges célja, hogy az építészeket és az otthonteremtési platform szereplőit közel hozza egymáshoz. A platform cégei a lehető legszélesebb termékpalettát képviselik. Minden megtalálható, ami egy nívós otthon megteremtéséhez szükséges. A nyílászáróktól kezdve, a burkolatokon, korszerű épületgépészeti technológiákon, berendezéseken át, egészen a bútorokig terjed a termékek sora. Hiszünk abban, hogy a fenntartható építészet nem csupán a technológia és a technika segítségével jöhet létre, hanem szükség van hozzá az építészek kreatív közreműködésére is. Úgy gondoljuk, hogy ez a pályázat lehetőség a korszerű építészeti minőség felmutatására, mely napjainkban elsősorban a fenntarthatóságra fókuszál.

ÉF: Mi ma a szakmát megcélzó, sikeres pályázat mozgatója? Mivel lehet felkelteni az érdeklődést?

HT: Az általános tematika mellett az idei kiírás egy speciális, a közgondolkodást is komolyan befolyásolni képes témára összpontosít. Ez a személyesség, a kreatív szakemberek sajátos elképzeléseinek, látásmódjának megmutatása. Az építész saját házát tervezheti meg – és éppen ez a személyesség, az egyedi elképzelések, a világlátás megmutatása a nem mindennapi lehetőség. Az egyformaság ma már nem vonzó, a személyes az, ami egyre nagyobb értékkel bír. Mindannyian szeretnénk egy kicsit mások, kicsit egyediek lenni, különbözni a nagy átlagtól. Ezt hamar felismerték a gyártók kreatív szakemberei, marketingesei, termékfejlesztői is, akik a személyre szabhatóság, az egyedivé alakíthatóság jegyében tervezik meg kollekcióikat. Hiszünk abban, hogy itt is a személyesség varázsa lesz majd az a vonzerő, ami különös figyelemre tarthat majd számot.

ÉF: Ez valóban nagyon izgalmas, megérintő téma. Ennek tükrében milyen pályamunkákat vártok a pályázó építészektől?

HT: Az építész saját háza a Kiírók szerint olyan téma lehet, melyben az építész kiteljesedhet, hiszen kompromisszumok nélkül mutathatja be saját világlátását, egyfajta önarcképet hozhat létre. Ennek értelmében olyan pályamunkák beérkezését várjuk, ahol a személyességben rejlő potenciál érdekes lehet a laikusok - vagyis a leendő építtetők, azaz építkezők számára is. Noha a tervpályázat fiktív, de mi szeretnénk, ha egy létező magyarországi helyszíne lenne, sőt, azt is támogatjuk, ha az indulók egy-egy saját, valós feladattal, meglévő projektjükkel jelentkeznek a pályázaton. A téma lehet lakóépület, lakóház vagy üdülő, mely az építész (és családja) otthonául, állandó vagy akár szezonális lakhelyéül szolgál. A tervekben jelenjen meg az építész hitvallása a lakás térformálásával, térstruktúrájával kapcsolatban. Emellett természetesen fontos szempont a forma esztétikájának karakteres megfogalmazása is, melynek eszköze az anyagok és részletek bemutatása lehet. A terek méretét és azok funkcionális kapcsolatait nem szabtuk meg, ezek meghatározása már a tervező feladata, az ő személyes elképzelését mutatja meg. Elsősorban olyan munkákat szeretnénk itt látni, ahol új vagy újra felfedezett építészeti megoldások a korszerű és innovatív technikai szemlélettel és eszközökkel együtt jelennek meg, követendő és tovább fejleszthető mintaként a jövőbeli projektek számára.


a Jövő Otthona 2017 győztes hallgatói pályamunkája - építész: Ungerhofer Dániel
4/4
a Jövő Otthona 2017 győztes hallgatói pályamunkája - építész: Ungerhofer Dániel
ÉF: Milyen kategóriákban jelentkezhetnek a tervezők? 

NV: A tervpályázatot két kategóriában hirdetjük meg. Az első kategóriában profik, azaz, már gyakorló építészek pályamunkáit várjuk, míg a másodikban az egyetemi hallgatók, a most kezdő építészek mérettethetik meg tudásukat, rátermettségüket.

ÉF: Szakmai értelemben véve mennyire komoly ez a megmérettetés, mit lehet nagyvonalakban tudni a zsűriről és a nyereményekről?

HT: Nyílt, titkos ötletpályázatról van szó, mely regisztrációhoz kötött, és amelyhez sikerült Magyarország felsőoktatási intézményeiben oktató, neves építészek közreműködését megnyerni. Öt kiváló építészt kértünk fel zsűritagnak, akik már az előző pályázatnak is résztvevői voltak. A tervpályázatot kiírók mind a két kategóriában pénzdíjjal jutalmazzák az első három helyezettet, emellett a pályázat támogatói különdíjakat is felajánlottak. A neves zsűri előtt való megmérettetés és a díjak mellett talán vonzó lehet a pályázók számára az is, hogy az OTTHONNEKED platform honlapján lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, pályamunkáik inspirációt adhatnak a leendő építtetők és laikusok számára az otthonneked.hu honlapunkon. A nyertesek számára mindkét pályázatunk esetében (Style&Draw és Jövő Otthonai – a szerk.) biztosítjuk a médiatámogatóink felületein való megjelenést is – így népszerűsítheti is magát a pályázó, méghozzá azokon a platformokon, ahol leendő megbízói a leginkább megtalálhatják.

ÉF: Milyen határidőket kell észben tartaniuk a jelentkezőknek? Hogyan pályázhatnak az érdeklődők?

NV: A pályázaton való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a pályázat honlapján tehetnek meg a pályázni kívánó építészek és építészhallgatók.
Igyekeztünk elég időt hagyni a munkára, így szerencsére nemcsak a nyári hónapok, hanem a megújulást és kreatív erőt szolgáló szeptember első két hete is rendelkezésre áll, hogy a feltöltődő pihenésre is jusson elegendő idejük a pályázóknak. Így a leadási határidő 2018. szeptember 17., az eredményhirdetés és a díjak kiosztása 2018. november 30-ig fog megtörténni. Bízunk benne, hogy sok értékes pályamunkát kapunk majd, a személyességre fókuszáló téma számos, kreatív és innovatív alkotással örvendezteti meg a szakmát és a közönséget egyaránt. Minden kedves és lelkes építésznek jó munkát és sikeres pályázást kívánunk!

A pályázattal kapcsolatos valamennyi információt megtalálnak a www.otthonneked.hu oldalon.

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk