Épületek/Lakóépület

Munkahely és otthon, a tengerparton - Villa Morild, Norvégia

1/13

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
?>
1/13

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Munkahely és otthon, a tengerparton - Villa Morild, Norvégia
Épületek/Lakóépület

Munkahely és otthon, a tengerparton - Villa Morild, Norvégia

2012.02.09. 13:50

Projektinfó

Földrajzi hely:
Norvégia, Gulen

Építészek, alkotók:
Todd Saunders, Béres Attila, Joseph Kellner

Vélemények:
7

Letölthető dokumentumok:

Egyre többen dolgoznak otthon(ról), ami a számos előny mellett kihívásokat is rejt, nem csak a mindennapok időbeosztásában, hanem a kettős célnak megfelelő térstruktúra kialakításában is. Ilyen feladattal kerül szembe Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész, aki Béres Attilával közösen készítette el egy fiatal házaspár dolgozó-, és lakóhelyét - egy különleges panorámával rendelkező, tengerparti telken, Bergen közelében.

A Villa Morild Norvégia nyugati partján, Gulen településen található, Bergentől északra, mintegy kétórányi útra. A megrendelő egy fiatal házaspár volt, akik otthon dolgoznak, ezért a feladat egy kettős rendeltetésű épület létrehozása volt. Fontos szempont volt számukra a munka-, és a lakóterek határozott szétválasztása. „A megbízás legnehezebb részét annak a megvalósítása jelentette, hogy amíg otthon vagy, ne láthasd az irodát, és fordítva" - magyarázta Saunders. A tervezők a határozott megrendelői elképzeléseket, valamint a helyszín és a tájolás sajátos adottságait figyelembe véve alakították ki a koncepciót - hasonlóan több más munkájukhoz, amik a sűrűn beépített helyektől távolabb esnek.

 

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
1/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
2/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
3/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

 

 

A területről páratlan panoráma nyílik a tengerparti szigetvilágra. Norvégiában az egyik legfontosabb tervezési elv, hogy este a nyugati napsütés jól átjárja a házat, ezért az épület főleg ebbe az irányba nyílik meg. A telek saját tengerparti kapcsolattal rendelkezik, de nem takarja el a kilátást és nem zárja le a part megközelítését a szomszédság lakóitól sem.

 

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
4/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
5/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
6/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
7/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
8/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
9/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

 

 

A műteremhez hasonlóan kiképzett iroda az emeleten kapott helyet, egy félnyeregtetővel fedett, konzolosan előreugró, kiemelt „dobozban", vizuálisan és fizikailag is jól elválasztva a ház többi részétől. A lakóterek a földszinten helyezkednek el, közrefogva egy széltől védett udvart, ahol a gyerekek az év nagy részében játszhatnak. Érdekesség, hogy a tetőterasz kívülről és belülről (az irodából) egyaránt megközelíthető. A ház tartószerkezetét faváz és rétegelt-ragasztott gerendák rendszere alkotja. A külső héjat vízszintesen rakott, fehérre lazúrozott fenyő burkolat alkotja, a belső terek elhatárolására pedig gipszkartont alkalmaztak.

 

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
10/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
11/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg
12/13
Villa Morild, tervező: Todd Saunders, fotó: Bent René Synnevåg

 

 

A közelmúltban több projektet bemutattunk már a Saunders Architecture munkái közül, így a Fogo Island műteremházait, valamint a Villa Storingavika és a Villa G lakóépületeket. Időrendben a Villa Morild volt az első ház, amin Béres Attila közösen dolgozott Todd Saunders-szel. Gyakorlatilag a fiatal magyar építész bergeni munkakezdésének első napján indult ez a projekt, így az első vonal meghúzásától kezdve végig részese lehetett a tervezésnek. Saunders irodájával a munkakapcsolat azóta is tart. Jelenleg főként távmunkában, keszthelyi irodájából vesz részt egy új-fundlandi szálloda és egy labradori kulturális központ tervezésében

fordította: Garai Péter


Villa Morild

vezető tervező: Todd Saunders
vázlatterv, eng. terv: Béres Attila
kiviteli terv: Joseph Kellner
tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009-2010
bruttó szintterület: 230 m2
helyszín: Gulen, Norvégia
fotók: Bent René Synnevåg

Kapcsolódó oldalak:

A hg.hu interjúja Béres Attilával

Vélemények (7)
Pákozdi Imre
2012.02.09.
21:07

Gyönyörű helyen, nagyon igényes anyagokból épített, alapvetően szép ház, bár az emeleti traktus talán egy kicsit esetlenül lett odabiggyesztve. A műterem és a lakótér elválasztásának szándéka nagyon logikus, de a műterem valahogy túlságosan kiáll, miközben túl keskeny; ennek folytán kicsit akarnok módon meredezik, miközben a talpig ablakokon át látszó emberalakok mintha egy szűkre szabott, vagy enyhén kinőtt térben evickélnének.

cs.a
2012.02.13.
11:15

@Pákozdi Imre: számomra pont kedves az elválasztás módja és aránya. azt érzem rajta, hogy ebben a különböző léptékű részben valóban más történik, de mégis a mindennapi élet részeként.

marcalvárosi
2012.02.09.
20:28

Nagyon szép lett! Gratulálok!

cs.a
2012.02.09.
14:36

gratula az alkotóknak. attila, nagy öröm nyomon követni, amit csinálsz! jó lenne a terveket is végignézni - ha lehet, osszátok meg azokat is! kösz. további jó munkát! cseh andrás

másik
2012.02.10.
07:26

@cs.a: csatlakozom -- ahogy az alaprajzra való vágyásban is. szép!

lanyibandi
2012.02.10.
10:55

@másik: Sziasztok! Most már láthatók az alaprajzok, nézzétek meg őket. András

cs.a
2012.02.13.
07:48

@lanyibandi: köszönjük.

Új hozzászólás
Épületek/Örökség

BAMBI ESZPRESSZÓ // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:43
00:07:10

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

A most 60 éves Bambi Eszpresszó 1961 május 1-én, a munka ünnepén nyílt meg. A Frankel Leó utca sarkán álló, id. Janáky István által tervezett Lottóház aljában helyet kapó kávézó lényegében a megnyitása óta nem változott. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében az épület és az azt legendássá tevő eszpresszó történetét is megismerhetik a nézők.

Helyek/Városépítészet

NAPRAFORGÓ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2021.06.08. 14:40
00:07:42

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Az 1931-ben épült Napraforgó utcai kísérleti lakótelep a magyar építészettörténet kiemelkedő állomása, mivel ennek a kezdeményezésnek köszönhető a Bauhaus szellemiségének meghonosodása hazánkban. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának mai részében a számos különböző hátterű építész által létrehozott, mégis egységes hangulatot árasztó mintateleppel ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk