Technológia

Miért lesz drágább minden építkezés, mint ahogy tervezték? – interjú az ELBA Kft. vezetőivel

1/13

Forrás: ELBA Kft.

?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Sándor Zoltán. Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs. Forrás: ELBA Kft.
?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
?>
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
1/13

Forrás: ELBA Kft.

Miért lesz drágább minden építkezés, mint ahogy tervezték? – interjú az ELBA Kft. vezetőivel
Technológia

Miért lesz drágább minden építkezés, mint ahogy tervezték? – interjú az ELBA Kft. vezetőivel

2022.02.02. 13:56

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Szerzők:
Bán Dávid

Építészek, alkotók:
Ambrus Balázs, Sándor Zoltán

Cég, szervezet:
ELBA Kft.

Termék, technológia:
építkezés, költségvetés, szoftver

Vélemények:
1

Tervezhetőek, kiszámíthatóak és számon kérhetőek lesznek az építkezések költségei egy új magyar fejlesztésű online rendszer, az ELBA segítségével. Ambrus Balázs építész-ügyvezetővel és Sándor Zoltán gazdasági vezetővel Bán Dávid beszélgetett a most induló alkalmazás előzményeiről és lehetőségeiről.

Építészfórum: Hogy kezdődött az ELBA története? Mi adta a kezdőlökést?

Ambrus Balázs:
Régóta érik már bennünk a gondolat, hogy valamit kezdeni kell az építőipar kiszámíthatatlan költségeivel. Azt látjuk, hogy az építkezésben résztvevő felek között a legtöbb probléma abból adódik, hogy nem tudjuk előre megmondani, hogy mennyibe kerül egy ház. Ez a mai körülmények között már nem elfogadható. Építészként, műszaki ellenőrként és beruházóként dolgozom, így az építőipar összes pozíciójában megfordultam, de nem volt még olyan, hogy valaki kvázi “garanciát" vállaljon egy mennyiségi kiírásra vagy költségtervre. Egy épület ára, egy beruházás költsége alapvető kérdés. Nem is könnyű ezt meghatározni, mert minden építkezés és minden ház összetett és bonyolult történet. A kivitelezőnek kötelessége pontos árajánlatot adni a munka megkezdése előtt a megrendelőnek. Az informatika és digitalizáció fénykorában ennek már nem lehet akadálya!

Sándor Zoltán: A tervezőknek és kivitelezőknek is nagyon fontos tudni, hogy miként lehet a munkafolyamatokat megfelelően rendszerezni. Erre a piacon ma nincs megfelelő eszköz. A másik bizonytalanság, hogy a kivitelezők nem egy nyelvet beszélnek a tervezőkkel, főleg nem a megrendelőkkel. A tervező átadja az elkészült tervdokumentációt, de abba már nem lát bele, hogy a kivitelező ebből mit ír bele az ajánlatba és a szerződésbe. Jó példa, hogy az alapozáshoz hány köbméter kitermelendő földet számol a tervező és végül ténylegesen mennyit kell megmozgatni. Márpedig a földszállításnak jelentős ára van. Mivel nem beszélnek egy nyelvet, nem tudják pontosan megfogalmazni a munkamennyiségeket egymás felé. Ezek a tapasztalatok vezettek minket arra a döntésre, hogy kell végre egy olyan eszköz, ami erre a rendezetlen helyzetre megoldást nyújt, amivel megteremthetjük a közös nevezőt.

Forrás: ELBA Kft.
5/13
Forrás: ELBA Kft.Az ELBA egy olyan, építészeti projektek költségvetés tervezésére szolgáló felhő alapú szolgáltatás, amely modern és egyszerű megoldást nyújt a mennyiségi kiírások elkészítésére és beárazására. A program lehetőséget ad az elkészült árajánlatok összehasonlítására is. A magyar fejlesztésű szolgáltatás mögött építészek és közgazdászok állnak, akik az ELBA megjelenésétől iparági fejlődést várnak: ígéretük szerint használói átláthatóbb és pénzügyileg kiszámíthatóbb projekteket készíthetnek majd.

ÉF: Ezek szerint építészeti szoftverfejlesztésbe kezdtetek?

AB: Eleinte persze mi is kipróbáltunk mindenféle meglévő eszközt, kezdve az Excellel, de olyan terméket nem találtunk, ami az elképzeléseinknek megfelelt volna. Ekkor kezdődött el a fejlesztés, először a saját építészirodámban, egy külsős programozó csapattal. Hamar felismertem, hogy ez egy sokkal összetettebb történet annál, mint amit így mellékesen, munka mellett meg lehet oldani. Zolival még az egyetemi évekből ismerjük egymást és sokat gondolkodtunk erről a témáról. A beszélgetések során azonos véleményen voltunk, így megkérdeztem, hogy van-e kedve ezt a rendszert közösen felépíteni.  Benne megvan az a gazdasági tudás, ami elengedhetetlen ehhez a témához. Azóta együtt dolgozunk, hogy kifejlesszünk egy olyan terméket, amivel most - kis túlzással -  szeretnénk megváltoztatni az építőipart, és minden résztvevőt közös nevezőre hozni.

SZ: Az a víziónk, hogy létrehozunk egy olyan építőipari operációs rendszert, ami összeköti a szereplőket, szerves egységet képez majd a tervező, a kivitelező és az építtető között. Az építőipar mindhárom szereplőjének más-más álma van, de mégis össze kell hozni őket, hogy ugyanarról beszéljenek, ugyanaz történjen és mindenki elégedett legyen. Ehhez kell egy nagyon tiszta, átlátható kommunikáció, hogy a megrendelő is megértse azt, miért kerül a házépítés ötven-hatvan-százmillió forintba. Mennyi anyag és munkaóra, szakmunka, fázis van egy építkezésben? Ő is részletesen kell lássa, hogy ha egy fázist, egy munkarészt kihagyunk, annak milyen hatása van. Mindenki érteni fogja, hogy miről van szó és ugyanarra fog gondolni, ez pedig megnyugtatja a résztvevőket. Legfontosabb jelmondatunk, hogy “kiszámítható legyen az építkezés".

AB: A másik kulcsszó, amit a zászlónkra tűztünk, az átláthatóság. Azt gondolom, hogy a mostani költségkiírásokban ez méltatlanul elhanyagolt tényező. Mindezt tapasztalatból tudom, nemcsak mint tervező, hanem mint műszaki ellenőr is. Az átláthatóság és kiszámíthatóság hiánya problémát jelent a szakemberek számára is, nem beszélve a laikus megrendelőkről, akik, ha megkapnak egy többoldalas számsort, nem tudják értelmezni.

SZ: Egy ház felépítése rendkívül bonyolult. Minél nagyobb, annál bonyolultabb. Gondoljunk bele például, hogy a mai korban olyan gyengeáramú rendszerekre van szükség, ami kiszolgálja a riasztókat, a tévét, az interaktív kapcsolatokat, ez pedig rengeteg beépített vezetéket igényel. Aki nem látja át, csak a végösszeget ismeri, szívéhez kaphat és azt hiheti, hogy átejtik az árakkal. A mi online rendszerünk egy aktív kapcsolatot épít a piac három szereplője között. Ezen keresztül cserélnek adatokat, kommunikálnak, és kapnak információt, majd a kapott műszaki tartalmat akár több kivitelező is be tudja árazni.

Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
13/13
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.AB: Az online felületen átlátható módon össze lehet állítani a projektet, az építési gyakorlatnak megfelelő szakmai tartalommal. Szintek és építési fázisok szerint tagozódik a felület, a rendszer rögtön jelzi, ha a tervezés során valamelyik munkarész kimarad. A rendszer egyben nagyon rugalmas, a változásokat jól megjeleníti, a valóságot próbálja lekövetni, mind a tervezői, mind a kivitelezői oldalról. Nézzük például a betonozást. Összeszedi az összes olyan elemet, a zsaluzást, a vasalást is, ami az adott munkához szükséges, így nem kell darabonként felvinni ezeket. A tervezési modul abban segít, hogy felismeri és kezeli ezeket az összefüggéseket. Ha tervezéskor beírunk bizonyos adatokat, azokat képes végigszámolni az összes kapcsolódó elem esetében is. Ha példának vesszük mondjuk a falazást, akkor megadjuk az alapadatokat – legyen például egy harmincas fal –, fel tudjuk venni a falszakaszokat, megadjuk az ablaknyílásokat és az ajtókat, a rendszer pedig összegzi, mennyi falazóanyag szükséges mindehhez.

SZ: Ugyanígy, ha egy munkarész nem szükséges, vagy egyszerűen ki akarjuk venni, akkor az összes kapcsolódó tételt automatikusan törli a rendszer. Így nem maradnak benne felesleges dolgok, azok már a kimenő árajánlatban sem szerepelnek.

AB: Életszerűen írjuk le a folyamatot, hogy mindenki megértse. A programnak a nyelvezete is sokkal hétköznapibb, mint a mai megoldások. Kerültük a szakzsargonokat, mert az átláthatóságot rontaná mind a szakemberek, mind a laikusok között.

ÉF: Hogyan segíti az ELBA a kivitelezők munkáját?

AB: A programban elhelyezett védelmi funkciók nem csak a tervezők, de a kivitelezők számára is felhívják a figyelmet, ha valami hiba kerül a számításba, vagy valamely tétel kimarad. Célunk az, hogy a kivitelezőnek is annyira egyszerű legyen árajánlatot adni az ELBA-val, hogy nagy pontossággal, kevesebb idő- és energiaráfordítással meg tudja oldani ezt a feladatot. Rendszerünkkel nagyobb hatékonysággal, sokkal több ajánlatot lesz képes elkészíteni, ami mindenki számára tágítja a piaci lehetőségeket. Eddig esetleg csak arra adott ajánlatot, ami biztos befutónak számított, most ugyanannyi idő alatt akár 10 ajánlatot is ki tud adni.

ÉF: Mennyire tudja a rendszer kiszolgálni a különlegesebb megoldásokat?

AB: Százszázalékos megoldás nincs, hiszen számos egyedi igény lehet, az ELBA azonban erre is ad választ. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy ezekhez az esetekhez saját számítás, megoldás szükséges. Általánosságban, 99 százalékban a struktúra és a számítások jól fognak működni, rengeteg időt és energiát spórolunk meg azzal, hogy nem kell bonyolult matematikai műveleteket végezni. A program jelzi, ha egy tétel kimaradt vagy hiányosan lett felvéve, ez a hibalehetőségeket nagyban lecsökkenti.

ÉF: Mennyire tudja a rendszer kezelni az olyan hektikus, kiszámíthatatlan időszakokat, mint ami most jellemzi az építőipart?

AB: Azt gondolom, hogy ez nem éppen egy átlagos időszak, és vége lesz egyszer, mert tarthatatlan és egyik szereplőnek sem jó. A mi szoftverünk alapvetően abban tud segíteni a feleknek, hogy a tervezés első pillanatától kezdve ugyanarról a műszaki tartalomról beszéljenek, így a kivitelezők pontosan azt a tartalmat árazzák be, amire a tervező és az építtető is gondol. Ettől persze a pillanatnyilag irreálisan magas piaci beszerzési árak nem változnak, de jó eséllyel kisebb pufferre, biztonsági tartalékra lesz szükség a költségvetésben. Amikor végre megint eljön a békeidőbeli konszolidált állapot, akkor sokkal közelebb fogunk jutni a reális árképzéshez is.

SZ: Ha a folyamatban precízen látjuk a szükséges anyag- és munkamennyiséget, a korai anyagbeszerzéssel és raktározással az árváltozások bizonytalansága jelentősen csökken. Szeretnénk a valóságot lemodellezni. A rendszert folyamatosan fejlesztjük, hogy minden építési folyamat leírható legyen vele.

Forrás: ELBA Kft.
6/13
Forrás: ELBA Kft.ÉF: A mostani elképzelésetek szerint mekkora volumenű építkezést tud kiszolgálni a rendszer?

AB: Családi házakat egyértelműen, de igazából nincs ilyen méretkorlát. Éles teszteléseket végzünk, az irodánkban most készítünk elő egy mélygarázsos 36 lakásos passzívházat, amelynek a kiírását már kizárólag az ELBA-val végezzük. Minden olyan elem, ami egy ekkora volumenű tervezéshez szükséges, már megtalálható a rendszerben.

SZ: Természtesen az éles versenyhelyzetben derül majd ki igazán, miként tud teljesíteni a rendszer. Számunkra fontos, hogy értéket tudjunk nyújtani. A legfontosabb az, hogy egyszerűsödjön az élete azoknak a szereplőknek, akik az építőiparban dolgoznak és nagyon sok feszültségnek vannak kitéve. Célunk, hogy olyan jó eszközt adjunk a kezükbe, amivel időt és energiát tudnak megtakarítani, valamint a bizonytalanságból adódó stresszt tudják csökkenteni.

ÉF: Hogy épült fel az ELBA-ra létrehozott cégetek?

AB: Igyekeztünk minden fronton magas szakértelmet képviselő emberekkel körbevenni magunkat, mint marketing, mint IT, mint CAD, mint építész vonalon. Ez a garancia számunkra, hogy minőségi eredményt fogunk kapni. Azóta már létrehoztuk irodánkat és lelkes csapatunkat, akik készen állnak arra, hogy segítsék ügyfeleinket a program megismerésében és használatában.

SZ: Nagyon sokat kutakodtunk, rengeteg szoftvert, fejlesztést láttunk, vannak tapasztalataink. Nagy a kihívás, hiszen nem csak a piaci viszonyok, az árképzés változik állandóan, hanem a szakmai, jogi szabályozás is. Az emberek most innen-onnan csipegetik össze az információt, ami sok esetben ellentmondást és bizonytalanságot szül. Szeretnénk egy olyan hiteles, állandó, stabil és megbízható portál lenni, ahonnan az összes fontos információ naprakészen beszerezhető építtetők, tervezők, vagy kivitelezők számára. Látjuk, hogy rengeteg fejlesztendő és megoldandó feladat van ezen a területen, így hosszú távú elképzeléseink vannak az ELBA fejlesztésére is.ÉF: Mennyi idő alatt jutottatok el idáig? Mióta építitek az ELBA-t?

AB: Már jó pár éve megfogalmazódott bennünk, hogy szükség van egy ilyen alkalmazásra. A folyamatban 3 év intenzív szellemi munka van.

SZ: Azóta napi szinten foglalkozunk a feladatokkal, az elvekkel, a logikai struktúrával. Nagyon sok figyelmet szenteltünk annak, hogy a résztvevők valós problémáit feltérképezzük, és ezekre választ találjunk. Több lehetőséget megvizsgáltunk, átgondoltunk, így jutottunk el a jelenlegi állapothoz.

ÉF: Hogyan látjátok az öt-tízéves távlatot? Az alkalmazás mindig frissül, mindig egy jobb kiadást készítetek elő, minél nagyobb ügyfélkört vonzotok be?

AB: Nagyon sok olyan terület van, amivel rengeteget tudnánk segíteni a szereplőknek. Magam is tapasztalom, hogy mi miért nem működik, és miből van a feszültség. Ezeket szépen, egy okos, jól működő rendszerrel ki lehet küszöbölni, így egy sokkal tisztább működésű piac jön létre. Terveinkben az szerepel, hogy ezt a rendszer folyamatos fejlesztésével teremtjük meg. Az online rendszernek épp ez az egyik fő előnye: a rugalmasság, bővíthetőség.

SZ: Úgy véljük, hogy a fejlesztési folyamat végeredményeként kevesebb félreértés, vita, peres ügy keletkezik, így az építkezés nem a rémálom és a gyomorgörcs szinonimája lesz. Ezt szeretnénk elérni!

ÉF: Milyen háttérsegítséget kapnak a felhasználók?

SZ: Az ELBA átlátható, nagyon könnyen kezelhető rendszer, amit akár intuitívan kattintgatva is fel lehet majd fedezni. Készítettünk rövid oktatóvideókat is hozzá, ezek segítik a megismerést. Igény szerint tartunk majd képzést is, úgy gondolom, hogy akár egy alkalom alatt jól meg lehet majd ismerni az alkalmazást. Ezen kívül support csapatunk készen áll ügyfeleink támogatására.

ÉF: A sikeres indulás után tervezitek a nemzetközi piacra való kilépést?

SZ: Szeretnénk a nemzetközi piacra is eljuttatni, mert úgy tapasztaltuk, hogy ilyen szemléletű, gondolkodásmódú program külföldön sem létezik. Ha létezett volna, akkor nem vágunk bele a fejlesztésbe. Eddig tehát nem volt ilyen eszköz, most végre van.

Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.
9/13
Ambrus Balázs, építész-ügyvezető és Sándor Zoltán, gazdasági vezető. Forrás: ELBA Kft.Bán Dávid

Vélemények (1)
Hartmann György Sándor
2022.02.18.
18:41

Bevezetés Idézet 1: „Erre a piacon ma nincs megfelelő eszköz.” Amióta a dereguláció jegyében 88/1990. (IV. 30.) MT rendelettel eltörölték Az építési szerelési árakról szóló 12/1987. (XII. 10.) ÉVM-ÁH rendeletet, valójában nincs ma olyan jogszabály, amely az építőipari árképzést meghatározná. Ezek a rendeletek nem tiltották, hogy a vállaltok „saját” árképzést alkalmazzanak, a tényleges könyvelési adatok alapján számított – de az árképzés előírásoknak megfelelő rendszer alapján – úgynevezett vállalati árak alkalmazására. A terc Kft, még a fent idézett rendeletek alapján a FÜTI adatbázisa szerint megalkotta a TECR programot, amely megfelel a régi előírásoknak, és folyamatosan fejleszti azt. Idézet 2: „modern és egyszerű megoldást nyújt a mennyiségi kiírások elkészítésére és beárazására. „ Tárgyalás Napok óta ízlelgetem a cikket és a facebookon megjeletek szinti leírásokat, valamint végignéztem a cég honlapját is. Számomra nem derült ki: Hogyan készül a költségvetés? Ki készíti a költségvetést? Milyen alapon készül a költségvetés – egyoszlopos, vagy kétoszlopos? Ez egy megvásárolható szoftver, vagy csupán egy szolgáltatás, ami csak azt tudja, hogy a felhőbe küldött költségvetéshez az „illetékesek” hozzáférjenek. Mert: Ha a költségvetést továbbra is a tervezők készítik ott vagyunk, ahol a mádi zsidó. Már régen a nagy átalakulások – a tervezőirodák atomjaira való hullásával - a tervezőirodákból eltűntek azok a szakemberek, akik értettek a költségvetés kiíráshoz. A nagy deregulációval eltűnt a szakmai gyakorlatból az idomterv készítése és az arra alapozott mennyiség kimutatás. Lásd a kamarák által összeállított tervek követelményeit. Egytelen helyen jelenik meg, a költségvetés, a közbeszerzéseknél, ha kiviteli tervre történik a pályáztatás: „a tervezési feladat tárgyát képező építési beruházásra (építményre) vonatkozó árazott költségvetést készít” – és csatolandó a közbeszerzési dokumentációhoz az,” e szerinti árazott költségvetés alapján készített árazatlan költségvetési kiírás.” Mint fent is írtam, a legelterjedtebb költségvetés készítő szoftver a TERC-é, áltálban ezt használják. Mert ez úgy szoroz, mint állatt, de ahhoz hogy ebből egy megfelelően árazott kv. jöjjön létre, ahhoz egy hozzáértőnek bele kell nyúlni a programba, mert alapból szállítási költséggel nem kalkulál. Továbbá a TERC Kft. kiirtotta a munkanemi közül az időarányos gépköltségeket – azzal a jelszóval, hogy azt majd a vállalkozók hozzáírják -így valójában a tervező által készített kiírást is ki kell egészíteni. Nagy erőfeszítések árán összeállt egy rendszer, amelyet egy kormányrendelet alapján állítottak össze, és a keresztségben ezt a nevet kapta: az Építési Költségtervezési Rendszer (ÉKTR). Arra sem utal semmi, hogy hogyan viszonyul ez a rendszer a most kidolgozottal. Gondolom sehogy, párhozamosan készíthették. Befejezés: Ma egyre több terv készül 3D-ben (ha nem is teljesen BIM-ben). Viszont a tervezői szoftverekbe beépített (már ha a tervező veszi a fáradságot, hogy be is építi) klasszifikáció felépítése teljesen más mint a „megszokott magyar kétoszlopos” költségvetés. És sajnos még a sima klasszifikáció sem elég ahhoz, hogy pl. egy épületen a különféle betonminőségre is le lehessen kérdezni. Amire még évekig várhatunk az tényleg egy olyan rendszer, amely a jól és megfelelő részletezettségű tervekből költségvetést lehessen elkészíteni. Az én gyakorlatomban -szerencsémre -összetett és bonyolult beruházásokkal foglalkozom. Lehet, hogy az itt említett megoldás egy családi házhoz elegendő, de kétségeim vannak a felől, hogy én ezt a gyakorlatban használni tudnám-e. Azt pedig csak zárjelben jegyzem meg: egy beruházás mindig projekt! És ha nem projektként kezelik akkor vannak a bajok. És a projektkezelés szoros tartozéka a kockázatelemzés mellett a változások kezelése, amelyekre már kifinomult megoldások léteznek.

Új hozzászólás
Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk