Közélet, hírek

Ők nyerték a Horizont - Otthon a családnak pályázatot

1/2

?>
?>
1/2

Ők nyerték a Horizont - Otthon a családnak pályázatot
Közélet, hírek

Ők nyerték a Horizont - Otthon a családnak pályázatot

2018.05.18. 08:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Gyüre Lilla, Szabó Diána, Bosnyák Dániel

Várakozáson felüli érdeklődés övezte a HORIZONT – Otthon a családnak tervpályázatot, melyet Gyüre Lilla, Szabó Diána és Bosnyák Dániel [Pécsi Tudományegyetem] koncepciója nyert meg. 

HORIZONT - Otthon a családnak tervpályázat 

Mint ismeretes, a magyar kormány 2018-at a családok évének nyilvánította, aminek köszönhetően idén még több támogatást és figyelmet kapnak a magyar családok. Ezért Dienstmann Tamás a Horizont Global Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója úgy döntött, hogy egy négygyermekes nagycsalád részére kiváló minőségű, energiatakarékos, kulcsrakész otthont ajánl fel és tervpályázatot ír ki. Ennek tárgya a konkrét helyszínre, a XXIII. kerületi telekre, egy kiválasztott négygyermekes család számára lakóház, otthon tervezése jövőbe mutató építészeti megoldásokkal, a Horizont Global Kft. 20 éves, kiforrott technológiájának használatával. A pályamunkákkal szemben továbbá elvárás volt, hogy feleljenek meg a korszerű lakóházakkal szemben támasztott építészeti követelményeken túl az épületszerkezet, épületgépészet, energetika, villamosellátás fenntartható kritériumainak is.

A HORIZONT – Otthon a családnak tervpályázat Bírálóbizottság tagjai voltak:

  • Ferencz István Ybl- és Kossuth-díjas építész, tervezőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja, a zsűri elnöke
  • Turi Attila Ybl – díjas építész, Magyar Építész Kamara, alelnök, MMA rendes tagja, az Építőművészeti Tagozat vezetője
  • Prof. Dr. Markó Balázs egyetemi tanár, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar dékánja
  • Dr. habil Medvegy Gabriella DLA egyetemi docens, PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja
  • Dr. habil Alföldi György DLA egyetemi docens, tanszékvezető-helyettes Urbanisztika Tanszék BME
  • Vesztergom Ádám, Junior Príma díjas építész
  • Janurik Csaba, a Horizont Global Kft. főmérnöke

Az ünnepélyes díjátadóra május 11-én, a Budapesti Műszaki Egyetemen került sor, amelyre minden pályázó meghívást kapott. Dienstmann Tamás, a Horizont Global Kft. ügyvezetője a helyszínen köszönetet mondott a pályázóknak a színvonalas munkákért, és reményét fejezte ki, hogy a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi kara után a BME és a Pécsi Tudományegyetem is felveszi az oktatásba a Horizont technológiát.

Markó Balázs és Alföldi György zsűritagok elmondták, hogy a szakmai zsűrinek nehéz dolga volt, mert nagyon színvonalas pályázatok közül kellet kiválasztani a győztest. A bírálati szempontok segítettek végül a döntésben, amelynek során azt vették figyelembe, hogy a pályázatok mennyire tudták a HorizontTM rendszerből adódó sajátosságokat alkalmazni, hogyan tudták a beruházói szándékot megjeleníteni a tervben.

Végül három pályázat emelkedett ki a szempontok alapján, amelyeket nem rangsoroltak a zsűri javaslata alapján, hanem egyenlő díjazásban részesültek.

A nyertesek:

Gyüre Lilla, Pécsi Tudományegyetem
Szabó Diána, Pécsi Tudományegyetem
Bosnyák Dániel, Pécsi Tudományegyetem

A többi pályázó is nyert, hiszen minden további, a szakmai zsűri által érvényesnek ítélt pályázat a kiírásnak megfelelően 30.000 Ft-os díjazásban részesült.

Ferencz István, a zsűri elnökének szavait, Markó Balázs tolmácsolta, aki megköszönte a hallgatók aktivitását, és kiemelte, hogy a pályázattal nemcsak a hallgatóság nyert, hanem az iskolák is, mert kaptak egy képet arról, hogy mi foglalkoztatja ma diákjaikat, milyen az építészeti minőség, valamint a cég is nyert, mert ezek a tervek részei lehetnek a HorizontTM mintaterv gyűjteményének.

A díjátadó helyszínén minden beérkezett pályázat megtekinthető volt az érdeklődőknek.

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk