Nézőpontok/Vélemény

Ne épüljön toronyház a Belvároshoz közel, a budai Duna-parton!

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Ne épüljön toronyház a Belvároshoz közel, a budai Duna-parton!
Nézőpontok/Vélemény

Ne épüljön toronyház a Belvároshoz közel, a budai Duna-parton!

2017.01.27. 15:00

Cikkinfó

Szerzők:
Pákozdi Imre

Földrajzi hely:
Budapest

Vélemények:
8

Dosszié:

Budapest egyik legnagyobb vonzereje csodálatos és emlékezetes városképe, ám a Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház jelentősen befolyásolná - rontaná - ezt a képet. A Fővárosi Közgyűlés módosítja a településszerkezeti tervét, azonban mindezt szakmai és társadalmi viták lefolytatása nélkül. Alább ez ellen szólalnak fel neves várostervezők. 

A Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház az alig egy kilométer távolságban lévő, 130 méteres Gellértheggyel vetélkedő magassága révén és a három kilométerre elterülő Várhegy fölé magasodva, súlyosan megzavarná az eddig harmonikusnak mondható budai városképet.

A magas házak építésnek szabályozása Budapesten évtizedek óta meghatározóan fontos a városfejlesztésben. Először 1995-ben, majd 2002-ben végül 2015-ben került elfogadásra egy-egy átfogó szabályzat. Mindhárom esetben rendszerelvű szabályozás történt, mert a várost irányító szakmai-politikai testület tudatában volt annak, hogy Budapest egyedülállóan szép panorámája olyan kincs, olyan történelmi örökség - és egyben Budapest legnagyobb attrakciója - amelyet védeni és őrizni kell.

A legutóbbi szabályozás alapját a Budapest 2030 című, hosszú távú városfejlesztési koncepció nyomán elkészült és jóváhagyott Településszerkezeti Terv képezte. A jogalkotó az egész várost kívánta szabályozni, annak érdekében, hogy ne esetleges döntések alapozzák meg a hosszú távú fejlesztést. A szabályozás toronyházak építését kizárólag a Csepel sziget északi részén engedte meg, nemcsak a város sziluett védelme érdekében, hanem közlekedési, szerkezetfejlesztési és területpolitikai megfontolásokat is figyelembe véve.

Fentiek alapján elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a jóváhagyott fejlesztési koncepciók és településszerkezeti tervek alapján elkészült szabályzatot egyetlen befektető vagy befektetői csoport igényeihez szabva, egyetlen telekre vagy telekcsoportra, a szakmai és társadalmi viták lefolytatása nélkül módosítsák. 

Budapest, 2017. január 27.

Dr. habil Alföldi György építész-urbanista
Bardóczi Sándor okl. tájépítész mérnök
Dr. Brenner János okl. építészmérnök, c. egyetemi tanár, Hild-díjas urbanista
Csanádi Gábor szociológus
Fleischer Tamás kutató
Gauder Péter városfejlesztő-urbanista

Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész
Dr. Körmendy Imre építészmérnök, a MUT elnöke
Dr. Lányi András filozófus, egyetemi docens
Pákozdi Imre közíró
Dr. Schneller István építészmérnök, egyetemi tanár
Szokolay Örs stratégiai főtanácsadó, Budapest-Zugló önkormányzata

Dr. Tosics Iván szociológus

 

 

Vélemények (8)
alfoldi2011
2017.03.21.
18:38

Elkészült Európa felhőkarcoló térképe!

http://hvg.hu/ingatlan/20170321_Itt_van_Europa_felhokarcolo_terkepe

"Az európai felhőkarcoló rangsorban Magyarország az utolsó helyen tartózkodik – Albánia, Andorra, Finnország, Izland, Írország, Macedónia, Montenegró és Szlovénia társaságában. "

"... az oroszok az East Towerrel viszik el a pálmát, az építmény 374 méter magas. Sőt, tartósítják az első helyüket, mert a legmagasabb építés alatt lévő ház is az oroszoké, Szentpéterváron a Lakhta Center 462 méter magas lesz."Hartmann György Sándor
2017.05.08.
12:25

@alfoldi2011: De az is lehet, hogy a XI. kerület főépítésze, Takács Viktor javaslatára még a 120 métert is megfejelek, mert ki tud ellenállni egy ilyen kérésnek:

https://444.hu/2017/05/08/a-tervezettnel-is-magasabb-felhokarcolot-szeretne-a-kopaszi-gatra-a-kerulet-foepitesze

És akkor már lassan a topon leszünk! Utolérjük Brüsszelt!

Pákozdi Imre
2017.05.08.
13:10

@Hartmann György Sándor: Az eredeti írást ld.: http://magyaridok.hu/belfold/minivaros-epul-kopaszi-gatnal-1664431/ Ebből világos, hogy a XI. kerületi főépítész semmit nem fogott fel a toronyház elleni érvekből. A tervezett 120 méteres épülettel egyetlen baja van, hogy nem elég karcsú, úgyhogy még magasabb épületet szeretne... Ezért érvelésünk lényegét újra magyarázva, kicsit kibővítve, megismétlem:

A Lágymányosi öböl partjára tervezett 120 méteres toronyház az alig egy kilométer távolságban lévő, 130 méteres Gellértheggyel vetélkedő magassága révén és a három kilométerre elterülő Várhegy fölé magasodva, súlyosan megzavarná az eddig harmonikusnak mondható budai városképet. A szabályozás - tavaly év végéig - toronyházak építését kizárólag a Csepel-sziget északi részén engedte meg, nemcsak a városi sziluett védelme érdekében, hanem közlekedési, szerkezetfejlesztési és területpolitikai megfontolásokat is figyelembe véve.

Mi a különbség az eredetileg, Csepelre engedélyezett toronyház és a Kopaszi gátra tervezett toronyház fekvése között? Egy, a Csepel-sziget északi részén esetleg megépítendő toronyház-együttest a Duna, méghozzá annak a budai hegyektől délkeletre, a síkság felé szélesedő szakasza választja el a budai hegyektől. Ezért a Csepel északi részére feltételezett toronyház-csoport, ha Budáról, a hegyekből, akár a Gellérthegyről, akár a Budai hegység délebbi vonulatáról nézzük, nem csupán 900 méterrel tűnik távolabbinak, hanem más tájegységhez tartozónak is hat, mint egy toronyház a Lágymányosi öbölben. Pestről nézve pedig a Csepel-sziget északi része alig látszik, de ha látszik is, semmiképpen nem egységet képezve a Budai hegyekkel, a Gellértheggyel vagy a Várheggyel. Ez a tervezett toronyház viszont még bőven bezavar, akár ha a Petőfi híd, akár ha a Szabadság-híd felől nézzük, sőt, még az Erzsébet híd pesti hídfőjétől is.

reliefplan
2017.05.10.
12:37

@Pákozdi Imre: Most már csak egy dologban bízhatunk: abban, hogy a befektető bölcs belátással nem használja ki az új szabályozás adta lehetőséget, és mondjuk "csak" 80 m magas toronyház tervezésére fogalmazza meg a tervpályázati kiírást a 8 neves építésziroda számára. Vagy a tervpályázat eredménye meggyőzi őt ugyanerről, vagyis lesz néhány józanul gondolkodó építész csoport is...

kezdoepitesz
2017.02.28.
13:57

inkább egy karcsú hercegnő mint egy dagadt törpe

Pákozdi Imre
2017.01.30.
19:37
péter bérenc
2017.01.27.
16:54

és most?

lecsó
2017.01.30.
00:30

@péter bérenc: És most várjuk a szakmai szervezetek (Kamara stb) hivatalos reakcióját. Például.

Egyébként kompromisszumos megoldás lehetne egy a Hengermalom útig történő, többszakaszos beépítés, ahol a beruházó opciót kaphatna a második etapra, cserébe hogy nincs magasház plusz lazább a beépítési sűrűség illetve az erőmű műemléki értékű részeit felújítja valamilyen közcélú hasznosításra alkalmas állapotba (pl. egész jó műszaki múzeumot lehetne ott berendezni).

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk