Egyéb cikkek

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában

1/9

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/9

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában
Egyéb cikkek

Műteremház Angyalföldön, a Reitter Ferenc utcában

2005.05.31. 22:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Csomay Zsófia, Nagy György

az 1. díjas, 41. sz. terv

az 1. díjas, 41. sz. terv
Tervezők: Csomay Zsófia, Nagy György (CET Budapest Rt.)
Munkatársak: Ercsényi Miklós, Gaál Mariann, Szobota Eszter

 

1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

9/9

8/9

 

Építészeti műszaki leírás

Az épületet az adott telken a városrendezési előírásoknak megfelelően helyeztük el.
Az épület mindkét bejárata a Keszkenő utcáról nyílik, a telepítésnél elsőrangú célunk az utcától való elhatárolódás - amit a telek tájolása is indokolt.

A fogadó előtérből érhető el a zárható előadóterem, földszinti műterem (udvari bejárata is van), az irodák, teakonyha és a WC csoport. Az előtér alkalmas kiállítások, rendezvények lebonyolítására az előadóterem lezárása esetén is. Ezért a bejárattal szemben egy többfunkciós pultot helyeztünk el, ami a napi recepciós tevékenységen túl vagy azzal egyidőben alkalmi büfére is alkalmas volna (a háttér teakonyhával). A bejárat közelében egy másik többfunkciós bútorelemet terveztük: elől hirdetések, képek, hátul lezárható ruhatár, benne gépészeti akna.

Mivel tűzvédelmi előírások nem korlátoznak bennünket olyan térrendszert terveztünk, hogy az előtérből induló lépcső végigkúszik a műtermek függőfolyosói előtt - kilépőknél és a térbővületeknél szerkezeti kapcsolatot teremtve a homlokzati fallal - . Így az előtér különleges téri formációkkal kapcsolódik a műtermek bejárataihoz és a műtermek előtt kialakuló belső teraszokhoz. Ezek a terek egy földszinti kiállítás részére is lehetnek; belső udvar "gang" analógiájára alkalmasak beszélgetésre, tárgyalásra, olvasásra, műtárgyak, kísérleti darabok elhelyezésére, belógatására, stb. Valamiféle közösséget indukáló térnek gondoltuk azon túl, hogy a külső fal zsaluzott ablakain és színes üvegein át érkező déli napfény ezt a többszintes, bonyolult teret élettel telíti, s a látványa termékenyítőleg hathat a művészemberekre. Ez a homlokzat szellemi jelképe lehetne a háznak.
A 4. szinten közös, nyitott tetőteraszt is terveztünk, sok növénnyel.

A műtermek ezzel szemben puritánok, egyszerűek. Észak fekvésű valamennyi - kivéve a sarokműtermeket, ahová a belsőépítész és ipari formás műtermek kerülnének. A Reitter Ferenc utca sarkára egy különlegesen magas kétszintes festőműterem került, ami igény szerint 2 db kicsi műteremre bontható.

A műtermek hátsó - 1,5 m-es - traktusában helyeztünk el minden "technológiát" (zuhany, WC, mosdó, kiöntő, mosó, öblítőkádak, gipszes munka, anyagtároló, stb.).
Ennek a sávnak az álmennyezetébe kerülhet a helyi elszívás és egyéb gépészeti vezeték, amik függőleges aknákon keresztül érik el a garázsszintet.

A pinceszint az 50 % beépítési előírás okán kilóg a felépítmény alól - felette azonban az 50 cm földréteg alkalmassá teszi kert létesítésére a zöldterületi mutatónál (75 %-ot számoltunk).

Szerkezet, homlokzat
A statikai műleírás kiegészítéseként a külső fal rétegrendje:

  • vázkitöltés: 44 cm Porotherm homlokzati blokk
  • burkolat: üvegszálas ragasztott háló + 1 cm vtg. kereskedelemben kapható téglaszerű burkolólapok (lásd homlokzati rajzot).

Ami ettől eltér: a Keszkenő utcai homlokzat, ahol a lépcső vonaláig rétegrendileg azonos a fent leírtakkal, homlokzati mintázata azonban egy "véletlenszerűen komponált" felület, ami a következő félékből tevődik össze:

  • különböző méretű és színű mázas és mázatlan kerámialap
  • üvegbeton
  • cserép
  • tükör
  • művészek által készített darabok (pl. mázas kerámia)
  • színes üveg

Ennek a homlokzatnak a lépcső feletti felülete: vázszerkezetbe foglalt hőszigetelt Finnforest panelek, előttük függőleges rácsozattal (20 év garancia). Ez a fa magas hőmérsékleten gyantamentesített és nem igényel felületkezelést. A belső terek kiképzése tökéletesen puritán: pl. a lépcsőkarok akár jó minőségű, csúszásmentes betonfesték szórással is készülhetnének. Fontosnak tartjuk, hogy a műtermek úsztatott padozattal és hanggátló ajtókkal készüljenek, ezért a födémszerkezet összvastagsága 40cm.

Parkolás, kert
Az OTÉK által előírt műteremegység/parkoló szerint készült a garázs.
A nagyteremre vonatkozó hivatkozott jogszabály híján: a látogatók igényeit az épület előtti 7 parkoló, illetve a pincegarázsban létesíthető double parking gépek telepítési lehetőségével gondoltuk megoldani.

Kert
Az épület utcai frontjain a telket csak kertészeti eszközökkel választottuk le az utcától, kerítést csak a telek udvari sávjának leválasztására terveztünk, átriumszerűen, magas téglafalakkal. A téglafal belülről mozgalmas berendezési tárgy: üléseket, fülkéket, polcokat, virágfuttatókat foglal magába.

Csak fák és gyep telepítendő.

Adatlap

1. A tervezett épület bruttó szintterülete: 2747 m2
nettó szintterülete: 2498 m2
földszinti bruttó alapterülete: 523 m2
építménymagassága: 15,8 m

2. A telek beépítési mértéke: 37,5 %
szintterületi mutatója 2747/1393 = 1,97 m2/m2
zöldfelületi mértéke: 36,5 %

3. Elhelyezett parkolók teremgarázsban: 21 db
(double parking esetében ez a szám kétszeresére nőhet ugyanazon az alapterületen)

terepszinten: 7 db

4. Műteremegységek száma összesen: 21 db
- 30 - 40 m2 között (3,4,7,8,13,14) 6 db
- 40 - 50 m2 között (20,21) 2 db
- 50 m2 felett (1,2,5,6,9,10,11,12,15,16,17,18,19) 13 db

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk