Design/Formatervezés

Ízek – design - építészet

1/8

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
?>
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
1/8

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett

Ízek – design - építészet
Design/Formatervezés

Ízek – design - építészet

2016.12.06. 14:58

Cikkinfó

Szerzők:
Mizsei Anett

Földrajzi hely:
Budapest

Napjainkban egyre hangsúlyosabb szerep jut az éttermek és szállodák arculatának kialakítására, belsőépítészeti megoldásaikra, ezért hozta létre a Professional Publishing a Gasztro Design Díjat, sőt, mindez erősen jelen van az idei Média Építészeti Díjának jelöltjeinél is. A két díj alapelvei szoros kapcsolatban állnak egymással, így magától értetődő együttműködés született. Mizsei Anett írása.

Vágó Ágnes újságíró, pszichopedagógus, a Turizmus Trend / Vendég & Hotel vezető szerkesztője az idei Média Építészeti Díjának új zsűritagja. Az általuk alapított Gastro Design díjjal a vendéglátós szakma figyelmét akarták felhívni arra, hogy mennyire fontos a professzionális építészet és design egy szolgáltatóhely esetében. Az ő díjuk adta az ötletet, hogy az epiteszforum.hu is kapcsolatot keressen velük, elindítva egy régóta szükséges párbeszédet és együttműködést a két szakmai közösség között. 


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
5/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Design szemléletű gasztronómia és a gasztronómia által tematizált design kapcsolódott össze az idén harmadik alkalommal megrendezett Gasztro Design Díjért zajló versengésben. Főszerkesztőnk, Pásztor Erika Katalina és szerzőnk, Mizsei Anett jelen voltak a Larus Étteremben megtartott eseményen, amelynek főbb bírálati szempontjai - az eredetiség, a kreativitás, az érthetőség, az átláthatóság, a kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja - szoros kapcsolatban állnak a MÉD alapelveivel is, ezért is válhat mindkét fél számára hasznossá az együttműködés.

A Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap által szervezett szakmai versenyen vendéglátási arculatok (szállodák, éttermek, kisebb és nagyobb vendéglátóegységek részvételével) versenyeztek egymással. Több kategóriában is indulhattak a pályázók: a belsőépítészet mellett egyebek közt a digitális technikák használata, az arculat, az étlap- és itallap design is díjat hozhatott a nevező vendéglátóipari egységeknek. Idén kiemelt kategóriában először vehettek részt a street-food vendéglátóhelyek, amelyek tagadhatatlanul egy „gyors" és design-érzékeny urbánus műfajt képviselnek. A díj tehát – a szó legszorosabb értelmében – egy asztalhoz ültette a megbízókat és tervezőiket, legyenek bár építészek, belsőépítészek, grafikusok vagy a kreatív ipar más területein működő szakemberek.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
6/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Vándor Ágnes, a díjalapító Professional Publishing Zrt. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében kiemelte, az idei, harmadik díjátadót új szintre emelték, ami a helyszínválasztásban, illetve az újabb kategóriák bevezetésében is megnyilvánult. A pályaműveket a gasztronómia, a design, a vendéglátás és a szakirányú médiumok képviselői bírálták el. A zsűri elnöke, Varró Zoltán (Varró Design) belsőépítész rámutatott, hogy egy ilyen színvonalú szakmai verseny a tervező és vendéglátó szakmáknak egyaránt fontos, és jó alkalom a magas szintű design-t megcélzó megbízók és szakemberek megünneplésére. Vágó Ágnes pedig azt is elárulta, a zsűrizés során igen nehéz volt a jók közül az arany-, ezüst- és bronzérmesek kiválasztása. Az előválogatás után shortlist-re kerülő pályázók között aztán személyes zsűrizéssel döntöttek a végleges sorrend felől, amelynek ünnepélyes kihirdetésére került sor az exkluzív gálavacsorán.

A nemrég megújult MOM Kulturális Központ szomszédságában üzemelő Larus Étterem fogadótermét erre az estére a díjat támogató vállalatok „öltöztették fel". A JAB CSOPORT gyönyörűen bebútorozott enteriőrje, a SOLINFO elegáns topdesign világítástechnikai tárgyai és bútorai, a MEGA-GLASS különleges üvegtechnika megoldása, a PALATINUS luxus fürdőszoba berendezései és a MERCEDES-BENZ autói voltak láthatóak a vacsora közönsége számára. Kóstolóval képviseltette magát a Carslberg Hungary, a Kristinus Borbirtok, a Villányi Pálinka, a Jack Daniels és a Finlandia, de megjelent a Grimbergen is, belga apátsági söreivel.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
8/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



Az étterem specialitásait felvonultató vacsora közben adták át a díjakat, elsőként a kiemelt, új Street Food kategóriában. Mint Varró Zoltán elmondta, e tekintetben Budapest élen jár, és ez a mezőnyben is megmutatkozott: erős verseny alakult ki. Egyféle hangsúlyeltolódás volt tapasztalható ugyanakkor az étlap- és itallap design kategóriában, ahova a korábbi éveknél képest kevesebb pályamunka érkezett, s nem is osztottak végül helyezéseket: aranyat csak akkor ítéltek oda, ha valóban iránymutató minőségű munka érkezett be. Hasonlóképpen nem érkezett be díjazásra alkalmas pályamű a digitális megoldásokat díjazó kategóriában – dacára a gyorsan fejlődő műfaji keretnek.


A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett
7/8
A Gastro Design Díj átadó ünnepsége - fotó: Mizsei Anett



A sokrétű szempontokat figyelembe vevő zsűri tehát a legérdemesebbeknek ítélte oda a díjakat. A kialakuló mezőnyök, az induló pályázatok – ahogy Varró Zoltán is rámutatott – egyféle keresztmetszetét mutatják a design-szemlélettel működő kisebb- és nagyobb vállalkozásoknak. Talán a viszonylag kis számú magánkezdeményezésből elinduló verseny miatt is fontos, hogy az ilyen rendezvények és pályázatok egymásra találjanak, ezzel ösztönözve a megbízók és tervezők szoros, bizalmi együttműködését. Reméljük, hogy a hasonló díjak közelebb hozzák egymáshoz a tervezőket és megrendelőket, amihez a Média Építészeti Díja is igyekszik hozzájárulni.

Mizsei Anett

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.