Épületek/Örökség

Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 9.

1/16

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/16

Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 9.
Épületek/Örökség

Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 9.

2006.01.18. 08:08

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Czigány Tamás, Páll Anikó

Földrajzi hely:
Mosonmagyaróvár, Magyarország

Műemléképület rekonstrukció és lakásépítésÉpítészet: Páll Anikó, Czigány Tamás (Czita Építésziroda)

Műemléképület rekonstrukció és lakásépítés

 
előzmények
A Movinnov Befektetési, Innovációs és Szolgáltató Kft. megbízásából készítettük el a Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 9. szám alatti telek és a rajta lévő városképileg védett műemléképület fejlesztési tanulmánytervét. A tanulmányterv alapján kaptunk felkérést a továbbtervezésre. A műemléki épület bontási terveit 2002-ben, az engedélyes és kiviteli terveket 2003-ban készítettük el.

A tanulmánytervet bemutattuk a Műemléki Tervtanács előtt, mely egyetértett a régi épület bontásával-újraépítésével, s a telek további hasznosításával is.

helyszín

A terület Mosonmagyaróvár területén, a régi óvári település központjának határában, középkori eredetű főutcájának nyugati végében, a mai Városkapu téren fekszik. A tér dél-nyugati sarkában húzódó lakóépületek mellett több középület is található itt: a Posta, a Bíróság épülete, a régi malomépület, a temető. A temető közvetlen szomszédságban áll a területtel, csak egy keskeny, gyalogosok és kerékpárosok által használt "sikátor" (Zichy M. utca) választja el őket. A temető a közeljövőben kegyeleti parkként működik. A terület hátsó része lakóterülettel határos. A telek végében folyik az egykori várárok nyomvonalán a Malom patak.
műemlék épület

Az előzetes statikai szakvélemény - készítette Persa András, statikus vezető tervező és tartószerkezeti szakértő -, a műemléki vizsgálat - készítette László Csaba kutató - és a helyszínen az épület tanulmányozása után a meglévő épület bontását és újraépítését javasoltuk. Mindkét szakértői véleményből kitűnt, hogy az épület állapota életveszélyes, állaga egyre romlik, megőrzése csak ideig-óráig lehetséges. Az újraépítésnél fontos szempontnak tartottuk, hogy az épület ne csak külső megjelenésében idézze a régi védett házat, hanem szerkezetében, anyaghasználatában, részletmegoldásaiban is. Az új ház bontott téglából, hagyományos kétállószékes fedélszerkezettel, a meglévő kőtömblépcsők felhasználásával készült, de már a mai kor és a megrendelő igényei szerint lépéshangszigetelt vb. lemezfödémmel, tetőtérkialakítási lehetőséggel, korszerű gépészettel. A külső- és belső nyílászárók, a homlokzaton megjelenő gipsz díszítések, párkányok mind az eredeti minták alapján kerültek újragyártásra. Ennek érdekében részletes felmérést készítettünk  nem csak az épületről, hanem a díszítőelemekről, kiegészítő szerkezetekről is. A kivitelezés során az épen maradt, jó állapotban lévő, felújított díszítések (osztópárkány, Hermész-fej, kapu díszrács,…) a régi helyükre kerültek.

A régi-új épület középületként funkcionál. Bérirodák, fogorvosi rendelők,  kis forgalmú üzletek  kaptak itt helyet. Felmerült az igény a földszinti utcai helyiségek közvetlen közterületről történő feltárására, lehetővé téve egy virágbolt működtetését. A Műemlékvédelmi Felügyelettel egyeztetve, a földszinti utolsó előtti tengelyen lévő ablak helyett bejárati ajtó beépítését javasoltuk. Ez a házon lévő többi bejárattal összhangban készült el, dupla szerkezetű ajtóként, tömör, váztáblás külső és félig üvegezett belső ajtólappal.

A régi épület utolsó látható vakolata egységesen sárgára festett volt, a díszítésekkel, párkányokkal együtt. Javasoltuk, hogy egy differenciáltabb, a különböző épületelemek (párkányok, tagozatok, gipszdíszek) hierarchiáját követő, egy alapszínből (sötétsárga) kiinduló, különböző árnyalatú festés készüljön.

lakóépület
Ezen a belvároshoz nagyon közel eső területen, a lakóövezet szélén, egy magasabb igényszintű, a megszokottol eltérő alaprajzú lakások építését javasoljuk, melyek nem követik a “tucatlakás" építés sémáit. A terület tájolása (K-NY-i hossztengely) és szomszédsági viszonyai (temető, gyalogos-kerékpáros szűk utca, hátsó híd felöli megközelítés) is jelentősen befolyásolták a lakóház alapszerkezetét. Az épület az északi oldal felé zárt tömböket alkot, keskeny nyílásokkal, nagy tömör felületekkel, kis kiülésű párkánnyal. Ezzel szemben a déli oldal felé megnyílik a ház, beengedi a napot, a kertet a lakásokba. A déli homlokzat elé szerelt pergola (melyre növények futtatását javasoltuk) védi a lakásokat a nyári meleg ellen. A lakótömbök között helyezkednek el a külső fedett lépcsők, emeleti teraszok. A tető fogja össze a lakótömböket, feloldva a tömbök zártságát, fedve a külső lépcsőket, közlekedőket. Tömbönként 1-1 lakás található a földszinten, s 1-2 lakás az emeleten.
A lakások belső kialakításukban is összhangban vannak ezzel a külső “kettősséggel". Egy belső installációs “doboz" osztja hosszában kétfelé a lakásokat. Ebben találhatók a zárható kiegészítő helyiségek (kamra, gépészet, fürdő blokk…). Az északi oldalra szervezve találhatók a fixen beépített egységek (konyhák, mosdópultok a beépített berendezésekkel, gardrób szekrények…). A “doboz" és  beépített egységek között bújik meg a belső közlekedő, mely áthajtható ajtókkal hol szeparálható helyiségeket alkot, hol összeköti a lakás különböző tereit, kényelmes napközbeni használatot biztosítva. A szobák a déli oldalra szervezőnek a kilátás, a kert felé. A gyerekszobák, ill. hálószobák előtt egy köztes tér biztosítja a helyet a tanulásra, otthoni munkára. A garzonlakást kivéve minden lakás rendelkezik nagyméretű terasszal. Az udvar közös használatú, de a pergolával, az arra futtatott- és ültetett növényzettel megoldotható a földszinti lakások szeparálhatósága.

A telek északi bővületében találhatók a fedett, zárt garázsok, és közös használatú tárolók. A garázs a telken körbefutó fal szerves része, ragasztottfa tetőszerkezete a kerítésfalra támaszkodik. Kerültük a garázs tömegszerű megjelenését. A melléképület északi oldalra való helyezése is segíti a temetőtől való elszigetelődést. Gépkocsival a teleknek csak az északi (melléképület felöli) oldala járható. Autóval a lakóterület felől, a Malompatakon át érkezhetünk.

Az épület homlokzataiban, anyaghasználatában visszafogott, a díszítésben a szerkezeti elemek , kapcsolatok, részletek egyszerű megoldásai dominálnak. A finomszemcsés, fehérre vakolt tömböket fa szerkezetű lépcsők, teraszok és a  tetőszerkezet köti össze. A déli homlokzaton is a fabetétes nyílászárók és a pergola dominálnak.


szerző: Páll Anikó építészmérnök (szöveg), Hajdú József és Czigány Tamás (kép)


 
Megbízó: Movinnov Befektetési, Innovációs és Szolgáltató Kft. (Bella Sándor)

Tervezők:        
Generál tervezés, építészet: Páll Anikó, Czigány Tamás (CZITA Építésziroda Kft., Győr)

Gépészet, épületvillamosság: KondiCad Kft., Győr
Szerkezettervezés: BS Tekton Bt., Győr
Közmű-, úttervezés: Viadukt Kft., Győr

Generál kivitelező: Óvár Kft, Mosonmagyaróvár

Tervezés: 2002-2003
Kivitelezés: 2003-2004


Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk