| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Pályázatok/Nemzetközi

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery
Pályázatok/Nemzetközi

Kiállítási projekteknek hirdet pályázatot a VI PER Gallery

2021.01.14. 09:51

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Csehország, Prága

Cég, szervezet:
VI PER Gallery

Beadási határidő:
2021.02.14. 23:50

Címkék:
design, építészet, kiállítás, művészet, urbanizmus

Nemzetközi nyílt pályázatot hirdet kiállítási projektekre a prágai VI PER Gallery nonprofit intézmény. A javaslatokat február 14-ig várják, a kiválasztott, nyertes elképzelést pedig 2021 végén valósítják meg a galériában.

A Csehországban található galéria tematikájának középpontjában a tágabb értelemben vett építészet áll, kapcsolódva a kortárs művészet, az urbanizmus, a dizájn, a média tárgyköréhez, valamint politikai, jogi, társadalmi, gazdasági, ökológiai és térbeli összefüggésekhez, amelyek segítenek az építészet és az épített környezet alakításában. A felhívásra különböző országok építészei, művészei, tervezői, kutatói, kurátoroi, kritikusai egyéni pályázóként vagy csoportosan jelentkezhetnek.

A benyújtott tervekre vonatkozóan nem húztak szigorú határokat: a műfajok széles skáláján mozogva, várják az építészethez, a művészethez, a dizájnhoz vagy más tudományterülethez kapcsolódva az eredeti projekteket, amelyek tükrözik az építészet jelentőségét az aktuális kérdésekben, kortárs gondolkodásban. Kiemelten értékelik azokat a pályamunkákat, amelyek innovatív ötleteket dolgoznak fel, valamint egyedi gondolatokat, kritikus, kísérleti megközelítést mutatnak be. A résztvevők feladata kidolgozni és részletesen leírni az elképzelést, elvégezni a szükséges kutatást, valamint megfogalmazni egy kurátori, kiállítási tervjavaslatot. A projektekben világosan meg kell határozniuk a célokat, a szükséges időkeretet és a költségvetést is. 

A javaslatokat nemzetközi zsűri vizsgálja. A kiállítás kurátorának és / vagy a kiállító művésznek meg kell jelennie a kapcsolódó programon. A galéria immár második alkalommal hirdeti meg pályázatát. A korábbi, 2018-as eredmények a VI PER Gallery oldalán tekinthetők meg.

Alapvető információk a kiállítótérről:

A galéria három szobából áll: az egyiket könyvesboltnak használják, a másik kettő, egy nagyobb főtér és egy kisebb helyiség, amelyek egyaránt használhatóak lesznek a kiállításhoz. A tárlat helyszíne igény esetén bővíthető a könyvesbolttal. Az oldalsó helyiség kisebb installációk elhelyezésére, videók vetítésére alkalmas. A központi tér méretei kb. 8,8 × 5,7 × 3,3 m. Részletekért érdemes a galéria oldalán böngészni, ahol megtalálható az alaprajz is.

A VI PER Gallery ajánlatai:

• segítség a telepítésben

• korlátozott pénzügyi fedezet, amelyből finanszírozható az anyagok költsége, a gyártás, a telepítés, a szállítás, a tiszteletdíjak / résztvevők díjai, az utazási költségeket stb. 

• kiállítási plakátok és prospektusok grafikai tervezése és nyomtatása

• a kiállítást cseh és angol nyelven leíró kurátor szövegek nyomtatása, beleértve a fordítást is

• PR (sajtóközlemény, közösségi oldalak, hírlevelek stb.)

• a kiállítás fotódokumentációja

• kiállítás megnyitó (vendéglátás, szolgáltatás, hangosítás)

• a kiállítás megnyitása a nyilvánosság előtt a galéria nyitvatartási idejében

Pénzügyi szempontból költségesebbnek ígérkező projektek esetében a szervezők azt javasolják, hogy a művészek vagy a kurátorok keressenek saját támogatási forrásokat is.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell:

• a projekt, elképzelés lényegének felvázolása (max. 150 szó, jelen időben írva)

• a terv részletes leírása (max. 1000 szó, jelen időben írva) és képi megjelenítése vagy vizuális dokumentációja (max. 5 oldal): a leírásnak tartalmaznia kell a szerző nevét, a projekt címét és elérhetőségeit

• a javasolt kapcsolódó rendezvények rövid leírása, például megbeszélések, előadások, workshopok stb.

• életrajz a projekt szerzőjéről és / vagy résztvevőiről (legfeljebb 150 szó személyenként, harmadik személyben írva)

• munkaterv, projekt ütemterve, költségvetési javaslat

• az összes anyagot angol nyelven kell benyújtani egy PDF fájlként (max. 5 MB méret), a fájlneve „Pályázó neve_Title" (pl. Nelson Peter_Architecture) formátumban legyen

• a pályázatokat hiánytalanul kell benyújtani a határidőig: a leírásban megfogalmazott elvárásoknak nem megfelelő terveket a zsűrik nem veszik figyelembe

• a teljes pályázatot angol nyelven kell benyújtani

Zsűri:

Davide Tommaso Ferrando - építészkritikus, kutató és kurátor, a Bozen-Bolzano Szabadegyetem Tervezési és Művészeti Karának tudományos munkatársa, az Unfolding Pavilion társkurátora és a Vice Versa Magazine igazgatója.

Samia Henni - történész, teoretikus, oktató és kurátor, az Architecture of Counterrevolution: The French Army in Northern Algeria (2017) című könyv szerzője és a Cornelli Egyetem Építészeti Főiskolája Építészeti Tanszékének adjunktusa.

Johnny Leya - építész és várostervező, a Traumnovelle társalapítója és az Eurotopie, Belgian Pavilion egyik kurátora a 2018. évi 16. Velencei Építészeti Biennálén.

Monika Platzer - az Architekturzentrum Wien, az osztrák nemzeti építészeti múzeum kurátora és különleges gyűjteményeinek vezetője és a a közelmúltban megjelent Cold War and Architecture: The Competing Forces that Reshaped Austria after 1945 (2020) szerzője.

Anna Puigjaner - építész, kutató és szerkesztő, a barcelonai MAIO építészeti iroda társalapítója, a Columbia GSAPP szakmai gyakorlatának docense és a Harvard GSD´s Wheelwright Prize 2016-os kitüntetettje.

Tadeáš Říha - londoni székhelyű építész és író, a Weak Monument, Estonian Pavilion társkurátora a 2018. évi Velencei Építészeti Biennálén és a Steel Cities: The Architecture of Logistics in Central and Eastern Europe (2019) társszerkesztője.

Andi Schmied - képzőművész és építész, székhelye: Budapest, Magyarország, a Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan szerzője.

A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani 2021. február 14-ig, az info@vipergallery.org e-mail címre. Az e-mail tárgya a „Pályázó neve_Title_VI PER Gallery_Call 2021" legyen (pl. Peter Nelson_Architecture_VI PER Gallery_Call 2021).

Az eredmények 2021 márciusában lesznek elérhetőek.

A győztes a későbbiekben együttműködik a VI PER Gallery munkatársaival a tartalom, a formátum és a kapcsolódó program továbbfejlesztése érdekében. A kiállítást 2021 végén a VI PER Gallery- kiállítóterében rendezik meg. További információk: info@vipergallery.org

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.