Technológia

Hazai BIM-körkép - legnépszerűbb az ARCHICAD

1/2

forrás: Graphisoft Youtube

Hirdetés
?>
forrás: Graphisoft Youtube
?>
1/2

forrás: Graphisoft Youtube

Hazai BIM-körkép - legnépszerűbb az ARCHICAD
Technológia

Hazai BIM-körkép - legnépszerűbb az ARCHICAD

2017.07.11. 11:45

A GfK Hungária Piackutató Intézet építészek, valamint generálkivitelezéssel és építési beruházásokkal foglalkozó vállalatok körében bonyolított le országos kutatást. Ez az első teljes körű iparági felmérés, amely az épületinformációs modellezés (BIM) alapú tervezés ismertségét és elterjedtségét mérte fel.

A GfK Hungária Piackutató Intézet építészek és építőipari kivitelező vállalatok vezetői körében végzett országos reprezentatív piackutatása alapján az építészek kétharmada Magyarországon is már a legmodernebb építészeti tervezést lehetővé tevő épületinformációs modellezés (BIM) alapján végzi tervezői munkáját, de ez az arány a beruházó és kivitelező cégek körében alig több mint 30 százalék. A megkérdezettek döntő hányada szerint a piac leginkább innovatív és legkedveltebb megoldása a magyar alapítású GRAPHISOFT budapesti fejlesztésű ARCHICAD szoftvere.

Az építészek, valamint a generálkivitelezéssel és építési beruházásokkal foglalkozó vállalatok körében lebonyolított országos kutatás az első teljes körű iparági felmérés, amely az épületinformációs modellezés (BIM) alapú tervezés ismertségét és elterjedtségét mérte fel. A kutatást végző GfK Hungária Piackutató Intézet nemzetközi sztenderdek szerint elvégzett kutatásának megállapítása szerint az építészek 65 százaléka teljesen, vagy részben ki tudja használni a jelenleg használt tervezőszoftverének BIM-funkcióit, de azért több mint 40 százalékuk igényt tartana BIM-mel kapcsolatos további képzésre, tanácsadásra.

A kivitelezők harmada ugyanakkor nem tudja, hogy pontosan melyek a BIM funkciók, és a közel 20 százalékuk által használt szoftverben nem is elérhető a modell-alapú tervezés. Mindössze 37 százalékuk tudja részben vagy teljesen kihasználni ezt a funkciót.

A piacon elérhető BIM-alapú tervezőszoftverek közül egyértelműen a magyar ARCHICAD a piacvezető márka. A megkérdezett építészek 96 százaléka ismeri, és 73 százaléka jelenleg is ezt a szoftvert használja. A kivitelezők esetében szintén ez a legismertebb márka, ugyanakkor a legtöbb kivitelező a TERC és az MS Office Project megoldásokat használja, az ARCHICAD elterjedtsége körükben 35 százalék. Ez egybevág azzal az előző megállapítással, hogy a kivitelezői piacon a BIM-alapú tervezői megoldások még nem kellő mértékben elterjedtek.

Az ARCHICAD felhasználók elégedettek a programmal, az építészek esetén a felhasználók 72 százaléka teljes mértékben, 23 százaléka inkább, a kivitelezői célcsoportban pedig a felhasználók 92 százaléka teljes mértékben, 8 százaléka inkább elégedett a szoftverrel. A megkérdezett 18-35 év közötti fiatal építészek mindegyike teljes mértékben vagy inkább elégedett volt a szoftverrel.

Noha a megkérdezettek döntő hányada nem tervezi, hogy az elkövetkező két évben lecseréli az általa használt megoldást, ha mégis új szoftver vásárlására kerülne a sor, az építészek körében kiemelkedő eredményt érne el az ARCHICAD, a válaszadók több mint háromnegyede számára ez lenne az elsődleges márka a következő választás során. A kivitelezők esetén kiélezettebb a verseny, ugyanakkor az összes válaszadó legnagyobb hányada (33 százalék) az ARCHICAD-et választaná az első helyen legközelebb, míg a két legnagyobb versenytársat, a TERC-et 23 százalék, az MS Office Project-et pedig 20 százalék választaná elsőként.

A szoftverválasztás során az építészeknek az ár és a kompatibilitás a legfontosabb döntési szempontok, de fontos még az elterjedtség, az innováció, egyéb pénzügyi szempontok (megtérülés, követési díj), a képzés, támogatás, az erőforrásigény és a szoftver ismerete, a tapasztalat is. A BIM-funkció meglétét 28 százalék tartja fontos szempontnak, 20 százaléknak ez a három legfontosabb szempont között szerepel. Magával a szoftverrel szemben a legfontosabb elvárásaik a teljes folyamat támogatása, az ár és a szakágakkal való együttműködés lehetősége. A kivitelezőknél a kompatibilitás, a szoftver-ismeret, a tapasztalat a szoftverrel, a funkciók, valamint az együttműködési lehetőségek a legfontosabb döntési szempontok a megfelelő szoftver kiválasztása esetén, az ár mindössze a hatodik szempont. Magával a szoftverrel szemben a legfontosabb elvárások a költségtervezés, kimutatások készítésének lehetősége, az együttműködés segítése (a szakágakkal, a tervező és kivitelező között), valamint a teljes folyamat támogatása.

Informatikai megoldás esetén mindig érdekes terület a legális szoftverhasználat kérdése. A kutatás külön kitért a hivatalosan megvásárolt, illetve az illegálisan letöltött szoftverek arányára. A legtöbb válaszadó saját bevallása szerint megvette a használt szoftvert, az építészek esetén 29 százalék rendszeresen, közel fele időnként fizet a szoftver-frissítésért is (a nagyobb vállalkozások inkább fizetnek rendszeresen a verzió-követésért is). A kivitelezők esetén magasabb, 51 százalékos a rendszeresen fizetők aránya, 17 százalék fizet időközönként, 24 százalék pedig egyszer megvette a szoftvert és azóta azt a verziót használja (az építészek esetén ez az arány 19 százalék).

forrás: sajtóközlemény

 


A BIM-alapú ARCHICAD® az innovatív tervezés és a komplex beruházások támogatója

A magyar fejlesztésű ARCHICAD több mint tervezőszoftver, az épületinformációs modellezés (BIM) teljes folyamatát támogatja. Innovatív funkciói integráltan kezelik a tervezés, kivitelezés és beruházás minden lépését. A BIM alapú építészeti tervfeldolgozás és tervdokumentálás mellett lehetőséget nyújt a szakági tervezőkkel történő hatékony együttműködésre, a megrendelővel folytatott interaktív tervbemutatásra, valamint a kivitelezési és üzemeltetési folyamatok költséghatékony lebonyolítására is.

 

2/2

 

Az ARCHICAD teljes mértékben támogatja a nemzetközi és hazai BIM-szabványokat. A modell alapú ütközésvizsgálat, az élő Rhino-Grasshopper kapcsolat, az élethű látványterveket előállító CineRender motor, a hagyományos DWG és RVT fájlok olvasásának és mentésének lehetősége csupán néhány érv az ARCHICAD mellett.

Az ingyenes BIMx alkalmazás mobil eszközökön biztosít interaktív épületbejárást, a kivitelezést az épület értékesítését és üzemeltetését egyaránt megkönnyítve.

Több mint 30 éves fejlesztői tapasztalat, számos világszinten is bejegyzett védjegy, valamint világszerte több mint egymillió megépült épület bizonyítja azt, hogy az ARCHICAD a teljes épület élet-ciklus során hatékony és biztonságos BIM platformot nyújt az építőipar minden résztvevőjének.

További információért, segítségért és szakmai tanácsért forduljon bizalommal a GRAPHISOFT budapesti munkatársaihoz!

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk