Épülettervek/Középület

MOME campus - az Építész stúdió megvételt nyert terve

1/16

skicc

?>
skicc
?>
skicc - lehetőségek a kertben
?>
skicc - meglévő házak, kontrasztok
?>
skicc - utak, kontrasztok
?>
skicc - fedett tér, napenergia
?>
skicc - kilátás, belátás
?>
skicc - átlátás, átfolyás, házi tervezés
?>
skicc - a kampusz szive
?>
légifotó
?>
kampusz látvány
?>
kampusz látvány
?>
kert látvány
?>
kert látvány
?>
kampusz látvány
?>
belső látvány
?>
a helyszín
1/16

skicc

MOME campus - az Építész stúdió megvételt nyert terve
Épülettervek/Középület

MOME campus - az Építész stúdió megvételt nyert terve

2016.02.09. 08:51

Projektinfó

MOME campus tervpályázat

Tervezés éve:
2016

Stáblista

vezető tervező: Fialovszky Tamás, Nagy Iván, Hőnich Richárd
tervező: Mudry Luca, Nagy Péter, Kenéz Gergely, Hellenpárt György

Letölthető dokumentumok:

Összhangra fókuszáló, pavilonjellegű telepítéssel és három új tömeggel rendelkező, pilléreken lebegő kubusok. Az Építész stúdió terve az egyetlen a MOME campus pályázatra beérkezett művek közül, mely értéknek tekinti és megőrzi a B épületet. Az egyetlen pályázat, mely számol a diákok bevonásával, és a kertet egy inspiráló térnek tekinti. 

A Bíráló Bizottság véleménye 

A terv minden döntésében végiggondolt koncepció, mely az öröklött fizikai és metafizikai értékek, és az új program összhangjának megteremtésére fókuszál. Összpontosít a tágabb környezeti-, építészeti-, és zöldterületi adottságokra, azok megóvására és új életre keltésére. Az egyetlen terv, mely értéknek tekinti és újragondolva megőrzi a B épületet. Önálló épületek együtteseként kialakított koncepció, pavilonjellegű telepítéssel, három új tömeggel. Az új épületek egyarcúak; a ligetes kertben pilléreken lebegő transzparens kubusok. Az épületek a környezet léptékéhez illő együttest-, épületpárokat alkotnak, ahol a megőrzött meglévő- és az új épületrészek arányosak.

Az egyetlen terv, melynél egyensúlyban van a campuson a múlt és a jelen, a tömör-, terepen álló és az átlátszó, lebegő. Rugalmasságra törekvő, tudja, hogy tökéletes megoldás nincs, mert a megoldandó problémák is mindig átmenetiek. A "legkisebb lábnyom" jegyében minimálisra szorított tömegekkel dolgozik. A kert a park fáival a gyalogos közlekedés, a közösségi élet, az alkotás és a pihenés tere. Az épületek térszín alatti összekapcsolásának területe szintén alacsony, így a park fáit kevéssé érinti. Beépítési paraméterei jók, nagy részük még a ma érvényes szabályozásnak is megfelel. Racionális, gazdaságos, rugalmas és jól ütemezhető.



skicc - meglévő házak, kontrasztok
3/16
skicc - meglévő házak, kontrasztok




Az új épületek hármasikrekként viselkednek. Kiugró födémekkel osztott többrétegű árnyékolt üveghomlokzatuk előtt növények felfuttatására szolgáló sodronyok feszülnek. E növényfal a környezetbe illesztés szép gondolata, ám ellentmondásban van az épületek lebegésével, mivel a növények nem tudnak a kertből indulva növekedni, így állandó és költséges gondozást igényelnek. Az egységes transzparens homlokzatok mögött a cellás irodáktól az egybefüggő közösségi tereken át a kétszintes auditóriumig az eltérő funkciók a belső világ másodlagos, izgalmas kivetüléseként jelennek meg. Az akadémiai A épületet megtisztítja az évtizedek rárakódott sarától és teljes egészében oktatásra használja. A megoldás egyszerű és jól használható, ám a szemináriumi termek összenyitása esetén aránytalan, hosszú terek keletkeznek.


skicc - kilátás, belátás
6/16
skicc - kilátás, belátás




Az eredeti épület fő szerkezeteit megtartva a középfolyosókat és aulákat közösségi terekké változtatja. A bejárat grandiózus lépcsősorát lazábban kialakított, akár kedélyes üldögélést is lehetővé tevő feljáróval oldja. Sajátos helyzet, hogy a rektori, kancellári, gazdasági részleg plusz alapterületét a tervező önmagában álló, az A-hoz nem kapcsolódó, szintén lábakon álló ötemeletes épületben helyezi el a campus északi részén. Az új szárny helye és tömege nagyban hozzájárul, hogy a Gondűző , ill. az előtte fekvő terület szervesen bekapcsolódhasson a campus életébe. Így az nem egy mögöttes, hanem egy köztes térre nyílik. Ez az elhelyezés azonban elefántcsonttorony hatását kelti és túlzottan elszakítja az egyetem vezetését. A fő megérkezési pontban kapott helyet a MOME Szíve és a Tudásközpont, melyek így jól kapcsolódnak a külvilághoz.

A főbejárat a MOME Szívébe nyílik az utcaszintről. A Tudásközpont felemelésével izgalmas, nagyvonalú ugyanakkor emberi léptékű helyzet jön létre. A terepszint alatti amorf, áttört terek bevilágítását a terepszint felhasításával oldja meg. A könyvtár és a többcélú auditórium bejárathoz viszonyított helyzete jó, és a tudásközpont alá féloldalra húzott konyha és kantin elhelyezésével is csak egyet lehet érteni (szellőzés felvezetése stb...). Ugyanakkor a könyvtár és raktárának kapcsolata kidolgozatlan.



kert látvány
13/16
kert látvány




A Tudásközpont az egész campus feje. A funkciók elrendezése lentről fölfelé a publikusabbaktól az elmélyültebb használat irányába történik. Folyosó bővületekkel és egybenyitott kétszintes terekkel igyekszik lazítani az itt túlzottan is feszes szerkesztésen. A B épület megtartásával és újragondolásával az új építés mértéke nem nyomja el a Farkasdy-féle kompozíciót. Alaprajzának kitisztításával, megnyitásokkal műtermekként jól használható, egybenyitott szintek keletkeztek. A kívánt plusz funkciókat - projekttermeket - szintenként híddal lazán kapcsolt, lábakra állított új bővítésben helyezi el. Az így kibővült B szárny a terepszint alatt, közösségi funkciókat is felfűzve kapcsolódik az A épület alagsorához. A tájépítészeti koncepció az építészeti alapgondolatot szolgálja; az épületek csak megérkező és közlekedő terekkel kapcsolódnak a terephez, fedett-nyitott tereket teremtve, ugyanakkor megőrizve a kerti felszínt.

Az egyetlen pályázat, mely számol a diákok bevonásával, és a kertet olyan inspiráló térnek tekinti, amelyet szellemi atmoszféra határoz meg. A belsőépítészeti megoldásoknál is bevonni kívánja a diákokat; a Műhelyházban, mint potenciális kivitelezési háttérbázisban gondolkodik az egyedi iparművészeti megoldások megvalósításakor.



belső látvány
15/16
belső látvány




A printelt üvegfelületek, az üvegrétegek közé épített árnyékoló lamellák látványelemek, egyben a transzparenciát szabályozó megoldások is. A B épület megtartása az építőanyagok fenntarthatósága szempontjából előremutató elképzelés. Ezzel a terv egészére nézve az építőanyagok környezetterhelése alacsonyabb a pályaművek átlagánál Megjegyzendő pozitívum, hogy nagyon magas színvonalú, eredeti és informatív a tervlap-tablók magyarázó grafikai rendszere. A tervező teremtő erővel tudott közelíteni a feladathoz. Tervével igazolta, hogy a program teljesíthető volt erőszakos léptékváltás nélkül is! A koncepció számos eredeti javaslata, felvetése a tervező erőteljes elkötelezettségéről, mély empátiájáról és jó helyzetfelismerő képességéről árulkodik.

A Bíráló Bizottság a pályaművet megvételben részesítette.  


Bíráló Bizottság






Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk