Közélet, hírek

Ilyen volt 2006

1/1

a városban

Hirdetés
?>
a városban
1/1

a városban

Ilyen volt 2006
Közélet, hírek

Ilyen volt 2006

2007.01.05. 15:32

Építészfórum retrospektív, avagy mi történt 2006-ban?

Valamikor 2000 tavaszán jelent meg az interneten először az Építészfórum. Azóta eltelt több mint 6 év, hat év napi (inkább hétköznapi) megjelenéssel, ami, mint idén megtudtuk a világon egyedülálló a maga nemében. Tudtunkkal nincs mégegy építészeti napilap a világon. Természetesen 2006-ban már itthon is jól megszaporodtak a blogok, melyek frissítési gyakoriságukban utolérik (sőt némely termékenyebb túl is jut) az építészfórumon, de magazinként nem ismerünk még egy ehhez hasonlót. És igen, mint már sokszor elmondtuk, ez főképp nem a szerkesztőség dicsősége, hanem a magyar építésztársadalomé, mely 2006-ban nagyon is megtalálta magának az internetet, több és több anyagok küldött publikálásra nekünk, melyek közül élmény volt válogatnunk. Bízunk, sőt biztosak vagyunk benne, hogy jövőre még több tervet, jobbnál jobb megépült épületeket, illetve parázs vitákról szóló beszámolókat közölhetünk, az Önök jóvoltából.

És most nézzük, milyen volt 2006 az építészfórumon:

Több, mint 2500 cikket publikáltunk, regisztrált felhasználóink száma meghaladta a 2000-et, a napi látogatószám (visits) a 3000-et, a havi olvasótáborunk száma pedig már több, mint 30.000.

Január:
A hónap elején megmutattuk Önöknek azt, amit már egy ideje rejtegettünk, vagyis az új építészfórumot. Rögtön a hónap elején hírt adtunk az év Szép Háza díjról, ami (főleg a google keresőjének köszönhetően, de nem kis részben a szephazak.hu oldal tartalmának köszönhetően) 2006 legolvasottabb cikke lett itt nálunk (12962 olvasás - mi sem hittük volna...). Emellett részletesen foglalkoztunk az Épített örökséggel.

Február:
Lezajlott az Építészbál, mi berezeltünk egy hónapra, belekezdtünk a Magyar Universitas programba, illetve elkezdődött(?!) a Velencei Építészeti Biennáléra való készülődés is.

Márciusban megpróbáltuk megtudni mit jelent a Szociális építészet, leállt a bontás a Király u. 40-ben, eredményt hírdettek a Budapest Szíve pályázaton.

Április nagyon pörgött: Földalattbeszélgettünk Budapest Szívéről, bemutattuk a Velencei Biennálé pályázóit, rápillantottunk Svájc kortárs építészetére,  bemutattuk a 4-es metró állomásainak terveit, majd benéztünk a város alá is, és megtudtuk, milyen lesz valójában a Velencei Biennálé magyar pavilonja.

Májusban megtudtuk, hogy szeretünk tömegközlekedni, lezárult az ötletpályázat a „Budapesti Olimpiai Központ" fejlesztésére, beszélgettünk a Pécsi Művészeti Campus tervpályázatáról. Finiséhez érkezett a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése is. Igyekeztünk a fiatal építészek helyzetét bemutatni a lehető legtöbb alkotás bemutatásával.

Júniusban az alföldi fertályt vizsgáltuk meg tüzetesebben, miközben nem mehettünk el mi sem szó nélkül az EKF főtanácsadójának lemondása mellett. Megjelent nálunk új médiapartnerünk a DETAIL magazin, s bemutattuk a felnőtteknek szóló játszótér ötleteket, a HOMO LUDENS pályázat eredményeit. Ott voltunk, mikor kiosztották az idei MOLNÁR FARKAS díjakat, s bemutatkozott (nálunk és a Múzeumok Éjszakáján) a Kortárs Építészeti Központ (KÉK). A föld alatt szó esett a Nyáry Pál utcai telekre kiírt pályázati eredmény vitájáról. Még ebben a hónapban felforgattuk az építész közvéleményt a MÉSZ közgyűlésen elhangzott, majd nálunk is közölt WGA-kiáltvánnyal.

Júliusban megismertünk egy izgalmas civil kezdeményezést, amelynek célja a Kamermayer tér átalakítása volt a széleskörű nyilvánosság bevonásával. Frank O. Gehry Budapesten járt, miközben eredményt hirdettünk művészeti alkotások versenyében a SOTE FTK új épületének aulájában. Megtartotta négyszázfős reggelijét az EASA a Hősök terén. Érdekes épületekben sem volt hiány, az icuri-picuritól a monumentálisig.

Az augusztus sem a lazításról szólt, izgalmas kérdésnek bizonyult a forró nyárban, mihez kezdünk az ipari épületekkel a jövőben? Miközben New Yorkban épül a 9/11-es emlékmű Budapesten beindult a fergeteges Sziget Fesztivál izgalmas építményekkel többek között. Eredményt hirdettek műemlék lakóépület építészeti kialakításában, a Petermann bíró utca 9. sz. alatt. Művészeti alkotások pályázatában sem volt hiány, háromban is nyertest díjazhattak. Bemutattuk, hogy fog kinézni az Építészpince, már vártuk nagyon a változást...

Ha szeptember, akkor Velence! A biennáléról számos cikk és interjú született rengeteg fotóval és felbolygató véleménnyel a magyar pavilonról is, mely összességében nagy sikert aratott a nemzetközi megmérettetésen. S több részben közöltünk ázsiai útinaplót, Kuala Lumpur és Szingapúr bejárását építész szemmel. Ismét megrendeztük a Média Építészeti Díja szavazást, melyben eldönthették, mely épületek és tervek a legizgalmasabbak Önöknek, olvasóknak. Beindult az ötletelés és a lobbi az új kormánynegyed beépítése ügyében. És mi is beindultunk újra a föld alatt... ezúttal a Budapesti Olimpiai Központ pályázat eredményéről vitázhattak a résztvevők.

Októberben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanárrá fogadta Steven Holl építészt, mi is ott voltunk a rendezvényen. Persze az Építészet Hónapja során igyekeztünk mindenhol ott lenni, a nyitányon kiosztották például a Pro Architectura és a Palóczi Antal-díjakat. De összegzésképpen elmondhattuk, a legpörgőbb vitatéma a magasházak voltak. Októberben mutattuk be az egyik legsikeresebb pályázati eredményt is, a 3D'sign 2006-ot. No és persze voltak '56-os visszaemlékezéseink, békések és viharosak egyaránt. Ünnepeltünk mi is, a szülinapunkat és egyben a Média Építészeti Díja 2006-os nyerteseit. A díjesőből jutott a fiataloknak is, a diplomamunka elkészítése után jól esik az ilyesmi, nem?

Novemberben ezért is szenteltünk nagyobb figyelmet a pályakezdő építészeknek, tervezőknek. Ekkor kapott Beleznay Éva megbízást a főépítészi teendők ellátására. Népszerűnek bizonyult ehavi földalatti beszélgetésünk az ingatlanfejlesztőkkel és a várost tervezőkkel. Egy holland építésziroda segítségével vízközelbe kerültünk, majd tűzvonalba, amikor bemutattuk a budaörsi 24 tantermes iskola pályázat friss eredményét, mely napokon belül megváltozott. Októberben díjat adtunk, novemberben díjat kaptunk, köszönjük! No és megszületett a döntés: a Nyugatinál épül a kormányzati negyed. (folyt. köv.)

Év végére kiderült, hogy Freivogel Gábor lehet az EKF főépítésze. Körbekérdeztünk pár ösztöndíjat nyert építészhallgatót, miért vette a sátorfáját és nézett körül külföldi irodákban? Sokan voltak kíváncsiak utolsó Földalatti beszélgetésünkre 2006-ban: megértettük, hogy Kőbányának van jövője is, nemcsak sörgyáras múltja. Interjúkban és tanulságokban is dúskálhattak a hónapban, sőt bulizhatott is bárki, aki ellátogatott az Építészpince megnyitójára. Megvitattuk, elemeztük a beérkezett véleményeket, mit gondolnak Önök rólunk, az Építészfórumról, s azzal zártuk az évet, hogy megfogadjuk a tanácsokat.

Tartsanak továbbra is velünk! 

Köszönjük! 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

BAMBI ESZPRESSZÓ // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:43
00:07:10

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

Helyek/Városépítészet

NAPRAFORGÓ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:40
00:07:42

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk