Épületek/Lakóépület

Lakások a bécsi Gasometerben (1995-2001)

1/8

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/8

Lakások a bécsi Gasometerben (1995-2001)
Épületek/Lakóépület

Lakások a bécsi Gasometerben (1995-2001)

2008.01.31. 15:21

Bár 2002-ben már hírt adtunk az épületekről, most a "B" épület részletesebb bemutatására nyílik lehetőségünk az építész iroda jóvoltából.Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner

Bár 2002-ben már hírt adtunk az épületekről, most a "B" épület részletesebb bemutatására nyílik lehetőségünk az építész iroda jóvoltából.

 

1/8

 

A négy műemlék Gasometer épületben eredetileg a Bécs gázellátását biztosító tartályok kaptak helyet. Bezárásukat követően belső szerkezetüket kitisztították, és csak műemlék homlokzataik maradtak meg. A Gasometerek ipari területen állnak, és szokatlanságuk illetve érdekes belső tereik miatt gyakran szolgáltak különféle kulturális rendezvények helyszíneként.

A helyszín várostól való távolsága lehetőséget adott Bécs városszövetének és közlekedésének fejlesztésére, így pl. az U3 metróvonal meghosszabbítására, illetve az északkeleti autópálya megépítésére.

 

2/8

3/8

 

A Coop Himmel(b)lau mellett három másik építésziroda dolgozott a Gasometer épületek lakóházzá alakításán. A komplexum része lett egy szabadidőközpont és egy nagy bevásárlóközpont is, melyek révén a környék új városközponttal gazdagodott.
A Gasometer B átalakításakor a Coop Himmel(b)lau három új tömeget helyezett el a meglévő homlokzat mögött: egy hengert a Gasometer belsejében, egy kívülről is látszódó pajzsot, és az épület alján elhelyezkedő multifunkcionális rendezvénycsarnokot.

 

4/8

5/8

 

A henger és a pajzs mögött irodák és lakások vannak. A belső terek megvilágítása a kúp alakú belső udvarból és a műemlék homlokzaton keresztül történik. A pajzs a tágas, északra néző, loggiás üveghomlokzat felől kapja a fényt.

Az épületben elhelyezett 360 lakást különböző életstílusú lakókra szabták: a loftok és a háromszobás lakások mellett kis diáklakások is kialakításra kerültek. Az iroda-lakás kombináció lehetőséget ad egy újfajta munka- és életstílusra is.

 

6/8

7/8

 

A Gasometer – a látogatók és a lakók számára elkülönített útvonalakon – a Guglgasse, és a bevásárlóközponthoz is bejáratot adó metró felől közvetlenül is megközelíthető. A bevásárlóközpont a négy Gasometer épületet a földszinten összeköti egymással. A Gasometer B épületében a rendezvénycsarnok és az irodai-lakószárny között térben és funkcióban is megkülönböztetett leválasztó zónát alakítottunk ki. Az épület belsejében így a terek interakciója felerősödött. A hatodik emeleti „Sky-Lobby“ (Ég-csarnok) a lakók közösségi tereként, míg a többi térelem köztérként funkcionál.
A rendezvénycsarnok előtere közvetlenül a Guglgasséra, valamint a Gasometer A épületébe nyílik. Az itt található „Night-Mall“ („éjszakai központ“) a rendezvénycsarnokba érkezők, vagy az azt elhagyók számára közösségi térként működik.

szöveg és fotók: Coop Himmel(b)lau


Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
Felelős tervező: Sepp Weichenberger
Projektteam: Rainer Enk, Stefan Fussenegger, Friedrich Hähle, Stefan Hochstrasser, Ronald Kesmann, Georg Kolmayr, Martin Mostböck, Markus Pillhofer, Karolin Schmidbaur
Makett: Ana-Claudia Gonzalez, Walid Kanj, Napoleon Merana, Giulio Polita

Megbízó: WBV Wohnbauvereinigung für Privatangestellte, Bécs

Szerkezettervek: Fritsch-Chiari, Bécs
Fűtés, szellőzés és akusztika: Dr. Pfeiler GmbH, Graz / Dipl. Ing. Pacher, Bécs
Világítás: Kress & Adams, Köln
Felvonók: Otis GmbH, Bécs
Bevásárlóközpont konzulens: BDG/McColl, London

Projektadatok
Alapterület: 10.173 m2
Teljes alapterület: 35.000 m2
Beépített terület: 5.200 m2
Térfogat: 132.000 m3
Lakások száma: 254, valamint 76 diáklakás
Szintek száma: 22
Bevásárlóközpont: 2000 m2
Rendezvénycsarnok: 3000 fős, két szinten
Teljes lakásalapterület (loggiával): 17.730 m2
Értékesíthető alapterület I.: 26.941 m2 (lakások, loggiák, üzletek, irodák, étterem, diáklakások)
Értékesíthető alapterület II.: 5.637 m2 (rendezvénycsarnok, előcsarnok, egyéb helyiségek)
Lakások átlagos alapterülete: 77 m2 (loggiával együtt)

Építési költség: 47.24 millió EUR
m2-re vetített ár: 1.080 EUR/m2

Tervezés kezdete: 1995. február
Kivitelezés kezdete: 1998. december
Átadás: 2001. szeptember

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk