Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épületek

Karácsonyváró budapesti fények

1/16

1. kép

?>
1. kép
?>
2. kép
?>
3. kép
?>
4. kép
?>
5. kép
?>
6. kép
?>
7. kép
?>
8. kép
?>
9. kép
?>
10. kép
?>
11. kép
?>
12. kép
?>
13. kép
?>
14. kép
?>
15. kép
?>
16. kép
1/16

1. kép

Karácsonyváró budapesti fények
Épületek

Karácsonyváró budapesti fények

2008.12.19. 14:30

Cikkinfó

Szerzők:
Deme László

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Dosszié:

Az első karácsonyi világítások még kis teljesítményű (5 W, 15 W), B22 foglalatú normállámpákkal épültek meg. A fényforrásokat színes, kültéri kivitelű műanyag búrák védték az időjárástól és egyben a színük meghatározta a világítás hangulatát is. (...) Néhány sikertelen színbeli próbálkozás után kikristályosodott az a máig is érvényes vélemény, hogy leginkább a fehér, vagy a fehérhez igen közel álló sárgás szín illik leginkább az ünnepi világításhoz. Deme László írása.

Csütörtökön, december 4-én a főpolgármester úr avatta fel Budapest idei karácsonyi ünnepi világítását. Az idei megnyitó nemcsak kicsit szokatlan időpontjával (általában elsején, régebben 6-án kezdődött az ünnepi hónap), hanem visszafogottságával is különbözött a megszokottól.

Nem jött jól az idei karácsonyi időszaknak a pénzügyi és gazdasági válság. Persze elmaradni már nem tudott, de a kötelező takarékosság miatt, szerényebb mértékű és rövidebb időtartamú lehetett az ez évi fővárosi ünnepi látványosság.


Talán aki nem követi alaposabban az eseményeket nem is veszi észre, hogy az Andrássy út járdái felett most nincsenek füzérek, vagy a városháza kiskörúti oldala melletti téren a tavalyihoz képest sokkal szerényebb mértékű a világítás, és eszébe sem juthat, hogy az elmúlt években a Batthyány vagy a Clark Ádám tereken is pompázatos fénydíszekben gyönyörködhetett.

A budapesti ünnepi fények nem csak a főváros vezetésének, hanem a kerületeknek is köszönhetőek. Az természetesnek tűnik, hogy a külső kerületek karácsonyi világításairól a kerületek maguk gondoskodnak, de aligha sokan feltételezik, hogy a város belső részeinek karácsonyi fényei sokszor a kerületeken múlnak.

Így például a főváros elkészítteti a Váci utca és a Vörösmarty tér díszvilágítását, de már a Roosevelt tér, a József Attila utca, vagy éppen a bazilika környéki utcák ünnepi fényei a belvárosi önkormányzat szándékát testesítik meg. Az sem tűnik evidensnek, hogy a főváros az Andrássy út Oktogonig tartó szakaszánál gondoskodik a karácsonyi fényekről, de innen a Városligetig a terézvárosi önkormányzat készítteti el a karácsonyi világítást. Volt olyan év, amikor ez a csodálatos fénylánc túljutott a Hősök terén és folytatódott a Kós Károly sétányon is.

1. kép
1/16
1. kép

Egy-egy út összefüggő karácsonyi világításának megépülése sokszor gondos szervező munkát igényel és kompromisszumokon alapul. Különösen igaz ez a nagykörútra. Miután ez az út nem tartozik a főváros keretéhez, a világítás az érintett kerületek megegyezésén múlik. A körút hat kerületi önkormányzatot érint. Általában a kerületek szánnak annyi pénzt költségvetésükből, mellyel az őket érintő szakasz díszvilágítása elkészül, de például a IX. kerületnek eddig nem állt módjában ilyesmire költeni, így a Boráros tér és az Üllői út közötti rész évek óta karácsonyi világítás nélkül marad.

Eddig a XIII. kerület sem csatlakozott a programhoz, de az idén igen, így az említett szakasz kivételével az egész körúton élvezhetjük karácsony fényeit. A legteljesebb világítás a Terézvárosi és az Erzsébetvárosi részeken van, ahol a fákat füzérek fonják körül és az oszlopokat „motívumok" díszítik (1. kép).


2. kép
2/16
2. kép

3. kép
3/16
3. kép

4. kép
4/16
4. kép
A világítási metódust az Andrássy úton honosították meg először, az Oktogon és a Körönd között, ahol évek óta ezt az izgalmas látványt élvezhetjük (2. kép). S hát bármilyen magával ragadó is egy látvány, ha mindenütt ugyanazt látjuk, egy idő után unalmas lehet. Erre gondolhattak az Andrássy út karácsonyi díszítő világításának kitalálói is, hiszen a Bajcsy- Zsilinszky úttól az Oktogonig csak a fák kaptak díszítést (3. kép), míg a Körönd és a Hősök tere között a kandeláberekre szerelt „motívumok" adják a karácsonyi fényeket (4. kép).

5. kép
5/16
5. kép

Az érdekes és változatos szisztémát – mint említettem – már évek óta láthatjuk az Andrássy úton és úgy tűnik, nem is akarnak eltérni tőle. A Váci utcában azonban más a helyzet. Előkerestem néhány régebbi felvételt amik segítségével egymás mellé tehetjük a különböző karácsonyi képeket. Így megnézhetjük a 2001-es (5. kép), a 2002-es (6. kép), a 2003-as (7. kép), a 2006-os (8. kép), vagy a 2007-es évek (9. kép) ünnepi Váci utcáját. Az ideiről nem készült felvétel, mivel a karácsonyi világítás a tavalyival megegyező motívumokkal épült meg. Lehet, hogy ez annyira tetszik a megrendelőknek, hogy – az Andrássy úti megoldáshoz hasonlóan – ez is hosszabb távon beválik?

6. kép
6/16
6. kép

A Váci utca kapcsán egyébként a budapesti karácsonyi világítás bölcsőjéhez jutottunk. Még a rendszerváltoztatás előtt, a nyolcvanas évek végén vetődött fel az az ötlet, hogy hasonlóan a nyugati városok sétáló utcáihoz, érdemes lenne az ünnepi hangulatot a Váci utca karácsonyi világításával fokozni. Ki is épült egy olyan rendszer, mely falba épített kampókra szerelt átfeszítéses világítást valósított meg, és elektromosan a közvilágítástól függetlenül, provizórikusan működött.

Az első karácsonyi világítások még kis teljesítményű (5 W, 15 W), B22 foglalatú normállámpákkal épültek meg. A fényforrásokat színes, kültéri kivitelű műanyag búrák védték az időjárástól és egyben a színük meghatározta a világítás hangulatát is. Jellemző az első itt készült karácsonyi világításra, hogy miután abban az évben viszonylag késői döntés született, az olasz gyártó csak citromsárga búrával tudta szállítani a világítási anyagokat. Néhány évig ezt láthattuk, miközben elindult egy polémia a színekkel kapcsolatban is.7. kép
7/16
7. kép

8. kép
8/16
8. kép

9. kép
9/16
9. kép
Sokan ugyanis úgy vélték, a karácsony egyben a színek kavalkádját is jelentheti, nézzünk csak a karácsonyfára! Ilyenkor megszínesedik a világ, amit a hétköznapokban ellenérzéssel fogadunk, most elnézéssel kezelünk, vagy akár lelkesedhetünk is érte.

Néhány sikertelen színbeli próbálkozás után kikristályosodott azonban az a máig is érvényes vélemény, hogy leginkább a fehér, vagy a fehérhez igen közel álló sárgás szín illik leginkább az ünnepi világításhoz. Ez nem csak az ünnepélyesség érzése miatt van így, hanem a világos színű motívumokat, figurákat, karaktereket könnyebb felismerni, messzebbről is jól lehet látni, és ha szerencsénk van és havas telet fogunk ki, a hófödte környezetbe is jobban belesimul.

Így hát amikor új rendszer jelent meg és a 6. képen is látható műanyag csövekbe épített miniatűrlámpás világítások terjedni kezdtek, már csak a fehér színű világítás jöhetett számításba. Azzal együtt, hogy ez a szisztéma ma is él, néhány éve a LED-es világítás ebben a műfajban is teret nyert. Ez pedig ismét felvetette a színkérdést, hiszen a színváltós világítás már könnyen hozzáférhetővé, alkalmazhatóvá vált.

Ízelítőnek a 2006-ban színes világítás épült a Váci utcában is (8. kép), de ez a kékes szín felemás fogadtatásra talált, így a szimpatikusnak ítélt motívumok megtartása mellett azóta fehér színű világítást szemlélhetünk a sétálóutcában (9. kép).

Mint említettem a budapesti kerületek is egyre nagyobb szerepet vállalnak Budapest karácsonyváró fényeinek kiteljesítésében. Főleg a forgalmasabb utak, utcák kapcsolódtak be fokozatosan a folyamatba.

Az ötlet ebben a viszonylatban is külföldről jött. Párizs nem csak azért a fény városa, mert itt kezdődött az európai utcai villanyvilágítás karrierje, és a múlt század huszas- harmincas éveiben gomba módra szaporodtak híres épületeinek, építményeinek díszvilágításai - ami akkor technikai csodának, bravúrnak számított -, hanem híres sugárútjának, a Champs-Elyséesnek évenkénti karácsonyi világítása is páratlan, tömegeket vonzó különleges attrakció. Ez a berendezés kivitte a karácsonyi hangulatot a sétálóutcákból a sugárutakra, a világvárosi környezetbe.

E példa nyomán született meg az Andrássy út már taglalt ünnepi világítása és évek óta gyönyörködhetünk például a Szent Gellért tér (10. kép) vagy a Bartók Béla út (11. kép) sajátos, egyedi motívumokkal megszerelt ünnepi világításában.

10. kép
10/16
10. kép

11. kép
11/16
11. kép

Egy-egy fontosabb fővárosi út karácsonyi világításában szerepet vállaltak a nagy üzletközpontok is. Így például korábban ünnepi díszbe öltözött a Váci út belső szakasza is (12, 13. kép). Ez a látvány azonban az idén sajnos nem látható, de a XV. kerületi Szentmihályi úton évről-évre megjelennek a csak erre az útra jellemző ünnepi motívumok (14. kép), és mivel ezek a rendszerek közvilágításról működnek reggelig láthatóak, szemben az éjfélkor lekapcsolható belvárosi világítások zömével.


12. kép
12/16
12. kép

13. kép
13/16
13. kép

14. kép
14/16
14. kép

A figurák különbözősége a megrendelők ízlésén is múlik, hiszen ma már nem csak katalógusokból lehet választani bevált és ismert motívumokat, hanem egyedi kérések teljesítésére is rendelkezésre állnak a vállalkozók. Egy-egy komolyabb döntés pedig komplett esti utcakép látványképes bemutatása után történhet meg, amit az ismertebb cégek az ajánlati stádiumban elkészítenek.


15. kép
15/16
15. kép

16. kép
16/16
16. képEzt a sokszínűséget egyre jobban észrevehetjük, élvezhetjük a budapesti utcákon sétálgatva, miközben karácsony táján lassan csak az a hiányérzetünk támadhat, amit csak tavalyi felvételekkel lehet illusztrálni (15, 16. kép), a hó. Vajon az idén fehér karácsonyunk lesz?

Jó lenne, mert akkor mutatnak legszebben a karácsonyi fények, akkor érezzük leginkább magunkénak a karácsonyt!

 

Deme László
Lisys Fényrendszer Zrt.

(x)

 

 


Megoldandó világítástechnikai feladata van? Válaszolunk.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk