Közélet, hírek

Hatodik helyezést ért el az Odooproject Madridban

1/5

Az Odooproject

?>
Az Odooproject
?>
Az Odooproject
?>
Az Odooproject
?>
Elismerések az Odoo-nak
?>
1/5

Az Odooproject

Hatodik helyezést ért el az Odooproject Madridban
Közélet, hírek

Hatodik helyezést ért el az Odooproject Madridban

2012.10.01. 08:27

Szeptember 29-én ért véget a Solar Decathlon 2012 verseny, melyre a BME csapata elsőként Magyarországról bejutott és összesítettben hatodik helyezést értek el Madridban az Odoo-val.

Szeptember 29-én ért véget a Solar Decathlon 2012 verseny, melyre a BME csapata elsőként Magyarországról bejutott és összesítettben hatodik helyezést értek el Madridban az Odoo-val.

Az Odoo csapat szavaival a versenyről:

A versenynek szombat este hivatalosan is vége lett, de mi ma még lelkiismeretesen fogadjuk a látogatókat, este viszont már végérvényesen véget vetünk a zenének, hazamegyünk mi, leányok és legények, aminek szüleink, barátaink, szeretteink egészen biztosan legalább annyira örülnek, mint a sikereinknek. A tízpróba összesítése után az első CANOPEA a második PATIO 2.12 és a harmadik Med in Italy után a hatodikak lettünk. Mondhatnánk viccesen, hogy ez így pont jó, mert sem annyira hátul, sem annyira közvetlenül a dobogóról éppen lecsúszó helyen nem végeztünk, hogy magyarázni kelljen a helyezést, de komolyra fordítva a szót: mi tényleg úgy érezzük, hogy nyertünk. Ennek a hatodik helynek – pláne a három dobogós helyezésnek – végtelenül örülünk. Tessék megnézni a képeket: látszik rajta, hogy győztünk és örülünk? Naugye! Közhely ugyan, de itt talán megengedhető: már azzal is győztünk, hogy egyáltalán eljutottunk ide, és aki most nem pont így gondolja, az idézze fel, hogy menet közben hányszor, de hányszor görbült sírósra a szánk, hogy mégsem fog sikerülni, mégsem készülünk el időre, nem jutunk ki, nem fog működni ez az egész. És most a kezdeti 40-50 (már nem is tudjuk pontosan mennyi) majd a sikeresen pályázott 20 csapatból a hatodik legjobbak vagyunk egy nemzetközi versenyen.

 

Az Odooproject
1/5
Az Odooproject

 

 

Győztünk, mert ott is nyertünk, ahol nem. Jusson eszünkbe, hogy ez – nálunk főleg – egy szinte teljesen új terület, ismeretlen, még feltárásra váró préri, ahol mi azok a pionírok vagyunk, akik az első merész lépéseket megteszik. Itt, ez a verseny nem arról szól, hogy ki tudja a legjobban bebiflázni és visszaadni az egyszeregyet, itt olyasmiket kell kitalálni, amit vagy még nem talált ki senki, vagy nem legózta össze úgy a darabokat működő egésszé, ahogyan mi. Voltak dolgok, amelyeknél visszaigazolódott, hogy jól gondoltuk, olyan is volt, ahol az összes csapat közül majdnem a legjobban, tehát győztünk, mert itt már csak egy kicsit kell rádolgozni, hogy a jó megoldásainkból nagyon jók, a legjobbakból pedig szuperek legyenek. Voltak dolgaink, amelyekről kiderült, hogy nem annyira jól gondoltuk el, és itt is győztünk, mert most már tudjuk, hogy mit kell másként csinálnunk. Valamint – és ezt is kár lenne nem elmondanunk – voltak olyan szubjektív elbírálású versenypontok, ahol egyrészt mi úgy éreztük, hogy mi jobb helyezést adtunk volna magunknak (milyen meglepő, ugye?), másrészt viszont a versenytársaink közül is többen azt jelezték vissza, hogy ennél azért jobbat érdemeltünk volna. De hát ez van, aki nem bírja elviselni, hogy pontozzák az ne műkorcsolyázónak álljon, hanem jégkorongozónak, vagy olyan sportot válasszon, ahol gólra vagy kiütésre megy a játék. Illedelmesen fejet hajtunk a zsűri előtt, és itt is győztünk, mert megtanultuk elfogadni, hogy időnként akkor sem sikerül, ha mi minden tőlünk telhetőt beleraktunk.

Nézzük át az eredményeket a tíz versenypróba szerinti bontásban!

1.Építészet – Architecture
A kategória zsűrije mérlegelte az egyes házak építészeti minőségét, megjelenését, a területkihasználását, és leginkább azt, hogy a fogyasztás minimalizálása érdekében hogyan kombinálják a házak a kényelmi és funkcionális tereiket a különböző aktív és passzív tervezési stratégiákkal, (például a mesterséges és természetes világítás kihasználtságát) Az építészet kategóriában az alapvetően sűrűbb, vertikálisan terjeszkedő városi beépítésre vonatkozó ötlettel a francia CANOPEA nyert, őket az aacheni német csapat és a Med in Italy olasz ház követte, az Odooprojectnek a nyolcadik helyet osztották.

2. Mérnöki és szerkezeti megoldások – Engineering and Construction

Itt ezüstérmesek lettünk, és csupán három pontocskával maradtunk le a győztes német csapat mögött! Az Ecolart az andalúz csapat követi, házuk a Patio 2.12 nevet viseli. Ebben a versenyszámban bemutathattuk mindazt, amit mérnöki szempontból megterveztünk, majd megvalósítottunk. Megépítettük és bebizonyosodott, hogy amit terveztünk az működőképes, a verseny során pont úgy működött, ahogyan azt a tervezési fázisban szimuláltuk. A ház szállíthatósága, az épületszerkezeti különlegességek, a gépészeti és villamossági innovációk együtt olyan kompaktul működő rendszert alkotnak, amely annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy egy második hellyel jutalmazott minket.

 

Az Odooproject
2/5
Az Odooproject

 

 

3. Energiahatékonyság – Energy Efficiency

Az energiahatékonyságot mérlegelő zsűrit is több körön próbáltuk meggyőzni: bemutattuk mindazokat a passzív tervezési megoldásokat, amelyek már a tervezés szintjén is a későbbi energiahatékony működést segítik. A cél nem az, hogy minél több áramot termeljünk, hanem hogy a fogyasztást csökkentsük, illetve a termelés és a fogyasztás megfelelően össze legyen hangolva, az automatizációs rendszerünk pedig mindig képes kiválasztani, hogy mikor melyik rendszer lépjen működésbe és álljon le. Az ezeken az elveken alapuló megoldásaink meghozták számunkra a második dobogós helyezésünket: holtversenyben harmadikok lettünk a német ECOLAR házzal. Ezt a versenyszámot az andalúz csapat Patio 2.12 háza nyerte, és a PRISPA román csapat vitte el az ezüstérmet, szomszédunk sikerének különösen örültünk!

4. Elektromosenergia-mérleg – Electrical Energy Balance

Ez a versenyszám a házak éves energiaellátását hivatott értékelni, a házaknak csökkenteni kell a fogyasztásukat és növelni a termelésüket, hogy minimum a saját fogyasztását ki tudja elégíteni. Ez a kategória három alkategóriából tevődik össze: a termelés és fogyasztás időbeni korrelációja, a ház elektromos öneállátása, és a egységnyi alapterületre vonatkoztatott fogyasztás. Mindezt a házban elhelyezett mérőműszerekkel mérték, de a tervezés egy éves periódusa alatt még máshogy szólt az a szabály, ami alapján mindezt értékelik, mint a verseny első napján. Így szomorúan vettük tudomásul, hogy ebben a kategóriában a 14. helyen végeztünk.

5. Komfort kondíciók – Comfort Conditions

A házban lakók alapvető komfortkövetelményeit akkor is biztosítani kell, ha a házunk egy egész várost el tudna látni az általa termelt energiával. Vagyis, a házban lakóknak megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú, CO2 koncentrációjú és akusztikailag jól szigetelő lakóteret kell biztosítani. Két héten keresztül mindezt mérőműszerekkel folyamatosan monitorizták, egyszer elvégeztek egy akusztikai vizsgálatot a terasz mellől. A gondos levegőfelügyelet ebben a versenyszámban a második helyezést hozta a csapatnak, a záróceremónián kézbe vehettük a harmadik üvegdíjunkat!

6. Funkcionalitás – House Functioning

A verseny két hete alatt naponta különböző háztartási berendezéseket kellett használnunk, kötött szabályok szerint és ütemezett időbeosztással. Például el kellett indítani egy mosásprogramot 6 darab etalontörölközővel, a mosás során a víz hőmérséklete el kellett érje a 40 fokot, majd a törlközőket meg kellett szárítani és végül a száraz törölközők tömegét mérték le, így igazolható, hogy nem maradt benne nedvesség. Ennek a versenyszámnak a sikere nem csak rajtunk múlik, hanem a számtalan háztartási berendezésünk saját működésétől is, illetve a verseny alatt dinamikusan változó szabályoktól.

7. Kommunikáció – Communication

A Solar Decathlon verseny egyik fő célkitűzése a fenntarthatóság mint téma népszerűsítése, a figyelemfelhívás a megújuló energiaforrások használatára. Ezt a versenyszámot az andalúz csapat (PATIO 2.12) nyerte, a második helyen a Rhone Alpes Canopea csapata áll és megosztott harmadik helyet kapott a WTH Achned és a Med in Italy. Az Odooproject a 11. helyen végzett.

 

Az Odooproject
3/5
Az Odooproject

 

 

8. Iparosíthatóság és piacképesség – Industralizations and Market Viability

Őszintén be kell ismernünk, hogy ebben a versenypontban mi sem nagyon bíztunk a győzelmünkben. A zsűrinek azt kellett volna elfogadnia és értékelnie, hogy a mi házunk nem így, ebben a kész formájában szerelhető be fröccsöntő sablonként egy szériagyártó gépbe, hanem a sok-sok kisebb-nagyobb részmegoldást lehetne könnyedén átemelni és beilleszteni a nálunk sokkal inkább jellemzőbb egyedi tervezésű házakba. A győztes német csapat, az ECOLAR, de különösen a második helyezett franciák Canopea nevű háza ennek a versenypontnak a szempontjából tényleg remek megoldás, de mivel nálunk nem kifejezetten népszerű az előregyártott elemekből, modulszerűen, akár 8-10 emelet magasságúra is építhető ház, ezért mi igyekeztünk valami olyasmit tervezni, ami a hazai viszonyok között is működőképes lehet. Sajnos az érvelésünk nem győzte meg a zsűrit, így ebben a versenypontban nekünk csak a 11. hely jutott.

9. Innováció – Innovation

Már a témakör is elég összetett, az értékelés pedig még inkább: az egyes versenyszámok zsűrijei a saját kategóriájukban adtak egy pontszámot attól függően, hogy az adott kategóriában mennyire találtak innovatív, új, saját ötletünkön alapuló megoldásokat. Az összes csapat közül ebben a hetedik helyen végeztünk, a legtöbb kategória közül az egyik legtitokzatosabb: nem igazán értékelték és a záróceremónián derült ki a végeredmény egy pontszám és helyezés formájában.

10. Fenntarthatóság – Sustainability

A fenntarthatóságról a különböző szakmák eltérőképpen gondolkodnak, ezért az Odoo diákcsapatában a különböző szakágak képviselői különböző nézőpontokkal érkeztek, és hosszas közös gondolkodás, az elvek, vélemények gyúrásával lassan alakult ki egy közös nevező egyáltalán a fenntarthatóság mibenlétéről. A zsűri számára a közös gondolkodás, a figyelemfelhívás fontosságát emeltük ki, reményeink szerint a projekt a hazai mérnökképzésben már indukál változásokat, egy kiváló kiindulópont afelé, hogy minél többen keresgéljék azokat az utakat, amik a fenntarthatóbb építési technológiák felfedezéséhez vezetnek. Ebben a számban az olasz Med in Italy lett az első, az andalúz csapat a második és a brazilok Ekó house-a a harmadik. Nem jártunk rosszul mi sem, nagyon szép pontszámmal okleveles ötödik helyen végeztünk.

 

Elismerések az Odoo-nak
4/5
Elismerések az Odoo-nak

 

 

Ha mindez nem lenne elég, a tíz próbán kívül különdíjakat is osztogattak. Mint ahogyan a fenntarthatóság kategóriában oklevelet kaptunk – bár dobogós helyezést nem ért – ugyanúgy a belsőépítészetünket és a világításunkat is kiemelkedőnek tartották, nem tudtak egy-egy oklevél nélkül elmenni mellettünk. A versenyen kívüli kategóriákban is rendre három-három legjobb csapatot emeltek ki, a világítás terén a mesterséges világításunk érdemelt külön dicséretet, a belsőépítészetünket pedig letisztultnak, ötletesnek, koherensnek és gondosan kivitelezettnek találták,ezért szintén színpadra hívtak, hogy átadják érte a megítélt elismerést.

A szurkolásért szeretnénk köszönetet mondani családjainknak, barátoknak, az összes támogatónknak és segítőnknek, fanunknak és követőnknek és természetesen a gumikacsáknak. A részletes eredményekért csekkoljátok a verseny monitoring oldalát!

Birtalan Orsolya

Az Odooproject oldalán további információkat, beszámolókat olvashatnak az érdeklődők.

Gratulálunk a BME csapatának, az Odooprojectnek!

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk