Épületek/Középület

Lounge-kávézó, Tapolca

1/13

?>
?>
ilyen volt ...
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Lounge-kávézó, Tapolca
Épületek/Középület

Lounge-kávézó, Tapolca

2007.01.03. 11:25

Projektinfó

Földrajzi hely:
Tapolca, Magyarország

Építészek, alkotók:
Stricz Lajos Gábor

Építészet: Stricz Lajos Gábor (Bau Design Studio Bt.)

A hely: Tapolca - városközpont (történelmi belváros)
A 'régi' fukció: ÁB ügyfélirodája ( Állami Biztosító )
Az 'új' funkció: Lounge-kávézó 

A 'lounge' az elmélyült gondolatokat, a kikapcsolódást, a földtől való elrugaszkodást, zenében pedig a harmóniadús, utaztató dallamokat helyezi előtérbe. Oldott hangulata és egyedi stílusú (zenei) világa igazi csemege az ellazulást kedvelőknek. Henyélést, pihenést, lazulást, kikapcsolódást jelent.

A PROGRAM:

Előzmények:

Tapolca szívében egy éve üzemeltetek egy kis fagyizót. Az üzlet szezonális működésű. A fagyizó az eddig mindenki által közismert egykori HÍRLAPKER RT. tulajdonát képező szerelt szerkezetű, utcai hírlapárus pavilon volt. A pavilon engedélyezési eljárása 5-6 hónapos előkészítő, és egyeztető munkával valósulhatott meg. Az alig 2,5 m2 alapterületű épületet beközművesítettük. Víz, szennyvíz-elvezetés, és villany - kipipálva! A személyzeti öltöző, és toalett a szemközti üzlethelységben eddig is biztosítva volt. Megmaradt.

A három éve üresen álló, és üzemeltetőt kereső újságos - pavilon, megszépült, megújult, korszerűsödött, és persze nem utolsó sorban innovatív funkciójával növeli a belvárosi szolgáltatásokat. Természetesen a fagyizó mellé, egy kis 'rattan' pihenő-terasz is létesült...

A helység megszerzése:

A fagyizó szolgáltatásait már a nyár folyamán szerettem volna kiegészíteni: jeges kávé, koktélok, alkoholos és alkoholmentes italok, és nem utolsó sorban a vendégek számára toalett és kézmosó lehetőség.

A kis pavilontól 15 méterre egyik napról a másikra kiürült az Önkormányzat tulajdonában lévő ÁB iroda. A helység bérletét  pályázat útján lehetett elnyerni.

A koncepció, és a program:

 

A meglévő állapot, teljesen őszintén megmondva elszomorító volt.
Az első szemrevételezés, fényképezés és felmérés egyszerűen sokkolt. A felmérés után előkészítettük az anyagot, és az első skiccek után egyértelműen adódott az elrendezés, és a belső kialakítás. A meglévő szélfogó megszüntetésével és a válaszfalak bontásával legelőször egybenyitottuk a 'vonatot'. A szomszéd kereskedelmi egységtől teljes mértékben csak úgy tudtunk függetlenedni, hogy az átközlekedő lehetőségeket megszüntettük.
 

A bejáraton beérve dohányzó fogyasztóteret létesítettünk, a kiszolgálópultot a megmaradó teherviselő pillér köré szerveztük. A pillér a poénja a térnek, ezt valami módon 'megünnepeltük'. A pult mögött új lépcsőt kialakítva elérhetővé válik a nem dohányzó zóna. A belső lépcsőt követően,  a hosszanti funkciósort a vizes blokk zárja le. Személyzeti, valamint vendég női, és férfi toalett. A lépcső alá még befért egy kis göngyölegtároló is.

A kivitelezésben egy-két munkafázisban sajátkezűleg részt vállaltam. Érdekes volt... Például: bontás, festések és nem utolsó sorban a mennyezetre felhelyezett szövet-térelemek elkészítése, és elhelyezése.

Az első kalapácsütéstől az egység megnyitásáig mindössze 40-45 nap telt el. Rohamléptekkel haladt a munka. 

1-2 dolog, amire nem gondoltunk, és nem is számítottunk:

  • Belső esőlevezető csatornacső (jelenleg is a pulton megy keresztül)
  • Egyenetlen falak (gyenge kifejezés...teljesen girbe-gurba falak)
  • Aljzatproblémák (szintek, feltöltés, anyaghasználat...ahány helység, annyi féle...)
  • Gépészeti kakukktojások (a villany-betáp a szomszéd üzletből jött!? ...két-három vízvezeték cső derékmagasságban szelte át a mostani nem dohányzó fogyasztóteret!? ...a vendéglátó egységhez új szennyvíz-bekötést kellett készíteni ...ismeretlen és beazonosíthatatlan vezetékek-kábelek kígyóznak mindenhol)
  • Hangszigetelés (az egység fölött lakások vannak...)
  • Füstelszívás, klimatizálás....


Szumma:

Az egység lassan három hónapja üzemel, mondhatom a Tapolcaiak megelégedésére. Örülök, hogy a belső terek kialakítását dicsérik a vendégek, az üzlet arculatát méltatják. A helyet lassan megismerik, belakják, és használják.

Köszönet az itt dolgozó szakiknak, kollégáknak, és persze mindenkinek, aki az egység létrejöttéhez bármi módon hozzátett! Most pedig köszönet a vendégeknek, és nem utolsó sorban a személyzetnek.

The Future:

Márciusban szeretnék egy kis teraszocskát, amely összekapcsolná a picinyke fagyizó-pavilont, és a kávézót is. Most - többek között - ezen ügyködöm. Étvágygerjesztőnek erről is 1-2 fotó. Jó csemegézést! 

És persze, ha Tapolcán jársz, nézz be!


Felmérés, műszaki előkészítés: Molnár Szabolcs(Bau Design Studio Bt.)

Építészet, belsőépítészet: Stricz Lajos Gábor (Bau Design Studio Bt.)

A megvalósulás:
Építőmesteri munkák: Ifj. és Id. Kamon
Víz, szennyvíz: Peti & Ubi
Villany: Ernő & Krisz
Szárazépítészet: Balázs és csapata
A glettkirály, és tapéta-zsonglőr: Öcsi
Asztalosok gyöngyei: P&P - Pali (köztünk szólva Pál) & Pisti
Melegburkolás: B. Andris

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk