Épülettervek/Hallgatói terv

Nézőpont - Szemüvegkeret készítő manufaktúra

1/15

Látványtervek - építész: Karancz Ákos

?>
Látványtervek - építész: Karancz Ákos
?>
Szemüvegkeret készítése - építész: Karancz Ákos
?>
Helyszínrajz M1:2000 - építész: Karancz Ákos
?>
Helyszínrajz M1:500 - építész: Karancz Ákos
?>
Alaprajz - építész: Karancz Ákos
?>
3D-s hosszmetszetek - építész: Karancz Ákos
?>
Homlokzatok - építész: Karancz Ákos
?>
Makett - építész: Karancz Ákos
?>
Makett - építész: Karancz Ákos
?>
Makett - építész: Karancz Ákos
?>
Makett - építész: Karancz Ákos
?>
Látványterv - építész: Karancz Ákos
?>
Látványterv - építész: Karancz Ákos
?>
Látványterv - építész: Karancz Ákos
?>
Látványtervek - építész: Karancz Ákos
1/15

Látványtervek - építész: Karancz Ákos

Nézőpont - Szemüvegkeret készítő manufaktúra
Épülettervek/Hallgatói terv

Nézőpont - Szemüvegkeret készítő manufaktúra

2018.03.23. 11:50
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Esztergom

Építészek, alkotók:
Karancz Ákos

Szemüvegkeret készítő manufaktúra

Tervezés éve:
2016

Bruttó szintterület:
340 m2

Stáblista

építész: Karancz Ákos

konzulens: Borbás Péter DLA

intézmény: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar

MÉD:

Karancz Ákos diplomamunkájában egy egyedi szemüvegkeret készítő manufaktúrát tervezett Esztergom óvárosi szövetébe helyezve. A tervezési program egy komplex, többfunkciós épületet kívánt, melyben a gyártás folyamata nemcsak a funkciót adja, hanem térszervező elemként is tetten érhető. 

A szemüvegkeret gyártás Esztergom életében nagy múltra tekint vissza. Az itt működő Granvisus Kft. a térség vezető szemüvegkeret exportőre volt hajdanán, ahol évi 2 millió keretet gyártottak le. A keleti piacok térnyerésével, a rendszerváltást követően a gyárat bezárták, de emléke máig él a helyi közösségben. Jelenleg hazánkban azóta se folyik nagyobb volumenű előállítás, viszont az ezredfordulót követően elindult a kisléptékű design keretgyártás, ami egyediségével és tartósabb kivitelezésével már alternatívát tudott nyújtani az olcsóbb tömeggyártott keretekkel szemben.

Esztergom városában jelenleg csak viszonteladó optikák működnek, így a tervezett manufaktúra újraélesztené a város kapcsolatát a keretgyártással. A manufaktúra design keretek gyártásával foglalkozna kisipari mennyiségben, ahol az újszerű formák és anyagok használata kerülne a középpontba, és a tömeggyártott műanyag keretek ellenpólusát képezné a térségben, egy új helyi brand megteremtésével. Az ezt kiszolgáló tervezett épületet egy egybefüggő, de tagolt tömegként formáltam meg, ahol a tervezőasztaltól a gyártáson át, egészen az árusításig a keret elkészülésének folyamata lekövethető és végül kézbe/szemre vehető.

Makettkészítés GIF.


Makett - építész: Karancz Ákos
11/15
Makett - építész: Karancz Ákos

 

Szemüvegkeret gyártás

A kutatómunkám során felvettem a kapcsolatot a hazai gyártókkal, melyek közül a Concept Eyewear lehetőséget biztosított egy teljes körű műhelybejárásra, ahol a gyártás technológiáját egészében megfigyelhettem. A szemüvegkeret készítés viszonylag kis helyigényű, amely apróbb műhelymunkák összehangolásával történik. A nyersanyagok beszerzését követően megkezdődik a táblákban érkezett nyír, furnér és acetát lemezek méretre vágása CNC gépek segítségével a tervezett keretek paraméterei alapján, melyekből ragasztás segítségével többrétegű lapokat állítanak elő. Ezután kezdetét veszi a szemüvegszárak előhajlítása a görbületet meghatározó formákban, nyomás alatt tartva, valamint a frontlap gőzölése, a sablon felrajzolása és az orrnyergek felragasztása még a vágás előtt. A kivágott elemeken elhelyezésre kerülnek a zsebek a csuklós pánt fogadására, valamint a csavarmenetek előfúrása. Ezt követi a koptatási fázis. Az acetát elemek esetében forgódobos koptatógép, vizes közegben 1-2 nap alatt simára csiszolja a felületeket. A fa elemek esetében száraz közegű, fakockás csiszológép használatos kiegészítve finom körcsiszolók és kézi dörzspapír használatával. Az elkészült elemeket végül összeszerelik és bio olajjal kezelik. Végső elemként elhelyezésre kerül a szemüvegeken a gyártó márkájának gravírozása és már csomagolható is az elkészült termék. 


Szemüvegkeret készítése - építész: Karancz Ákos
2/15
Szemüvegkeret készítése - építész: Karancz Ákos


Helyszín

A választott tervezési telek a város egyik legrégebbi utcájában, a Deák Ferenc utcában található a 38. szám alatt. A választás szempontjai között szerepelt, hogy jól frekventált és könnyen megközelíthető legyen a helyszín. Az utca északi irányban a Széchényi térbe torkollik, amely a város főtereként a nagyobb rendezvényeknek is otthont ad, valamint egy utcányira fekszik párhuzamosan a Kis-Duna sétánytól, ami a turisták kedvenc útvonala a városmag felé. A telek adottságait tekintve közel síknak tekinthető, az utcára a zártsorú beépítés jellemző és a telkek belső részein az északi telekhatárra építés figyelhető meg a kedvezőbb tájolás érdekében.

A terület kutatása során több egybeesést is találtam a választott funkcióval. Az egyik, hogy a déli szomszédos saroképületben egy szemüvegkeret raktár működik, a másik, hogy a telek Szabó Erika optikus tulajdonában van, aki a város legrégebbi optikáját üzemelteti és nyitottan állt a keretgyártás újraindításának lehetőségéhez.

 

Helyszínrajz M1:500 - építész: Karancz Ákos
4/15
Helyszínrajz M1:500 - építész: Karancz Ákos

 

 

Koncepció - Alaprajz

A tervezési program egy komplex, többfunkciós épületet kívánt, amely 4 egymástól elhatárolható egységre bomlik. Az egységek között olyan használati és esztétikai szempontok kerültek számításba, amelyek egy egybefüggő tömeget eredményeztek. Az első funkcionális egység az üzlethelyiség, melyhez kiállító galéria kapcsolódik, ami bemutató térként, illetve rendezvények alkalmával puffer térként is funkcionálhat. A második egység maga a földszinti műhely, amely közös üvegfelülettel kapcsolódik a bolthoz, így egy látványműhelyt eredményez. Ezt követi a szociális pihenő és teakonyha, ami átmenetet képez a műhely és az őt követő hátsó traktus között. Ebben a lezáró traktusban helyezkedik el az irodai munkarész nyugati tájolással, valamint egy tervezői (vagy gondnoki) lakás, amely emeli a létesítmény értékét és használhatóságát. Ez a hátsó tömeg kereszt irányban elő- és a lakáshoz kapcsolódó intim hátsókertre osztja a telek felhasználását.
Az elkülönülő, önálló bejárattal rendelkező funkcionális egységeket egy lineáris, akadálymentesített közlekedő kapcsolja össze.

3D-s metszet GIF. 

 

3D-s hosszmetszetek - építész: Karancz Ákos
6/15
3D-s hosszmetszetek - építész: Karancz Ákos

 

A műhely

Az épület középső műhely tagját részletesebben elemeztem és összevettem a gyártás technológiájával. A bejárat közelébe, az északi oldalra soroltam az alárendelt funkciójú helyiségeket. A megérkezést követően egy nyersanyagraktár és hulladéktároló kapott helyek a rövidebb anyagmozgatási útvonalak érdekében. Ettől keleti irányba haladva helyezkedik el a vizesblokk, külön öltözővel, zuhanyzóval és akadálymentes mosdóval. A keretgyártás két nagyobb műhelymunkára osztható. Az első a nyersanyag feldolgozás gépi fűrészekkel és CNC marógépek alkalmazásával. Ezt követi egy hosszabb koptatási folyamat, melynek az alacsony, de tartós zajterhelés miatt külön helyiséget alakítottam ki az északi fronton. A második nagyobb műhelymunka folyamat a kézi utócsiszolás és összeszerelés, mely a látvány műhelyrészben valósul meg, közvetlenül kapcsolódva az üzlethelyiséghez. A technológiai folyamatot végül a lencse becsiszolás, utókezelés és gravírozás zárja le, ami szintén egy külön helyiséget kapott. A manufaktúránál a helyi munkaerőt részesíteném előnyben, mivel könnyen betanulható munkavégzésről van szó és így még inkább integrálódna a létesítmény a város vérkeringésébe.


Látványterv - építész: Karancz Ákos
13/15
Látványterv - építész: Karancz Ákos

 

Tömegformálás és anyaghasználat

A tervezett ház kialakítására a helyszín alapvelő adottságai nagymértékben hatottak. Az egybefüggő épületforma lefedésére az udvari traktusnál jellemző, beforgatott nyeregtető helyett egy tört vonalvezetésű, párhuzamos gerincekkel kialakított tetőidomot alkalmaztam. A tető hullámzása végül egy archaikus tetőformává fejlődik, mely az utca felől egy egyszerű, hagyományos főhomlokzatként jelenik meg a mértékadó párkánymagasság és tetőhajlás követésével. Az egybefüggő tömeget a közlekedő egységeknél tömegvisszahúzással alakítottam ki, így érzékelhetővé téve a különböző funkciók tagolását. A megmaradt negatív kültéri részeknél zöld felületeket hoztam létre az előkert barátságosabb és környezettudatosabb kialakítása érdekében. 

Az északi szomszédnál is megfigyelhető, épületet áttörő földszinti passzázs helyett az épület tömeg eltartását választottam, így egy szabadabb és barátságosabb bejárata lett az előkertnek. Az utcakép folytonosságát a gépkocsibejáró feletti homlokzati fal továbbfuttatásával kívántam elérni, ugyanakkor az üzlethelység sarokablak kialakítása beforgatja a tekintetet és kijelöli az udvari megközelítés irányát. Az udvari bejáró egy 3 szekciós harmonika ajtóval zárható le, ami az alsó mezőben tömör kialakítású a felső mezőben pedig egy áttört, függőleges lamella rendszerrel folytatja az ablakosztás geometriáját.


Látványterv - építész: Karancz Ákos
12/15
Látványterv - építész: Karancz Ákos

 

Az épületet visszafogott anyaghasználat jellemzi. A falak egységes fehér vakolatot kaptak, a tetőt pedig korcolt fémlemezfedés borítja. A kültéri közlekedők kialakításánál bordó árnyalatú térkő burkolást alkalmaztam, ami a semleges monokróm hatást élettel telibbé teszi, valamint a sötétebb tónusa a fehér falak ellenpólusaként optikailag szélesíti a keskeny előkert térérzetét.

Karancz Ákos

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk