Épületek/Irodaépület

Moha az aszfalthomlokzaton - A holland Környezetvédelmi Minisztérium új irodaépülete

1/22

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
?>
1/22

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Moha az aszfalthomlokzaton - A holland Környezetvédelmi Minisztérium új irodaépülete
Épületek/Irodaépület

Moha az aszfalthomlokzaton - A holland Környezetvédelmi Minisztérium új irodaépülete

2011.08.18. 13:19

Projektinfó

Szerzők:
Nemes András

Földrajzi hely:
Hollandia, Assen

Építészek, alkotók:
Bridgette Meinhold

Dosszié:

A holland 24H Architects fiatal építészeinek tervei alapján rendhagyó irodaépület született Assenben. A megbízó Környezetvédelmi Minisztérium igénye többek közt az volt, hogy „az épület rendelkezzen saját felismerhető identitással". Sikerült. Nemes András írásából megtudhatjuk a részleteket is.

Már a párizsi RATP új szervizépülete kapcsán felfigyelhettünk arra, hogy Nyugat-Európában külvárosokban, ipari zónákban és más nem-helyeken is születhet izgalmas építészet – olyan, amely reagál a kor kihívásaira, aktív kapcsolatba lép környezetével. Ilyen a Rijkswaterstaat iroda is, a holland Környezetvédelmi Minisztérium végrehajtó szervének idén júniusban átadott épülete. Az irodaház Assenben található egy autópálya mentén. Létfontosságú holland infrastruktúrát irányítanak és felügyelnek itt, – autópályákat, vízi utakat – egy új kerület végrehajtási, közbeszerzési- és vízgazdálkodási feladatait. A felkért építészek, a fiatal és kifejezetten zöld irányultságú iroda, a 24H Architects azt a brief-et kapta, hogy az épület fejezze ki az állami megrendelő környezetvédelmi elkötelezettségét, valamint rendelkezzen saját felismerhető identitással. Ez minden bizonnyal sikerült, hiszen az épület már első pillantásra is igencsak eltér egy kormányzati épület kimérten komoly arculatától, érdemes körbejárni.

 

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
1/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
2/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
3/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
4/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
5/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
6/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
7/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

 

A terv kulcsa az anyagválasztás volt, illetve a mindennapinak számító anyagok bátor használata. A tervezők megfogalmazása szerint „brutálisan tömör" déli homlokzat tömege például betonból és aszfaltból készült. Felületét bordavonalak és domborulatok tagolják, amelyek között az ablaknyílások változatos mintázatba szerveződnek. A homlokzat ritka szuprematista festményre emlékeztet. A szomszédos autópálya nem is annyira absztrakt leképezése, ironikus tükörképe ez. Nemcsak meglepő, de célszerű is, mivel az éles ékformában végződő, íves tömör fal blokkolja a Nap melegét és az autópálya zaját. A tetőt úgy konstruálták, hogy az esővíz ezen a homlokzaton csoroghasson végig, így idővel a nedves felületen moha és más apró növényzet nőhet, ahogyan például fűcsomók bújnak elő egy régi útfelület réseiből. Máshol csatornába vezetik az esővizet, itt viszont az épületfelületet a természettel való kapcsolatra kondicionálják, hogy az iroda mindhárom aspektusa – út, víz, növényzet – képviselve legyen a homlokzaton.

 

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
8/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
9/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
10/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
11/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
12/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
13/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
14/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

 

 

Az északi oldalon - ahol a főbejárat és az előcsarnok található - mintha egy másik épületet látnánk. Itt tárul fel igazi belső lénye – nyárias, könnyű faburkolat, tágas, hosszúkás ablakokkal. Vizuális válasz a környező, gyéren benőtt erdős parkra. A homlokzat előtt végigfutó, hullámos fakeret a flexibilitás, a mozgás érzetét kelti, a játékos formák a Rijkswaterstaat nyitottságát sugallják. Az itt dolgozó alkalmazottak a tudás átadásában, a tartós szociális kapcsolatok kialakításában érdekeltek, az épület ezt hivatott érzékeltetni. Ebben a kultúrában fel se merül a presztízsépítészet, a polgárvakítás, a hivatali hatalom prezentálása. A tetőn egy üvegdoboz-kilépő köré levegős, zöld tetőterasz épül, amelyet a tervek szerint ügyfél és alkalmazott egyaránt használhat majd.

 

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
15/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
16/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
17/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
18/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
19/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
20/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects
21/22
Környezetvédelmi Minisztérium épülete Hollandiában - 24H Architects

 

 

Az épület belsejében előregyártott (vezetékkel ellátott, közművesített) és helyben összeszerelt fal- és folyosópaneleket használtak. Ez a megoldás egyrészt meggyorsította az építkezést, másrészt optimalizálta a térkihasználást, így sokkal több funkciót integrálhattak itt. Az íves formák bent is visszaköszönnek. A lyukacsos faburkolatú padlónak és mennyezetnek hőszigetelési funkciója van: egy klímaberendezés a födémeken keresztül állandó friss levegőt juttat az irodákba. Egy ilyen nagyságrendű épületnél arrafelé már természetesnek számít, hogy energiáját – a tetőn elhelyezett napkollektorok segítségével – részben maga biztosítja. A felhasznált faanyag minőségbiztosítással is rendelkezik, így mindent összevetve elmondható, ez egy A minősítésű holland zöld-épület. Ki ne szeretne egy ilyen hivatalban ügyet intézni?

Nemes András


Rijkswaterstaat, Holland Környezetvédelmi Minisztérium új hivatala - Assen, Hollandia

vezető tervező: Bridgette Meinhold - 24H Architects
megrendelő: Rijksgebouwendienst,, Mr. Jur Koerts
méret: 1505 négyzetméter
átadás:  2011 június
költség: 2,6 millió euro

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

A FÓTI PLÉBÁNIATEMPLOM // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:51
00:07:54

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

A fóti Szeplőtelen Fogantatás-templom különleges helyet foglal el a magyar építészettörténetben. Legkvalitásosabb romantikus épületünk, és európai viszonylatban is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. Érdekessége, hogy Ybl Miklós első önálló alkotása, minőségét tekintve mégsem különbözik a későbbi épületektől, az építész azonnal főművet alkotott.

Épületek/Örökség

MÁTYÁSFÖLD // Egy hely + Építészfórum

2021.07.16. 15:47
00:07:04

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a mátyásföldi villanegyedbe kalauzoljuk nézőinket. Az egykori vadászterületen 1887-ben alapított település kezdetben a nyaralni vágyó pesti úri közönséget vonzotta. A terület arculatát nagyban meghatározza Paulheim József építészete, aki legalább 50 villát, valamint a templom és a későbbi gimnázium épületét is tervezte. 

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk