Épületek/Lakóépület

Lejtő fölötti repülés

2015.05.19. 15:00
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Mizsei Anett

Építészek, alkotók:
Huszár András, Kiss László Benedek

Földrajzi hely:
Magyarország, Harsánylejtő

Harsánylejtői családi ház

Tervezés éve:
2012

Stáblista

vezető tervező: Huszár András (HA Építésziroda) , 
műszaki tervező: Kiss László Benedek 
munkatársak: Tóth Máté, Bekő-Mucsi Beatrix, Szilágyi Benjámin, Lencsés Albert
statikus tervező: Cséfalfy Gábor (Tetra-Plan Kft.)
épületgépész tervező: Lantos András (Lanterv Mérnöki Iroda Kft.)
épületvillamossági tervező: Domonics Tamás (Tan-Vilterv Bt.)
kertészet: Kapás Enikő (Departer Mérnöki Iroda Kft.), Sándor Tamás 
bonyolító: Szűcs László 
műszaki ellenőr: Gulyás Zoltán

MÉD:

Semmit nem bíztak a véletlenre: tudatos megbízói és tervezői hozzáállás hívta életre az Architizer díjas Hello Woodból is ismert Huszár András és kollégája Kiss Benedek most elkészülő házát. A Virágos-nyereg alatt frissen felparcellázott telkek egyikére tervezett családi otthont Mizsei Anett írásában mutatjuk be.

A budai dombvidék erdei alatt az utolsó telek egy különös, ék alakú terület. Az építtető már a leendő építési ingatlan kiválasztásának folyamatába bevonta az építészt, így elmondhatjuk, az első pillanattól kezdve szoros együttműködés alakult ki. Annak ellenére döntöttek e telek mellett, hogy formája és az előírások komoly kihívás elé állították a leendő tervezőket.

A páratlan panoráma és a két oldalról erdővel övezett hely azonban bőséges kárpótlás a szokatlan kontúrért. A völgyből is szembetűnik az antracit héj és a domboldal közé feszülő fehér, sziklaszerű, tektonikus formának tetsző tömeg. A földből való kiemelkedés hatása közelebb érve sem vész el, a fölénk boruló héjszerkezet kijelöli a tört körvonalú ház „auráját". A kert hátterét a kerítés mögött húzódó erdő adja, színei, hangjai és a szemben álló kilátás ideális környezetet teremtett a kortárs otthonnak.


A házaspár eredeti vágya mértéktartó, földszintes ház volt, a telek adottságaiból adódóan végül ez három szintesre módosult. A funkciók elosztásával azonban megoldhatóvá vált, hogy az ott lakó házaspár mindennapi élete a földszinten történhessen. A pincébe gépkocsitároló és kazánház került, no meg egy hideg pince, ami télen-nyáron ideális hőfokot biztosít a borok s más csemegék számára.

A garázs előtérrel és lépcsőházzal kapcsolódik a földszinthez, ahol kisebb előszoba köti össze az érkező és induló lépcsőházakat, és elegáns lámpasor vezeti az érkezőt a ház szélesebb végén található nappali térbe. Egyedi beépített bútorokkal és a ház formáját megidéző ék alakú konyhapulttal, fehér és bézs színekben tartva alakult ki a belsőépítészet. Az ötszögletű tér több izgalmas fókuszt is kínál: a vöröses kőből beépített kandalló, a nappali médiafala és a magasfényű hófehér konyha mellett hatalmas megnyitások vezetik tovább a tekintetet a terasz és a kert irányába.
A következetesen végigvitt formavilág része a kert is, ahol a ház szerkesztését követő támfalas, teraszos rendszer sokféleképp használhatóan és intenzíven kapcsolódik a lakók életéhez. A hátsó oldali szomszédok hiánya, az erdős környezet megfelelő intimitást biztosít a kert ház mögötti részének, így lehetővé vált a fürdőszoba hasonlóan nagyvonalú megnyitása a teraszok és egy kisebb medence felé. Kívül-belül a minimal art formavilágából merített a ház.

Izgalmas ellenpont a míves, tömör fa, biedermeier étkezőasztal és a hozzá illő, kandalló mellett pihenő kényelmes karosszék. Esetünkben nem üres, stiláris manír ezek elhelyezése a lakótérben: családi örökségként maradtak a tulajdonosra, és az új lakóhelyre a múlt egy szeletét hozzák el. Felújítva, fehérre festve, újrakárpitozva illeszkednek az enteriőr többi eleméhez.
Az emelet a földszintnél kisebb alapterületen, ugyancsak terasszal épült. Dolgozó, vendégszoba, illetve az unokák birodalma található itt. A fölső szinten intenzívebben érezhető a kapcsolat a tető törtvonalú, két végén a földre letámasztott antracitszürke héjszerkezetével, és ha lehetséges, még tágabb kilátással. Az eddig súlyosnak és tektonikusnak tűnő épület hirtelen légiessé válik, és az emelet a környezettel éppoly szoros kapcsolatot ápol, mint a földszinti terek. Kis emeleti luxuscikk a fürdőszobát kiegészítő szauna, s látványos elem a lépcsőház természetes bevilágítását is megoldó padlótól mennyezetig érő üvegfal.
Hosszú tervezési folyamat eredményeként került minden részlet a helyére ebben a tágabb család fogadására is alkalmas kétszemélyes otthonban. Egyik érdekessége, hogy az alapvetések kezdettől változatlanok, a formai és a térszervezési kérdésekre már az első koncepcióterv a mostani válaszokat adta. A finomhangolás során nyerte el végső fehér, vakolt külső megjelenését az épület. A járófelületeket kívül is csiszolt, természetes mészkő lapok borítják. A házból kilépve így azonos minőségű, finom felületre ér a talpunk, jó időben tehát a teraszok területe teljes értékűen kapcsolódik a belsőhöz.
Fontos megbízói szempont volt a minél kisebb karbantartásigény. A felhasznált anyagok, az időtálló felületek nemcsak eleganciát adnak az épületnek, de a tulajdonosok életét is megkönnyítik. A fémlemezzel burkolt héjszerkezet, a vakolat, a kültéri kőburkolatok is ennek jegyében kerültek a házra, s ugyanez a szempont alakította a kertet is Kapás Enikő kerttervező keze nyomán. Mintegy kilencszáz tő alacsony gondozásigényű növényt ültettek el a kertben, s a telek legfölső részén a terepből kiemelve még kisebb konyhakertnek és borozóterasznak is jutott hely.

A fenntartási költségek is nagyon kedvezőek. Jóllehet nem passzívházról beszélünk, a hővisszanyerős szellőzőrendszer megfelelő légcserét biztosít, a kandalló és a konyhai szagelszívó frisslevegő-igényét is hasonló módon, kívülről vezeti be a rendszer. A garázs hőtechnikailag is elválik a lakóterektől. A nap szinte minden oldalról átjárja a házat, csökkentve a fűtésigényt, és télen is világos, derűs hatást keltve. A nyári felmelegedés ellen ablakonként állítható zsaluziák és klíma szolgál.
A vagány, minimalista ház tehát a tervezők és a megbízó házaspár közti intenzív együttműködés eredménye. A magas igényszint hosszabb tervezési folyamatot, részletes kiviteli terveket, tervellenőrt, műszaki ellenőrt, az extrém formavilág csomópontról csomópontra egyedi megoldásokat és kivitelezést kívánt. Huszár András és Kiss Benedek elejétől a végéig mellettük álltak, s vállalták a tolmács szerepét a szakági tervezők felé. A tulajdonosok nem szokványos házra vágytak, s a végeredmény nem is számít átlagosnak.

Mizsei Anett
Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk