Közélet, hírek

Imre Péter és Máté Tamás alkotása nyerte a Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot

1/2

Inspiráció

Inspiráció
Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás alkotása
?>
Inspiráció
?>
Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás alkotása
1/2

Inspiráció

Imre Péter és Máté Tamás alkotása nyerte a Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot
Közélet, hírek

Imre Péter és Máté Tamás alkotása nyerte a Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot

2013.03.18. 13:04

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Máté Tamás, Imre Péter

Vélemények:
4

Letölthető dokumentumok:

A zsűritagok nyílt szavazással és meggyőző többséggel Imre Péter szobrászművész és Máté Tamás építész „Mikroelektronika" című kompozícióját ajánlották megvalósításra a városnak, ami különösen nagy sikernek számít a jeles nemzetközi mezőnyben.

Március 8-án ült össze Aix-en-Provence-ban a 2010 után immár másodszor kiírt köztéri művészeti pályázat zsűrije. A 14 tagú zsűri elnöke Rudy Ricciotti építész volt, aki az elmúlt években több nagysikerű középület alkotójaként vált világszerte híressé. A zsűri tagjai között szerepelt Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány vezetője, továbbá Pécs képviseletében Páva Zsolt polgármester, Horváth András, Bencze Zoltán építészek. Helyet folglalt a zsűriben Héctor Solari médiaművész is, aki 2010-ben a pécsi pályázat kurátora volt.

A Díjat első alkalommal Vasarely szülővárosában, Pécsett hirdették meg 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. A verseny része volt a Dél-dunántúli Építész Kamara által kezdeményezett Építészet és Kontextus programsorozatnak. Pécs és Aix között a kapcsolatok azóta megerősödtek, amit 2011 decemberében a városok együttműködési megállapodásban is rögzítettek. 

Inspiráció
1/2
Inspiráció

A mostani felhívásra beérkezett 63 pályázatból az első bírálati szakaszban 10 munkát választottak ki, amelyek szerzőit a kiíró a második körben a javaslataik részletesebb kidolgozására kért fel. A végső bírálatra benyújtott műveket a lebonyolítással megbízott Vasarely Alapítvány a mellékelt kiadványban mutatta be.

A szavazáson Imre Péter és Máté Tamás közös munkája - 8, L’ATLAS - 2, Böszörményi István és Erdős János közös munkája - 2, a LaB[aU] - 1, és Gilles Conan – 1 szavazatot kapott. A zsűri megállapította, hogy Imre Péter és Máté Tamás művében találkoztak leginkább a pályázati kiírásban meghatározott szempontok: a táji kapcsolat, a fenntartható fejlődés és a jelen technológiái körüli kérdések, valamint Vasarely történelmi öröksége, a művészet integrálása a városi közterekbe.

Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás alkotása
2/2
Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás alkotása

Imre Péter és Máté Tamás műalkotását ideiglenesen a Vasarely Alapítvány területén avatják fel 2013 októberében, a művész jelenlétében. A szobor végleges helye Aix fejlesztés előtt álló Corsy városrészének egyik közterületén lesz, ahol a műalkotás hozzáférhetővé válik a lakosság számára, és hozzájárul az átépítés után a városrész új identitásának kialakulásához.

Vélemények (4)
arter
2013.03.18.
16:43

Szép rajzok. De mi köze Pécsnek Aix-hez, Pávának Ricciotti-hoz? Most akkor ez Pécsen lesz, vagy Aix-ben? Biztos én nem figyeltem, de érdekelne az egész sztori. 

Horvath
2013.03.19.
09:00

@arter: Talán lehetett volna ügyesebben fogalmazni a hírt, ami sajnos kevesebbet tartalmaz, mint az átadott Sajtóközlemény. Azért a szöveg tartalmazza, hogy a kiírás és a zsűrizés helyszíne Aix-en-Provence volt. Ebből következik, hogy a zsűri Aix városának ajánlja megvalósításra, tehát a helyszín Aix. Elküldöm a sajtóközlemény szövegét, mely talán teljessebbé teszi az információt.

 

Sajtóközlemény

Victor Vasarely Díj a Köztéri Művészetért

A Zsűri döntése

A 2012-ben közzétett nemzetközi pályázati felhívást követően, a zsűri - melynek elnöke Rudy RICCIOTTI, a Grand Prix National de l’Architecture kitüntetettje volt – a 2013. március 8-án tartott ülésén a Victor Vasarely Díjat a Köztéri Művészetért a magyar IMRE Péter szobrászművész és MÁTÉ Tamás építész műalkotásának ítélte.

 

A Díj második meghirdetésére az „InnovArt” gondolat jegyében, a Marseille-Provence 2013 EKF eseményekkel koprodukcióban kerül sor Aix-en-Provence városában. A nyertes pályázatot a zsűri 63 javaslat közül választotta ki. Megállapította, hogy ebben a műben találkoztak leginkább a pályázati kiírásban meghatározott szempontok: a táji kapcsolat, a fenntartható fejlődés, és a jelen technológiái körüli kérdések, valamint Vasarely történelmi öröksége, a művészet integrálása a városi közterekbe.

A Díjat első alkalommal Vasarely szülővárosában, Pécsett hirdették meg 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. A verseny része volt a Dél-dunántúli Építész Kamara által kezdeményezett Építészet és Kontextus programsorozatnak (www.ek2010.hu). Pécs és Aix között a kapcsolatok azóta megerősödtek, amit 2011 decemberében a városok együttműködési megállapodásban is rögzítettek. A meghívott helyi személyiségek mellett a pécsi delegáltak között tagja volt a zsűrinek PÁVA Zsolt polgármester.

IMRE Péter és MÁTÉ Tamás műalkotása ideiglenesen a Vasarely Alapítvány területén kerül felavatásra. Az avatásra 2013 októberében, a művész jelenlétében kerül majd sor. A szobor végleges helye Aix fejlesztés előtt álló Corsy városrészének egyik közterületén lesz, ahol a műalkotás hozzáférhetővé válik a lakosság számára, és hozzájárul az átépítés után a városrész új identitásának kialakulásához.

Az „InnovArt” egy projekt platform, melyben az innováció különböző területeit a kultúra dinamizálására használják fel. Az eseményvezérelt programozáson keresztül 2013. október 10 és november 10 között multidiszciplináris, népszerű és igényes projektekre kerül sor. A partnerek (Fondation Vasarely, Second Nature, Digital Home, Ecole Supérieure d'Art) a közterületeken és különböző helyszíneken kapnak lehetőséget a kortárs művészethez kapcsolódó koncertek, bemutatók, előadások, illetve konferenciák, műhelymunkák és mesterkurzusok megrendezésére.

peter.garai
2013.03.19.
09:45

@Horvath: A szöveg kiegészült a sajtóközleményben szereplő információkkal.

(aszerk.)

arter
2013.03.23.
10:43

@peter.garai: köszönöm.

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk