Közélet, hírek

N. Nagy Tamás és Somosi János vezeti a Nagy Kiállítótér pályázat győztes csapatát

1/3

I. díjas terv, modell

?>
I. díjas terv, modell
?>
I. díjas terv, helyszínrajz
?>
I. díjas terv, látvány
1/3

I. díjas terv, modell

N. Nagy Tamás és Somosi János vezeti a Nagy Kiállítótér pályázat győztes csapatát
Közélet, hírek

N. Nagy Tamás és Somosi János vezeti a Nagy Kiállítótér pályázat győztes csapatát

2007.07.14. 17:24

"Egy budapesti magántervezői csoport": N. Nagy Tamás, Somosi János, Galambos Sándor, Mechle Balázs, Gál Béla, Vass-Eysen Áron, Varga Lívia, Czeglédi Péter, Haász Ferenc kapta az első díjat az Európa Kulturális Fővárosa (EKF2010) program részét képező Nagy Kiállítótér tervpályázatán, amelynek eredményét pénteken hirdették ki Pécsett.

I. díjas terv, modell
1/3
I. díjas terv, modell

"Egy budapesti magántervezői csoport": N. Nagy Tamás, Somosi János, Galambos Sándor, Mechle Balázs, Gál Béla, Vass-Eysen Áron, Varga Lívia, Czeglédi Péter, Haász Ferenc kapta az első díjat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF2010) program részét képező Nagy Kiállítótér tervpályázatán, amelynek eredményét pénteken hirdették ki Pécsett.

Az elismerés egyben azt is jelenti, hogy a város a N. Nagy Tamás és Somosi János vezette kilenctagú társasággal köt szerződést a végleges tervek elkészítésére. A nemzetközi bíráló bizottság a győztes munkát a tervezett múzeumi, kiállítótéri funkciók maradéktalan teljesülése, kiváló környezetbe illeszthetősége, valamint a majdani komplexum egyedi, pavilonszerű elrendezése okán részesítette első díjban.

A mintegy ötezer négyzetméter alapterületű kiállítótér a belvárosban, a Káptalan utcai szabadtéri színpad helyén, 3,5 milliárd forintból épül fel. A tervek szerint három részből áll majd, ezek a föld alatt kapcsolódnak egymáshoz. Benne egyidejűleg 2400 négyzetméteren lehet kiállításokat tartani, 900 négyzetméteren pedig műalkotásokat raktározni, tárolni.

Az eredményhirdetés után Somosi János elmondta, hogy a győztes tervezőközösség korábban nem dolgozott együtt, a team kifejezetten erre a munkára állt össze. Az új galéria tervezői arra törekedtek, hogy a Nagy Kiállítótér legyen attraktív és közönségcsalogató épület, ugyanakkor a galéria maradéktalanul illeszkedjen a városrész műemlékeihez, több száz éves parkjaihoz. Ezért a tervezők inkább a föld alatt terjeszkedtek, a galéria kiállítótermeit ugyanis egy járószint alatti labirintusba képzelték el. A létesítmény föld feletti, kőből és üvegből emelt építményei viszonylag alacsonyak, egy- és kétszintesek.

Az idén márciusban kiírt pályázati felhívásra 42 terv érkezett. A zsűri a rendelkezésre álló 27,6 millió forintos keretből a nyertesen kívül két tervezőgárdát díjazott, és jutalmazás mellett három munkát megvételre ajánlott. A Nagy Kiállítótér az EKF-program egyik kulcsprojektje, amelynek célja, hogy Pécs alkalmassá váljon nagy volumenű és értékű, jelentős keresletre számot tartó időszaki és vándorkiállítások befogadására, továbbá megoldódjon a nemzetközi rangú Modern Magyar Képtár gyűjteményének méltó, a műtárgyvédelmi követelményeknek és a látogatói igényeknek megfelelő elhelyezése és bemutatása.

Az új fejlesztés minőségi változást eredményez a város, a megye és a tágabb régió kiállítási életében, és korrigálja az e tekintetben a főváros és a vidék között mutatkozó egészségtelen erőviszonyokat. Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy az EKF előkészületeit "túlzott aggodalom, túlfűtött izgalom kíséri, de a beruházások határidőre el fognak készülni".

Mészáros András, az EKF általános igazgatója pedig azt mondta: a napokban közli azon építész szakemberek nevét, akikkel tárgyalásokat folytatnak a közelmúltban felmentett építész igazgató feladatainak átvételéről.

forrás: mti és nol; képek: Pécs2010 Menedzsment Központ Kht.

I. díjas terv, látvány
3/3
I. díjas terv, látvány

I. díjas terv, helyszínrajz
2/3
I. díjas terv, helyszínrajz


Vélemények (1)
beton
2007.07.16.
13:31

A magyar rádió honlapja kissé dezinformált ... http://www.radio.hu/read/228549/rid/PT1RTXlBVE0= "Eredményt hirdettek a Nagy Kiállítótér proejktben 2007. július 13., péntek 14:40 Varga Tamás és tervezőcsapata nyerte az EKF – Nagy Kiállítótér projektjének tervezési munkálatait – ez derült ki a mai nyilvános eredményhirdetésen..." Amúgy kíváncsian várjuk a terveket is :)

Új hozzászólás

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk