Épülettervek/Hallgatói terv

Kasza Béla - Egyetemi moziklub, Budapest

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Kasza Béla - Egyetemi moziklub, Budapest
Épülettervek/Hallgatói terv

Kasza Béla - Egyetemi moziklub, Budapest

2004.11.03. 23:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kasza Béla

Bár a Budapesti Műszaki Egyetem világviszonylatban is prominens egyetem, hallgatói létszáma, oktatási spektruma, "életkora", ismertsége alapján, valódi egyetemi városrészt nem tudott magának teremteni.

Bár a Budapesti Műszaki Egyetem világviszonylatban is prominens egyetem, hallgatói létszáma, oktatási spektruma, "életkora", ismertsége alapján, valódi egyetemi városrészt nem tudott magának teremteni. Ennek egyik oka, hogy egy városba szervesen integrálódott bele, vagyis egymásba nőtt a város és az egyetem, nem pedig elzárva található. Másrészt nem léteznek a közösséget, az egyetemi közéletet összefogó jelzőpontok, "landmark" épületek a területen, az oktatás épületein és pár menzán kívül. Célom az egyetemi klubmozi létesítésével egy szórakozást, közösségi életet szervező épület, melynek oktatási funkciót is adtam azzal, hogy egy egyetem-közeli előadások befogadására alkalmas, nagyobb vetítőtermet is létrehoztam benne.

Ez a tény megváltoztatta a moziklubról korábban alkotott prekoncepciómat. Az előképem egy kis épület volt, 2-3 darab 50-70 fős teremmel, olyan épület, melyben el lehet vonulni, még talán ablak sincs rajta. Azzal, hogy belekerült a nagyterem, megszűnni látszott az épület intimitása, önkéntelenül átfordult a képe egy multiplex moziba. A megoldás a kettő közti metszet lett. A nagyterem, kapcsolódva szintjében is a bejárati előcsarnokhoz, egy publikusabb, hollywoodi jellegű teremmé vált, jellemzői a csillogás és show, azúrkék csillám kőlappal, lila műbőr pultokkal. És létrejött egy másik világ, ehhez tartozik két egyébként is art-mozi léptékű moziterem az emeleten. Hangulatát meghatározó elemek vörös padlószőnyegek, fekete csillogó tapéták, átvilágított vörös selyem drapériaszerű álmennyezet, lounge-szerű bútorzat, kanapék.

Emellett egy még privátabb zug is létrejött, bérelhető klubvetítő. Itt projektorral megy a vetítés, dvd-ről, nem is klasszikus vetítőgéppel. Kisebb társaságok kedvenc filmjeiket nézhetik itt meg, a mai kor csúcs hang- és képtechnikájával.

Az épület építőkövei 4 darab moziterem, ez az épület magja, vizuális megfontolások alapján nagyon kötött szerkesztési és méretrenddel. Ezekből két egymásba forduló tömeg jött létre, egy-egy mőbiusz, mely formák a mozitermek lejtéséből és elforgatásából származnak. Összetalálkozásuknál épp nem érnek össze, e találkozási ponton egy hasadékon keresztül van az átszűrődés a földszinti előcsarnok és az emeleti tartózkodó tér, kétfajta világ és hangvétel között.

A külső homlokzatburkolat az épület alapképletéül szolgáló moziterem-tömegek és a köztük létrejött közlekedőterek kivetítése. Egy harmadik mőbiusz, analóg tekervény-vonalvezetésű tömegelem, nem pusztán rátét a házon. Emellett tömegképző elem is, tagolja, dinamizálja az épület tömegét, a szomszéd villaépület homlokzati arányaihoz és mozgásához illeszkedik. Anyaga eloxált expandált alumínium, mely egyrészt nappal elegendő fényt enged az tartózkodó terekbe, éjjel pedig a rajta keresztül kiszűrődő fény révén az épület izzani látszik, mintegy magához hívogatva az embereket.

 

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

 

7/9

8/9

9/9

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk