Közélet, hírek

Megnyitja kapuit a Várkert Bazár

2014.08.28. 08:53

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Pottyondy Péter, Steffler István, Potzner Ferenc

Vélemények:
5

A Várkert Bazár teljes egészében megnyitja kapuit a látogatók előtt augusztus 29-én 14.00 órakor, amikor Tarlós István főpolgármester, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára valamint Rogán Antal frakcióvezető átadják a felújított Lánchíd utcát. 

A szalagátvágást követően a megújult Lánchíd utcán keresztül ismét látogathatóvá válik az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár épületegyüttese, valamint a déli paloták és a Steffler István (Garten Stúdió) által tervezett Öntőház udvar között elkészült a több mint ötezer négyzetméteres neoreneszánsz kert. Illetve a Várhegy gyomrába, a kert alá épített multifunkcionális rendezvénytér.

Augusztus utolsó hétvégéjén színes, komoly- és könnyűzenei illetve gyermekprogrammal, valamint hat kiállítással várja az érdeklődőket a Várkert Bazár.

A Testőr Palotában (Északi Palota) Kárpáti Tamás gyűjteménye a Világörökség – magyar örökség: Hungarikonok kiállítás több mint száz hírességhez kötődő relikviát mutat be kortársművészeti alkotásokba ágyazva. Olyan kivételes ritkaságok láthatók majd, mint Barcsay Jenő ecsete, Overdose patkója, Kodály Zoltán metronómja vagy a Karinthyak írógépe.

Az Ybl Bicentenárium – Építészet Éve alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetése, díjátadása és a kapcsolódó kiállítás megnyitó ünnepsége szintén a program része Várkert Bazárban. A gyerekek alkotásaiból összeállított tárlatot az úgynevezett rámpamű alatti térben, a várat egykor megtámasztó boltívek között láthatja majd a közönség.

A Déli Palotákban az áprilisban megnyílt három kiállítás az „A modern reneszánsz derült idomai" – Válogatás Ybl műveiből és a Várkert Bazár építkezésének története, az „Ostromok és hétköznapok" – A Várkert Bazár területének története a régészeti kutatások tükrében, és az „Egy építkezés képei" – A Várkert Bazár felújítása fotókon továbbra is megtekinthető lesz.

A hegybe vájt multifunkciós terem nagyobbik részében a Nemzeti Táncszínház négy ingyenes előadása várja az érdeklődőket augusztus 30-án és 31-én, míg a terem másik részében a monumentális Budapest Modell lesz körbejárható.
A kiállítások a hétvégén ingyenesen tekinthetők meg, ahogy augusztus 29. és 31. között valamennyi programon való részvétel is díjtalan.

További információk: www.varkertbazar.hu

forrás: sajtóközlemény

Vélemények (5)
Pákozdi Imre
2014.11.13.
21:18

Kedden délelőtt újra bejártam a Várkert Bazárt - most, először, nagyjából minden helyiségét is. Az első átfogó konklúzióm: nincs gazdája. Ez azt jelenti, hogy még most, hónapokkal a kiállítási, rendezvény- és egyéb terek megépítése után sincs fogalma senkinek, hogy mi lesz ott. Figyelem, most nem a Várbazár immáron közhellyé vált, legendás céltalanságáról írok, hanem arról, hogy építettünk több ezer négyzetméternyi fűtött, világított, őrzött, méregdrága teret, amely gyakorlatilag üres. A Hungarikon-kiállítás önmagában jó és szellemes, de miért pont most, miért pont itt? Se apropója, se beharangozója, se reklámja, se PR-je, se katalógusa... Úgy bóklászunk egyedül hagyva az enyhén porosodó nyílászárók között a teremőrökkel, ahogy a túlsó szárnyban a biztonsági őrökkel. Merthogy ott már teremőr sincs, aki kalauzoljon, csak biztonsági őr, aki tereljen. Adott esetben kénye-kedve szerint, nyeglén megtiltva, hogy a Táncszínháznak ideiglenesen átengedett monstre előcsarnok egyik vagy másik felébe átsétáljunk. Néhány méterrel odébb zavartan kacskaringózunk az ad hoc régészeti kiállítás zegzugos útvonalán, amely néhol lehetetlenül beszűkül, máshol udvarrá tágul, két lépcsőt le, két lépcsőt föl, de még egy házmester sem igazít el, pedig az épület valaha bérházként szolgált. Koncepciótlanság, elhagyatottság, szellemi tétovaság jellemzi a Várbazár jelen állapotát. Az építészeti részletekről majd később, elöljáróban csak annyit, hogy nagyon szép a kivitelezői munka, de már most is siralmas a cortenacél felületek minősége. Ja, és a Lánchíd utcát azóta, a második frakkos-klakkos átadás óta is építik. Mindent túlvisítva süvít és porzik a flex, a pannon táj e legmagyarosabb rekvizítuma. Botrány.

Pákozdi Imre
2014.08.29.
09:44

Nincs kész, se az utca, se a parkoló, se a bazár. Most villamosozom el előtte, kb. 3 napi - egy heti munka van még hátra.

Hartmann György Sándor
2014.11.24.
12:25

@Pákozdi Imre: Most talán kiderül. hogy mikor is fog befejeződni, egy közbeszerzési eljárás szerződésmódosítása:

http://www.kozbeszerzes.hu/ertesito/megtekint/portal_24528_2014/

IV.1.3) A módosítás indoka:

A projekt keretében megvalósítani szükséges építési beruházás (vö. Várkert Bazár kivitelezése) időbeli elhúzódása, amelyre tekintettel a 2014. augusztus 28. napján hatályba lépett Támogatási Szerződés 7. számú módosítása rendelkezik arról, hogy a KMOP-3.1.1/E-12-k-2012-0001 azonosító számú „Várkert bazár fejlesztése” című kiemelt turisztikai projekt megvalósulásának a véghatárideje - a korábban meghatározottól eltérően - 2015. március 31. legyen. A jelen szerződésmódosítás tárgyát képező szolgáltatás ellátásának véghatáridejét -annak járulékos jellege miatt - a projektzáráshoz igazodva indokolt és szükségszerű meghosszabbítani.

Ryhe

Pákozdi Imre
2014.11.24.
13:40

@Hartmann György Sándor: Köszönöm, nagyon tanulságos. Egész fellelkesedtem, ki is egészítem:

IV.1.4) Kártérítések

A projekt miatt hónapokra lezárt Lánchíd utca lakosainak, üzlettulajdonosainak és az elterelt buszjáratok utasainak a 2014. augusztus 29. utáni időszakra, naponta összesen 1 000 000 azaz egymillió forint kártérítés jár. A fenti összeg elosztására vonatkozóan számítunk az érintettek kezdeményező készségére. Az összeget az utca lezárása meghosszabbításának váratlan, ezért üzletileg és magánéletileg tervezhetetlen volta indolkolja. A fenti anyagi kártérítés mellett a (második) ünnepélyes átadás főszereplői - Tarlós István, Nagy Gábor Tamás és Simon L. László - felváltva tartoznak fő közlekedési műsoridőben (azaz reggel nyolc és tíz óra valamint délután három és hét óra között) a Lánchíd utca Clark Ádám téri végénél bocsánatkérően hajladozni a fogukat szívó autósok előtt. A két időszak között pedig ebédet visznek a teljesen elszegényedett Lánchíd utcai üzlettulajdonosoknak.

belter
2014.08.29.
05:54

"Fel, támadás: irány a várpalota teljes felújítása"

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A MARRIOTT SZÁLLÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:04
00:06:01

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Elizabeth Taylor és Richard Burton nyitotta meg a híres vendégek sorát, de lakott itt Woody Allen és Freddy Mercury is. A háború előtti Duna-korzó híres szállodasorának örököseként az egykori Duna Intercontinental, ma Marriott ötvenegy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, és több felújítás után még mindig Budapest vendégeit szolgálja. De mennyire szeretik a budapestiek?

Épületek/Örökség

AZ ÓBUDAI FALUHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.08.11. 11:02
00:04:54

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Szovjet technológiájú panelház. Magyarország legnagyobb épülete. Egy falunyi ember lakja – innen kapta közkeletű elnevezését is. Budapest városképének meghatározó eleme, remek kilátó, és nem utolsósorban a legutóbbi felújítás óta egy fenntarthatóbb panelkép közvetítője. Ez az óbudai Faluház, ahova Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében kalauzol el minket.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk