Design/Formatervezés

Ízek – design - építészet

1/8

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
1/8

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

Ízek – design - építészet
Design/Formatervezés

Ízek – design - építészet

2016.12.06. 14:58

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Szerzők:
Mizsei Anett

Földrajzi hely:
Budapest

Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerep jut az éttermek és szállodák arculatának kialakítására, belsőépítészeti megoldásaikra, ezért hozta létre a Professional Publishing a Gasztro Design Díjat, sőt, mindez erősen jelen van az idei Média Építészeti Díjának jelöltjeinél is. A két díj alapelvei szoros kapcsolatban állnak egymással, így magától értetődő együttműködés született. Mizsei Anett írása.

Vágó Ágnes újságíró, pszichopedagógus, a Turizmus Trend / Vendég & Hotel vezető szerkesztője az idei Média Építészeti Díjának új zsűritagja. Az általuk alapított Gastro Design díjjal a vendéglátós szakma figyelmét akarták felhívni arra, hogy mennyire fontos a professzionális építészet és design egy szolgáltatóhely esetében. Az ő díjuk adta az ötletet, hogy az epiteszforum.hu is kapcsolatot keressen velük, elindítva egy régóta szükséges párbeszédet és együttműködést a két szakmai közösség között. 


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
5/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Design szemléletű gasztronómia és a gasztronómia által tematizált design kapcsolódott össze az idén harmadik alkalommal megrendezett Gasztro Design Díjért zajló versengésben. Főszerkesztőnk, Pásztor Erika Katalina és szerzőnk, Mizsei Anett jelen voltak a Larus Étteremben megtartott eseményen, amelynek főbb bírálati szempontjai - az eredetiség, a kreativitás, az érthetőség, az átláthatóság, a kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja - szoros kapcsolatban állnak a MÉD alapelveivel is, ezért is válhat mindkét fél számára hasznossá az együttműködés.

A Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap által szervezett szakmai versenyen vendéglátási arculatok (szállodák, éttermek, kisebb és nagyobb vendéglátóegységek részvételével) versenyeztek egymással. Több kategóriában is indulhattak a pályázók: a belsőépítészet mellett egyebek közt a digitális technikák használata, az arculat, az étlap- és itallap design is díjat hozhatott a nevező vendéglátóipari egységeknek. Idén kiemelt kategóriában először vehettek részt a street-food vendéglátóhelyek, amelyek tagadhatatlanul egy „gyors" és design-érzékeny urbánus műfajt képviselnek. A díj tehát – a szó legszorosabb értelmében – egy asztalhoz ültette a megbízókat és tervezőiket, legyenek bár építészek, belsőépítészek, grafikusok vagy a kreatív ipar más területein működő szakemberek.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
6/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Vándor Ágnes, a díjalapító Professional Publishing Zrt. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében kiemelte, az idei, harmadik díjátadót új szintre emelték, ami a helyszínválasztásban, illetve az újabb kategóriák bevezetésében is megnyilvánult. A pályaműveket a gasztronómia, a design, a vendéglátás és a szakirányú médiumok képviselői bírálták el. A zsűri elnöke, Varró Zoltán (Varró Design) belsőépítész rámutatott, hogy egy ilyen színvonalú szakmai verseny a tervező és vendéglátó szakmáknak egyaránt fontos, és jó alkalom a magas szintű design-t megcélzó megbízók és szakemberek megünneplésére. Vágó Ágnes pedig azt is elárulta, a zsűrizés során igen nehéz volt a jók közül az arany-, ezüst- és bronzérmesek kiválasztása. Az előválogatás után shortlist-re kerülő pályázók között aztán személyes zsűrizéssel döntöttek a végleges sorrend felől, amelynek ünnepélyes kihirdetésére került sor az exkluzív gálavacsorán.

A nemrég megújult MOM Kulturális Központ szomszédságában üzemelő Larus Étterem fogadótermét erre az estére a díjat támogató vállalatok „öltöztették fel". A JAB CSOPORT gyönyörűen bebútorozott enteriőrje, a SOLINFO elegáns topdesign világítástechnikai tárgyai és bútorai, a MEGA-GLASS különleges üvegtechnika megoldása, a PALATINUS luxus fürdőszoba berendezései és a MERCEDES-BENZ autói voltak láthatóak a vacsora közönsége számára. Kóstolóval képviseltette magát a Carslberg Hungary, a Kristinus Borbirtok, a Villányi Pálinka, a Jack Daniels és a Finlandia, de megjelent a Grimbergen is, belga apátsági söreivel.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
8/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Az étterem specialitásait felvonultató vacsora közben adták át a díjakat, elsőként a kiemelt, új Street Food kategóriában. Mint Varró Zoltán elmondta, e tekintetben Budapest élen jár, és ez a mezőnyben is megmutatkozott: erős verseny alakult ki. Egyféle hangsúlyeltolódás volt tapasztalható ugyanakkor az étlap- és itallap design kategóriában, ahova a korábbi éveknél képest kevesebb pályamunka érkezett, s nem is osztottak végül helyezéseket: aranyat csak akkor ítéltek oda, ha valóban iránymutató minőségű munka érkezett be. Hasonlóképpen nem érkezett be díjazásra alkalmas pályamű a digitális megoldásokat díjazó kategóriában – dacára a gyorsan fejlődő műfaji keretnek.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
7/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



A sokrétű szempontokat figyelembe vevő zsűri tehát a legérdemesebbeknek ítélte oda a díjakat. A kialakuló mezőnyök, az induló pályázatok – ahogy Varró Zoltán is rámutatott – egyféle keresztmetszetét mutatják a design-szemlélettel működő kisebb- és nagyobb vállalkozásoknak. Talán a viszonylag kis számú magánkezdeményezésből elinduló verseny miatt is fontos, hogy az ilyen rendezvények és pályázatok egymásra találjanak, ezzel ösztönözve a megbízók és tervezők szoros, bizalmi együttműködését. Reméljük, hogy a hasonló díjak közelebb hozzák egymáshoz a tervezőket és megrendelőket, amihez a Média Építészeti Díja is igyekszik hozzájárulni.

Mizsei Anett

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk