Helyek

Hitka Viktória - Papp Géza: Budapest rekonstrukció

1/1

?>
1/1

Hitka Viktória - Papp Géza: Budapest rekonstrukció
Helyek

Hitka Viktória - Papp Géza: Budapest rekonstrukció

2008.06.09. 08:17

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Papp Géza, Hitka Viktória

Köztereinket gerillák lepik el. Az ezredforduló táján Budapesten is érzékelhető módon testet öltöttek a szabad térre való kiáramlás igényével megjelenő civil kezdeményezések. Ezek között nem kevesen lelkes önkéntes munkával szállnak harcba a bürokrácia szélmalom óriásaival és a közönnyel, ami a köztereinket régóta fémjelzi. A fiatal generáció tevékenysége újraértelmezi az itthon rossz kicsengésű „társadalmi munka" fogalmát. A Guerilla Gardening hazai úttörőinek akciózgatásairól szól összeállításunk most a ZÖLDÖVEZETben.

"Miért nem harcol senki a rozsda és a színtelenség ellen?"
Tulajdonképpen ez az a kérdés, ami életre hozta a Budapest Rekonstrukciót. A csoportot néhány lelkes fiatal alapította 2004-ben azzal a céllal, hogy Budapest köztereinek meghatározó pontjait újítsák fel. A felújítás mindig rekonstrukciót, azaz az eredetinek megfelelő állapot helyreállítását célozza, tehát a felújítás nem a személyes ízlés alapján történik. A felújítás végén nem marad ott semmilyen logó, vagy plakát, ami a munka elvégzőire utalna - a cél nem az önreklám, hanem a megújítás.

Az eddigi munkák során volt már padfestés a Vérmezőn, a Lehel téri csarnok mögötti parkban, a Mészáros utca - Pálya utca sarkán. A városligeti gyermek KRESZ parkban a Szeretem Magyarországot Klub kezdeményezéséhez csatlakozva a tagok a padok felújítását végezték, míg az Ültess! mozgalom növények ültetésével járult hozzá a munkálatokhoz. A Clark Ádám tér sarkában a kis parkot újították fel a tagok: a Budapest Rekonstrukció a padok lefestésével vett részt, az Ültess! mozgalom tagjai pedig növényeket ültettek - volna, ha a Főkert munkásai közbe nem avatkoznak. Végül jól sült el a dolog: az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium akkori államtitkára személyesen is részt vett a park rendbetételében, és a munkák finanszírozását is átvállalta.

Az akció megvalósult, csupán a növények egy részét nem sikerült elültetni. 2006-ban a Sziget fesztiválon jelentünk volna meg egy molinóval, amelyen az állt volna, hogy mennyibe is kerülne a K-híd tényleges esztétikai felújítása, azaz lefestése. Talán a választások közelsége lehet az oka, hogy ez a projekt nem valósult meg - pedig a kivitelezőnek is jó reklám lehet egy árajánlat meghirdetése. Legutóbb, 2008. április 19-én a Lövőház utcában a lakók szerveződésébe társult be a csapat, itt a fák tányérjait rendeztük, virágokat ültettünk, egy graffitik eltávolításával is foglalkozó Lát-kép Egyesület pedig az épületek falait tisztította meg. (A helyszínek kiválasztása a honlapjukra beérkezett javaslatok alapján történik. Az egyes alkalmak jellemzően 4-8 órát vesznek igénybe, a szükséges kellékek - ecset, festék, takarófólia, munkaruha, kesztyű, növények, föld stb. - beszerzésére 10-20 ezer forint megy el egy-egy alkalommal. )

A helyreállításon túl érdekes tapasztalás volt a reakciók figyelése. A helybéliek visszajelzései, megjegyzései, a munka elvégzéséért felelős szervezetek reakciói, a helyi hatalom (pl. kerületi önkormányzat) reakciói igen vegyesek. A XIII. kerületi zöldfelületekért felelős Környezetgazdálkodási kht.tól például nagyon pozitív visszajelzés jött, míg a Kultiplex melletti park felújításakor a környéken lakókból szinte ömlött a panasz, a "hiába... úgyse..." vélemények. A Vérmezőn a szolgálatot teljesítő rendőrök nem reagáltak semmit.

Miért hasznos ez a tevékenység? A válasz az önkéntesség erejében rejlik. Ezek az akciók segítik az érintettek motiváltságának növelését. (A Lövőház utcában például sok lakó ajánlotta fel, hogy a virágokat egész nyáron gondozni fogja.) Felhívják a figyelmet a problémára: köztereink sokszor lesújtó állapotára, a mindennapi gondosság hiányára. Felpiszkálják a felelős hatóságok, cégek figyelmét. Jó reklámtevékenység is lehet: a Lövőház utcai felújításba a közeli bevásárlóközpontból és az utca kisebb üzleteiből is érkezett anyagi támogatás. Felébreszti a helyi lakosokban a tenni akarás vágyát, ha látják, hogy ehhez segítséget kapnak. És így beindulhat egy pozitív cselekvés-spirál: a lakók, szomszédjaik, az arra járók is kezdeményezővé válhatnak. A Lövőház utcai példánál maradva: a lakók a Gang csapat nevű szervezettel összefogva pályáztak szeméttel teli udvaruk rendbetételére. Félmillió forintot nyertek, azóta nemcsak rendezett kert van az udvarban, hanem még egy komposztáló is "üzemel" a 33 lakásos társasházban. És már érdeklődtek a szomszédos Tizedes utcából is...

A Budapest Rekonstrukció tevékenysége nem egyedülálló, bár itthon ők voltak az első fecskék. Hasonló akciókkal más csoportoknál is találkozhatunk. A Zöld Hadművelet és az Ültess! mozgalom tagjai elsősorban kertészkedéssel, növények ültetésével igyekeznek a várost szépíteni. A Praktikus Város a kisebb-nagyobb bosszantó, megoldatlan köztéri problémákat és megoldásait gyűjti csokorba, igazi "webkettes", azaz interaktív módon. A hulladék termelés tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet szemétember akcióival HA Schult.

Nagy-Britanniában a www.guerillagardening.org a legismertebb gyűjtő-honlap a témában, erre a blogra ma már Amerikától Franciaországon át egészen Japánig töltenek fel dokumentációt a tulajdonképpen szigorúan véve törvénytelen akciókról. Azt nem tudom, hogy mi lenne a feljelentés oka ilyen esetben: előre kitervelt kertápolás? A lakosság sérelmére elkövetett parkfelújítás?

A Budapest Rekonstrukció honlapja:
http://www.tar.hu/bprekonstrukcio/index.html
A Budapest Rekonstrukció e-mail címe:
bprekonstrukcio/kukac/mymelody.com

Hitka Viktória - Papp Géza


Olvasnivalók, videók:
http://nol.hu/budapest/cikk/45021
http://index.hu/video/2007/05/20/a_civil_szfera_balja/
http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=206259
http://video.hirado.hu/videok/kulturhaz/20070516/kh_hatter_070516.wmv
http://kultplay.hu/2007/05/15/vairosi_gerillaik_aojastjaik_fel_a_liget
http://zsirpapir.hu/?p=43
http://ultess.uw.hu/
http://www.due.hu/tallozo/?article=00000530
http://lovohaz.szubkultura.hu/
http://epiteszforum.hu/?q=node/2854
http://epiteszforum.hu/?q=node/2855
http://www.hg.hu/?action=cikk&id=2550&rovat_id=47
http://haschult.de/trash.html

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk