Közélet, hírek

Nemzetközi innovációs házépítő verseny rendezési jogát nyerte el az ÉMI

2017.09.22. 11:13

A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát.

A 2002-ben útjára indult Solar Decathlon kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A nemzetközi eseményt eddig több mint tíz alkalommal rendezték meg világszerte, és minden esetben nagyszámú – százezres – nézőközönséget vonzott az építésügyi szakma és a lakosság köréből egyaránt. A versenyt kiíró Energy Endeavour Foundation és a szervezésben társult partnerek 2017. szeptember 19-én egyeztettek a magyarországi verseny 2019-es rendezéséről, valamint aláírták a Solar Decathlon Europe 2019 közös nyilatkozatát, memorandumát. A keddi esemény egyben a verseny indításának hivatalos bejelentése is volt, ettől a naptól kezdve október 31-ig jelentkezhetnek a világ egyetemei a megmérettetésre.


Az ÉMI által készített projekttervet választotta ki a nemzetközi zsűri a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny rendezésére, így két év múlva a társaság székhelye, Szentendre adhat otthont a világszinten ismert és népszerű eseménynek. A Solar Decathlon Europe 2019-hez kapcsolódó közös nyilatkozatot, memorandumot Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója, Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre város polgármestere, dr. Józsa János, a BME rektora és Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója írta alá 2017. szeptember 19-én Szentendrén, az ÉMI Tudásközpontjában.


Az ÉMI szakmai felügyeletét ellátó Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára, Füleky Zsolt a találkozón elmondta: a magyar építészet- és építésügy eredményeként tekint az esemény rendezési jogának elnyerésére. Kifejtette: Szentendre város kiváló elhelyezkedése és megközelíthetősége mellett vonzó turisztikai és természeti adottsági miatt nagyszerű házigazdája lesz a versenynek, a BME pedig nemzetközi szinten is elismert felsőoktatási intézményként, egyetemi kapcsolatai révén, illetve a korábbi versenyen szerzett személyes tapasztalata által nagyban hozzájárul a 2019-es Solar Decathlon Europe sikeres megvalósításához. Az ÉMI NKft. több mint fél évszázados, erős építésügyi szakmai háttere, szakembergárdája, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatai, illetve a helyszínnel kapcsolatos kiváló adottságai jelentenek garanciát egy világszínvonalú esemény megrendezésére.


Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója elmondta: a magyar építésügy meghatározó szereplőjeként az ÉMI NKft. elkötelezett abban, hogy formálja a szemléletet a tervezői, kivitelezői szakmában és az állami épületgazdák, valamint a lakosság körében egyaránt annak érdekében, hogy nem csak szép, de funkcionálisan átgondolt és minőségi módon kivitelezett, valamint olcsón fenntartható épületek készüljenek hazánkban. Éppen ezért neveztek a Solar Decathlon Europe 2019 verseny rendezési jogára, mert az esemény kiváló alkalom ennek a szemléletnek a közvetítésére és hazai köztudatban történő erősítésére. A verseny során bemutatásra kerülő innovatív megoldások pedig nem csupán az új építkezésekhez, hanem a meglévő épületállomány környezettudatos és költséghatékony felújításához, életciklusuk meghosszabbításához is adhatnak inspirációt.A pályázatkiírók nevében Louise Holloway, az Energy Endenavour Alapítvány igazgatója a szeptember 19-i találkozón gratulált a verseny rendezési jogának elnyeréséhez. Kifejtette, a program egyik küldetése, hogy a verseny során felhalmozódott tudásbázis és a fenntartható megoldások eljussanak a tudományos szférától egészen a háztartásokig, és a felelős energiafelhasználás minél szélesebb módon érvényesüljön a mindennapokban.


Dr. Józsa János, a BME rektora elmondta, remek tapasztalatszerzés volt az intézményük számára, hogy az egyetem nevezett a 2012-es versenyre. Első magyar résztvevőként a BME csapata kiváló eredménnyel, összesítésben hatodik helyen végzett Madridban, és több díjjal is elismerték Odoo nevű projektjüket. A verseny jelenlegi célját illetően kifejtette, a megépítendő házak, pályaművek technológiáit az építész szakma mellett meg kell ismertetni a most fejlődő generációk mérnökeivel és közgazdászaival egyaránt.


Szentedre jelentős szerepével kapcsolatban Verseghi-Nagy Miklós polgármester az eseményen kiemelte: a város hagyományaiban a művészet, a kultúra és a tradíció találkozik, de innovációra is szükség van a további érdemi fejlesztésekhez. Ennek révén a verseny és az új épületek a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiegészítéseként, azzal együttműködve egy XXI. századi skanzenként szolgálnák ki a hazai és a nemzetközi érdeklődést egyaránt.

2019 júliusában tehát térségünkben elsőként Magyarország és Szentendre lehet a házigazdája az egyetemek között zajló nemzetközi eseménynek. A verseny indításának szeptember 19-i hivatalos bejelentésétől kezdve októberig végéig jelentkezhetnek a megmérettetésre az egyetemek a világ bármely részéről. A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokat emeli ki, és számos innovatív kihívás elé állítja majd a versenyzőket: a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, solar elemek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus design és a természet-alapú megoldások, vagy a magas teljesítményű kompozit anyagok használata terén. Az ÉMI szentendrei területén megrendezett eseményre, a megmérettetés tíz napjára – a nagyjából 400 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül, akik egy hónapot töltenek Szentendrén – várhatóan közel 120 ezer hazai, és több ezer külföldi látogató érkezik. A legjobb épületekből hosszú távra tervezett látogatóközpont pedig évente 25 ezer érdeklődőt vonzhat majd. A verseny szervezése a magyar építésügy fejlődése mellett számos kedvező hatással bír majd: többek között az energiahatékony, környezettudatos szemléletmód elterjedése a hazai építészetben, valamint a lakosság körében; a foglalkoztatottság növelése; nemzetközi kapcsolatok kiépítése és erősítése; országimázs erősödése; a fiatal építészek pályán tartása. Mindezek mellett pedig komoly gazdasági hasznot jelent Szentendre város, a térség és Magyarország számára egyaránt.

 

Forrás: ÉMI
Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk