Közélet, hírek

Hatszintes társasház épül Százhalombattán, a kertek alatt – tiltakoznak a környéken lakók

1/10

A házról készült utcai látványterv. Forrás: ÉTDR

?>
A házról készült utcai látványterv. Forrás: ÉTDR
?>
A társasház helyszínrajza. Forrás: ÉTDR
?>
A leendő társasház helye és a környék. Forrás: lakóközösség
?>
A leendő társasház helye és a környék. Forrás: lakóközösség
?>
A leendő társasház helye és a környék. Forrás: lakóközösség
?>
A kertek alatt már zajlanak a munkálatok. Forrás: lakóközösség
?>
A kertek alatt már zajlanak a munkálatok. Forrás: lakóközösség
?>
A kertek alatt már zajlanak a munkálatok. Forrás: lakóközösség
?>
Pirossal jelölve az építkezés helye a műholdas felvételen. Forrás: Google Maps
?>
Térképrészlet Százhalombatta Településképi Arculat  Kézikönyvéből, a főbb helyszínek jelölésével
1/10

A házról készült utcai látványterv. Forrás: ÉTDR

Hatszintes társasház épül Százhalombattán, a kertek alatt – tiltakoznak a környéken lakók
Közélet, hírek

Hatszintes társasház épül Százhalombattán, a kertek alatt – tiltakoznak a környéken lakók

2021.04.30. 17:05

A döntéshozók szerint a ház illeszkedik a kialakult településképbe, a szomszédok azonban nem osztják ezt a véleményt, máig vitatják az eljárások jogszerűségét. Időközben megkezdődött a kivitelezés, így mire a jogorvoslati eljárások véget érnek, addigra el is készülhet az épület.

Százhalombattán egy kertes házak és kertkapcsolatos sorház által határolt üres telekre, a Gesztenyés út 9-es szám alatt építési engedélyt kapott egy 36 lakásos, liftes, 6 szintes, a legmagasabb homlokzatán közel 20 méter magas, mélygarázsos épület. A döntéshozók szerint a ház illeszkedik a kialakult településképbe (a mellette lévő lakótelep épületeit alapul véve), a szomszédok azonban nem osztják ezt a véleményt, és többször, több platformon is tiltakoztak ellene, máig vitatva az eljárások jogszerűségét. Egyelőre úgy tűnik, kevés sikerrel, ugyanis március végén gőzerővel megindult a kivitelezés.

A közvetlen szomszédok 2019 májusában, az építési hatóság hivatalból kiküldött értesítéséből szereztek tudomást a tervezett építkezésről. A terv rendelkezik településképi véleményezéssel, ami szerint ebben a környezetben a tervtanács döntése alapján a társasház megépíthető. Az üres telek a lakótelepi és a kertes övezet határán van, bár még a családiházas részen, kertekkel körülvéve. Ugyanakkor a tervtanács véleményezésében is a lakótelepi házak között jelölték meg az építési helyet.

A házról készült utcai látványterv. Forrás: ÉTDR
1/10
A házról készült utcai látványterv. Forrás: ÉTDR

Az építkezéssel szomszédos sorház egyik lakója, Németh Judit az Építészfórumnak azt mondta: a tervtanács döntése ellentmond Százhalombatta Településképi Arculat Kézikönyvének, amiben ezt írják: „Bizonyos építészeti elemek azonban erőteljesen meghatározóak, és befolyásolják a településről kialakult képet. Ilyen fontos elem a telkek beépítésmódja, azaz hogy az ingatlanon hol helyezkedik el az épület. Másik ilyen fontos szempont az épületek magassága, tetőidoma, amely odafigyelés esetén biztosíthatja az adott településrész egységes megjelenését, a rendezett utcaképet." A szomszédok véleményével egyezik az is, ami a Kézikönyv térképvázlataiból látszik, miszerint a beépítendő terület az Újváros-Újtelep városrészhez tartozik, és nem az Újtelep-Városközpont lakótelepi részhez. Ezek és a szöveges leírás szerint is az Újtelep városrész jellemző beépítettsége kétszintes, kertvárosias jellegű. A Helyi Építési Szabályzat (innen letölthető Word formátumban) alapján az építési telek „Vt-3 jelű településközpont vegyes építési övezet" besorolású, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb beépíthetőség 80%, a legkisebb zöldterület 10%, a legnagyobb épületmagasság pedig 16 méter. Az előírás szöveges részét 2017 februárjában kiegészítették, ennek értelmében „az építési övezetben lakás korlátlan számban kialakítható".

A leendő társasház helye és a környék. Forrás: lakóközösség
3/10
A leendő társasház helye és a környék. Forrás: lakóközösség

A korábban önkormányzati tulajdonban álló telket 2017 márciusában, a HÉSZ módosítását követően kezdték árulni, kifejezetten lakásépítési célra. A kérdéses területre vonatkozó HÉSZ-előírások szabályosságát a szomszédos lakóközösség egy szakértővel felülvizsgáltatta 2019 nyarán. Elmondásuk szerint a szakvélemény alapján a HÉSZ nincs összhangban az Országos Településrendezési és Építési Követelmények előírásaival, szakmai hibák vannak benne, és a partnerségi egyeztetések sem voltak megfelelően lefolytatva. A szakvéleményre hivatkozva kérték a városvezetést a HÉSZ felülvizsgálatára, a polgármester, Vezér Mihály pedig még ugyanezen a nyáron kezdeményezte is ezt a képviselőtestületnél. Javaslatát elfogadták a képviselők, és határozatot is hoztak a megvalósításról 2020 júniusi határidővel. A határozatot azonban nem hajtották végre. A polgármester a lakókkal lefolytatott több személyes egyeztetés és hosszas levelezés után 2020 nyarán végül megtagadta a felülvizsgálatot.

Ahogy Németh Judit, a lakóközösség egyik képviselője fogalmazott: a városvezetés és az építtető (Olvex Kft.) elzárkózott a lakókkal való megegyezéstől, az engedélyezés felelősségét az építési hatóságra hárították. Miután a lakók azt a javaslatot kapták, hogy éljenek jogi lehetőségeikkel, szakjogászok bevonásával megtámadták az építési engedélyt és az annak kiadásához vezető eljárást. Meggyőződésük, hogy jelentősen romlani fog a környéken élők életminősége, ha egyetlen telekre bezsúfolnak egy utcányi lakást, hiszen a társasház megépülésével a telektömb jelenlegi lakásszáma háromszorosára nő. Idén februárban két pert megnyertek a kormányhivatallal szemben, ezek után azt valószínűsítik, hogy új engedélyezési eljárást kell lefolytatnia a hatóságnak. Azonban időközben, az ítélethirdetéseket követően a telektulajdonos március 29-én megkezdte a kivitelezést, így mire a jogorvoslati eljárások véget érnek, addigra el is készülhet az épület. Legalább 14 család érzi úgy, hogy az ügyben sérülnek a jogaik, becsléseik szerint a lakóingatlanoknál okozott értékveszteség a telektömbön 70-100 millió forintra tehető. 

A kertek alatt már zajlanak a munkálatok. Forrás: lakóközösség
8/10
A kertek alatt már zajlanak a munkálatok. Forrás: lakóközösség

A témával kapcsolatban megkerestük a társasház tervezőjét, F. Lengyel Juditot is, aki a telek beépíthetőségének kérdéseiről azt írta: a terv építészeti tervtanácsi megbeszélésén úgy értesült, hogy a telek Vt-3 övezetbe sorolásának két városrendezési oka volt. „Az egyik, hogy a Matrica múzeum környékén városias beépítésű települési alközpont épülhessen ki. A másik ok a városban észlelhető lakáshiány. Kis alapterületű, megfizethető árú vagy bérleti díjú lakásokra van szükség. A városnak nincs pénzügyi lehetősége arra, hogy lakásokat építsen, annyit tud tenni, hogy ahol lehetséges, biztosítja a lehetőségét annak, hogy magánbefektetők tegyék ezt. A beruházó által meghatározott tervezési program pedig el nem ítélhető módon azt tartalmazta, hogy a HÉSZ által biztosított beépítési lehetőséget, amennyire lehet, használjuk ki." Mint írta, tudomása szerint az érintett területet Vt-3 övezetbe sorolása 2009-ben történt. "A korábbi tulajdonos a Fővárosi Gázművek volt, a telken előzőleg egy romos, használatból kivont üzemi épület állt. Az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg, és takarította el a romokat (vélhetően növelve ezzel a környező telkek értékét)."

Azt is hozzátette: "Az épület a pinceszinti mélygarázzsal együtt 6 szintes, egyébként - mint a képen is látható - a Radnóti utcában lévő lakóépületekkel megegyezően földszint+4 emeletes, amiből a felső szint éppen a tömeghatás mérséklésére hátrahúzott homlokzatú. A homlokzatmagasság még a pinceszinti garázsbehajtónál is alig magasabb, mint 16 m."

A tervezési szempontokat érintve általánosságban kijelentette: „Valamennyi épület tervezésekor az a célunk, hogy a jogszabályi előírásoknak minden szempontból megfelelőek, gazdaságosan megépíthetőek, az épületet használók számára élhető belső tereket tartalmazók, tömegalakításukban, anyaghasználatukban esztétikusak legyenek." Az aktuális házra vonatkozóan pedig azt írta: „A tervezés során minden olyan szempontot – telepítési távolságot, benapozást, gépjárművek elhelyezését, akusztikai előírásokat, csapadékvíz-elvezetést… –, ami bármilyen módon hatással lenne a szomszédos épületekben lakók életminőségére, természetesen figyelembe vettünk." Mint kiderült, külön figyelmet fordítottak az épület környezetére, a meglévő gépkocsibehajtót megtartották, hogy a közterületen lévő fák kivágására ne legyen szükség, az épület körüli zöldfelületet pedig intenzív beültetéssel fás-cserjés-gyepes pihenőkertként alakítják ki.

Végezetül a környéken lakók kifogásaira is reagált: ellenérzésüket illetően azt reméli, hogy néhány év múlva, amikor az épület elkészül, és az új lakók használni fogják, a most kifogással élők megtapasztalják, hogy félelmeik alaptalanok voltak.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk