Épülettervek

Miskolc belváros megújulása I.

1/7

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/7

Miskolc belváros megújulása I.
Épülettervek

Miskolc belváros megújulása I.

2005.08.08. 11:31

Projektinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Építészek, alkotók:
Puskás Péter

Hősök tere városi tér kialakítása, kulturális, kereskedelmi és infrastrukturális központ létrehozása;generál tervező: Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft. építész vezető tervező: Puskás Péter

Részlet a műszaki leírásból
A Miskolc Történelmi belváros arculatának fejlesztésére elkészített tervdokumentációban - mely az egész történelmi belvárost átfogóan vizsgálta - jelentős hangsúlyt kapott a Hősök tere áttervezése, melyre két alternatív megoldást is ismertetett a terv.

1/7

2/7

A jelenlegi szint megtartása melletti burkolati zöldfelületi változások csak a tér struktúráját konzerválják. Az Elesett Hősök emlékműve funkciójában is kettévágja a teret, hiszen a déli irányban megmaradó területrész - a szabályozási tervben elfogadott beépítési vonalat is figyelembe véve - nem kapcsolható be a tér életébe, az emlékműhöz való felvezetés útvonala miatt. A tér így három kényszerfunkciót tud csak teljesíteni és ennek elkerülése érdekében - illetve a problémafeloldás keresése közben - került kialakításra a másik immáron preferált alternatíva.

A Miskolc Történelmi belváros arculatának fejlesztése tervdokumentációban egy térszint süllyesztéses megoldást javasoltunk, ahol az Elesett Hősök emlékművéhez egy híd vezetett és a tér egy szinttel való lesüllyesztését javasoltuk. Az északi oldalon egy ülősorként kialakított lépcsősor vezetett le a süllyesztett térre, ahol a pihenésnek, a találkozásoknak és a szórakozásnak a tere valósult így meg.

3/7

4/7

5/7

Engedélyezési tervdokumentációnk az alapötlet szellemességét megtartva olyan térstruktúrát hozott létre, mely finoman süllyesztett térfelületeivel éri el az Elesett Hősök emlékművéhez vezető térfelület alatti szintet. A kialakított térfelületeknek és térlépcsőknek üzenete - az íves vonalvezetésű lépcsők és teraszos zöld felületek megfogalmazásában - a zárt szelvényben lévő Pece patak utánérzése, annak lágyívű hullámverése. A zárt szelvényű Pece patak köré tervezett védőidom ad lehetőséget egy 30-50 cm mélységű vízfelület megjelenítésének, mely vízfelület újból a föld alá szalad a rendezési tervben meghatározott beépítési vonal tengelyvonalában. A Hősök emlékművéhez vezető útvonal egy olyan hídszerkezet, amelynek csak egyik oldala néz a süllyesztett tér felé, ezáltal nem osztja fel a teret, lehetőséget biztosít az emlékmű elegáns és nagyvonalú megközelítéséhez, az emlékmű körbejárásához és a felvezetést az emlékmű szimmetriatengelyére szervezett lámpaoszlopok sora biztosítja.

Ezen utcai térszint alá "csúszik be" az igazi tér, finoman ívelt térlépcsőivel, mely térlépcsők három különböző szintmagasságú térkapcsolat összekötői. A Minorita templom előtti térségben visszahúzott a kezdő térlépcsősor, lehetőséget biztosítva a templom fotózására, a templom előtt várakozók helyének kialakítására. Jelentős az az útkorrekció, mely az új nyomvonalát déli irányban, azaz a tér felé korrigálja, ezáltal megszüntetve azt a lehetetlen állapotot, hogy a templomból kijövők a templom lépcsőről egyenesen az útra zuhannak rá.

6/7

Szintén jelentős változás a Földes Ferenc Gimnázium előtti gyalogos átkelőhely kialakítása, mely sziget érintésével történik, ezáltal biztosítva a jobbra kanyarodók lehetőségét. A térnek ez az a pontja, ahol ülőpadszerű térlépcsőkön keresztül lehet az első térszintre lejutni, ez az a sarokpont amely mintegy a tér főbejárata.

Az első szinti térfelület a találkozások, a rendezvények, az ünnepi játékok térfelülete, hiszen növényzettel foglalt területrészei itt kismértékűek és egymással ligetet alkotóak. Itt került kialakításra az a pódium, amely bármilyen diákszínjátszásnak, betlehemesnek ad helyet és lehetőséget szinte díszletként használva a mögötte megjelenő Földes Ferenc Gimnázium és Minorita templom homlokzatát.

A második térszintre már csak három lépcsősor vezet le, növényzettel dúsan benőtt, és itt a legjelentősebb az első térszintről induló kis csobogó vízfelületként való megjelenése. Ezen a szintterületen megjelenő nagyméretű üvegsüvegek biztosítják a térszint alatt később kiépítendő mélygarázs egyes felületeinek megvilágítását. Az üvegsüvegek iparművészi megjelenésűek, ahol egyik csoportjuk a vízfelület mellett, míg másik csoportjuk magában a vízben helyezkedik el. A vízben elhelyezett üvegsüvegek csúcsáról finom vízfátyol szalad végig a süveg palástjain, a folyamatos mozgást, a dinamizmust hirdetve. Ez az a térszint, ahol a Kazinczy utca felé lévő támfalba kialakított falfülkékben időszaki iparművészeti vagy képzőművészeti vagy múzeológiai vagy régészeti ásatások leletei kapnak elhelyezést.

7/7

A harmadik térszint a legnagyobb alapterületű, nagyobbik része fedett. Erre a térszintre már csak két lépcsősor vezet le, ez a találkozások, beszélgetések és a vendéglátás színtere. A térszint alatt kialakított kávézó nagy üvegfelülete a zárt és a nyitott teret választja ketté, az üvegfelületen túli belső világ a térhez tartozó világ.

Az Elesett Hősök emlékműve alatti terület kisebb belmagassága miatt sziklafallal lezárt támfal, amely sziklafal alatt kiteresedik a felszíni vízfolyás, mintegy a szikla lábainál elterülő tó érzetét keltve. Az emlékműre szimmetrikusan és ezáltal az alatta lévő térre is szimmetrikusan szervezett a hídszerkezetben is megjelenő üvegfödémek, bevilágító födémcsíkok a természetes világítást hangsúlyozva a kávézó mesterséges világítása és az emlékmű alatti vízfelület mesterséges megvilágítása között. Ez a világítósáv egyben egy útvonalat is jelöl ki a tér átellenes pontján megjelenő egykarú lépcsőnek, mely a Déryné utcára vezet ki és a Pece patak imitált vízfelülete mellett bukkan ki a földből.

Mindkét tér anyaghasználata a természetes anyaghasználatra törekedett. A burkolatok kőburkolatok, melynek burkolati rajzolatát a kiviteli tervdokumentáció tartalmazza. A megjelenő kandeláberek, korlátok öntöttvas szerkezetűek, ezáltal is igazodva a tér méreteihez. Az elhelyezett ülőpadok, zászlótartók, ivókút és hulladékgyűjtők iparművész alkotásai, hangsúlyozza tér igényességét.

Miskolc, 2004. október
Puskás Péter
okleveles építészmérnök
vezető tervező


Generál tervező: Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft.
Építész vezető tervező: Puskás Péter
Szerkezet tervező: Kerényi László
Táj és kerttervező: T. Karmazsin Klára
Formatervező iparművész: Fata György
Vízgépészet: Fábián Mária
Térvilágítás tervező: Kozaróczy Kornél
Út- és forgalomtervező: Dr. Vincze János
Közműtervező: Márkus György

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk