Épülettervek/Középület

Karakteres közösségi központ Óbudán

1/18

földszinti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

?>
földszinti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
emeleti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
pince alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
a-a és b-b metszet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
c-c és d-d metszet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
e-e és f-f metszet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
északi és déli homlokzatok - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
nyugati és keleti homlokzatok - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
térbeli ábra, földszint - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
térbeli ábra, emelet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
multifunkcionális terek variálhatósága - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
helyszínrajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
a könyvtár, a bejárat, a kávézó és a multifunkciós tér tömegkapcsolata - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
utcakép a Kalászi út felől - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
főbejárat - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
?>
a könyvtár központi tere - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
1/18

földszinti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

Karakteres közösségi központ Óbudán
Épülettervek/Középület

Karakteres közösségi központ Óbudán

2015.12.21. 12:06
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Rétfalvi Donát, Gaál Sarolta

Ötletpályázat a Budapest III. ker. Kalászi út 5-7. szám alatti, meglévő épületben multifunkcionális közösségi központ kialakítására – Megosztott 3. díj, 6. számú pályázat

URL:
R+G Építész Műhely Kft.

Tervezés éve:
2015

Stáblista

építész vezető tervező: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

építész munkatársak: Simon Zsolt, Zöldhegyi Zoltán

MÉD:

Jól komponált tervet készített Gaál Sarolta DLA és Rétfalvi Donát DLA az Óbudai Multifunkciós Közösségi Központ ötletpályázatára. Karakteres építészeti arculatáért, kiváló funkcionális elrendezéséért és a rendezvényterem többcélú használatára tett javaslatáért a terv III. díjban részesült.

Multifunkcionális közösségi központ kialakítása - építészeti ötletpályázat - az r+g építész műhely kft. III. díjban részesült terve


Részlet az ötletpályázat zárójelentéséből:

6. számú pályamű: Érdekes, izgalmas, jól komponált tömeg, erőteljes és karakteres gesztusokkal. A sötétszürke szín használata bátor döntés, a homlokzaton és a tömegen jó helyeken és jó arányban alkalmazza azt. A karakteres építészet aránytalanul nagy, épületszerkezeteket is érintő bontások árán valósítható meg. A parkolók külső rendezvénytérként való hasznosítása nem szerencsés. Funkcionálisan az egyik legjobb megoldás - sajnos belsőépítészete nincs összhangban a külső terek és tömegek építészeti színvonalával, valamint a funkció által elvárt atmoszférával, az épített harsány belsőépítészeti elemek szétfeszítik a teret. A belső rendezvény tér multifunkcionalitása átgondolt, példaértékű. Az átrium északra néző séd tetős kialakítása jó megoldás. A bejárati, a fogadórész, a rendezvény tér kialakítása a működtetés szempontjából nagyon jó. A könyvtár háttérmunkáinak szervezéséhez is jól alakított a tér. Karakteres építészeti arculatáért, kiváló funkcionális elrendezéséért és a rendezvényterem többcélú használatára tett javaslatáért a terv III. díjban részesült.

földszinti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
1/18
földszinti alaprajz - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA



Részletek a műleírásból

Előzmények

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatala építészeti ötletpályázatot írt ki Budapest, III. kerület Kalászi utca 5-7. szám alatti, volt iskolaépület, tornacsarnok és kert átalakítására, könyvtári és kulturális funkciók befogadására. A korábban képzőművészeti iskolaként működő, jelenleg üresen álló épület hasznosítása jó elgondolás a Római fürdő és Csillaghegy határában kialakítandó színvonalas könyvtár és kulturális központ számára. Ötlettervünket a kiírásban megfogalmazott funkcionális elképzelések mentén a meglévő architektúrán belül, az épület meghatározó karakterét, adottságait figyelembe véve, annak határozott újragondolásával alakítottuk ki. Az épület jelenlegi beépítési kontúrját tartottuk.

Adottságok

Az épület a Budapest III. kerületben a Római fürdő és Csillaghegy határában található. Az épület két főbb tömegből áll, melyek L alakú beépítési formában helyezkednek el a telken. Észak-déli tengelyű a dupla kétszintes épületrész, melyben a tantermek kaptak helyet keleti valamint nyugati irányba tájolva. A két párhuzamos tömeg két nyaktaggal kapcsolódott össze, belső udvart képezve, amelyet később beépíettek. Az érkezés a Kalászi út felől jellegzetes fogadótéren át történik. A telek nyugati oldalán helyezkedik el az épület tornacsarnokot magába foglaló második főbb tömbje, melyet egy földszintes tömeg kapcsol a fogadótérhez és a kétszintes épületrészhez.

utcakép a Kalászi út felől - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
14/18
utcakép a Kalászi út felől - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

A koncepció

Az épület alaprajzi, metszeti elemzése volt a koncepcióalkotás kiindulópontja. A tervezett épület funkcionálisan és alaprajzilag is három egymástól elválasztott egységre osztódik, melyek között a kapcsolatot az épület bejárati fogadótere organizálja. Az épülettömbök hossztengelyével párhuzamos közlekedőre szervezve a kétszintes dupla épülettömegbe terveztük a könyvtárat, míg a multifunkcionális közösségi tereknek a volt tornacsarnok ad otthont. A kettőt összekötő tömb az épület fogadótereit és publikus szolgáltató funkcióit tartalmazza. A meglévő szerkezeteket az új terek igényeinek megfelelően részben megtartottuk, megerősítettük, átalakítottuk, valamint új szerkezeti elemekkel bővítettük. Nyitott, világos, könnyen átlátható struktúra kialakítása volt a célunk, melyek helyenként kétszintes terekkel kibővülve segítik a szintek közötti átláthatóságot, a vizuális tájékozódást.

a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
16/18
a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA




Parkolás, kert

A telekhatáron a kerítések elbontásra kerültek az épületet körülölelő kert publikussá tétele érdekében. A másik cél a telek körüli utakon és gyalogos sétányon való közlekedés szűkös térérzetének ellensúlyozása volt. Fedett, áttört homlokzatú kerékpártárolót terveztünk, melyben a kuka tárolás, szelektív hulladékgyűjtés is megoldott. A tervezett épület két publikus bejárattal, egy, a dolgozók által használt bejárattal és egy gazdasági bejárattal rendelkezik. Az eredeti főbejáratot megtartottuk, valamint az udvar felől egy újat nyitottunk. Ezek akadálymentesen megközelíthetőek és használhatóak.

A telken belül alakítottunk ki parkolót a látogatók részére, mely egyben a kültéri rendezvények burkolt felülete is. Itt állítható fel a nagy rendezvénysátor, vagy kisebb mobil pavilonok könyvvásár vagy ünnepi alkalmak idején. A második főbejáratig vezető sétányt növénysávval telepített füves, bokros rézsű választja el a parkolótól. A tájépítészeti koncepció a meglévő növényzet megtartására törekszik. A telek minél nagyobb részét többszintes zöldfelületként alakítjuk ki honos fa és cserjefajtákat telepítésével.

a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
17/18
a központi fogadótér - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA



A bejárati tér

A főbejárat felől nagy belmagasságú központi helyzetű fogadó térbe érkezünk, lehetővé téve a különböző funkciók szeparált megközelítését. A földszinten egyik oldalról magába foglalja a funkciók közös vizesblokkjait és ruha/értékmegőrző szekrényeit, másik oldalról a könyvtár főbb kiszolgáló pultjait. Az érkezés tengelyében feltárul a könyvtár tere. Ezt a vizuális kapcsolatot a födémáttörések és a két szint magas térbe bekúszó emeleti gyermekkönyvtár tömege tovább erősíti nagy üvegezett felületével. Alatta, a könyvtár beléptető kapuja előtt kapott helyet az intézmény fogadó/információs pontja, jegypénztára. Ezzel szemben található a beszélgetésre, helyben olvasásra, tájékozódásra, internetezésre alkalmas publikus terület. A komplexum fókuszpontjaként egyben a színház- és rendezvénytér bejárati előtereként is funkcionál.

északi és déli homlokzatok - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
7/18
északi és déli homlokzatok - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

Kávézó, közösségi tér

A fogadótér a nyugati irányban hozzá kapcsolódó földszintes épületrésszel - a meglévő falak kibontása után - kibővítésre került. A kialakuló új térbe állított kávézó, büfé blokk rendezi a teret és a déli oldali bejárat felől a megközelítést. Ez a tér alkalmas folyóirat olvasásra valamint a fő funkciók váró és zsibongó tér igényének kiszolgálására, kiállítások rendezésére. Ez a nyaktag mind északi mind déli irányban transzparens felületekkel, összefüggő teraszokkal kapcsolódik a kerthez, amely biztosítja a funkciók nyári kitelepülését, kültéri olvasási, fogyasztási lehetőséget. A teraszokhoz közvetlenül kapcsolhatóak a kerti mini játszóhelyek is.

Kulturális közösségi tér, multifunkcionális terek

Az egykori tornacsarnok területén, a közösségi térhez szorosan kapcsolva alakítottuk ki a multifunkcionális tereket. A földszinten egy, a déli kerthez is kapcsolódó, egybefüggő nagy rendezvényteret kapunk, melynek nyugati falában található a háttérhelyiségek függőleges közlekedője, valamint a bútorok és eszközök raktározására alkalmas tér. Ennek a galériaszintje rejti a csarnok északi oldalán a nagytermet kiszolgáló technikai helyiségeket (hangosítás, vetítés, fénytechnika vezérlője stb.). Az új, tágas belső flexibilis méretalakítással a rendezvényekhez igazítottan alakítható át mobilfalak alkalmazásával. A kettéosztott rendezvénytér közepén mobilszínpad alakítható ki, a díszletek hátteréül szolgáló mobilfalakkal. A kisebb tér akár tovább osztható klubok, alkotó műhelyek, műhelygaléria kialakítására, melyek megfelelő technikai felszereltségét az alatta található galéria szint, valamint a nyugati falba helyezett kétszintes háttérhelyiségek szolgálnak ki.

főbejárat - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
15/18
főbejárat - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA



Könyvtár

A fogadótérből egyenesen a könyvtár üvegportállal lezárt területére érkezünk, jobb oldalon hosszú horizontális bútorok képezik a könyvtár fő kiszolgálópultjait. (olvasószolgálat, regisztráció, kölcsönzés, tájékoztató, katalógusok). A könyvtártér szintjei között a függőleges közlekedést az érkezési tengelyre szervezett reprezentatív lépcső szolgálja, mely egyben leülő, olvasó felületet is biztosít. Az akadálymentes közlekedést a lépcső mögött, a könyvtárt kiszolgáló adminisztratív terület határán alakítottuk ki. A földszinti olvasóterem jellemzően a felnőtt állományegységeket rejti, benne pihenő, olvasó szigetekkel, katalógus gépekkel, számítógépes munkaállomásokkal. Ezen a szinten a szolgáltató pult mögötti zárt tömegben kapott helyet a baba-mama szoba.

A lépcsőn vagy a liften a galéria/emeleti szintet megközelítve az emeleti kölcsönző és kiszolgáló pulthoz érkezünk, mellyel szemközt nyílik a foglalkoztató és rendezvényterem, a könyvtár terétől leválasztva. Ennek lényege, hogy rendezvények esetén az olvasóteremtől szeparáltan tudjon működni, egyéb alkalmakkor egy állandóan nyitott, alkotásra (rajzolni, ragasztani, gyurmázni, társasjátékozni, mesét hallgatni stb.) alkalmas terem. Adott esetben ez is továbbosztható, így tanuló- vagy klubszobaként is tud párhuzamosan működni. Ez a funkció a kisebb gyermekeket és a 12+ korosztályt szolgálja ki.

A második szint jellemzően a fiatal korosztályt célozza (kamasz, serdülő), de a nyitott olvasótér, a hídként benyúló födémelemek és a felnőttekkel közös olvasószigetek mindenki számára elérhető munkaállomásokat biztosítanak. A könyvtár ezen szintjén, a bejárati tér fölé belógó zárt tömegben kapott helyet a már említett gyermekkönyvtár, amely lehetővé teszi, hogy a könyvtár többi tere zavartalanul, csendesebb módon működhessen. A gyermekkönyvtárban is korosztályi bontásban találhatóak az állományok, rendelkezik babaolvasóval, kisebb foglalkozó terekkel óvódások, kisiskolások számára.

e-e és f-f metszet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA
6/18
e-e és f-f metszet - tervezők: Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

A könyvtár minden pontján igyekeztünk biztosítani a közvetlen vizuális kapcsolatot a kerthez, a kilátást az épületből. Keleti oldalán mindkét szinten a környezettől lezárt teraszok biztosítják az ideiglenes kilépést a térből. A közbenső födémáttörések és a tetőn északra tájolt bevilágító sor növeli a térélményt, a természetes fény mennyiségét. A könyvtár alatti alagsorban a raktárak, illetve kiszolgáló területek találhatók. A könyvtár szintjeihez szervesen kapcsolódva az épület déli szárnyába került az üzemeltetés, gazdasági funkciók helyiségcsoportjai. A déli oldalon az alkalmazottak parkolója felől az épületbe belépve közelíthetjük meg az alagsori raktárszintet, valamint a földszinti és emeleti iroda övezetet.

Alkalmazott anyagok, szerkezetek

Elsődlegesen az épület eredeti karakterének értékeit tartottuk meg. Ezt próbáltuk egyszerűsíteni, korszerű anyagok, modern színvilág alkalmazásával, sallangoktól mentes kialakítással, mely képes tükrözni az épület rendeltetését és az építészeti színvonalat. A homlokzati anyagok kiválasztásánál a minőséget, természetességet és a tartósságot helyeztük előtérbe. Az épület utólagos hőszigetelése antracit szürke homlokzati felületet kapott, korszerű világos színű nyílászáró osztással. A belső térben jellemzően a fehér szín uralkodik, ez adja a hátterét a „puhább, színes" anyaghasználattal hangsúlyozott térbe állított elemeknek. A térben mozgó közönség, a könyvek, a gyerekek tereinek tárgyai lopják vissza az élet színességét a használat során. A padlók, bútorok, falak anyag és színválasztásával szeretnénk tovább erősíteni a belső tér tiszta működését, átláthatóságát.

Fenntarthatóság/környezet

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni a használaton kívüli épületállományok hasznosításának jelentőségét. A jövőre nézve elengedhetetlen, hogy alapos mérlegelés és újragondolás eredménye képen ezek megújításával, átalakításával hasznosításra kerüljenek. Az épületünk „ötödik" homlokzata a zöldtető. A zöldtetős épület jellegénél fogva környezete hőháztartására rendkívül kedvezően hat. Globálisan értékelve, a klímaváltozással szemben az egyik legjobb temperáló létesítmény a települések zöldfelülete. Tehát a terv célkitűzéseivel, a meglévő zöldfelületek (elsősorban fák) megtartásával, valamint újak telepítésével hosszú távon a város ökológiai és karbon lábnyoma csökkenthető.

Gaál Sarolta DLA, Rétfalvi Donát DLA

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk