Épülettervek/Középület

Magyar Televízió Rt — Új székház és gyártóbázis

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Magyar Televízió Rt — Új székház és gyártóbázis
Épülettervek/Középület

Magyar Televízió Rt — Új székház és gyártóbázis

2004.07.09. 16:05

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Fekete Antal

Építész: Fekete Antal

Budapest III. Bojtár utca (Hrsz. 18848/14)

A Magyar Televízió Rt. új központjának tervezésére a megbízást 2000 nyarán nyertük el meghívásos tervpályázat eredményeként. Az építési engedélyt még ugyanezen év végén megkaptuk. A kiviteli tervek 2002 őszére elkészültek. Azóta a tervdokumentáció (a 16 példányban leszállított tervdokumentáció 1 példánya 33 tervkötetből áll!) a Millenniumi Média Kft. tervtárában porosodott. A hírek szerint az épület a "médiaparkos" koncepciók helyett (vagy annak első elemeként - a kettő nem zárja ki egymást) mégis megépül.

Helyszín
A helyszín az MTV Rt. meglévő Bojtár utcai gyártócentruma. A régen házgyárak által elfoglalt ipari terület a Szentendrei és a Bécsi út között terül el. Mára egyre színvonalasabb ipari és szolgáltató épületek épülnek a környéken, de pl. a szabadon vezetett távhővezetéket a mai napig nem sikerült eltüntetni. A telken jelenleg is működő díszletüzem, gépjárműtelep, antennatorony van. Az új beruházás "alapja" a Virág Csaba által tervezett, 1990-ben átadott, a maga korában "élvonalbeli" stúdióközpont.

 

1/11

2/11

    


Beépítés
Az új stúdióblokkot a Virág Csaba tervezte stúdióblokk funkcionális erényeit elismerve, annak folytatásaként terveztük meg. Az irodaház tömege párhuzamosan követi a stúdiók épületeit; négyemeletes, a Kunigunda utcára merőleges "főszárnya" kapcsolatot teremt az utca és a telek belseje, illetve az irodaház és a stúdiók között. Az irodaház és a stúdiók tömbjei között 12 méter széles "zöld folyó" húzódik végig, az utca felőli végén vízfelülettel. Az épület főszárnyát a kötelező beépítési vonalig futtattuk, így a Bojtár utca felől közelítve sem takarja el a meglévő stúdió az új épületet.

A kerítésen belüli gyepsávos parkolóban a belső ellenőrző sorompóig 103 vendégparkolót helyeztünk el, részben közvetlenül a főbejárat mellett, részben a szomszéd telek felőli oldalon. Az ellenőrző sorompón belül zöld domb alá rejtett 52 férőhelyes VIP parkoló, és az épület felől vizuálisan pergolával takart 14 férőhelyes tehergépkocsi-parkoló található. A beépítés mértéke a leromlott állapotú épületek bontásával tovább csökkenthető. A maximális építménymagasság (16,0 m) - figyelembe véve a 3 emeletes szárnyak + 15,62 méteres párkánymagasságát, a stúdió alacsonyabb tömegét illetve az összekötő folyosók alacsony magasságát - a 4 emeletes épületszárny ellenére nagy biztonsággal betartható. Tervünkben a meglévő fatelep megszüntetése révén összesen 21.500 m2 zöldterületet sikerült kialakítani, amely megfelel az előírt 25%-os zöldterületi fedettségnek.

 

3/11

4/11

5/11

    


Funkcionális kialakítás
Irodablokk
Az egész létesítmény életét az épület főszárnya alatt végighúzódó "passzázs" szervezi, amely a bejárati szakaszán illetve az épület közepénél kétszintesre bővül. A passzázs két oldalán és galériáján beszélgetősarkok, öblök találhatók, amelyek vagy a stúdiók felőli "zöld folyóra" vagy a kertészetileg igényesen kialakított belső udvarokra néznek.

A passzázs első szakasza - a tulajdonképpeni előcsarnok - ad helyet a várakoztatásnak. A tér közvetlenül kapcsolódik a meglévő stúdióépület előcsarnokához. A passzázs belső része - a tulajdonképpeni aula - fűzi fel a közösségi funkciókat (étterem, klub, könyvtár stb.). A központi térből közvetlenül közelíthető meg a konferenciaterem, a VIP étterem, és a megtekintő. Itt található a büfé és ide kapcsolódik a stúdió tömbje.

A szomszéd üzem felé eső oldalon a földszinten kizárólag "tömör homlokzatos" kiszolgáló funkciók vannak (konyha, irattár), míg az emeleten, ahonnan már érvényesül a budai hegyek látványa, a vezetői irodák nyertek elhelyezést. A 12 méter széles épületszárnyak középfolyosós elrendezésűek, alkalmasak a programban kiadott irodatípusok befogadására. Az épület leghátsó keresztszárnyának felső szintjén helyeztük el a reprezentatív tárgyalót, kapcsolattal a csúcsvezetői irodákhoz. Az irodaszárnyat a jó tagolhatóság (összesen 4 vertikális közlekedő ill. kiszolgáló mag) és a humánus tömegarányok jellemzik ( F+3 - F+4 szintes épületszárnyak között 20 x 24 m-es valódi zölddel beültetett udvarok).

 

6/11

7/11

    


Stúdióblokk
Törekedtünk a minél racionálisabb, tömörebb kialakításra, ugyanakkor az emberi szempontokat is szem előtt tartottuk (pl. munkahelyeknél természetes megvilágítás igénye). A nagy stúdiókat "U" alakban veszik körül a földszinten a közreműködők helyiségei, az első emeleten a műszaki vezérlők, news room-ok és montírozók, míg a második emeleten a műszaki központ és az ahhoz csatlakozó adáslebonyolító rendszer.

Az épületrész alaprajza követi a Virág Csaba-féle stúdió funkcionális rendjét, bár annál kissé tömörebb, gazdaságosabb formában. Az archívum közvetlenül kapcsolódik a stúdióblokkhoz. A négy szintes tárolótér saját teherfelvonóval rendelkezik, a megtekintő helyiségek a földszinti aulából is könnyen megközelíthetőek. A kiszolgáló helyiségek (raktárak, műhelyek) "L" alakban veszik körül a stúdióblokkot.

Homlokzati anyagok
Az épület homlokzatainak megfogalmazásánál, anyagválasztásánál az épület funkciójának jelzésén (magas színvonalú, korszerű, digitális technika alkalmazása) és a környezet ipari jellegének figyelembe vételén kívül kétségkívül szerepet játszottak gazdaságossági megfontolások is.

Az épület funkcióját mai építészeti nyelven kifejező építészeti kialakításra törekedtünk. A homlokzatra porszórt alumínium hullámlemez burkolatot javasoltunk, az irodaházon szürke alumínium színben, míg a stúdiók monolitikus tömbjére sötét grafitszürke színben. Az ablakokat az irodaház déli, keleti, nyugati homlokzatain az irodák előtt motoros működtetésű külső árnyékoló lamellával látjuk el. A "zöld folyón" végigmenő fal meleg árnyalatú homokkő burkolatot kap. Összegezve egy arányaiban ill. belső anyaghasználatában humanizált ipari épületet terveztünk.

 

8/11

9/11

10/11

   

 

Belső terek
A közösségi terek (aula, előcsarnok, étterem, büfé) meghatározó burkolata valamilyen nem hideg hatású, sötétszürke színű matt kőburkolat (palakő vagy kvarcit). A konferenciaterem, klub, könyvtár meleg hatású burkolata eredeti svédpadló. A konferenciaterem falburkolata és mennyezete, teremakusztikailag méretezett, mozgatható akusztikus panelekből fog állni. Az előcsarnok falai részben látszóbetonból, részben színezett, glettelt felülettel készülnek fémlemez burkolatok ill. színes üvegfelületek kombinációjával.

A stúdiótömb összes helyisége, így a technikai helyiségek, rendezői szobák, archívumok és emeleti közlekedők az adott helyi igénynek megfelelő (kettős padlóhoz is alkalmazható) antisztatikus vagy elektrosztatikusan vezetőképes gumiburkolatot kap. A lépcsőházak az egész épületkomplexumban speciális lépcsőidomokkal rendelkező korongmintás gumiburkolattal készülnek.

A tervezés során külön gondot fordítottunk az akusztikai tervezésre és a rezgésvédelemre. Így a kis és nagy stúdiókat ház a házban elv szerint alakítottuk ki, az oldalfalakat méretezett akusztikai elemekkel burkoltuk. Ugyancsak akusztikus bevonásával terveztük az összes teremakusztikailag igényes helyiséget. Ide tartoznak a rendezői szobák, hang- és képrögzítő helyiségek, a hangalámondó helyiségek, a konferenciaterem és a vetítő helyiség. Az új épületben a stúdióblokknak azt a szárnyát, ahol a szellőzőgépházak és az aggregátorok vannak, szerkezetileg a stúdióktól függetlenül (az összekötő hidaknál rugalmas kapcsolattal) alakítottuk ki.

Fekete Antal


Generáltervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft
Felelős építész tervező: Fekete Antal
Építész tervezők: Bene Tamás, Kiss Gábor
Építész tervezők munkatársai: Magyar Mária, Fazekas Artúr, Csontos Györgyi, Lázár Veronika, Völgyi Gabriella, Danka Tibor, Száva István
Statikus tervezők: Gonda Ferenc, Molnár Józsefné – DÉKETTŐ Statikus Iroda Kft
Gépész tervezők:
Mödl Andor – MÖDL Épületgépész Mérnöki Iroda
Czeizel Tamás, Wohner József – TEVIM Kft
Elektromos tervező:
Kovács György – PROVILL Kft
Szabó Zoltán – TEVEX Kft
Környezettervező: Karády Gábor – Land-A Kft
Úttervező: Szabó István, Borsós Ferenc – Közlekedés Kft
Épületakusztika: Arató Borsi Éva – ARABOR Bt
Belsőépítészet: Göde András, Major György, Frank György, Kéry Balázs – KROKI Kft
Rezgésvédelem: Dr. Fórián Szabó Péter
Konyhatechnológia: Aczél Pál Tamás – Gastroplan Kft
Szigetelések tervezése: Horváth Sándor, Pataky Rita, Barta Ferenc - Pataky és Horváth Építész iroda Kft

A telek területe: 81.767 m2
Megmaradó épületek: 21.230 m2
Új beépítés: 10.000 m2
Tervezett beépített alapterület: 31.230 m2
Beépítés: 38,2 % (45 % megengedett)
Megmaradó épületek szintterülete: 28.230 m2
Új épületek szintterülete: 35.604 m2
Összes szintterület: 63.834 m2
Szintterületi mutató: 0,78 (1,5 megengedett)
Tervezett zöldfelület: 21.517 m2
Zöldfelület mértéke: 26,3 % (25 % előírt)
Építménymagasság: 15,52 m (16,0 m megengedett)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk