Nézőpontok/Kritika

Önök kérték...

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Önök kérték...
Nézőpontok/Kritika

Önök kérték...

2006.12.29. 10:09

Vélemények az építészfórumról. Az őszi kérdőív válaszaiból szemezgettünk.

A következőkben a 2006. őszi olvasói felmérésünk nyitott kérdésére adott válaszokból közlünk egy csokorra valót.

Íme a vélemények helyesírás-ellenőrzés és némi korrektúra után, tematikusan:

Tartalom – cikkek, fotók, témák

 • Az oldal kezdi elveszteni eredeti arcát, egyre kevesebb terv, pályázat, új épület kerül bemutatásra. Viszont egyre több cikk (riport) nyaldossa az intellektuális sznobéria határait! S kérem a jövőben kemencéskápolnákhoz hasonló KKK őrületet ne közöljenek!

 • Színvonalas az oldal, a leginkább naprakész információkat innét lehet megtudni. Egy kis, -számomra igen zavaró- momentumot azért kiemelnék: az események, tervbemutatók beszámolóihoz csatolt fotók minősége gyakran nagyon rossz, színvonaltalan (főleg TT kolléga fotói...) Szerintem egy ilyen, igényes építészeti honlap, mint az Építészfórum, ebbe kicsit több energiát fektethetne.

 • Lehetőséget kellene szerintem biztosítani arra, hogy egy új épületről szóló kritika után, valamiféle véleményt, észrevételt, vagy akár kérdést címezni a tervezőnek, amely kérdésekből később lehetni egy válogatást közzétenni. (a szerk: bármely regisztrált olvasónk megteheti, hogy véleményt nyilvánít: minden cikknél van hozzászólási lehetőség)

 • Nagyon nagy hibának tartom, hogy a korábbi tartalmak nem kereshetőek, hogy csak az archívumban találhatóak meg; A megjelenő írások, cikkek, képek színvonala meglehetősen egyenetlen, hullámzó színvonalú; -... - ... - az Építészfórum nagy előnye, hogy EGYETLEN a hazai építészeti közéletben EGYETLENKÉNT VAN jelen a neten. Ennek (is) köszönheti népszerűségét, de ez nem sokra elég. Sokkal profibbnak kellene lenni, minden tekintetben (dizájn, cikkek, bemutatott házak színvonala, stb.) - Nagyon jó viszont az eseményekről (kiállítás, épületlátogatás, pályázati eredmények, stb) való tájékoztatás. Nagyon fontos, nagyon jó hogy van! (a szerk: a régebbi tartalmak folyamatosan kerülnk áttöltésre a régi oldalról, de sajnos erőforrásaink korlátosak, így a napi híranyag elsőbbséget élvez. De ígérjük megpróbálunk még több energiát fektetni a régi anyagok áttöltésébe)

 • Lehetne egy oldalsó sáv az oldalon, ahol a legfrissebb külföldi cikkek, épületekre vannak hivatkozások más külföldi oldalakra.

 • Ha mód lenne külföldi építészeti hírek és tervek/épületek még szélesebb körű bemutatására főként az európai (közép-Európai) építészetből merítve.

 • Naprakész, informatív, trendi, kritikus -: A képek prezentációja komplikált és esetleges. Kevés nemzetközi híranyag, pályázati eredmények Kevés fórumaktivitás (felhasználó függő)

 • A korábbi épfórumon nagyon hasznosnak találtam a legfrissebben felrakott cikkek kronológikus sorrendben megjelenését a bal oldalon. Ez nagyban segítette az eligazodást a már olvasott és a még nem olvasott információk szelekciójában. A mostani oldalstruktúrában gyorsabban változnak a tartalmak, ezért néha kimaradnak a számomra fontos cikkek.

 • Több külföldi épületek és tervek bemutatása.

 • Térinformatika is lehetne az oldalon.

 • több külföldi munka bemutatása tematikusan

 • előfizetett/ingyenes formában építészeti/kultúr/design portált is elképzelhetőnek tartok, az internet előnyeivel és az octogon minőségében is.

 • Sok esetben egy-egy adott eseményről (kiállítás, tervtanács, földalatti beszélgetések stb) szóló fotómellékletek teljesen élvezhetetlenek, értelmetlenek (vagy teljesen sötét, vagy egy résztvevő hátát mutatja stb.). Az eseményről viszont szívesen látnék olyan fotót, amely pl. a tervtanácsra benyújtott tervet megismerhetővé teszi, vagy egy kiállítás egy-egy darabját (tervet, műalkotást stb.) bemutatja. Fontosnak tartom tervpályázati kiírások naprakész megjelentetését az oldalon (a legkorábbi lehetséges időpontban fel kellene kerülni a honlapra). Ebben egyébként érzékelem az igyekezeteteket. (a szerk: a tervtanácsi beszámolókban sajnos csak azokról a tervekről közölhetünk képeket, amelyekhez a tervező hozzájárul...)

 • Több új épület bemutatása, akár külföldi épületeké is.

 • Alapjában véve elégedett vagyok. A képek mérete, felbontása lehetne jobb. Főleg a rajzok.

 • HAJRÁ! MÉG TÖBB ÉPÜLETRŐL KELLENE FOTÓT FELRAKNI!

 • Az új építészfórum rettentően elsilányodott, tartalmát tekintve. A régin nagyon jó cikkek voltak, több érdekes tervet mutattak be, még most is szívesen böngészem. Az újat csak átfutom, de a cikkek nagy része számomra teljesen érdektelen, lapos. Javaslom az alábbi oldalak tanulmányozását : www.arcspce.com, www. hg.hu

 • Kár, hogy a régi építészfórum és az új weblap adatbázisa külön van választva.

 • Egyre populárisabb az oldal, nem tesznek jót a fizetett PR anyagok. Régebben, (tavaly) kevesebb hír jelent meg de az értékesebb volt számomra.

 • több épület, terv és pályázati eredmény a nagyvilágból (ha még számunkra nem is volt elérhető az a pályázat) a magyar pálya kicsi a "művelődéshez"! és annyi jó külföldi lap/terv/ van

 • Az epiteszforum rendszeres látogatója vagyok. Jóval több képet szeretnék látni az új épületekről, lehetőleg az átadásukkal egyidejűen, sőt, már az építkezés alakulását is szívesen nyomon követném a nagyobb volumenű beruházásoknál. A tervezett épületekről is terjedelmesebb galériákat szeretnek látni, pontos helyszíni térképpel, valamint az összes jelenleg is futó projektről, beruházásról (irodaház, lakópark, stb.) egy teljes listát, linkkel az adott épületek látványkepeihez, leírásához, esetleg külön honlapjához, térképes formában is megjelenítve. Példának felhoznám, hogy a Vörösmarty téri Elizélt Palota helyen épülő házról mindig csak ugyanazt a kettő, gyenge minőségű képet látni, miért nincs erről egy terjedelmes látványképalbum? A város jobb sorsra érdemes épületeiről is össze lehetne állítani egy érdekes sorozatot. A közlekedési témájú cikkeket is hiányolom, pedig ez is fontos része a városi szövetnek, gondolok itt a közlekedési beruházások esztétikai vonatkozásaira (pl. utcabútor-cserékre, szegélyjavításra, állomásépítésekre, vágányfelújításokra stb.).

 • Az épületek menüponton belül hasznos lenne egy városok szerinti csoportosítás, és gyakrabban készülhetne cikk vidéki épületekről.

 • lehetne naprakészebb a pályázati felhívás, illetve az itt közölt pályázatok eredményeinek bemutatása gyakran hiányzik (a szerk.: a pályázati felhívások és eredmények közlése nagyban függ a kiírók hozzáállásától. Sok esetben előfordult már, hogy csak hosszas unszolásra sikerült megszereznünk a pályázat lebonyolítójától a pályázat zárójelentését, ami alapján a szerkesztőség be tudja szerezni a pályaműveket. Ezúton is kérünk minden olvasónkat, hogy ha részt vesz valamilyen pályázaton, akkor küldje el a pályázat eredménye után nekünk pályamunkáját /eredménytől függetlenül/, az epiteszforum.hu maximálisan nyitott a pályázati eredmények közlésében.)

 • Szívesen veszem a mindennapi frissítéseket, és szeretem a hallgatói tervek munkák bemutatását. A pályázati tervek bemutatása és értékelés is fontos nekem.

 • ... és néhány cikket olvasószerkesztő is átnézhetne

 • Több épület bemutatás főleg külföldi példákat sok fotóval. Pályázati munkák bemutatása, külföldieket is! jobb minőségű és felbontású fotókat az épületekről.

 • Lehetne több cikk megépült hazai épületekről, persze olyan színvonalon, amit megszoktunk

 • Szívesen olvasnék még több megvalósult épületről. Egyébként nagyon jó az oldal, köszönöm, hogy van ilyen...

 • több nemzetközi építész bemutatása és fontos lenne az építészet elmélet nemzetközi szintű bemutatása

 • Építészmérnök hallgatóként szívesen látnék több képanyagot, leírást hazánkon kívül megvalósult épületekről! Oka: a tanulás, épülettervezés folyamán ezekből sok ötletet kaphatunk.

 • Nem tudom ez mennyire a maguk dolga lenne de mivel én Debrecenben lakok ezért, mintegy kifejezetten várom az itt felépült - talán országosan is de régió szempontból mindenképpen jelentős - létesítményekről a kritikákat, tanulmányokat stb. (pl. Kölcsey Központ, Uszoda, Egyetemi épületek, épülő Megyei Könyvtár, épülő Finta féle bevásárló kreálmány stb.). (az Élettudományi épületről és az Igazságügyi Központról láttam az írást :) üdv

 • A Velux pályázat idei magyar pályázóira is kíváncsi lennék! (a szerk.: mi is :) - ha pályáztál, és bemutatnád munkád, akkor küld el a szerkesztőségnek e-mailen!)

 • Örülnék, ha még több tervet, beruházást, elképzelést, épületet mutatnának be, sok-sok képpel. Úgy néz ki, hogy Budapesten változóban van a városfejlesztési politika, nagy és meghatározó beruházások készülhetnek el a jövőben, változások várhatók pl. a magasház ügyben. Szükség lenne további komoly társadalmi és szakmai vitákat folytatni városfejlesztési ügyekben, és ezt minél jobban bemutatni. Hiányolom a meghatározó projektek bemutatását, pl. Duna City, ami építészetileg elég jelentős beavatkozás a városképbe, vagy pl. a Millenniumi Városközpont sorsának bemutatása, hiszen arról sem tudni, hogy a korábban látott tervek valósulnak-e meg... Segíthetnék, bemutathatnák a városvédő mozgalmak munkáját, szakmailag is támogatva a város rehabilitációjában a felújítás-átépítés elv előtérbe kerülését a rombolással szemben.

 • a pályázatok, illetve azok eredményeinek leközlése jelenleg nagyon távol áll a naprakész jelzőtől [főleg az eredmények bemutatása terén] - ezen feltételezhetően lehetne javítani.

 • Mostanában túlsúlyba kerültek az ún. civil témák amik a korábbi időkhöz képest sokat rontanak a lap színvonalán.

 • Régen volt egy műemlékekről szóló rész az oldalon, az hiányzik... (a szerk.: a rovat a régi formájában valóban megszűnt, de az olvasnivalókon belül tovább él.)

 • Az építész irodák listáját a régi honlaphoz hasonlóan elérhetővé tenném. -Naprakészebb dolgok kellenének az egyes eseményekről-akár külön listaként, hasábon megjelenítve (pl Steven Holl látogatását előre jelezni kellett volna, az egyéb eseményekről előre is kellene információt adni -A honlapot/fontosabb cikkeket angol nyelven is elérhetővé kellene tenni. -Szélesebb körből válogatnám a bemutatandó új épületeket -A környezatbarát építésnek külön cikksorozatot hoznék létre, épületek, technológiák bemutatásával

 • Megdöbbenéssel olvastam és néztem "Közép 60 és az elszabadult szélsőség egy napon" című tudósításukat a Közép Tsz kiállításáról. Nem értem, mért kellett a két eseményt összekeverni. A TV előtti eseményeket sokféleképpen lehet értelmezni - meggyőződésem szerint az emberek jogos felháborodását egy maroknyi B-közepes kopasz tervszerűen, egy pillanat alatt agresszióba fordította át, a rendőrség pedig engedte a törést-zúzást, hadd legyen mit mutogatni a TV-ben, és hadd finnyáskodhassanak a bölcs és tévedhetetlen médiaguruk. A tervem ki volt állítva a kiállításon, ezért érzem magam érintettnek az ügyben. Kérem, hogy a jövőben tartózkodjanak a politikai felhangú tudósításoktól.

 • Romlik a színvonal. Felületes, rövid cikkek, félrevezető anyagok (a cím cikket ígér, de csak valami esemény beharangozója, stb.) Kevés a belső link, hiperhivatkozás, tervek, projectek nem érhetőek el. Hírt adnak mondjuk egy pályázat eredményhirdetéséről, de nem érhetőek el a pályázati anyagok vagy az értékelés. Nem elég alaposak a cikkek, ha valamit bemutatnak, csak az egyik oldal véleményét lehet megismerni; nincs beszélgetés a tervezővel a megbízóval, vagy a pályázat értékelőjével, stb.

 • Magyarországra kevés fórumon lehet megismerni a nemzetközi építészetet, épületeket. Ezekből olvasnék több publikációt.

 • nagyon szeretem és hasznosnak találom. Főleg a sok fotó miatt, és hogy a tervlapokról is szokott fenn lenni kép....

 • Az új épületek és új pályázatok elérése bonyolult, és kimondottan rossz, hogy indexkép és téma nélkül funkció szerint lehet böngészni. Javaslat: akár fél évre visszamenőleg legyenek elérhetőek az új épületek indexképekkel és konkrét megnevezéssel kronológiai sorrendben (legfrissebbtől a régebbiek felé haladva). Esetleg lehetne egy gomb arra a célra, ha valaki funkció szerint szeretne böngészni. köszönettel

 • Nemcsak a "liberális" vonalat kéne itt nyomni politikailag korrekten! Külföldről nem csak a divatépítészetre kéne fókuszálni. A szadeszos provincializmusból ki kéne lépnyi.

 • Szívesebben olvasnék többet az új budapesti és vidéki épületekről, tervekről, urbanisztikai eseményekről, projektekről, de meglehetősen ritkán frissül az oldal. Némileg meglepett, hogy a műemlék-rovat az új arculat bevezetésével meg is szűnt - szerintem rendszeres frissítéssel fontos szerepet tölthetne be. A műemlékekre az utóbbi időben ismét ráterelődött a figyelem (régi zsidónegyed, állami kastélyeladások, felújítások) - régi és új harmonikus együttélésének bemutatására pedig már csak a budapesti átlagember szemléletváltozásának, a modern építészettel szembeni idegenkedésének megváltoztatása végett is szükség lenne.

 • Nagyon értékes oldalról van szó; annak ellenére, hogy nem ez a szakterületem, akkor is színvonalas oldalnak találom. Gratulálok a szerkesztőknek.

 • még-még-még ...finomodni, bővülni, részletesedni.. még több terv, rajz, fotó, ÚJ TERMÉKEK anyagok szerkezetek bemutatása (NEM REKLÁM! használható, nívós szakmai anyagok!!!) "DETAIL" szinten! jobban figyelni a hazai fiatalokra.. felfedezni őket! (sajnos utánuk kell menni..!) keveset látok az oldalon külföldről... az irány jó!.. még-még-még!

 • Nagyon színvonalas, de többet kéne a fiatal építészekről írni, azok munkáját bemutatni. (nemcsak a diplomamunkák bemutatása, azok közül is csak a díjazottakat)

 • Lehetne több kép az oldalon

 • több külföldi információ, épület bemutatása, külföldi oktatás.

 • A fórum sajnos rendkívül elhanyagolt

a szerk.:
Minden kritikát megszívlelünk, minden javaslatot megköszönünk. A jövőben megpróbálunk jóval több külföldi anyagot bemutatni, illetve jobban odafigyelni a vidék építészeti életére. A tartalom naprakészségéhez továbbra is kérnénk, hogy mindenki bátran küldjön anyagokat publikálásra, hívja fel a szerkesztőség figyelmét eseményekre/épületekre, mert sajnos az Építészfórum nem rendelkezik túl nagy stábbal, így nagyban támaszkodunk olvasóinkra, mint külsős szerkesztőkre. Köszönjük!

Web – Szerkezet - design

 • a szerkezet számomra meglehetősen kaotikus

 • …és a kérdőív kétszer is oldalt ugrott...

 • jó ötlet ez a kérdőív

 • a régi átláthatóbb volt

 • Az Építészfórum oldala a design-váltás előtt átláthatóbb volt, és kicsit úgy érzem, gyakrabban is frissült anno. Továbbá, nehezen lehet megtalálni a korábbi anyagokat.

 • talán lehetne kicsit átláthatóbb az oldal elrendezése

 • A régi építészfórum arculata jobban tetszett, átláthatóbb volt az oldal és könnyebb volt benne megtalálni a keresett információt.… a dizájn sutácska, egy építész-honlaptól (messze) többet várna az ember ...

 • A fejléc ciklámen színe azért nem a kedvencem :)

 • A magentát el kéne felejteni...

 • lehetne szebb, "dizájnosabb"

 • Design terén komolyabb megjelenés kellene a honlapnak, mellőzve a harsány színeket.

 • A régi építészfórum arculata jobban tetszett.

 • Nekem személy szerint nem tetszik az oldal új, pink háttere... persze ez magánvélemény. Szerintem jobb lenne valamilyen semlegesebb.

 • nem mondom, hogy nem fért rá a régi építészfórum megjelenésére, némi ráncfelvarrás, de a jelenlegi dizájn nemgyerebe. javaslom újabb átgondolásra a honlap megjelenését.

 • Tetszik, csak csúnya a színe!! ;)

 • Jó az új dizájn!

Kereső

 • nem működik rendesen a kereső, régi cikkekre lehetetlen keresni

 • nehézkes a kereső

 • Örülnék, ha a "keresés" funkciót könnyebben, hatékonyabban használhatnám.

 • szuper, a kereső szar, nem működik

 • az archívumban való keresés lehetne egy kicsit egyszerűbb, amúgy minden OK.

 • A kereső funkció szörnyű.

 • néha a keresés-funkció nehézkes, legalábbis ha épületre/építészre keresek rá, nem jár sikerrel a keresés, még ha volt is cikk róla korábban. de jónak és hasznosnak tartom az oldalt

 • A keresőprogrammal többször vallottam már kudarcot, lenne rajta mit javítani.

 • kicsit nehézkes a keresés

 • a kereső botrány , hamarabb megtalálom Google-n keresztül az építészfórum saját cikkeit, mint a belső keresőn.

 • archív anyagok tematikus keresése rosszul, vagy egyáltalán nem működik. régi épfórumon könnyebben megtaláltam konkrétan keresett dolgokat.

 • A kereső motor is jó, sokat használom.

A szerk.:
Mint látható a keresés sok olvasónknak nehézséget okoz. Sajnos a portálmotor keresője csak ennyi lehetőséget ad nekünk. Hamarosan megpróbáljuk a kereső egy továbbfejlesztett verzióját használni, de addig is egy kis odafigyeléssel azért elég jó keresési eredményeket lehet elérni. (a legfontosabb, hogy a keresőnk csak a helyesen írt kifejezéseket találja meg, illetve fontosak a kis-és nagybetűk is!)

 

Köszönjük, hogy válaszoltak kérdéseinkre, aki lemaradt a kérdőívről, az bátran elmondhatja javaslatait/véleményét itt a cikk alatt a hozzászólásokban is.

 

Köszönjük, hogy használják az epiteszforum.hu-t, maradjanak ezentúl is ON-line.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk