Design/Formatervezés

Hungary, Heritage, Health, H2O - pályamű a Milánói Világkiállítás pavilonjára

1/20

Logó

?>
Logó
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Víz
?>
Magyarság
?>
Organika
?>
Fény, üveg, átláthatóság
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
Metszet
?>
Metszet
?>
Kiállítás
?>
Események
?>
Beépítettség
1/20

Logó

Hungary, Heritage, Health, H2O - pályamű a Milánói Világkiállítás pavilonjára
Design/Formatervezés

Hungary, Heritage, Health, H2O - pályamű a Milánói Világkiállítás pavilonjára

2014.04.15. 10:08

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Földrajzi hely:
Milánó, Olaszország

Építészek, alkotók:
Glück Endre, Horváth Bálint, Kovács Zoltán, Schlaffer Lajos

Vélemények:
1

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

Bemutatjuk az A3 Építésziroda által készített pályaművet, melyet a Milánói Világkiállításra készítettek. A tervezett épület mindenben megfelel a kiírás szellemiségének, szimbolikus erővel fejezi ki a meghatározott üzenetek mondanivalóját. Egy nyitott, de egyes elemeiben befelé forduló épületet hoztak létre, mely jól kifejezi a magyar jellemet is.

A MAGYAR PAVILON
MILÁNÓ 2015

A pályázat látványötlet, forma és színvilág kidolgozásáról szól. Azonban ahhoz, hogy egy épületről látványötletet alkossunk, szükséges végiggondolni az épület alaprajzi kialakítását, funkcionális működését, szerkezeti felépítését. Az alaprajzi méretek nem relevánsak, a telek pontos ismeretében az épület tovább formálható, a helyszínhez illeszthető.

A világkiállítás mottója: „Táplálni a világot, energiát adni az életnek"
A magyar megjelenés mottója: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át…" (Dante)

Látványterv
3/20
Látványterv

A mottóknak megfelelően olyan épületet alkottunk, mely képletesen és fizikai megjelenésében is kifejezésre juttatja a két mondat üzenetét. Az általunk tervezett pavilon organikus építészeti alapokon, kortárs, XXI. századi megoldásokat tartalmaz, a víz, a magyarság szimbolikus erővel jelenik meg. Az egész épület „elemekből" összeszerelhető, faszerkezetes, átlátható és emberi léptékű, melyben helyet kaptak a kiállítási, közösségi, vendéglátásra alkalmas és háttérmunkát biztosító terek is.

A beépített alapterület 959,70 m2, maximális építménymagasság 11 m, beépített szintek száma 2+1 (2 hasznos szint + gépészeti tér).

1. A Magyar Pavilon

1.1. Organikus, átlátható, természet-közeli építészet

 • Az épület teljes egészében faszerkezetű, elemekből összeszerelhető „paneles" fal- és födém tartóelemekből épül fel. A kupolák ragasztott fatartókból állnak össze
 • Kupola („barlang") motívum, mint ősi és organikus építészeti elem használata
 • Tradicionális, organikus fa-erdő mintázatú homlokzatok
 • (mely egyben külső tartószerkezet is)
 • Sok üvegfelület, 2 üvegkupola, mellyel sok fény beengedését biztosítjuk
 • Nagy kupola napelemes cseréppel fedve (bevilágítása a középső lyukon – „a kúton" – és a két üvegkupolán keresztül)
 • Napelemtáblák a tetőfelületen (a rendezvényterem fölött)
 • Zöldtető és növényház
 • Színvilág: barna fafelületek, szürkés-átlátszó üveg és napelem-felületek, zöld szín, mint élő organizmus (tető, növényház)

Víz
10/20
Víz

1.2. A víz szimbolikája

A DUNÁT és a sok magyarországi forrást hivatott szimbolizálni az épületszárnyak között elhelyezkedő medence csobogókkal. Ahogyan a Duna kettészeli a magyar földet, vagy éppen fővárosunkat, úgy itt is elválasztja a kiállítási és közösségi épületrészeket. A főbejáratot is a medence (Duna) partján közelítjük meg.

A „KÚT vagy FORRÁS" motívum a nagy kupola központi eleme, egy óriási üvegfalú henger. Egyrészt bevilágítást biztosít az emeleti kiállítótérnek, másrészt a földszint magasságában vízzel van feltöltve, így a látogatók a „Vizek országa" tárlatnál ténylegesen a kút, forrás mélyén érezhetik magukat.

A HÁROM EGYMÁSBA METSZŐ KUPOLA a VÍZMOLEKULA (H2O) szimbolikus megformálásával, építészeti erővel képes kifejezni a mottók és a magyar megjelenés talán legfőbb üzenetét.

1.3. Magyarság-szimbolika

 • A középső nagy kupola, a tetején található nyílással („füstnyílás") szimbolizálja a honfoglalás előtti magyarság emblematikus lakóépítményét, a JURTÁT.
 • A HÁROM EGYMÁSBA METSZŐ KUPOLA további jelentéstartalma a magyar szimbolikában megjelenő HÁRMAS HALOM,
 • Továbbá ez jelképezi az ANYAORSZÁGI, KÜLHONI és a DIASZPÓRÁBAN ÉLŐ MAGYARSÁG összetartozását.
 • A homlokzati organikus fa-növény minta ábrázolás absztrakt leképezése az ősi magyar motívumoknak.

2. A magyar megjelenés - kiállítások

2.1. Megérkezés
Megérkezés után a főbejárattal szemben elhelyezett pultnál vásárolható meg a belépőjegy, itt kapnak tájékoztatást a látogatók. A kiállítás megtekintése az emeleten kezdődik, ahová a főlépcsőn vagy lifttel juthatunk.

2.2. Egészséges hagyományok (Örökség a jövőnek)
Az üzlet/bemutatótér (belső üvegkupola) légterében lévő galérián át érjük el az első tárlatot, ahol a Magyarországon termelt minőségi élelmiszerekkel, tájhasználattal, vidékfejlesztéssel, agrár-innovációval és a magyar leleményesség eredményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók egy interaktív kiállításon. (központi kupola emelete)

2.3. Örökség a jövőnek
Tovább haladva a GMO mentes növényházba jutunk, ahol egy nagy rámpán érkezünk a földszintre. Itt valódi „növénytermesztés" látható, a növények megérinthetők, a növekedési stádiumok megtapasztalhatók. A növényház különlegessége a sevillai magyar pavilon mintájára, annak tervezője előtt tisztelegve egy üvegpadlóban elhelyezett „Életfa", Makovecz emlékfa.

Fény, üveg, átláthatóság
13/20
Fény, üveg, átláthatóság

2.4. A víz országa
A nagy kupola földszintjén vezetett tárlat központi eleme a „kút, forrás", üvegfaló henger, mely vízzel van feltöltve, így a látogatók, miközben ismerkednek az ország ásványvíz és termálvíz kincsével, valóban a „víz alatt" érzik magukat.

2.5. Művészeti kiállítások
Egy teremben időszaki, kortárs művészeti kiállításokat tervezünk, ahol akár párhuzamosan szerepelhet egy-egy magyar és olasz alkotó az országok közötti történelmi és kulturális kapcsolatot bemutatva.

2.6. Magyar termék üzlet / bemutatótér
A kiállítás zárásaként magyar termékeket, ásványvizet kóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók.

3. Vendéglátás, események, háttérmunka

A mindennapi működés során a látogatók az Üzletben / Bemutatótérben kóstolhatnak és vásárolhatnak magyar termékeket, továbbá a BORBÁR – ÉS BISZTRÓBAN élvezhetik a magyar borok, pálinkák, a háztáji és családi gazdaságokból érkező alapanyagokból készült ételek szélesebb választékát. A belső fogyasztótéren felül a „fedett tornácon" vagy a további külső fogyasztó területen is leülhetnek a látogatók. A vendéglátás kiszolgálására egy kis konyhát tervezünk, külön gazdasági bejárattal.

A kiírásnak megfelelően alakítottunk ki egy kisebb színház- és konferenciatermet, melynek területe egy mobilfal kinyitásával tovább növelhető. A terem alkalmas tánc- és zeneművészeti előadások tartására, konferenciák, díszvacsorák megrendezésére.

Az emeleten biztosítjuk a megfelelő számú irodát és tárgyalót, továbbá egy kis öltözőt a fellépő művészek számára.

Látványterv
9/20
Látványterv

4. Utóhasznosítás

A kiírásnak megfelelően az épület alkalmas az újbóli szétszerelésre és magyarországi helyszínen történő felállításra. Érdemes a vizek országa tárlatot, és a növényházat az ország természeti értékeit széles körűen bemutató kiállítássá, az emeleti nagy kupolában lévő termet pedig a kreatív értékek és a kulturális örökség bemutatásának helyszíneként újragondolni. A művészeti kiállítótér továbbra is hasonló célt szolgálhat, a közösségi terek pedig hasonló módon a kultúra szolgálatában működhetnének tovább.

Az általunk tervezett épület mindenben megfelel a kiírás szellemiségének, szimbolikus erővel fejezi ki a meghatározott üzenetek mondanivalóját. Egy nyitott, de egyes elemeiben befelé forduló épületet hoztunk létre, mely jól kifejezi a magyar jellemet is.

 

Vélemények (1)
ppbkok
2014.04.15.
15:44

Érdekes?

Az alapterület mire a terveket készíteni kellett abba ez nem illeszthető be.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk