Épülettervek/Középület

[Jég]szoborszerű épület - Jégkorszak Interaktív Állatbemutató

1/6

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió

?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
?>
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
1/6

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió

[Jég]szoborszerű épület - Jégkorszak Interaktív Állatbemutató
Épülettervek/Középület

[Jég]szoborszerű épület - Jégkorszak Interaktív Állatbemutató

2018.07.23. 11:13

Projektinfó

Földrajzi hely:
Nyíregyháza

Építészek, alkotók:
Balázs Tibor

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - kiemelt megvétel

URL:
B5 Építészstúdió

Tervezés éve:
2018

Stáblista

építész vezető tervező: Balázs Tibor

építész munkatársak: Barca Balázs Mihály, Balázs Bálint, Balázs Anna

Letölthető dokumentumok:

"A Jégvilág épület tömegalakításának, külső és belső formaképzésének, a funkcionális program térkapcsolatainak kialakításának vezérlő elve egy jelszerű, a jégvilág-jégkorszak természeti képeit megidéző szoborszerű épületegyüttes megteremtése volt." - írja a Balázs Tibor vezette B5 Építészstúdió a Nyíregyháza Állatpark Jégkorszak Interaktív Állatbemutató pályázatán kiemelt megvételben részesült koncepciójában. 

A program

A tervpályázat tervezési programjának három fő eleme van: a Jégvilág központi épületelem, a Madárház és a szabadon élő állatok bemutató terei. A Jégvilág központi épületelem jórészt már beépített területrészen, a jelenlegi lelakott, rossz műszaki állapotú jegesmedve, pingvin és fókamedencék és bemutatótereik, valamint a bontásra ítélt bazársor helyén valósul meg. A tervezett fejlesztés a meglévő zöldfelületekből, állatbemutató terekből kis felületet vesz igénybe. A pályázati koncepció a meglévő medencék megtartását a Viziútba integrálva javasolja megvalósítani.


Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
1/6
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió


Vezérelv: a jégvilág

A Jégvilág épület tömegalakításának, külső és belső formaképzésének, a funkcionális program térkapcsolatainak kialakításának vezérlő elve egy jelszerű, a jégvilág-jégkorszak természeti képeit megidéző szoborszerű épületegyüttes megteremtése volt. Az egyes állatbemutató terekhez kapcsolódó tömegek változatos arányai, azok összemetsződéseik határozzák meg az épület esztétikai struktúráját. A belső terekben szintén a jégvilág feltételezett érzése dominál, kiegészülve a vízi látványelemekkel, az állatok természetes élőhelyére emlékeztető terepalakulatokkal, anyaghasználattal, növénytelepítéssel.


Az épület

Az épület részben elemelkedik a földtől, amely funkcionális látványelem, mert alatta süllyesztve kialakítható egy interaktív víziút, hajózható mederfenékkel, öblökkel, a meglévő medencék felhasználásával. A víziút környezeti elemei ingergazdag látványt biztosítanak: állatbemutató helyek, sziklafalak, jegesmedve – fóka – pingvin látványmedencék alulnézeti rálátás. Az épületben a közönségforgalmi utak és a csatlakozó állatbemutató helyek telepítési rendszere a direkt vezetést biztosítja.

Célként fogalmazódott meg, hogy a Jégvilág egész évben látogatható legyen, ezért a tervezési program zárt, de nagy méretű üvegfalakon és üvegtetőkön nyithatóvá tehető épületben valósuljon meg. Az üvegfalak, üvegtetők eltolhatók vagy nagy elületen felnyithatók a költségkeret által meghatározott korlátok szerint. A tervezett épület raszterban szerkesztett tartóvázrendszerrel készül, a belső és külső formai mozgalmasságot szerelt szakipari szerkezetek, dekorációs elemek és természetes kő, fa installációs jellegű elhelyezései biztosítják. A belső gazdasági forgalom elkülönül a közönségterektől. Az épületben kialakított közlekedési utak dőlésszöge, a beépített liftek az akadálymentes használatot biztosítják.

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
3/6
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
4/6
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió



A Madárház

A Madárház külső héjának választott tartószerkezeti rendszer geometriája a természeti környezet absztrakt bemutatását szolgálja, építészeti megformálását az a cél vezérelte, hogy ez a több kisebb elemből álló beépítés jól felismerhető formát kapjon és a szemlélőben a tágasság érzetét növelje. Az egyes röpdék között átvezető utak a látvány élményszerűségét biztosítják, lehetőséget adnak a területen lévő értékes fák részbeni megtartására. A belső röpdék azonos formai kialakításúak, de eltérő magassággal épülnek, fa szerkezetű és burkolatú építészeti elemek.


A szabadon élő állatok terei

A szabadon élő állatok bemutató és életterei a tervezési terület keleti határán helyezkednek el. A boxrendszerek, a külső kifutók, a szükséges látvány és biztonsági elemek kialakítása a tervezési programban meghatározott méretek szerint valósul meg. A területrészek feltárása és kiszolgálása érdekében a keleti telekhatár mellett kiszolgáló út készül.


Közönségforgalom, gazdaságos működés

A Jégvilág épülete, a Madárház és a szabadon élő állatok bemutatóterületei előtt és körül készülő közönségforgalmi utak megfelelő szélességűek. A sétányok burkolati struktúrája az Állatpark jelenleg is folyamatban lévő útfejlesztéseihez illeszkedik, a rétegrendi felépítése lehetővé teszi a gazdasági célú használatot is.

A Jégvilág épületegyüttes gazdaságos működése, a környezeti terhelés csökkentése érdekében tervezett beavatkozások: esővíz hasznosítása a kültéri vizes felületek táplálására, árnyékolástechnikai alkalmazása, megújuló energiahasznosító berendezések – napelemek, napkollektorok hőszivattyúk – telepítés, hővisszanyerős hűtő-fűtő berendezések beépítése, a nagy üvegfelületek tájolásának helyes megválasztása a hőterhelés csökkentése érdekében, réteges, átszellőztetett szerkezetek kialakítása, a tetőn hőcsillapítást segítő rétegrendszer beépítése.


Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
5/6
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió

Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió
6/6
Nyíregyháza Állatpark, Jégkorszak Interaktív Állatbemutató - építész: B5 Építészstúdió


Helyiséglista

1. Környezet

  • Külső kifutó területek 5.400 m2
  • Külső technológiai területek 200 m2
  • Burkolt felületek, utak, sétányok 3.200 m2
  • Zöldfelületek 3.700 m2

2. Épített alapterület

  • Közönségforgalmi területek 3.000 m2
  • Technológiai területek 2.100 m2
  • Belső állatbemutató területek 1.400 m2
  • Vízfelületek 4.500 m2
  • Összesen: 23.500 m2


B5 Építészstúdió

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk