Helyek/Köztér

Madárpark épül Hortobágyon

1/17

Gombos András államtitkár
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Gombos András államtitkár
?>
?>
?>
?>
?>
1/17

Madárpark épül Hortobágyon
Helyek/Köztér

Madárpark épül Hortobágyon

2006.06.08. 12:33

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány mintegy 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy hortobágyi Madárpark létrehozásához.

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány mintegy 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy hortobágyi Madárpark létrehozásához. A beruházás részeként kialakítanak egy ökoturisztikai látogatóházat és egy bemutatókertet is.

 

Nem olyan nemzeti parkokat akarunk, amelyek ember nélküli rezervátumok" – mondta Hortobágyon Gombos András, a környezetvédelmi tárca államtitkára egy közel 180 millió forint beruházása által főleg európai uniós támogatással megvalósuló madárpark ünnepélyes alapkőletételekor. Jelezve ezzel is annak a sokszereplős összefogásnak a fontosságát, amely nélkül a jó ötletek és tervek megvalósítói sem számíthatnak igazi sikerre.

 

A madárpark egyik része egy ökoturisztikai látogatóház lesz, amit a jelenlegi madármentő kiállítás épületének átalakításával hoznak létre.

 
 

Déri János, a Madárkórház Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1998 óta pályáztak folyamatosan pénzügyi keretekre azzal a céllal, hogy átalakíttathassák az épületet, amely egy időben gazdasági garázsként, korábban pedig a kényszermunkatáborokba elhurcoltak lakóhelyeként szolgált.

 

Az augusztus 20-ára elkészülő beruházás keretében kialakítanak egy bemutatókertet, azon belül játszókertet, tórendszert és madárröptetőt is.

Az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepséget a Dávid Király Művészeti Iskola hortobágyi tanulói citerajátékukkal, Kiss Balázs, a kórház legfi- atalabb önkéntese szavalatával színesítette. Az alapkőben elhelyezett urnába a résztvevők névsorán és a terveken kívül többek között egy itt meggyógyított és felépült parlagi sas evezőtolla is bekerült. Dr. Déri János, a kórház vezetője elmondta: örömteli, hogy a sasok száma az utóbbi években növekedett, és remélik, ez a jövőben – talán az ő segítségükkel – is folytatódik. A tervek szerint a park már augusztus végétől várja a látogatókat. Az ünnepségen szabadon engedtek egy tavaly befogott, meggyógyított gólyát is. 

forrás: megyenk.hu, haon.huFotók: Gulyás Imre, Konyhás István

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk