Helyek

Gáztartályból városi házak - Bécs, Gasometer

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Gázgyár toronyépület
?>
1/11

Gáztartályból városi házak - Bécs, Gasometer
Helyek

Gáztartályból városi házak - Bécs, Gasometer

2002.02.06. 23:00

A mottó az volt, hogy egy fedél alatt lehessen lakni, dolgozni és a szabadidőt eltölteni.

Szépen öregedő régi építmény - ami beépítve, kiegészítve ismét él és integrálódik a terebélyesedő városi szövetbe. Röviden így jellemezhető e nagyszabású, erős tőke-háttérrel megvalósított építési projekt, ami tavaly ősszel lett kész Bécsben. A Budapest felől autóval érkezők-távozók mindannyiszor megcsodálhatták az úttól kicsit odébb magasodó négy impozáns hengert - most már élmény közelebbről is megnézni.

 

1/11

2/11

 


Csuda találmány volt ez anno, a szénből kokszosítással nyert gáz tárolására szolgáló nagy edény-sor. Mint vízbe állított, lefelé fordított hatalmas teleszkópos fazekak működtek, belül emelkedtek-süllyedtek, aszerint, hogy éppen friss gázzal töltötték, vagy a fogyasztók szippantották ki belőlük a gázt. Schimming és Hermann építészek 1869 és 1899 építették a városi gázművek megbízásából. Egy-egy henger átmérője 60 méter körüli, magassága 70 m, térfogata pedig 90.000 m3.

Micsoda szerencse, hogy annak idején az ipari létesítményeket még tartós, illetve jól javítható tégla-kő anyagból építették, így remekül felhasználhatók ekkora átalakításokra is. A technológia ugyanis "elillant" a burokból, s magától adódott a "homlokszadizmus" lehetősége. Ebben az esetben ez sokkal természetesebbnek tűnik, mint belső városi, utcás környezetben!

 

3/11

4/11

 

1986-ban helyezték üzemen kívül az utolsó négy, akkor már csaknem százéves simmeringi kerek házat. Egy-egy kapu fölött ma is ott látható a nevüket voltaképpen megadó hatalmas műszer - gázmérő=Gasometer -, amivel egykor a bennük lévő gáz mennyiségét mérték. Azóta a hodályokban rave-partikat rendeztek, filmeket forgattak, fotóztak és kiállításokat tartottak. S pályázatokat is rendeztek az építészeknek: mi legyen a hengerekkel? Hosszú viták után tíz évvel később, 1996-ban döntöttek úgy, hogy a tartályokból lakásokat alakítanak ki. A mottó az volt, hogy egy fedél alatt lehessen lakni, dolgozni és a szabadidőt eltölteni.

Az első, "A" jelű tartályt, mely a legközelebb van a belvárosból néhány perc alatt ideérő metró megállójához, Jean Nouvel francia sztárépítész formálta meg belülről. A nyitott belső udvaron belül 18 részből álló csillag-konstrukciót alakítottak ki. Ez próbál a legkimódoltabb lenni, ettől aztán sokkal kevésbé élő, mint a többi három.

 

5/11

 

Nem tagadta meg magát a dekonstruktivista Coop Himmelb(l)au iroda, amely nem elégedett meg a "B" tartály belső megtervezésével. Kívülről egy lábakra állított lakótornyot ragasztottak a régi hengerhez, ami annál jónéhány emelettel magasabb. Az alaprajzában körgyűrű-szelet alakú épület körülbelül kétharmad magasságában, a tartály tetejénél kis szögben megtörik, addig befelé dől, onnantól kezdve kifelé. A "B" tartályon belül, az alagsorban 3000 fős többcélú rendezvénytermet létesítettek.

Prof. Manfred Wehdorn tervezte a harmadik hengert, mely az "Arboretum" nevet kapta. Az alsóbb szinteken teljesen beépítették az űrt irodákkal, s a tetőre kertet telepítettek. Innen felfelé lakóegységek következnek a felső peremig, jól tagolt bontásban.

 

6/11

 

A negyedik, "D" tartály beépítése a Wilhelm Holzbauer iroda, Stefan Ettl munkája. A csillag-formájú új belső torony elszakad a külső faltól, és így annak nyílásain át remek kilátást ad a környékre, ebben az "A"-ra hasonlít. A négy torony alsó szintjein végig lehet sétálni, és a harmadik-negyedik toronynál üvegezett híd ível át az autóút fölött, átvezet egy új épületbe, a Hollywood Megaplex elnevezésű szórakoztató központba. Ebben természetesen van multiplex mozi, továbbá több egységből álló vendéglátó komplexum. Bárgyú elnevezéséhez jól passzol belsőépítészete, az ál-régiség design, amikor régi ipari műemléket imitál a bárpult vagy a söntés.

 

7/11

8/11

9/11

 

A cél az volt, hogy Bécs legújabb, vonzó városnegyedét építsék fel. Ennek eredményeként végül is létesült hatszáz lakás, csaknem kétszázötven kollégiumi szoba, négyezer-kétszáz férohelyes rendezvényterem, egy hetven üzlettel büszkélkedo bevásárló-központ, egy szabadidocentrum, egy óvoda, számos iroda, és itt kapott helyet a bécsi városi és tartományi levéltár is. A több mint kétszázezer négyzetméter alapterületű - így Közép-Európa legnagyobbjának számító - építkezésen rekordtempóban dolgoztak a szakemberek, a munkálatok két évig tartottak.

 

Gázgyár toronyépület
10/11
Gázgyár toronyépület

A budapesti polgárban óhatatlanul is fölmerül az irigy szomszéd néhány kérdése: mi lesz a volt óbudai gázgyári toronyépület sorsa, mely ipari műemlékként pusztul évek óta? (Melyre indirekt módon már négy éve fölhívta a figyelmet a Graphisoft a közelbe épített színvonalas épületeivel.) S Dél-Pest a Duna mentén végül hogyan alakul? (Bár ott az első - szomorú karaktert kirajzoló, inkább vissza mint előre - lépés már megtörtént.) Van-e olyan nagyszabású budapesti projekt, amit nyíltan megvitathatnánk, s reménykedhetnénk, hogy ilymódon a lehető legjobb megoldáshoz vezet az út? Mikor érkezünk el ezek során a nem szántszándékkal tönkretett pályázatokhoz? Azt már alig merem megkérdezni, hogy miért nem lehetett valamicskét megtartani például a MOM épületeiből? Lehet-e számítani arra, hogy az építészek kitörhetnek a hazai kényszerpályákból? Addig is maradnak a bécsi példák.


V.M.
Fotók: Vargha Mihály

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk