Közélet, hírek

Közeledik a reSITE 2016

1/1

?>
1/1

Közeledik a reSITE 2016
Közélet, hírek

Közeledik a reSITE 2016

2016.04.18. 13:41

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Prága, Csehország

A 2016-os reSITE konferencia fókusztémája az idén nagy hangsúlyt kapott, az egész világot érintő migráció. Az előadók emellett olyan aktuális témákat érintenek, mint az építészet, emberi kapcsolatok, közpolitika, közterek, civil aktivitás, stb. A konferencia előadásaival a migráció által városainkba érkezett új lakók lehető legjobb elhelyezésére és legsikeresebb integrálására keresi a választ. Június 16-17., Prága. 

A határokon lefotózhatjuk, megörökíthetjük a migrációt, de megoldást csak a városokban adhatunk rá. #reSITE2016 

 

Saskia Sassen, a világhíres szociológus és tanár; Mimi Hoang, az építész, aki megfizethető mikrolakásokat tervezett New York fiatal párjainak és kis családainak; Ursula Struppe, a bécsi önkormányzat Integráció és diverzitás osztályának igazgatója - csak hogy három kivételes nőt említsünk, azon előadók közül, akik az idei, Városok a migráció idején témaja köré szerveződő reSITE konferenciát előadásukkal gazdagítják. Hogyan hasznosíthatjuk a fenntartható városfejlesztés érdekében mindazt, amit a bevándorlók magukkal hoztak? Többek között erre is választ találhatunk június 16-17. között a prágai Karlin Forumon tartott konferencián. 

Carl Weisbrod, New York tervezési főbiztosa, előadásában a város zöldebb parkokkal és megfizethető lakásokkal való gazdagodásáról fog beszélni; a New York Times építészetkritikusa, Michael Kimmelman a klímaváltozás és a migráció közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet, míg Martin Rein-Cano, a díjnyertes koppenhágai Superkilen park tervezője vitaindító előadásában a bevándorlók szükségleteit számba vevő tervezésről fog beszélni. 

 

21. századi urbanisztika - tévhitek és tények

Mivel a milleniumi generáció jellemzően városokban szeretne élni, a politikusok számára létfontosságú, hogy a városok fejlesztésére hangsúlyt fektessenek, hiszen ezzel támogatást szerezhetnek maguknak. "Hosszútávú célunk, hogy egy asztalhoz ültessük a politikusokat, civil aktivistákat, építészeket, beruházókat és fejlesztőket, hogy végre valódi párbeszéd jöjjön létre közöttük. És persze az is, hogy eloszlassunk néhány olyan tévhitet, amely eddig akadályozta a városok fejlesztését." - magyarázza Martin Barry a reSITE alapítója.

Mik ezok a "mítoszok"? 

"Ami máshol működik, az a mi városunkban nem fog." -  A legtöbb városi és gazdasági mechanizmus ugyanúgy működik, ha megfelelő mértékben, a helyi sajátosságokat figyelembe véve hajták végre.

"10 év alatt nem lehet elérni komolyabb változást." - Egy évtizednek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy egy város élete megváltozzon. 

"A bevándorlás hatalmas problémát okoz a városoknak." - Ez nem igaz. Gondoljunk csak bele: ha a cseh városok nem képesek arra, hogy a menekülteket bevonza, akkor mégis ki más menne oda? A városlakók elvándorlása hosszú távon ennél sokkal nagyobb fenyegetést jelent. Minden városnak rendelkeznie kéne azzal az ambícióval, hogy új lakosokat csábítson, hiszen csak az élhető, vibráló települések vonzák mágnesként a fiatalokat és befektetőket. 

"A migrációt a határokon kell megoldanunk." - Részben, hiszen a határokra való túlzott koncentráció a félelem és gyűlölet növekedését idézi elő. A valós és fenntartható megoldás a városokban rejlik, ezek a bevándorlás természetes központjai.

"Az én városom nem képes nagy elképzelések megvalósítására." - Valójában az erős víziók és vezetés képes a határtalan befektetések vonzására. 

"A közszféra és a magánbefektetők nem képesek közös nevezőre jutni." - Egyedül a minőségi középületek, -terek képesek a magánbefektetéseket értékessé tenni, ezek együttműködése elengedhetetlen. 

A világ legjobb szakértői találkoznak Prágában

A konferenciára 20 különböző országból érkeznek a vezető gondolkodók. A bővülő lista ezen a linken elérhető. Több mint 800 delegált érkezik Európából, Amerikából és Ázsiából: politikusok, befektetők, fejlesztők, építészek, urbanisták, civil aktivisták. Rajtuk kívül Csehország legnagyobb ingatlanbefektetői és -fejlesztői vesznek még részt az eseményen. Egy ilyen exkluzív rendezvénytől mégis mit várhatunk? Inspirációt, sikeres megoldásokat, új ismeretségeket nem csak Csehországból, de a világ minden tájáról, és egy olyan platformot, amely támogatja az együttműködést a design és városi tervezés között. 

Rövid animáció az idei reSITE konferenciáról 

Érdemes minél előbb lecsapni a jegyekre - április 30-ig 10% kedvezmény -, mert vészesen fogynak.  

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk